søndag, december 22, 2024
ForsideAnmeldelserTest: JBL Quantum One headset

Test: JBL Quantum One headset

JBL entrer gaming markedet med bravour må man sige for deres top-headset, Quantum One, som vi har fået til test, er fyldt til bristepunktet med forskellige features. Læs med om det hele her.

Hvad er der i æsken?

JBL har gjort lidt ud af indpakningen må man sige og man føler lidt at de går tilbage til den tid, hvor unboxing var in. Det som gemmer sig bag de to låg af æsken er selve headset, 3,5mm lydkabel, kalibreringsmikrofon, aftagelig mikrofon, popfilter til mikrofon, indstillingshjul til chat/game og lidt papirværk.

Design

For mig er JBL kendte for deres lidt rå look og det synes jeg de har taget videre til Quantum ONE headsettet, som er et ikke så lille headset med store 50mm lyddrivere og en kampvægt på 369 gram. Med udseendet for øje havde jeg dog skudt over 400 gram ved en egen vurdering, så det er faktisk positivt at det ikke er slemmere end dét, hvilket stadig er mindre end fx Razer Kraken Ultimate (390 gram).

Elementerne på Quantum ONE føles på en eller anden måde overdimensionerede, hvor ørebøfferne er ret store og også hovedbøjlen, som er både bred og tykt polstret.

Til trods for at designet hovedsageligt er plastik, så virker det til at indmaden er metal, hvor den bør være, idet headsettet føles ret robust. Selv under min obligatoriske vridetest afgiver Quantum ONE ikke nogle opgivende lyde, som kunne indikere at det ikke kan holde til lange gaming sessioner.

JBL Quantum ONE føles altså på ingen måde billigt og tværtimod som et veludført produkt, men det oser samtidigt af gaming på alle leder og kanter. Både designet, men også RGB lyset er afslørende i denne henseende og meget elegance er der dermed ikke over designet. Det gør ikke mig noget, men kan forestille mig andre vægter det æstetiske meget og også i forhold til funktionalitet.

Ved første øjekast på både funktionslisten og designet virker JBL Quantum ONE relativt overvældende, idet det er fyldt med mange features, men også en del knapper. Knapperne, kabel og tilslutning af mikrofon er alt sammen at finde på den venstre ørebøf. Jeg kan godt følge kostaspektet i at holde kabler og forbindelser i én side, men det gør altså kompleksiteten i at bruge headsettet større. Dette er især relevant for JBL Quantum ONE, som har mange features at byde på og dermed mange knapper. Man finder dermed både knap for volumen, mikrofon-mute, ANC og centrering af Head Tracking.

Til gengæld er jeg noget uforstående overfor at JBL ikke har inkluderet en knap til at tænde og slukke for Surround funktionaliteten med, for det synes jeg personligt er en af de funktioner man oftest har brug for at slå til og fra afhængigt af om man vil høre musik eller spille.
Inde i selve ørebøfferne af JBL Quantum ONE er der i øvrigt hullet så man kan se de lyddrivere og teknik, der gemmer sig bag og det er måske ikke en gimmick alle vil sætte pris på, men jeg synes det passer perfekt til resten af det rå design.

JBL Quantum ONE er udstyret med en fjernbetjening, som du kan bruge til at justere kombinationen af gaming og chat lyd mens du spiller. Det er ret smart for det kan man ofte have brug for i kampens hede og forbindelsen er via USB-A til computeren mens det er USB-C i selve headsettet. Den absolut bedste detalje ved fjernbetjeningen er dog at dens “fod” er så god til at gribe fat om skrivebordet at den nærmest ikke er til at skubbe ud af position når den først er lagt på bordet. Så skal man hellere løfte den og det synes jeg er fedt. Drejeknappen har i øvrigt et midtpunkt, som er til at mærke, men kræver lidt fingerspitzgefühl at ramme og det kunne godt være lidt bedre.

I æsken fandt man dog også et almindeligt 3.5 mm jackstik kabel og det er fordi JBL Quantum ONE kan virke med dine konsoller. Selv via USB virker det med PS4 (givetvis også PS5 når den kommer på markedet), men man er her ikke i stand til at justere chat/spil balancen.

Funktionalitet

Det er lidt svært at vide, hvor man nærmest skal starte med Quantum ONE, som er spæk fyldt med forskellige features. Der er både Active Noise Cancellation (ANC), Talk Through, Head Tracking og 360 graders kalibrering for at nævne det i én smøre.

Især ANC og TalkThrough er noget jeg personligt selv ikke har set i gaming headsets før, så det er da lidt spændende at det er med. ANC blev jeg dog positivt overrasket over og det skyldes at da jeg slog det til første gang så blev der lige pludselig bum stille på mit kontor, selvom jeg egentlig var alene hjemme og intet andet var tændt. Det var her jeg fandt ud af, hvor meget min PC larmer under brug og denne summen fra computeren forsvandt fuldstændigt da jeg slog ANC på Quantum ONE til. Så selvom jeg troede denne feature var lidt ligegyldig viste den sig at være smart nok for den lukker white noise ude.

Den anden på listen, Talk Through, er en funktion som lader dig høre alt, hvad der foregår omkring dig og den virker meget ligegyldig i et gaming headset, som man bruger ved sin computer eller konsol. Hvis der var en knap til at slå det til og fra kunne jeg forstå det for så kunne man undgå at tage headset af og på når man skulle snakke med nogen, som befandt sig i lokalet, men når det er gennem softwaren så virker det bare for trægt i forhold til bare at tage hedasettet af.

