Vi har fået lov at lege lidt med Jaybirds seneste skud fra stammen i form af Vista 2, som er et par earbuds, der virkelig er bygget til de aktive. Modsat andre af denne type øretelefoner så er designet ikke så tosset hellere. Du kan læse nærmere her.
Hvad er der i æsken?
I forhold til, hvad kassen indeholder, så er den måske en anelse overdimensioneret, men den skal jo også kunne spottes på hylden i butikken. Spøg til side, så består dette sæt af selve øretelefonerne, et oplade-etui, fire ekstra gummidutter i forskellig form og størrelse samt et opladekabel og en manual.
Design
Kender man Jaybird Vista 2s forgænger, så vil der være temmelig mange ligheder at spotte, men også en del nyheder i både det ydre og indre design.
I udgangspunktet ligner Jaybird Vista 2 sig selv så at sige. Der er kommet nye farvevalg til. Rettere sagt så er den sorte og hvide udgave nu suppleret med en blå i stedet for grøn.
Den mest tydelige forskel i øretelefonernes design er det ydre, som nu i stedet for at være gummi er af stof. Om dette holder i længden med udenddørs brug og svedige hænder vil kun tiden vise. Heldigvis kan man dog i den forbindelse sige at Jaybird Vista 2 er vandafvisende med en IP-68 standard og det betyder den sågar kan tåle at ende under vand i en kort periode. (bemærk venligst at IP68 betyder det er vandafvisende uden tryk-angivelse og der står ikke angivet at Vista 2 overlever en svømmetur, så det ville vi ikke anbefale).
På fronten af lade-eduiet har man en USB-C port til opladning og lige over denne er der tre LED-lys, som fortæller dig status på batteriet. Det kræver at man tager manualen i hånden og lige lærer, hvad de forskellige lys fortæller og hvornår. Eksempelvis lyser LED-lyset i midten rødt konstant når lade-etuiet er løbet tør for strøm. Jeg har siddet og kigget på dette røde lys i over to timer nu mens jeg arbejder, så ved ikke, hvor længe det helt kan holde, men lidt pudsigt at batteriniveauet er 0 % og det stadig giver juice til lyset i så lang tid. Igen, spøg til side, så synes jeg det er en fed feature for så risikerer man ikke at løbe ud af døren uden at have haft en chance for at sætte det til at lade op.
Personligt havde jeg kun Jaybird Run XT at sammenligne med og her er det evident, hvor fladt designet af etuiet til Vista 2 er lavet. Det både pynter udseendemæssigt, men det betyder naturligvis også at det fylder mindre i bukselommen, eller hvor man nu agter at opbevare dem. Det er ret fedt efter min mening.
Jaybird Vista 2 er med aftagelige gummidutter, men uden at de dutter, som går i øret, rent faktisk kan skiftes. Det er kun den del der er på ydersiden, som går op og holder fast i øret på en måde for at øretelefonerne ikke skal falde ud. Det er fint i den henseende at der så er forskellige størrelser med i æsken.
Dem uden hank falder ud af mine ører, mens dem med den store hank ikke rykker sig en millimeter føler jeg. Jeg kan i hvert fald trygt spille basket med dem i ørerne. Mellemstørrelsen gav mig en falsk tryghed til at starte med og det endte næsten med at jeg støvsugede en af dem fordi jeg var i gang med at støvsuge mens jeg testede ANC og den venstre valgte så at falde ud og på gulvet lige pludselig.
På ydersiden af øretelefonerne er der knapper, som man trykker ind. De er ikke nær så svære at trykke ind, som på den nævnte Run XT, hvilket gør betjening af Vista 2 langt mere behagelig. De kan også styres ved hjælp af touch, så det gør det endnu mere behageligt. Gennem den Jaybird app, som du kan downloade til iOS eller Android, så er det også muligt at bestemme, hvad de forskellige klik eller touch-funktioner skal gøre. På en måde at sige så er Jaybird Vista 2 knapperne programmerbare.
Stoffet på ydersiden af Jaybird Vista 2 ørebøfferne er i øvrigt ikke udelukkende for at det skal se flottere eller mere luksuriøst ud. Det har også det formål at holde støj ude fra vinden når man løber i naturen eller det blæser. Under samtaler har det ikke den store effekt i hvert fald, for jeg snakkede med én mens det blæste ude og vedkommende kunne slet ikke høre noget, med mindre jeg dækkede mine ører til med hænderne for at vinden ikke skulle kunne slippe ind.
Funktionalitet
Designet har altså fået et lille nøk op i de nye Jaybird Vista 2, men som nævnt gælder det også indmaden, som ligeledes har fået et par opgraderinger.
Først og fremmest anbefales det at man installerer Jaybird appen til sin smartphone fordi man derigennem kan opsætte headsettet som det passer en med hensyn til lydprofil og equalizer. I appen kan man også få den præcise batteristatus oplyst og ikke mindst så kan man gennem appen også indstille, hvad knapperne i siden af øretelefonerne gør. Det sidste er en relativt sjælden funktion, men ikke desto mindre meget brugbar.
