Teknologien gør fremskridt og vi skal i dag se nærmere på et drev, navnlig Kingston Fury Renegade, som oplyses til at have både læse og skrivehastigheder på over 7.000 MB/s, så det bliver spændende at se om Kingston leverer varen.
Hvad er der i æsken?
Til trods for at Kingston Fury Renegade NVMe 2 TB drevet nærmest er et premium produkt når det kommer til ydelse, så er den ikke anderledes pakket ind end et almindeligt USB-drev fra Kingston. Æsken er meget lille og kompakt sluttet omkring selve drevet og når man åbner æsken kan man ikke undgå at ødelægge indpakningen.
Design
Mens Kingston har solgt ud af deres HyperX serie, så har de altså bibeholdt Fury navnet og serien, som vi her på siden ellers kender for deres RAM. Der var derfor store forventninger til ydelsen.
Selvom designet af Kingston Fury Renegade NVMe drevet er med det lidt rå look, så skriger den ikke gaming via RGB-farver eller andre overdimensionerede elementer.
Drevet er holdt simpelt i designet, om end det har lidt mønster på klistermærket på toppen, som dog sjældent kommer til udtryk, for de fleste bundkort, hvor man installerer den vil nok have en form for varmeleder på toppen, som beskytter drevet mod overophedning eller skade på lang sigt.
Det skal dog nævnes at Kingston Fury Renegade i sig selv er udstyret med en varmeleder af aluminium, som dog ikke virker til at være verdens mest effektive uden at jeg har målt temperaturen efter grundet mangel på udstyr hertil.
I henhold til Kingston selv, så burde den “indbyggede” varmelder være tilstrækkelig og drevet er klar til PS5, men ud fra diverse guides, videoer af folk, der har måling på varme, osv. Så er min klare anbefaling stadig at erhverve en god ekstra varmeleder for en sikkerheds skyld. Varme er den sikre, om end stille, død for dit IT-udstyr (der er prisvenlige varmeledere at finde på amazon blandt andet).
Det fede ved dette design er jo så at drevet er tyndt (pun intended) og takket være M.2 2280 formfaktoren også smalt. Det måler 80 x 22 x 3,5 mm i vores testudgave på 2 TB.
Designmæssigt er der ikke meget mere at tale om andet end at sige at Kingston Fury Renegade er diskret designet til trods for det lidt futuristiske mønster, så det vil forventeligt ikke skille sig voldsomt ud i din desktop, skulle du have én med gennemsigtigt kabinet eksempelvis.
Funktionalitet
Før jeg kaster mig over de tests og opsætninger samt målinger jeg har lavet med Kingston Fury Renegade NVMe drevet, så tænker jeg det er på sin plads med lidt specifikationsoplysninger for de faktasultne læsere, så det kommer her:
Tilgængelige størrelser: 500 GB, 1 TB, 2 TB, 4 TB
Størrelse til test: 2 TB
Formfaktor: M.2 2280
Interface: PCIe 4.0 NVMe (husk at tjekke om din laptop/desktop understøtter forbindelsen)
Controller: Phison E18
NAND: 3D TLC
Oplyste hastigheder:
500 GB – 7,300/3,900 MB/s
1 TB – 7,300/6,000 MB/s
2 TB – 7,300/7,000 MB/s
4 TB – 7,300/7,000 MB/s
I IOPS:
500 GB – up to 450,000/900,000 IOPS
1 TB – up to 900,000/1,000,000 IOPS
2 TB – up to 1,000,000/1,000,000 IOPS
4 TB – up to 1,000,000/1,000,000 IOPS
TBW:
500 GB – 500TBW
1 TB – 1.0PBW
2 TB – 2.0PBW
4 TB – 4.0PBW
MTBF: 1.800.000 timer (MTBF – Mean Time Between Failures = gennemsnitstid mellem fejl)
Hvis ovenstående tal og data ikke imponerer, så er det naturligvis fordi de er teoretiske og tal fra producenten, som fortæller os, hvad potentialet med drevet er i en optimal opsætning. Vores testmiljø kan jo naturligvis have en indflydelse på, hvordan den reele oplevelse med drevet er.
På min PC har jeg målt Kingston Fury Renegade med hensyn til overførselshastigheder i syntetiske tests og kommet frem til nedenstående resultater. Dertil skal man huske at min computer ligeså vel kan være flaskehalsen, hvorfor jeg finder det relevant at nævne at mit setup består af en ASUS X570-PLUS TUF GAMING og AMD Ryzen 5600X.
