onsdag, januar 22, 2025
ForsideAnmeldelserTest: JBL Quantum 810 trådløst gaming headset

Test: JBL Quantum 810 trådløst gaming headset

JBL er klar med endnu et gaming headset med fokus på god lyd og deres ikoniske design. Quantum 810 hedder det seneste skud fra stammen i deres trådløse udgave med 50 mm lyddrivere og en masse andre features, inklusive ANC. Vi ser nærmere.

Hvad er der i æsken?

I kassen finder du selve headsettet, et USB-C opladningskabel, et 3.5 mm jackstik-kabel, en USB dongle og så de obligatoriske papirer, som jeg håber vi en dag kan blive fri for da det burde være muligt at spare miljøet og instruktionerne hentes online.

Design

For omtrent et år siden kiggede vi på forgængeren til JBL Quantum 810 og umiddelbart er der ikke sket det store på designsiden. Dermed ligner JBL Quantum 810 sig selv temmelig meget på det ydre og der er tale om et relativt stort headset, som i øvrigt også vejer 410 gram.

Det er dog også temmelig polstret på både hovedbøjlen og ørebøfferne, så du forhåbentlig kan få en behagelig lytteoplevelse. Komforten ser vi på i et af de kommende afsnit. Her til sektionen har jeg til gengæld udsat JBL Quantum 810 for min obligatoriske hårdføre behandling for at teste dens robusthed ved at vride og dreje i headsettet i en lidt højere grad end jeg forventer man ville gøre til daglig. Her var der ikke noget, der lod mig tro det ville gå i stykker og der var heller ikke nogle knirkende lyde, hvilket egentlig overraskede mig af den årsag at JBL Quantum 810 hovedsageligt består af plastik.

I denne prisklasse synes jeg måske der bør være lidt flere premium-materialer, men hvis det betyder at det holder længere og er lettere eller knirker mindre så er dét også fint med mig. Ørebøffernes og hovedbøjlens polstring er toppet med kunstlæder, så det føles behageligt umiddelbart, men om det er komfortabelt vil jeg som nævnt kigge nærmere på senere.

På yderkanten af JBL Quantum 810 ørebøfferne har headsettet sine porte og knapper placeret, så de er nemt tilgængelige med fingrene mens man spiller og uden at man behøver have headsettet af. Dog er der en del knapper og de ligger tæt, så det kræver meget lang tid at vænne sig til dem.

Knappen til at tænde og slukke headsettet med er dog efter min mening et af de bedre for det er nemlig en skydeknap og så skal man ikke holde den inde uden at vide hvor længe. Det at tænde for Bluetooth er dog lidt mere tricky da det netop er den sidstnævnte type af tast.

JBL Quantum 810 har også RGB lys i logoet på ydersiden af ørebøfferne samt de lidt skæve ringe som pynter ydersiden også. Disse kan du styre intensiteten af når du installerer softwaren til din PC. Det er altså ikke muligt at slukke lyset når du bruger headsettet til bare at lytte til musik via din telefon.

Dét faktum at du ikke kan slukke lyset og at mikrofonarmen er temmelig synlig gør at du ikke rigtig kan bruge JBL Quantum 810 udenfor, hvis du eksempelvis pendler eller på anden vis ville bruge dit headsets Bluetooth forbindelse til at lytte til musik udenfor hjemmet.

Mikrofonen på JBL Quantum 810 er ikke aftagelig, men kan løftes op og vil på den måde ikke være synlig for brugeren. Samtidigt med at man løfter den op muter man også lyden, så den funktion kan man bruge til lynhurtigt at snakke med nogen i lokalet uden at ens online-venner behøver lytte med. Mikrofonen kan dog også mutes via knappen på den venstre ørebøf (hvis man ellers kan ramme den).

Det er i øvrigt nævneværdigt at mikrofonarmen på JBL Quantum 810 ikke er voldsomt fleksibel. Faktisk er den stort set ikke mulig at bøje ind mod brugeren, så det bliver spændende at se, hvor godt den fanger lyden fra taleren.

Jeg opdagede i øvrigt at fordi man fifler så meget rundt med at finde knapper på JBL Quantum 810, så ender det til tider med at man rører ydersiden af ørebøfferne med sine fingre fra tid til anden. Denne overflade er lavet temmelig blank og det ser umiddelbart lækkert ud, men samtidigt er det en fedtfinger-magnet, som det fremgår af nedenstående billede.

Med sine 410 gram er JBL Quantum 810 i øvrigt ikke nogen letvægter. Jeg har forsøgt at tage de enkelte dele op enkeltvis og umiddelbart er min vurdering at det er selve ørebøfferne, som er de tungeste i konstruktionen. De drejer temmelig nemt og nærmest ved hjælp af deres vægt på hovedbøjlen, som lader dem bevæge sig på både X-aksen og Y-aksen.

