onsdag, januar 22, 2025
ForsideAnmeldelserComputer tilbehørTest: Logitech G413 mekanisk baggrundsbelyst gaming tastatur

Test: Logitech G413 mekanisk baggrundsbelyst gaming tastatur

Det er med tiden ikke blevet nemmere at vælge det rigtige tastatur til sit gaming rig, men eftersom der er temmelig meget fokus på så mange features som muligt, såsom RGB og et fancy design, så glemmer man også vigtigheden af et simpelt design, der bare virker. Det er netop denne filosofi man har lagt i Logitech G413, som er Logitechs seneste skud fra stammen i deres i forvejen lange liste af gaming tastaturer. Her er der tale om et mekanisk tastatur med et minimalistisk design, hvor man dog ikke er gået på kompromis de forkerte steder i hvert fald.

Hvad er der i æsken?

Logitech G413 leveres i en ganske almindelig rektangulær kasse og der er intet spektakulært over hverken kassen eller designet af samme. Alligevel er der en lille overraskelse, for mit vedkommende i hvert fald, i æsken i form af ekstra taster og en lille keycap-puller så man nemt kan tage sine taster af. Denne medfølger, idet der foruden tastaturet også medfølger ekstra gaming taster, som man kan sætte på efter ønske. Derudover finder man ikke andet end en brugervejledning og pap.

Design

Ganske overordnet set kunne Logitech G413 stå på et hvilket som helst skrivebord uden at man nødvendigvis vil ligge mærke til at der er tale om et gaming tastatur. Der er meget få og små afslørende faktorer, såsom det store G logo, som mange af os genkender for netop denne producents gaming serie af produkter. Derudover er baggrundsbelysningen i tasterne i den sorte udgave røde og det forbinder man ikke med et almindeligt tastatur fra arbejdskontoret. Vi kommer dog hurtigt ind på en masse detaljer, som jeg gerne vil gemme til lidt senere, så lad os sætte farten ned og bryde tastaturets design ned stykke for stykke.

Der er tale om et ganske clean udseende tastatur med taster nærmest helt ud til kanten af rammen på tastaturet. Den nævnte røde belysning er i øvrigt ikke helt fair, da den gør sig gældende på den titanium (carbon) udgave af Logitech G413, som vi har fået til test. Logitech G413 fås nemlig også i en sølv udgave, hvor det altså er pladen, der peger opad, som er sølvfarvet og baggrundsbelysningen er i dette tilfælde en lidt mere diskret hvid.

Materialevalget er en blanding mellem plastik i bunden og en overside i børstet aluminiumsmagnesium, som sørger for robusthed, der er nødvendig i et mekanisk tastatur. Det giver både stabilitet, men i den grad også et lækkert feel og look.

Tasterne på Logitech G413 er en smule løftet eller det er i hvert fald fornemmelsen, selvom selve tasterne hviler på Logitechs egenudviklede mekaniske Romer-G switche, som ikke vandrer så meget når det kommer til stykket og har en vandring på blot 1,5 mm mens aktiveringskraften er på blot 45 g.

De mekaniske Romer-G switche i tastaturet er som nævnt udviklet af Logitech selv, og designet er særligt designet med gamere for øje. Switchene er væsentligt anderledes bygget op en de mere kendte Cherry, men der er altså stadig tale om individuelle mekanismer, for hver enkelt tast. Hvordan disse føles at skrive og ikke mindst spille på vil jeg komme nærmere ind på senere. Nu er det dog nævneværdigt at switchene er særlige af den årsag at, hvis man er vant til at modificere sine Cherry switche, eller for den sags skyld Kahli og andre, så kan man eksempelvis gøre dette ved at gøre noget så simpelt som at smide gummiringe ind mellem tasten og switchen. Dette gør at vandring og lyd bliver afdæmpet, men den samme mulighed har man altså ikke med Romer-G switche og selvsagt kan man ikke skifte sine key-caps med mindre man finder nogen der er designet til at passe til Romer-G.

Med sit relativt kompakte design er der bevidst på Logitech G413 heller ikke gjort plads til alle mulige makro- og genvejstaster. Fokus har været på de essentielle features og et design, der gør det nemmere at spille. Man får dog leveret ekstra taster til tasterne 1-5 samt QWERASD. Disse har den selvsamme overflade som man havde på G910. Disse vil så være nemmere at finde i mørket eller farten for dem der ønsker denne feature.

Man har hos Logitech valgt at gå lidt væk fra det abstrakte design vi så med eksempelvis Orion Spark (heldigvis vil nogen nok mene) og Logitech G413 giver os et meget mere nedtonet og sågar elegant look, hvor fokus har været på funktionalitet, som må siges at være vigtigere for en gamer end udseendet, selvom det ikke må undervurderes hellere.

