Vi skal her se på en af de nyligt lancerede trådløse hovedtelefoner fra Jabra, den prisstærke Jabra Elite 3.
Hvad er der i kassen?
Kassen foldes ud når man åbner den, og viser blandt andet hvordan man forbinder Jabra Elite 3 til sin telefon.
I kassen finder vi selve Jabra Elite 3 headsettet, to sæt ekstra gummipropper i størrelse small og large (medium sidder allerede monteret på headsettet). Der er også et meget kort USB-C kabel til opladning, samt en brugsvejledning.
Design og funktionalitet
Jabra Elite følger den kendte opskrift, og er lavet i plastik med en enkelt trykknap på fronten.
Hver øreprop vejer lige under 5 gram, og Jabra lover 7 timers spilletid før de skal tilbage i etuiet og lades op.
Etuiet giver yderligere 21 timers spilletid, og understøtter hurtigopladning hvis headsettet er løbet helt tør. Så kan 10 minutters opladning i etuiet give en times spilletid. Jeg har ikke haft mulighed for at teste de angivne tider præcist, men jeg har kun haft brug for at lade etuiet op en enkelt gang under hele min test hvor jeg har brugt Jabra Elite 3 ret intensivt, så for mig var batteritiden ikke et problem.
Selve etuiet lades op med USB-C. Der er altså ingen trådløs opladning som i de mere avancerede modeller.
Der sidder to mikrofoner i hver øreprop som blandt andet bliver brugt til telefonopkald, men også til at lukke lyde fra omgivelserne ind i headsettet med et kort tryk på venstre knap, hvis man har behov for at være ekstra opmærksom på omgivelserne. Der er ikke aktiv støjreduktion i Jabra Elite 3, men de slutter ret tæt til øret, så de rent fysisk blokerer for en del støj.
De var meget komfortable at have siddende i mine ører, de sad godt, uden fornemmelsen af at de klemmer eller var på vej til at falde ud.
Jeg testede rækkevidden på den trådløse forbindelse ved at lade min iPhone 11 Pro blive liggende på kontoret i kælderen mens jeg gik rundt i huset. Jeg skulle op på 1. sal og dreje hovedet på en bestemt måde inden musikken hakkede, så rækkevidden er godkendt.
Hvis man installerer Jabras Sound+ app på sin telefon kan man blandet andet se status på sit headset, og lave forskellige indstillinger. Dog er mængden af indstillinger reduceret i forhold til de dyrere modeller i sortimentet.
F.eks kan man kun vælge om man vil høre sin egen stemme under opkald eller ej, men ikke hvor kraftig effekten skal være.
Det er heller ikke muligt at lave sin egen lydindstilling, men man kan dog vælge mellem forskellige faste indstillinger i app’en.
Det er tydeligt at Jabra Elite 3 er det billigste trådløse headset Jabra har på markedet. Men trods det, er det positivt at man trods alt har adgang til nogle indstillinger i Sound+ app’en.
Men hvordan lyder Jabra Elite 3 så? Det er helt tydeligt at der er fokuseret på lyden frem for funktioner, og lyden er rigtig god. Bassen er meget fremtrædende, og dyb. Den kan måske have tendens til at være lidt dominerende på visse musiknumre, men den er under kontrol og ikke buldrende. Mellemtonen er behagelig og tydelig som vi kender det fra Jabra, og diskanten er lys, fin og sprød uden at være skinger. Jeg har lyttet til meget forskellig musik fra Death Metal, over elektronisk musik til audiofile optagelser af akustisk musik og er meget tilfreds med den lydkvalitet man får for pengene med Jabra Elite 3.
Jeg har også testet telefonopkald med Jabra Elite 3. Og her havde modparten ikke nogle klager over lyden, den var tydelig og letforståelig. Ligeledes havde jeg også en god lydkvalitet i Jabra Elite 3, lyden bliver sendt til begge ører. Personligt kunne jeg dog godt tænke mig at min egen stemme under opkald (Sidetone som det hedder på engelsk) var lidt mere fremtrædende. Men det kan man løse ved at tage den ene øreprop ud så man selv hører sin stemme mere naturligt. Og her opdagede jeg noget pudsigt. Hvis jeg tog venstre øreprop ud kunne jeg let fortsætte samtalen, men tog jeg højre ud, kunne modparten ikke længere høre mig. Så en samtale skal enten være med begge ørepropper, eller kun højre.
Konklusion
Jabra Elite 3 er den billigste model i den nye serie, og det kan man se ved at der hverken er aktiv støjreduktion, trådløs opladning af etuiet eller mulighed for at lave sine egne indstillinger af lyden. Det man får er derimod et meget musikalsk headset med en lang trådløs rækkevidde. Det er lettere og mindre end forgængerne, og komfortabelt under brug. Og til forskel fra sine forgængere, kan man nu vælge kun at bruge en enkelt øreprop under musikafspilning uden at forbindelsen bliver lukket. Og tildels kan man også nøjes med en øreprop under opkald, såfremt man bruger den højre. Til prisen er det et forrygende headset!