Logitechs gaming afdeling gør det ikke nemt for os som forbrugere når de navngiver produkterne det samme i en serie af professionelt gaming udstyr og så både tastaturet vi tester i dag hedder Pro X, såvel som et headset vi legede med for noget tid siden. Pro X tastaturet byder dog på noget så spændende som udskiftelige mekaniske taster, så vi vælger at se bort fra den lille misere.
Hvad er der i æsken?
Tager man Logitech G Pro Xs størrelse i betragtning, så er æsken til den rent faktisk temmelig tung i forhold til at der er tale om et tastatur uden numeriske taster. Æsken er også en smule tyk, men det skyldes netop de mekaniske taster og så at det aftagelige USB-kabel og værktøj til at fjerne de mekaniske taster og switche er placeret under tastaturet i æsken. Det er i øvrigt, foruden manualen, hele indholdet af den nævnte æske. Beskedent, men man har vel i og for sig heller ikke brug for mere.
Design
Med Logitech G Pro X ønsker producenten at skabe et tastatur til den professionelle gamer, hvor denne så sidenhen ikke skal tænke på at skifte det nogensinde. Tager man i betragtning at folk spiller 10.000 timer af samme spil og ofte et lille udvalg af baner samt en lille variation af forskellige våben, som det ofte er tilfældet i fx CS:GO, så bekræfter det også lidt tesen om at gamere er vanemennesker ligesom os andre og måske sågar i endnu højere grad. Derfor er det helt sikkert kærkomment at man kan have det samme design og funktion i lang tid ad gangen.
Det som Logitech G Pro X så med sit design gør muligt er at de mekaniske switche, som tasterne er monteret på, kan skiftes ud enten, hvis man simpelthen ønsker en anden type af switch eller fordi de er begyndt at give op efter lang tids gaming.
Udskiftningen af switche foregår på den måde at først fjerner du ganske enkelt selve tasten fra switchen og dernæst bruger du det selvsamme medfølgende værktøj til at lirke det ind under selve switchen, som ved at du trækker lidt i det giver slip på tastaturkonstruktionen og du kan så isætte nye. Jeg havde egentlig forventet det ville være sværere, men der skal ikke ret mange kræfter til i virkeligheden.
Når nu det var så nemt at få dem fjernet blev jeg en smule bekymret om det så også betød at tasterne ville være en smule løse eller ikke føles så faste og præcise, som man ellers kender det fra netop mekaniske tastaturer. Her overrasker (i hvert fald mig) Logitech G Pro X positivt og er fra ende til anden ganske robust og velbygget. Både hvad angår selve følelsen af tasterne, men også resten af konstruktionen.
Som allerede nævnt tidligere, så er designet målrettet gamerne og der er derfor ikke taget de numeriske taster med. Disse bruges oftest ikke af gamere i spil alligevel og så gør det kompakte design også Logitech G Pro X nemmere at transportere, hvis du nu skulle være en af dem, som går fra LAN til LAN eller andre events. Det er i denne forbindelse også et plus at kablet er aftageligt så det ikke knækker under transport, hvilket en af mine kammerater faktisk oplevede da vi skulle holde vores eget LAN.
Kablet på Logitech G Pro X er i øvrigt vævet og det er dermed mere modstandsdygtigt samtidigt med at det ikke vikler sig omkring sig selv ligeså nemt. Det føles robust og ud til at kunne holde i lang tid.
Som stort set alle moderne gaming tastaturer i dag, så er Logitech G Pro X udrustet med RGB belysning, som du via softwaren kan indstille selv. Indstillingsdelen kommer vi ind på, men jeg synes ikke at RGB-lyset i netop dette tastatur ligefrem imponerer. Lyset virker meget lokalt omkring selve teksten og for dem der ønsker de store lyseffekter er der lang vej for lyset er ikke så kraftigt, som vi har set det i andre tastaturer – både fra Logitech og også andre.
Logitech G Pro X har ikke særlig mange ekstra taster og foruden en Gaming tast og RGB-tast i toppen så er der ikke rigtig andre genvejstaster. Genvejene gemmer sig derimod i selve tasterne og aktiveres ved hjælp af FN-tasten. Generelt er Logitech G Pro X tastaturet på den måde kompakt, simpelt og fylder utrolig lidt.
På undersiden af Logitech G Pro X er der to små fødder til at vinkle tastaturet med og det kan man gøre i to niveauer foruden bare at slå dem ned. Der er naturligvis ikke “tunneller” til kabelføring, for kablet stikker nemlig ud fra kanten af tastaturet. Dette kabel er i øvrigt nemt at både på og afmontere når man ved, hvordan det skal vende.
Funktionalitet
Hvordan er så det kompakte tastatur endeligt når man får det koblet til er det store spørgsmål. Logitech G Pro X er kun kompakt i hvor meget det fylder på selve skrivebordet. I højden og vægten hører det ikke ligefrem i letvægtsklassen.
Software
Med Logitech G Hub softwaren installeret åbner man også op for indstillingsmuligheder for Logitech G Pro X tastaturet. Det er dog begrænset, hvad man kan få tastaturet programmeret til og det er kun nogle få dedikerede taster, hvor man kan indsætte genveje og makroer. Årsagen hertil er at professionelle har nogle begrænsninger på denne front og makroer vil i visse spil og turneringer være decideret ulovlige.
