onsdag, januar 22, 2025
ForsideAnmeldelserTest: Kingston A1000 NVMe M.2 SSD

Test: Kingston A1000 NVMe M.2 SSD

Hvis man forestiller sig at der skete en revolution i hastigheden på ens lager i computeren ved at man gik fra traditionelle harddiske til SSD, så er der i sidstnævnte også sket en væsentlig udvikling, der er værd at bemærke. Man har skåret SATA båndet væk og kommunikation mellem ens SSD og resten af computeren sker nu mere direkte og udenom den ældre SATA-standard. Kingston A1000 er et sådant drev, hvor man har fokuseret på at give brugerne et hurtigt drev, men uden at det skal koste meget mere end en almindelig SSD. Vi ser nærmere på om det virkelig kan passe at Kingston A1000 kan levere en langt bedre ydelse til blot få penge ekstra i denne test.

Hvad er der i æsken?

Hvis man har fået leveret RAM-klodser i sin tid så er det nogenlunde samme indpakning at Kingston har brugt til dette A1000 drev, som kommer i en meget smal lille æske med kun drevet og en manual inden i.

Design og funktionalitet

Den smalle æske er mulig, idet Kingston A1000 er et M2280 drev, hvilket betyder at den anvende M.2 forbindelsen i ens computer til at blive forbundet. Det er langt fra alle computere, der har et sådant slot, men det er noget, der bliver mere og mere udbredt. Det er også derfor at Kingston A1000 er den kompakte størrelse den er, men i virkeligheden er de tekniske dele slet ikke mere komplekse eller meget mindre end de er i en almindelige 2,5″ SSD. SATA forbindelsen er synderen, som gør at 2,5″ SSDere har den størrelse og formfaktor, som de har.

M.2 forbindelsen er dog ikke så ligetil som SATA og hvis man sammenligner vores andre NVMe tests foruden Kingston A1000 vil man også bemærke at toppen, hvor forbindelsen til computeren opnås, er den del der kan være anderledes. M.2 kan i dag enten være med M key, B key eller M & B key, som er afgørende for drevets type og kompabilitet med ens computer/bundkort. Kingston A1000 hører til sidstnævnte og passer dermed i flere bundkort umiddelbart.

Mest af alt minder Kingston A1000 om en RAM-klods, hvis forbindelser blot er i siden frem for i bunden. Der er dermed tale om en meget kompakt komponent og den vil dermed fylde nærmest ingenting i ens build da det kan ligge nærmest fladt med bundkortet. Mange bærbare i dag har dedikerede slots til denne formfaktor og i stigende grad er det også den eneste SSD man kan installere i dem.

Specifikationer

I nedenstående illustration kan man se detaljer for Kingston A1000 drevet og måske finde det, som er interessant for én. Det man bør kigge efter er naturligvis produktets hastighed og levetid, idet dette fortæller meget om den oplevelse man kan forvente sig af dette drev og ikke mindst om det er en værdig investering.

Som det fremgår af ovenstående så er Kingston A1000 forbundet til computeren via PCIe NVMe Gen 3.0 x 2 lanes. Det er en lidt langsommere standard end de fleste kraftige maskiner egentlig kan håndtere, men prisen på dette drev er dog også mere spiseligt end dem med x 4 lanes eksempelvis.

NAND teknologien i den flash hukommelse, som Kingston A1000 egentlig ikke gemmer på, er med 3D TLC, som pt. er den billigere teknologi af dem der findes. Det gørat hukommelsen er tættere pakket, hvilket giver billigere produktion, men det betyder også at der er flere led mellem de forskellige celler og det bevirker at hastigheden er en smule lavere end den fx vil være ved SLC eller MLC (alt andet lige).

Vores testudgave er en 240 GB udgave i øvrigt, hvilket har indflydelse på både den hastighed vi kommer ind på i næste afsnit, men også den forventede levetid. Levetiden i flash hukommelse måles i Total Bytes Written, idet en SSD/flash enheds levetid bliver forringet når man skriver til den og ikke så meget når man læser fra den. Vores drev har så en forventet levetid på 150 TB, hvilket er ganske fint og samtidigt giver producenten 5 års garanti på selve produktet.

Hastighed

Til at teste hastigheden på vores drev har vi anvendt ATTO Disk Benchmark, som tager filer i forskellige størrelser og smider dem efter drevet. Herefter får man så en læse og skrivehastighed på de forskellige filstørrelser og kan danne sig et indtryk af drevets hast.

Kingston A1000 klarer sig egentlig ganske fornuftigt og sågar også bedre end det som producenten tør advisere med. Vi får her en læsehastighed på op til 1767 MB/s mens drevet kan skrive omkring 920 MB/s. Der er tale om en potentiel hastighed og det afhænger naturligvis af resten af ens setup, idet en computer af enhver art altid vil performe i henhold til laveste fællesnævner.

Konklusion

Kingston A1000 optager næsten ikke nogen plads i forhold til en almindelig 2,5″ SSD, men det kræver naturligvis at man har tilslutningen i sin PC. Det gode ved Kingston A1000 er så at den understøtter de gængse M.2 forbindelser, så den del behøver man ikke bekymre sig om. Producenten ville levere et prismæssigt attraktivt drev, der dog ikke gik på kompromis med ydelsen og det er også hvad man har leveret. Med en læsehastighed på 1700 MB/s+ samt skrivehastighed på 900 MB/s+ kan man bestemt ikke klage. Det giver hurtigere overførsel af filer og er også uhyre brugbart, hvis man redigerer videoer eller laver andet tungt arbejde. Til den pris er det i hvert fald en opgradering værd.

Pris og tilgængelighed

Set til 584,-

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

1 KOMMENTAR

  1. fik 2x480gb sdder til 1200kr i weekenden incl rabatkode og fragt hos komplett, det synes jeg var en god pris.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Hvis man forestiller sig at der skete en revolution i hastigheden på ens lager i computeren ved at man gik fra traditionelle harddiske til SSD, så er der i sidstnævnte også sket en væsentlig udvikling, der er værd at bemærke. Man har skåret SATA...Test: Kingston A1000 NVMe M.2 SSD