USB modtageren til Quantum 810 er i øvrigt skrympet gevaldigt i størrelsen, så denne stikker langt mindre ud af siden på din computer når den er sat i.

Funktionalitet

Man har valgt at bibeholde versaliteten med Quantum 810, som altså kan forbindes til din konsol, mobiltelefon, computer eller andet udstyr via både USB, 3.5 mm jackstik og også trådløst via både Bluetooth og den medfølgende USB-modtager.

Disse mange tilslutningsmuligheder gør JBL Quantum 810 til et rigtigt multiplatform-headset, som du altså kan vælge at bruge på tværs. Der er i øvrigtikke mange forskelle fra 800 og nu til Quantum 810, men en af disse er Bluetooth 5.2, som ikke betyder voldsomt meget på papiret, men kan give bedre batteritid via den trådløse forbindelse.

Apropos Bluetooth, så har knapperne på headsettet ingen effekt og du kan hverken styre musik eller lydniveau via selve headsettet. Du kan slå ANC til og fra og det er mere eller mindre dét.

Hvis du installerer QuantumENGINE softwaren, som kun er tilgængelig på Windows, så kan du også skræddersy din lydoplevelse endnu mere. Dér kan du nemlig indstille lydens balance, surround effekt, tilpasse headsettet til dit hoved og ellers tweake det som du ønsker. Du kan også sætte det til at give dig din egen lyd retur så du kan høre det du siger i mikrofonen, hvilket er en feature jeg selv er ret glad for.

Selve QuantumENGINE softwaren ligner sig selv. Hvis ikke man kender den, så er der tale om en app til at styre indstillingerne i Quantum 810 (og andre JBL gaming produkter) mere minutiøst og i detaljen. Noget du eksempelvis ikke kan indstille via hovedtelefonerne selv er equalizer og surround-tilpasning, som du altså har mulighed for gennem appen. Appen i sig selv er meget simpel og virker helt efter hensigten da den er nem at navigere i og de forskellige funktioner er mere eller mindre selvforklarende. Selv synes jeg ikke det er så nemt at indstille farver og effekter gennem appen, som jeg føler det er med andre producenters løsninger.

Det er egentlig ærgerligt at man ikke kan slukke lyset på JBL Quantum 810 når man lytter til musik via sin telefon og Bluetooth for lydkvaliteten i disse hovedtelefoner er ganske fornuftig og kan bruges bredt til både gaming og musik. Man kan naturligvis bruge det medfølgende 3.5 mm jackstik til dette og ikke tænde for headsettet, men så (1) har man ikke ANC og (2) man skal finde en telefon med 3.5 mm jackstik.

Lydkvalitet

JBL Quantum 810 byder på masser af lyd. Selvom headsettet er trådløst, så formår det at spille relativt højt når man skruer helt op. Det er dog ikke dét headset, som spiller højest, men det er rigeligt og for mit eget vedkommende ville jeg ikke spille med den højeste indstilling alligevel.

Selvom man skruer op, så er der ingen forvrængning eller tab af lydkvalitet. Her formår JBL Quantum 810 at levere en fyldig og detaljeret lyd og det både i de mange musiknumre jeg smed efter den, såvel som i gaming.

I gaming så var der også den virtuelle surround at lege med og her var det igen i standardindstillingen ikke tunet ind til mine ører og hoved for jeg følte mig til tider forvirret af, hvor lyden kom fra. Med lidt indstilling gennem softwaren blev denne del væsentligt bedre. Indlevelse gennem surround var derfor ganske glimrende, om end jeg også har oplevet gaming headsets med surround, hvor dét var endnu bedre. Det lykkedes mig nemlig aldrig helt at fikse at jeg nogle gange følte lyde der kom bag fra føltes som om de var foran mig. Det var ikke altid, men det var konsekvent i Warzone, så det kan også være spillet, som drillede.

Alt i alt er Quantum 810 lydmæssigt et fantastisk spillende headset, som jeg sagtens kunne forestille mig jeg ville bruge til både gaming og musik. Musikmæssigt har den en lidt mere mørk tone end jeg selv er fan af, men det er ikke i så gral en grad at det ødelægger oplevelsen. Tværtimod så er det nok en smagssag, hvor nogen sågar ville foretrække det netop var sådan. Quantum 810 har masser af bund og en detaljeret diskant samt mellemtone som ikke spiller over hinanden i den forstand at lyden bliver “mudret”. Der er rigeligt detalje og det lyder knivskarpt af et gamingheadset at være.

Mikrofon

I nedenstående indspilning har jeg lavet en optagelse med mikrofonen i JBL Quantum 810 forbundet trådløst til den USB-dongle, der er. Lyden minder meget om den som vi hørte i generationen før, men der er en anelse mindre bund i Quantum 810 nu og det tror jeg er en god ting, for det burde alt andet lige betyde at kommandoer kommer tydeligere igennem. Lyden er god, men nok ikke den feature man skal købe dette headset for desværre. At mikrofonen kan bøjes og har en LED-lampe, der fortæller dig når headsettet er mutet er en fed feature, men selve lydkvaliteten har en anelse skratten, som du kan høre i nedenstående.

