fredag, november 22, 2024
ForsideAnmeldelserTest: Kingston DataTraveler Vault Privacy 3.0

Test: Kingston DataTraveler Vault Privacy 3.0

Med et stigende antal hackerangreb årligt, så har det nok aldrig været mere i fokus med datasikkerhed. For ikke at tale om personfølsomme data i samme kontekst, men netop til datasikkerhed er Kingston kommet med en løsning i form af deres DataTraveler Vault Privacy USB stik.

Hvad er der i æsken?

Der er egentlig ikke så meget tale om en æske til Kingston DataTraveler Vault Privacy, for den leveres i samme indpakning, som mange andre USB-stik. Man kender godt indpakningen når man ser den og den er mere designet mod at være nem at udstille i en butik end så meget andet. Den fylder meget lidt og indeholder selve USB-stikket samt henvisning til en mere udførlig manual online eller på selve drevet.

Design og funktionalitet

Med et blåt ydre er Kingston DataTraveler Vault Privacy måske en smule mere iøjefaldende end man ønsker det med en enhed, som skal bruges til sikker opbevaring af data. Tanken går på at den måske skaber lidt opmærksomhed med det ikke så neutrale farvevalg, men det er virkelig en lille detalje.

Kingston DataTraveler Vault Privacy 3.0 er en smule større end hvad denne type enheder efterhånden kan fylde. Vi har set med SanDisk eksempelvis at 128 GB kan presses ned i en langt mindre indpakning, men til gengæld må jeg også indrømme at SanDisk bliver en smule mere varm under brug end jeg oplevede det med Kingston drevet. Helt præcist fylder stikket 77,9 x 22,2 x 12,05 mm i øvrigt.

Vores testeksemplar af DataTraveler Vault Privacy 3.0 var med 128 GB data som nævnt, men det er muligt at anskaffe i hele seks størrelser fra 4 GB og op til det maksimale på 128. Hastighederne på de forskellige størrelser er altså også forskellig, så det er ikke kun kapaciteten man skal tage højde for. Da teknologien er flash-baseret skal man dog være opmærksom på at overførselshastighed også er noget, som tager “tilløb” så hvis man udelukkende skal overføre små filer er det ikke sikkert at den ekstra hastighed er pengene værd i de store drev, hvis ikke man også har brug for kapaciteten.

I henhold til producenten er vores drev oplyst til at have en hastighed på 250 MB/s i læsehastighed og 85 MB/s i skrivehastighed. Min egen test viste dog at jeg sagtens kunne få 128 GB drevet op på 300 MB/s i læsehastighed, mens skrivehastigheden ikke var så nem at få aflæst. Af en eller anden årsag fejlede både ATTO og CrystalDisk i at tilgå skrivehastigheden på dette drev.

Måske noget af årsagen hertil er at finde i DataTraveler Vault Privacys sikkerheds features. Det er jo i virkeligheden disse, som er produktets hovedattributer. USB-stiks er der nærmest et overflod af i markedet, men Kingston praler med at DataTraveler Vault Privacy er med 256-bit AES hardware-kryptering med FIPS 197 certificering. Oversat til dansk betyder det at de data som ender på dette USB-stik er meget svære (nærmest umulige) at tilgå uden krypteringsnøglen.

Krypteringsnøglen er så det password, som du selv får lov at vælge når du kører drevet første gang. Der er understøttelse af både små og store bogstaver samt tal og specialtegn og op til 16 karakterer langt. Afhængigt af hvor vigtig eller følsom data man ønsker at rende rundt med skal man vælge password med omhu. Det er muligt at skrive et tip til passwordet som man kan tilgå når man slutter drevet til en computer efter initialisering, men det er vigtigt at bemærke at drevet ikke kan tilgås uden passwordet.

Skulle man være så uheldig at glemme password så er der ikke nogen vej udenom end at formatere drevet på ny. Hele processen kører gennem den software, som ligger på en separat partition på DataTraveler Vault Privacy drevet, som booter op når man sætter det i sin computer. Standard er drevet også sat til at “acceptere” op til 9 forkerte indtastninger af password, førend drevet ved tiende forkerte forsøg låser og skal formateres før det kan bruges igen.

Hvis man er i tvivl om datasikkerhed og deling af data så overvej denne sande historie om en forsker, der havde lagt noget forskerdata på sin iOS enhed og iCloud. Denne havde så bare brugt samme iCloud-konto til både sin egen iPad og den til hans kone og datter, hvilket resulterede i at utrolig følsom forskerdata henover natten var endt ud på adskillige enheder uhensigtsmæssigt. Denne deling af følsom data undgår man så ved eksempelvis at have et drev som DataTraveler Vault Privacy, som tilmed giver et vildt tykt lag af sikkerhed på.

Når man i øvrigt åbner drevet og skal til at taste password ind, så forbliver vinduet på toppen af skærmen og andre vinduer kan ikke placeres på toppen af det. Det er nok også en sikkerhedsfeature (af mindre grad ganske vist), som gør at man ikke så nemt kan have en dechifreringssoftware kørende i forgrunden . Min test er dog baseret på Windows 10, så jeg ved ikke om samme gør sig gældende i andre OS, som DataTraveler Vault Privacy 3.0 er kompatibel med.

Efter den initielle opsætning af drevet med password er det også muligt at tilpasse hvor mange fejlagtige forsøg man eksempelvis skal have lov til inden drevet låser. I øvrigt er DataTraveler Vault Privacy 3.0 vandtæt med IPX8 og hvad der svarer til en meters dybde cirka. Drevet skal være tørt inden det sættes i computeren igen, hvilket nok også er smartes med henblik på computerens driftssikkerhed efterfølgende, men dataen er altså sikker selv efter en tur i regnen eller en meget lille pool.

Konklusion

Hvis den data du arbejder med er vigtig for dig eller din virksomhed, så ser du nok ikke løst på integriteten og sikkerheden på dette punkt. Hertil er DataTraveler Vault Privacy 3.0 et fantastisk drev. Det kræver ganske naturligt lidt mere af dig når du bruger et krypteret drev som dette, idet du skal indtaste dit password hver gang du sætter drevet i computeren, men til gengæld ved du det er krypteret og sikkert. Samtidigt yder Kingston DataTraveler Vault Privacy 3.0 ganske fint hastighedsmæssigt, så du kan forvente hurtig dataoverførsel til trods for det ekstra lag af sikkerhed. Jeg føler mig i hvert fald på dét punkt ikke hæmmet og har tværtimod med et sikkert drev at gøre.

Positivt

  • Nemt at bruge
  • Hurtig overførsel
  • 256-bit kryptering af data og med sikkerhedsfeatures bygget ind

Negativt

  • Lidt stor fysisk
  • Pris

Pris og tilgængelighed

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Med et stigende antal hackerangreb årligt, så har det nok aldrig været mere i fokus med datasikkerhed. For ikke at tale om personfølsomme data i samme kontekst, men netop til datasikkerhed er Kingston kommet med en løsning i form af deres DataTraveler Vault Privacy...Test: Kingston DataTraveler Vault Privacy 3.0