Et af funktionerne gemmer sig faktisk under selve tastaturet og når man vender det om, for her er der skåret hul i plastikken til at føre headsetkablet direkte under tastaturet og det er faktisk ganske smart for dem der bruger kablede headsets, således at deres kabler ikke skal stå i vejen. Ved siden af dette er der også lavet et loop, så man kan føre sin mus’ kabel ind til tastaturet og derudaf lave en lille bungee. Sammen med kabelstyringen er der også højdejusterbare fødder så man kan styre vinklen på sit tastatur.

På bagsiden pegende mod skærmen er Logitech G413 udstyret med en USB 2.0 port, som der i øvrigt er strøm i kontinuerligt, hvilket vil sige at ens tilsluttede enhed kan lade op, selvom PC er slukket så længe den USB-port, som tastaturet henter strøm fra har strøm.

Funktionalitet

Med gaming udstyr i dag handler det om at kunne skille sig ud, men på en god nok måde til at det er features, som gamere ønsker at tage til sig. Dermed ikke sagt at det afgørende er mængden af forskellige funktioner, men derimod, hvor brugbare de funktioner, som findes er.

Der skal ligeledes være en god sammenhæng mellem de givne funktioner og hvor nemt de er at anvende og om nødvendigt sætte op gennem software, hvilket også er tilfældet med Logitech G413, hvorfor vi nu bevæger os mod analysering af denne.

Software

Logitech Gaming Software (LGS) er deres svar på en løsning, der skal forbinde ens gaming udstyr under en paraply og det vil altså sige at man ikke behøver separat software for hver enkelt del fra Logitech, således at man fra det samme vindue kan vælge, hvilket apparat man vil tilpasse.

Når man aktiverer Logitech G413 i LGS bliver man præsenteret for fem unikke faner for tastaturet og også tre generelle, men lad os tage et skridt ad gangen.

Den første fane er “Home” og her kan man i dette tilfælde faktisk ikke meget andet end at vælge, hvorvidt FN-tasterne skal inverteres eller ej. Ved en invertering betyder det at det er genvejene som er nemt tilgængelige og de bagved liggende funktioner skal aktiveres ved hjælp af FN. En funktion man også finder på udvalgte bærbare computere og som jeg leder efter at slukke så snart maskinen er oppe at køre, men der er måske nogen, der godt kan lide det på denne måde.

Dernæst kommer vi til sektionen, hvor man kan tilpasse G-taster og inden man kommer i gang begynder LGS at scanne ens PC for diverse spil, for derefter at foreslå integration med dem den kan genkende. Den finder også disse spils genveje i sin database og lader brugeren hente dem ned således at navnene på genvejene er genkendelige og som de ellers er i spillet også. Det er altså kun F1-F12 tasterne man kan ændre genveje for i de enkelte profiler, men til gengæld kan man have mange forskellige profiler liggende og aktivering af disse kan foregå således at de aktiveres når det givne spil eller program kører.

//media.ereviews.dk/#!album-249

Belysningsindstillingerne er det næste segment og her kan man ikke meget andet end at justere lysstyrken og så hvorvidt vejrtrækningseffekten skal være aktiv eller ej. Det er fordi Logitech G413 ikke er udstyret med RGB belysning, hvorfor det også er begrænset, hvad man kan indstille af effekter. Det er ligeledes ikke muligt med den ensfarvede baggrundsbelysning, der er, at styre lyset individuelt for hver tast imellem. Sidstnævnte er bestemt ikke et irritationsmoment, men det kan være nemmere at kende forskel på ens profiler når det er muligt at differentiere dem via belysningen. Dét som til gengæld er en smule irriterende er at vejrtrækningseffekten er tændt når man starter sin PC op og ikke nødvendigvis ønsker at LGS skal starte i boot.

I sektionen for Spilleindstillinger kan man på Logitech G413 vælge, hvilke knapper, der ikke skal gøre sig gældende når man aktiverer “spiltilstand” på de enkelte profiler. Det vil sige at man for hver profil kan have forskellige taster, man ikke ønsker skal være aktive mens man spiller. Den nærliggende er Windows-tasten, som ikke skal kunne klikkes på for at man ikke kan komme til at hoppe ud af spillet ved en fejl, men det kan også være andre taster man ved er risikable når man spiller en vigtig kamp.

Som det sidste afsnit er der et varmekort tilgængeligt for Logitech G413, som gør spilleren i stand til at styre hvilke taster man anvender mest i sine spil og dette analyseværktøj kan man sidenhen benytte til at vælge hvilke taster og genveje man vil placere hvor og nær hinanden for at kunne optimere sin gaming.