ANC

JBL har valgt at holde fast i ANC funktionen i deres 800-serie og jeg satte derfor også Quantum 810 på prøve. ANC er aktiv støjreduktion og skal gøre at du som gamer ikke bliver forstyrret af lyde omkring dig nær så nemt som med headset uden denne funktion. Det er ikke alt støj, der kan filtreres fra og pludselige lyde er eksempelvis ikke mulige at fjerne.

JBL har formået at fjerne den hvide støj i selve headsettet, som opstod når man tændte for ANC i forgængeren til Quantum 810, hvilket er mega rart. Min desktops blæsere og generelt summen på mit kontor kunne Quantum 810 sagtens fjerne og jeg sad lidt som i en osteklokke når jeg ikke havde sat lyd til men ANC var tændt.

Der medfølger en stofspose til JBL Quantum 810 i øvrigt som du kan bruge til transport men den er ikke ligefrem beskyttende

Dog hvis jeg satte en slags “white noise” på via YouTube gennem højtaleren på computeren, så var Quantum 810 i stand til at tone det ned, men det var ikke det hele som blev tonet væk. Det var dog klart en forbedring i forhold til at have ANC slukket. Jeg vil dog sige at selvom det er lækkert med ANC, så virker det lidt som en søgt funktion på et gaming headset som dette med mindre man agter at bruge det til kontorarbejde og bor midt inde i byen, hvor jeg forestiller mig noget af trafikstøjen nok bliver tonet ned. Bemærk i denne forbindelse at ANC er en funktion, der tænder for flere mikrofoner og dermed bruger mere strøm.

Batteritid

Apropos strøm, så var det nærmest akilles-hælen for forgængeren til Quantum 810. Nu lover producenten en mere end fordobling af batteritiden på 30 timer kontra de tidligere 14, selvom vægten i headsettet er den samme.

Min egen oplevelse var helt klart at batteriet er blevet bedre og det manglede også bare. Nu er Quantum 810 på niveau med andre gaming headsets i klassen, om end jeg var i stand til at få lidt over 25 timer med lys og ANC slukket. Det er dog “hovedregning” eftersom jeg ikke havde én session bestående af så mange timers gaming.

JBL Quantum 810 døjer lidt med softwaren igen. Sidst var det at QuantumENGINE softwaren var inkonsistent i forhold til den estimerede batteritid, mens det denne gang går på at jeg havde ladet headsettet lade helt op og forbundet det til min mobiltelefon via Bluetooth.

Komfort

JBL Quantum 810 er et af de headsets, som på papiret er tungere end de føles. Det er en sværvægter, men jeg følte ikke efter timevis gaming at det var tyngden som gav mig udfordringer med komforten. Kunstlæderet på den anden side var lidt varmt for min hud allerede efter en times tid brug, hvortil det skal nævnes at vejret herhjemme også var ganske lummert og forårsagtigt.

Bøjlen pressede også de første dage lige over ørerne, men denne slap grebet efter at jeg havde haft headsettet på længere tid. Komfortniveauet på JBL Quantum 810 vil jeg derfor beskrive som værende ret behageligt, men døjer man med sved og varme, som det er tilfældet for mig, så kan det blive en udfordring med de store og puffede kunstlæder puder.

Konklusion

Med JBL Quantum 810 får du et af de mere alsidige headsets på markedet til gaming. Quantum 810 er nemlig udstyret med to trådløse forbindelser så du kan bruge både Bluetooth og den medfølgende dongle, men du kan også anvende det kablet. På den måde har du ét headset til stort set alle dine platforme. Det er også udstyret med ANC til at holde lidt af støjen ude, selvom det nok ikke er dens bedste feature og så har du helt igennem fantastisk lydkvalitet. At så mikrofonen ikke kan tages af og fylder en del at jeg ikke føler Quantum 810 er et headset du forventes at tage med ud på gaden er en anden story. Alt i alt er der dog tale om et ganske glimrende headset, der dog vejer over 400 gram og desværre er lavet af plastik primært. Det trækker kvalitetsfornemmelsen en anelse ned, selvom headsettet føles temmelig rigidt og fast.

Positivt

  • God lyd
  • Komfort
  • Farverigt design
  • Solid batteritid

Negativt

  • Tungt
  • Plastik

Pris og tilgængelighed

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

JBL er klar med endnu et gaming headset med fokus på god lyd og deres ikoniske design. Quantum 810 hedder det seneste skud fra stammen i deres trådløse udgave med 50 mm lyddrivere og en masse andre features, inklusive ANC. Vi ser nærmere. Hvad er...Test: JBL Quantum 810 trådløst gaming headset