Som noget nyt indeholder Jaybird Vista 2 også to nye funktioner i forhold til sin forgænger. Den ene værende en ANC (Active Noise Cancellation), som skal modvirke støj udefra og give dig en endnu mere clean lytteoplevelse. Når jeg nu har siddet med adskillige kontor-headsets med varierende grad af ANC, så er Vista 2 mildest talt lidt skuffende på denne front. Der er en meget lille forskel at mærke på om ANC er tændt eller slukket og det er ikke helt tanken. Faktisk er der ved at ANC er tændt en smule white-noise når der ikke kommer musik igennem, hvilket dog er helt normalt fordi ANC bruger lyd til at modvirke lyd.
Den anden funktion er SurroundSense. Selvom navnet antyder det, så er der ikke tale om surround i den forstand man kender fra film og spil, men derimod at man kan høre ens “surroundings” og altså dét omkring én. Med SurroundSense vender Jaybird Vista 2 mikrofonerne “mod” dig for at du kan høre, hvad der foregår omkring dig uden at du behøver at tage dem af. Denne funktion er modsat ANC langt mere tydelig og kan eksempelvis bruges når man er ude at handle og ikke ønsker at tage sine høretelefoner af for at snakke med nogen.
Earthproof
Jeg tænker at Vista 2 skulle have sit eget afsnit med ovenstående overskrift fordi jeg synes udtrykket er ret fedt. Det handler dog om at sættet er designet til sportsudøvere og Jaybird teamet, altså folkene bag udvikling og design, er også selv sportsudøvere, der ligeledes snakker med topatleter med henblik på at optimere deres produkt.
Jeg mindes tydeligt mit første møde med Jaybird i forbindelse med launch af Run XT, hvor demonstrationen blandt andet gik ud på at vedkommende, som fremviste mig udstyret, valgte at træde på øretelefonerne på et gulv uden tæppe. De overlevede fordi de er bygget til at modstå lidt slag. Den samme robuste tilgang til designet har man også haft med Vista 2 (men jeg ville ikke råde til at man træder på sit sæt) og har altså foruden en IP68-vandtæt og svedafvisende mærkning også et par MIL-STD810G tests bag sig. Jaybird var ikke i stand til at afsløre de nøjagtige procedurer og tests, men at det blandt andet blæsende regn, støv, sand, fald og stød.
Lydkvalitet
Hvad angår lydkvaliteten så er der i den nævnte Jaybird app mulighed for at du kan gennemgå en opsætning, så du får en lydprofil, der passer netop dig og din lyttestil samt ører. Jeg synes selv den giver et bedre lydbillede end den flade opsætning ud af boksen, hvilket dog sagtens kan være en smagssag.
Lydmæssigt har jeg ikke den tidligere Vista at sammenligne med, men i forhold til Run XT så er lydkvaliteten ret ens. Der er tale om et par øretelefoner, som spiller ret godt, men hvor der er lidt ekstra fokus på bass, hvilket gør dem ekstra velegnet til elektronisk musik og noget med lidt beat. Det er måske ikke helt skidt når det er et par sports-hovedtelefoner. De er dog godt afbalanceret generelt og noget af bassen kan man jo skrue ned for gennem equalizeren. Detaljegraden er ligeledes høj mens der dog i Vista 2 ikke er den samme lydisolation fra omverdenen som i Run XT. ANC hjælper Vista 2 en smule på vej i den henseende, men tager altså ikke den lyd, som slipper igennem.
Batteritid
Batteriet har i henhold til Jaybird fået en forbedring på 33% i forhold til forgængeren og altså også den Run XT jeg nævnte et par gange. Det vil i rå tal betyde at Jaybird Vista 2 giver dig op til 8 timer på en enkelt opladning samtidigt med at du kan få yderligere 16 timer ved hjælp af lade-etuiet. Mit eget estimat i forhold til de par målinger jeg lavede var at de 24 timer samlet musikafspilning (afbrudt af oplade-pauser) nok ikke er helt ved siden af, hvis ANC eller SoundSense er slukket. Disse funktioner tager lidt mere af batteriet og bringer den samlede batteritid til lidt over 20 timer rundt regnet.
Det fede er dog at Jaybird Vista 2 også har en hurtigladefunktion til de første procent og en opladning på 5 minutter giver op til en times afspilningstid. Det er fedt, hvis man skal ud af døren og først dér opdager at batterierne ikke har nok juice.
Jaybird Vista 2 lade-etuiet har i øvrigt også en lille, men ikke så ubetydelig, detalje, idet den kan oplade trådløst ved at du blot placerer den ovenpå en Qi-lader.
Konklusion
Jaybird Vista 2 er et af de bedste øretelefoner jeg længe har testet og det gælder ikke kun til sport. De er ikke klodsede blot fordi de er lavet til at være en smule mere udholdende end gennemsnittet, men til gengæld får du en rigtig god og afbalanceret lydkvalitet, en solid batteritid, god pasform og komfort i et kompakt design, hvor der foruden en lidt middelmådig ANC ikke er noget konkret at komme efter.
Positivt
- Fyldt med funktioner; ANC, SurroundSense, Qi-opladning
- IP68 vand- og svedafvisende (+ IP54 støv)
- God batteritid
- Solid lydkvalitet
- Programmerbare knapper
Negativt
- ANC kræver lidt mere arbejde
- Lidt bastung