De foroven nævnte segmenter er funktioner og indstillinger, der gør sig gældende direkte på tastaturet og i ens spil, mens der også er tre segmenter, der lader brugeren pille ved de generelle indstillinger for softwaren. Noget så simpelt som opdateringer, men også noget så specielt som Overwolf. Der er tale om en tredjepartssoftware, som Logitech har gjort til en del af deres Logitech Gaming gear. Overwolf går i sin enkelthed ud på at give spilleren et overlay over de mest kendte spil, som giver hurtig information, tips, guides og video-replays mens man spiller og direkte henover skærmen mens man spiller videre nærmest uforstyrret.

Taster

Selvom Logitech G413 ikke har dedikerede makrotaster, så er det alligevel muligt at programmere taster til enkelte behov ved at ændre F-tasterne til det man ønsker. Dette er muligt individuelt for de forskellige profiler man måtte have gemt i softwaren, således at det kan være både spil- og programspecifikt.

Selvom jeg skriver relativt meget, så er jeg ikke nødvendigvis den hurtigste på tasterne og formår kun cirka 110 ord i minuttet når jeg er varm. Dette er i og for sig ganske fint og langt højere end gennemsnittet, men også langt fra de hurtigste i verden. Jeg nævner dog dette fordi jeg gerne vil pointere, hvor nemt Logitech G413 er at gå til og hvor præcise og hurtige dens taster er, for ved allerførste forsøg med en ord-tæller nåede jeg op på 105 ord i minuttet og det er jeg ganske fint tilfreds med.

At det er muligt at skrive og taste hurtigt på Logitech G413 er vigtigt for at man kan have succes i sine spil og tastaturet ikke er en flaskehals. Det skyldes især, for mit vedkommende, at tasterne på Logitech G413 har en fin størrelse og en god mellemrum mellem dem, som gør at det føles behageligt at spille og arbejde på.

Af en mekanisk switch at være har Logitech Romer-G switchene en lav vandring og det vil folk, som kommer fra et chiclet eller andet lavt membrant tastatur, kunne lide da indlæringskurven ikke er så stejl.

Generelt

Efter relativt kort tids brug blev Logitech G413 et af mine yndlingstastaturer at anvende. Det har måske ikke de fleste indstillingsmuligheder, men der er alligevel rigtig gode elementer ved det, som gør at det er nemt og effektivt at anvende. Kabelskjuleren i bunden gør at jeg med et kablet headset kan sidde uden at være irriteret af at kablet enten hænger fra den ene eller den anden side. Til daglig bruger jeg ganske vist et trådløst headset, men samtidigt med at jeg legede med Logitech G413 var jeg også i gang med at lege med et kablet headset, hvorfor jeg sagtens kunne se fordelen. Musen er kablet og jeg havde ikke den store tiltro til at den lille holder til kablet på tastaturet skulle kunne give nogen som helst effekt, men jeg tog fejl og man kan faktisk til en hvis grad bruge Logitech G413 som en mouse bungee. At det er noget nær umuligt at hægte kablet fast og det kabel jeg havde på min mus sad ikke fast med mindre tastaturet lå flat uden at fødderne var hævet er en anden side af sagen for kablet blev holdt væk og man havde ikke det samme hiven i kablet, så effekten var såmænd valid nok.

For mit vedkommende er det forskelligt, hvorvidt jeg ønsker at anvende en håndledsstøtte på et tastatur, da det afhænger af tastaturets øvrige design og med Logitech G413 føler eg at jeg have en behagelig skrive og spilleoplevelse uden ekstra støtte. Det er et relativt fladt tastatur og hældningen i nedslået tilstand var den der behagede mig mest.

Konklusion

At det ikke er mængden af funktioner, som er afgørende for, hvorvidt der er tale om et godt gaming tastatur, synes jeg Logitech G413 er et brand godt eksempel på. Dermed ikke sagt at der ikke er brugbare features i dette tastatur, men mere at dét som er også har en nyttig værdi. Et robust samt simpelt design, nogle gode taster og en nem software til at drive det hele er i virkeligheden alt hvad der skal til og det gør Logitech G413 nærmest til UG. Det er et dejligt tastatur at spille på og ikke mindst også at skrive på når man ikke lige er i gang med sit game. Det er lige til at gå til og ønsker man ikke en software går ind og blander sig, så har man et fantastisk plug and play tastatur man nærmest kan tage med sig overalt.

[checklist]

  • Simpelt
  • Lækkert design
  • Gode taster
  • USB-passthrough

[/checklist]
[badlist]

  • Specielle keycaps

[/badlist]

Pris og tilgængelighed

Set til 777,-

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Det er med tiden ikke blevet nemmere at vælge det rigtige tastatur til sit gaming rig, men eftersom der er temmelig meget fokus på så mange features som muligt, såsom RGB og et fancy design, så glemmer man også vigtigheden af et simpelt design,...Test: Logitech G413 mekanisk baggrundsbelyst gaming tastatur