Jeg har ikke selv brugt Logitech G Hub så meget i virkeligheden, da jeg ofte spiller spil med meget lidt behov for forskellige genveje. Nu hvor jeg dog har opdaget at man kan bruge det til at aktivere andet end spilfunktioner, såsom voice-chat i Discord og andre genveje er jeg blevet storforbruger af genveje. Dog betyder det at jeg har haft langt mere tid til at lege med Logitech G Hub softwaren og dér er jeg begyndt at støde på adskillige udfordringer. Softwaren er ganske enkelt ikke så gennemskueligt, som det ellers virker til. Så snart man ønsker profiler, der er selvstændige for enkelte programmer eller spil, så begynder man at blive frustreret og vil hive håret af sig selv. Ét er at softwaren ikke loader det pågældende spils profil, som man ellers har kørende og noget andet er at der ingen logik er ved justering og tilføjelse af samme. Selv guiden, som man kan finde på nettet (udført af Logitech G) er ikke særligt sigende. Logitech G Hub softwaren kræver ganske enkelt en del forbedring.
Alle taster kan man dog indstille RGB-lyset for og individuelt for at kunne lave nogle fede designs og effekter. Jeg har set nogle gamere lave Dannebrog ud af deres tastatur for at signalere, hvor de er fra, så der er masser af kreative idéer derude at hente. Lyset kan man dog ikke skubbe op så det bliver til mere kraft end det er og det betyder at det på Logitech G Pro X føles en smule mere tamt og tonet ned end ved andre tastaturer med RGB.
Taster
Logitech G Pro X benytter Logitechs egne switche. De minder meget om Cherry i de tilsvarende farver, men Logitech ville gøre sig mindre afhængig af andre producenter og så ville de levere en holdbarhed, der er højere end det som Cherry kunne love på daværende tidspunkt.
Vores testudgave var med GX Red, som er et par lineære switche uden hverken klik eller fysisk feedback når man trykker dem ned. De har en lav aktivering ved 1,9 mm og tasten vandrer i alt 4 mm ved bottom out. Apropos bottom out så er der en hul klonk-lyd når man rammer bunden, hvorfor jeg til Logitech G Pro X sagtens kan anbefale gummi-ringe mellem switch og tast. Det dæmper en del af lyden.
Siden jeg er gået over til Logitechs GL low profile switche, så kræver det lidt tilvænning at lege med “fuld” størrelse switche igen. Med GX Red i dette tastatur har man med taster at gøre, som er lidt i den tunge side med aktiveringskraft på 50 gram og det kan jeg godt lide i den måde jeg spiller på. Det gør at fingrene er en smule mere trætte når man skriver meget, såsom denne anmeldelse. Følelsen af dette er dog rar og tasterne føles meget præcise og robuste. De er ligeledes meget ensartede.
Det var som nævnt en smule overraskende at tasterne er så faste, når man tænker på at det er muligt at tage hele switchen ud. Processen er ikke bare lige at hive en smule, for tasterne sidder fint fast, men det er ikke til så meget besvær at man føler det decideret besværligt. Et sæt nye switche, hvis man vil skifte dem til noget andet er med en pris på 429,- ikke helt billige dog. Det kan man købe et nyt tastatur for, om end ikke med samme kvalitet switche ganske vidst. At man har muligheden for at skifte switche er dog helt klart en kærkommen feature.
Brug generelt
Afhængigt af om man løfter tastaturet ved hjælp af fødderne i bunden eller ej så vil vinklingen på dette også være forskelligt, men uanset hvad så kommer man ikke udenom at Logitech G Pro X er relativt højt. Både hvad angår selve konstruktionen, men også tasterne, rager lidt højt og det havde faktisk været rart, hvis der fulgte en håndledsstøtte med. Håndledsstøtte er dog også en smagssag, så det er ikke alle, som vil nyde godt af en sådan. Personligt foretrækker jeg dog at mine hænder er ret flade og håndled ikke bøjede, hvorfor det vil hjælpe i dette tilfælde.
TKL-designet (Ten Key Less) uden numeriske taster er ideelt til transport. Det tog vitterligt ingen tid at pakke dette tastatur ned i en rygsæk og kablet var ligeledes sikret ved at man kan tage det af. Det giver en smule tryghed, selvom det ikke er alle tastaturer som øjeblikkeligt vil gå i stykker ved at man pakker det ned med kablet monteret på.
Konklusion
Jeg skal ikke være den, som siger at muligheden for at skifte switche i et mekanisk tastatur er en smule søgt, men jeg har bare ikke haft et mekanisk tastatur længe nok til at jeg havde behov for at udskifte nogle switche. Eller at jeg undervejs var blevet træt af én type af switch og ville skifte til en anden eller ville have en kombination af forskellige switche på samme tastatur. Hvis du dog hører til nogen, for hvem bare en af førnævnte scenarier gør sig gældende er Logitech G Pro X tastaturet for dig. Den er på dette punkt lettere unik. Derudover er Logitech G Pro X tastaturet rent faktisk også et rigtig godt tastatur, som er veludført og nemt at have med i tasken. Det mangler lidt medietaster for min smag, men foruden dét og så en lidt lav belysning på RGB-effekterne er der ikke som sådan meget at sætte en finger på ved Logitech G Pro X.
Positivt
- Flot og elegant design
- Gode taster
- Unik switch-udskiftningsmulighed
- Byggekvalitet
Negativt
- Ingen medietaster
- Programmering af taster
- Pris på ekstra switch-sæt
Pris og tilgængelighed
Vejledende udsalgspris 1.099,-
- Køb Logitech G Pro X