ATTO
Den første test jeg smed Kingston Fury Renegade igennem var med ATTO Disk Benchmark, hvor jeg opnår svimlende 5,9 GB/s i skrivehastighed og 5,93 GB/s i læsehastighed. Det er imponerende tal, men altså ikke helt på niveau med det annoncerede 7 GB/s+, som dog sagtens kan skyldes min computers sammensætning.
CrystalDisk
Med den anden test ser det lidt mere lovende ud med henholdsvis 6,3 GB/s og 6,5 GB/S, hvilket er tættere på vores forventede hastighed uden helt at komme op på de magiske 7. Det er dog stadig det hurtigste drev jeg har haft til test og Kingston Fury Renegade viser os tydeligt, hvor langt vi er med PCIe og hvor det hele er på vej hen.
Medfølgende software
Hvis du i øvrigt har en disk, som denne nye Kingston Fury Renegade skal erstatte, så medfølger der en kode til Acronis Cloning Software. Denne er printet ind i selve papiret, der omslutter disken, så vær opmærksom på ikke at smide den ud.
PlayStation 5
Disken er kvag sin hastighed og PCIe 4.0 kompatibel med PlayStation 5, så det satte jeg mig naturligvis også for at teste. Kingston mener umiddelbart at det er tilstrækkeligt med den indbyggede varmeleder på Kingston Fury Renegade, men jeg valgte at smide drevet i en ekstern en af slagsen. Jeg kunne ikke mærke nogen umiddelbar forskel i ydelsen om jeg havde den eksterne varmeleder på, men tænker at mindre varme forlænger levetiden på drevet, så det vil jeg også anbefale dig som læser med, for den bliver varm.
Efter at have installeret drevet i min PS5 viste den at den havde en hastighed på 6000 MB/s hvilket er lavere end begge de syntetiske tests på computeren, men alligevel ret højt.
Bær over med mig at jeg ikke har så mange spil til vores nye konsol, så loadtider er kun målt på Spider Man Miles Morales, hvor jeg oplevede følgende:
Spider-Man Miles Morales: Load tid på intern PS5 disk:
Spider-Man Miles Morales: Load tid på Kingston Fury Renegade:
Ovenstående tyder på at disken man sætter i som ekstra er en anelse hurtigere sågar end den disk som PS5 er udstyret med. Det overrasker mig faktisk en del og jeg havde tænkt at den disk, som var i konsollen var hurtigere fordi den netop var integreret, men det er da fedt at se at man med Kingston Fury Renegade ikke går på kompromis med loadtiderne. Tværtimod kan man altså udvide sit spillager uden at blive belastet.
Jeg valgte også for sjov at teste loadtider med The Last Of Us 2 i en PS4 udgave som remastered. Det vil sige dette spil kunne jeg også installere på en ekstern SSD via USB og her testede jeg følgende loadtider.
Load tider på spil via intern disk – 36,9 sek TLOU2
Load tider på spil via ekstern USB disk – 38,11 sek TLOU2
Load tider på spil via Kingston Fury Renegade: 39,2
Her viser det sig til gengæld at Kingston er langsommere end både den interne disk og sågar USB-disken, hvilket også overrasker mig. Det er derfor en anelse ærgerligt at jeg ikke har flere PS5 spil at teste med som kunne give mig mere data at sammenligne ud fra.
Konklusion
Hvor vi tidligere så spørgsmålet om, hvorvidt man var skiftet fra harddisk til SSD, så ser det ud til at vi nu langt om længe er begyndt at udfase SSD med NVMe og det er altså her Kingston Fury Renegade kommer ind i billedet og demonstrerer, hvorfor dét er relevant.
Med Kingston Fury Renegade ser vi et drev, som er mere end ti gange hurtigere end en SATA SSD (for teknisk set er Kingston Fury Renegade også en SSD) og arbejder du tit med overførsel af større mængde data i et system, hvor du kan udnytte PCIe 4.0, eller er du bare en af de heldige, som har fået adgang til en PlayStation 5, så er der i Kingston Fury Renegade masser af fart at hente. Du får lov at betale for den, men umiddelbart virker det til at være dét værd.
Positivt
Lynhurtigt drev
Kompatibelt med PS5 (dog anbefales det med ekstra køleelement)
Nem installation og Acronis software medfølger til kloning
Negativt
Hastigheder lavere end annonceret (kan være grundet test-PC)