Head Tracking og 360 graders kalibrering er en feature man heller ikke ser i så mange headsets. Jeg så det på en prototype fra Acer Predator serien og syntes at det var mega fedt at opleve. Det går ud på at du kan sætte dit headset til at komme med surround lyden og samtidigt tage højde for hvordan du holder og drejer hovedet. Sagen er bare den at når jeg gamer så er der fuld koncentration på det som foregår lige foran mig på skærmen og i spillet og ikke så meget andet. Den medfølgende kalibreringsmikrofon er så den der kalibrerer så du får en personlig surround oplevelse med Quantum ONE, men personligt oplevede jeg at en kalibrering vendte om på højre og venstre. Det var langt bedre at bruge DTS profilen i appen, som til gengæld var utrolig præcis.

En detalje, som jeg vil rose JBL for og som mange andre gaming producenter “glemmer” er at tilbyde reservedele til gamerne. Med JBL er det til Quantum ONE muligt at bestille både ekstra ørepuder, men også kabler og mikrofon om nødvendig, hvis dette skulle blive væk eller gå i stykker. At priserne er lidt steep er noget man må leve med og passe bedre på sine ting vel.

Software

Hvis du vil indstille JBL Quantum ONE og så også rent faktisk få det du betaler for ved at kunne udnytte dens mange funktioner og pille ved dem, så er det nødvendigt at installere JBL appen på din computer. Det er en meget “let” app, som er utrolig nem at betjene i den forstand at knapperne er selvforklarende og responsive. At de så er smidt lidt til højre og venstre og equalizer indstillinger og gem af profil lige kræver lidt rynken på panden er en anden sag. Det er dog nemt at bruge og først i appen forstår man at ANC og Side Tone ikke spiller på samme tid. Så du kan ikke have ANC tændt mens du også gerne vil høre din egen stemme.

Derudover er der i appen et real time billede af dit headset i Head Tracking så du kan se om kalibreringen er helt off eller om den lige skal centreres via app eller knap. Appen er dog ikke helt så nem at forstå eller betjene når det kommer til RGB belysningen på headsettet. Må jeg her gerne erkende at jeg gav op med at prøve og forstå logikken selvom der sikkert er en simpel forklaring?

Lydkvalitet

Det er ikke fordi lyd er et nyt område for JBL og det viser de bestemt styrken i med Quantum ONE headsettet. At Gaming er nyt for dem er lidt evident med alle de features når de egentlig bare kunne nøjes med at levere konge lyd og komfort langt hen ad vejen. Lydkvaliteten er bare i top efter min mening. Måske fordi jeg føler at til det gaming, hvor jeg testede det, så var det lige efter min smag meget balanceret og egnede sig til både musik og gaming.

Der hvor jeg dog bliver en smule forvirret alligevel er ved lydstyrkeniveauet på max ved Quantum ONE. Det spiller simpelthen ikke højt nok i forhold til at vi har med 50 mm kablede drivere at gøre. Jeg har trådløse headsets, som kan spille højere og sågar har mere bund.

Selve kvaliteten af lyden er dog ganske glimrende. Især med surround og gaming var jeg eksempelvis i stand til at høre noget mine holdkammerater ikke gjorde. Jeg (selvom jeg ved hvor irriterende det er) blev ved med at fortælle dem, hvor deres fjender kom fra når jeg var død (noob) og spectatede dem i fx Warzone.

Det jeg til gengæld ikke helt kan rose JBL for er at jeg hører en smule summen i lyden når headsettet egentlig skal være helt stille. Det er ligesom denne white noise man får med trådløse headsets, hvilket bare ikke burde forekomme på et kablet et. Det forsvinder sjovt nok når man aktiverer ANC dog.

Mikrofon

Det er også de selvsamme kammerater jeg spiller med, som giver vurderingen af mikrofonen til 8 ud af 10 på lydkvalitet (med popfilter). Jeg synes at JBL Quantum ONE har en ganske glimrende mikrofon og jeg synes også den kan tåle at man taler højt. Der er mindre digitalt over lyden sammenlignet med mange andre headsets jeg har testet og man lyder mere naturlig, om end der til tider er et par udfald, som er afslørende. Du kan lytte til mikrofonkvaliteten ved at trykke på nedenstående play knap.

Komfort

JBL Quantum ONE er trods størrelse ikke et stort headset og på den måde er den bløde og tykke polstring på hovedbøjlen og ørepuderne med til at gøre headsettet ret behageligt at have på hovedet. Det føles ikke just så let, men med den kampvægt er det også lidt svært. Selvom ørebøfferne slutter godt om hovedet og på den måde isolerer lyden ude, så føles headsettet på mit hoved ikke som værende stramt. Jeg oplever dog at huden ikke kan ånde og at mine ører og hud bliver varme og svedige efter længere tids gaming. Det gør at jeg er nødsaget til at holde pauser under lange spilsessioner.

Konklusion

Hvis du ikke er typen, der går på kompromis på udstyret, så har JBL Quantum ONE ret meget at byde på med sit overflod af forskellige features, som du ikke ser i så mange headsets. Især hvis du har et støjende miljø, så kan ANC holde denne ude mens lyden spiller ganske glimrende til både musik, spil og film. Det er nogenlunde behageligt at have på hovedet trods størrelse og vægt og man skal egentlig bare vænne sig lidt til det ret voldsomme design, der bestemt skiller sig ud.

Positivt

  • God lydkvalitet
  • God surround
  • Solid app og indstillingsmulighed
  • Mikrofon
  • Mange features

Negativt

  • Overflødige features
  • Bliver lidt varmt om ørerne efter længere tids brug

Pris og tilgængelighed

Set til 1.899,-

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

JBL entrer gaming markedet med bravour må man sige for deres top-headset, Quantum One, som vi har fået til test, er fyldt til bristepunktet med forskellige features. Læs med om det hele her. Hvad er der i æsken? JBL har gjort lidt ud af indpakningen må...Test: JBL Quantum One headset