tirsdag, november 5, 2024
ForsideAnmeldelserTest: HP Spectre 13 bærbar PC

Test: HP Spectre 13 bærbar PC

I denne omgang af test af laptop handler det først og fremmest om stil og udstråling, når vi kigger nærmere på HP Spectre 13, der med sit utroligt slanke og flotte design stadig vender hoveder når man kommer gående med den under armen. HP Spectre 13 imponerede med sit design allerede for mere end et år siden, men i denne omgang byder man på en ny farve, endnu slankere design og en ny generation af Intel Core i processorer. Endvidere fås HP Spectre 13 nu kun med touch display for nuværende, så dét tester vi også i vores gennemgang af maskinen her.

Hvad er der i æsken?

HP Spectre 13 kommer i en rigtig lækker indpakning og selve unboxing processen er ganske fin. Man får produktet præsenteret i toppen og det er også den, som er det første man ser når man pakker æsken op. Resten af indholdet er beskedent, om end fint pakket ind ligeså, og består af en oplader og manualer.

Design

Ved første øjekast er der ikke sket meget på designsiden af HP Spectre 13, på nær det åbenlyse farveskifte, som nu er mælkehvidt blandet med champagne og det ser faktisk ret lækkert ud. Mens andre trender mod sølv eller aluminium, så går HP en lidt anden vej og det synes jeg ærlig talt er ret friskt.

Der er tale om en laptop i den pureste Ultrabook form med 1,11 kg i vægt og blot 1,04 cm i tykkelsen det tykkeste sted. Hvordan man så pakker en Core i5-8250U, 256 GB lager og egentlig en solid bærbar computer er jo så det imponerende efter min mening, men måske er det også alderen der trykker og jeg husker da en almindelig og “let” bærbar var på omkring 3-4 kg snildt.

Der skal dog ikke ligges for meget i ordet solid i ovenstående, for HP Spectre 13 har også lidt under den slanke profil. Det er nemlig sådan at det tynde og slanke design af HP Spectre 13 også kommer på en bekostning. Chassiet flekser nemt, hvis man forsøger sig med at bøje det lidt og det er især i kanterne at det giver efter. Dog afgiver det ikke nogle opgivende og knirkende lyde i processen, så det er ikke fordi jeg tænker det er en bærbar, der nemt vil gå i stykker. Fleksibiliteten i chassiet oplever man heldigvis ikke når man har computeren foran sig på bordet og skriver eller arbejder. Man har altså forsøgt at gøre det så solidt som muligt, men plastikken bøjer nu en del alligevel.

Tastaturet i HP Spectre 13 er af chiclet design. Det vil sige, der er tale om ganske flade taster med en relativt lav vandring. Tager man computerens tynde profil i betragtning så er der tale om taster med overraskende høj vandring og et tastatur i nærmest fuld størrelse. Dog er enter-tasten i US-layout, hvilket vil sige der er tale om en flad og aflang knap i stedet for den høje, som vi ellers er vant til herhjemme. Der er også gjort plads til baggrundsbelysning i tastaturet som et ekstra plus for dem af os der godt kan lide at arbejde i mørke.

Under tastaturet finder man HP Spectre 13’s ikke så høje touchpad, men hvad den ikke har i højden opvejer den i bredden. Der er rigeligt footprint så man kan få sine fingre ind på, så jeg tænker ikke man vil komme til at savne en mus. Overfladen på touchpadden er en smule mere glat

Noget af det som bidrager til det smukke ydre af HP Spectre 13 er dens tynde kanter rundt om skærmen. Lidt i stil med konkurrenten, XPS fra Dell, så kommer skærmen langt mere til udtryk og i og for sig betyder det også at den 13,3″ store skærm er presset ned i et mindre kabinet, som altså fylder mindre på skrivebordet – eller skødet om man vil. Skærmen i HP Spectre 13 er i øvrigt med touch, så man kan styre computeren med fingrene om man vil.

Skærmen holdes i øvrigt på plads af to hængsler i hver side og når skærmen løftes op, hvortil man i øvrigt skal bruge to hænder, så er der et tykt stykke bagtil, som skærmen løftes henover. Det vil måske ikke falde i alles smag, men det er faktisk noget man ikke lægger mærke til når først man har vænnet sig til denne laptops design.

At gå på slankekur og have en slank profil er ikke helt kompromisløst og det gælder altså også hardware. I dette tilfælde er det for HP Spectre 13’s vedkommende gået ud over det antal porte, der er at finde på computeren. Mere rigtigt ville nok være at sige eller mangel på samme, idet HP Spectre 13 ingen porte i siderne har. Der er 3 USB-C porte bag på og udover dette blot et 3,5″ mm kombineret jack-stik.

Det nye i denne HP Spectre 13 er at alle tre er strømførende, men kun to af dem er altså med Thunderbolt 3 understøttelse. Det gør det noget nemmere at arbejde med og eftersom flere og flere af vores enheder leveres med USB-C som standard eller i det mindste via adapter, så er man nogenlunde også fremtidssikret med HP Spectre 13, selvom der kun er tre porte at gøre godt med.

Funktionalitet

Nu hvor vi har været omkring det smukke ydre og konstateret hvor flot HP Spectre 13 er på trods af faceliftet og det nye farvevalg, så er det blevet tid til at se nærmere på dens ydelse i dagligdagen. Er der gået kompromis i for meget af det eller er der faktisk tale om en solid all-arounder så at sige.

Skærm

Skærmen i HP Spectre 13 er som nævnt med touch funktionalitet, således at man kan anvende den med fingrene. Denne del fungerer også ganske glimrende og er også nogenlunde præcis efter min vurdering. Touch er ikke noget jeg normalt har i min bærbare, så det kræver altid en smule tilvænning i starten, men selvom jeg var skeptisk i starten da touch skærme kom til bærbare computere, så er jeg med tiden blevet mere og mere glad for dem. Det skyldes at nogle enkelte ting kan man simpelthen gøre nemmere ved at røre skærmen, såsom blot at scrolle på en hjemmeside man er i gang med at læse eller et excel ark.

Hvis man vil nyde det gode vejr vi har i skrivende stund herhjemme og arbejde ude så er det faktisk sådan at lysstyrken i skærmen på HP Spectre 13 er ganske tilfredsstillende og kan modvirke noget af dagslyset når man sidder ude. Der er dog tale om en blank overflade, som reflekterer en del, så selvom det ikke er helt optimalt kan det altså sagtens lade sig gøre at arbejde ude, idet den høje lysstyrke opvejer noget af den anden problematik.

Ellers står skærmen på HP Spectre 13 ganske skarpt og med flotte farver. Den har også ganske acceptable betragtningsvinkler, så man også kan have nogen til at kigge med fra sidelinien om man vil.

Lyd

HP Spectre 13 er ligesom alle andre HP premium bærbare udstyret med Bang & Olufsen lyd. I det tynde design overrasker de faktisk positivt uden at være et fantastisk godt lydsystem, men kvag størrelsen er forventningerne også bare ret lave. Man får ganske fin lyd alt taget i betragtning når man sidder og arbejder eller blot surfer rundt. Der kan ikke spilles særlig højt, men til gengæld er lyden fint klar og nogenlunde detaljeret.

Tastatur

Som allerede nævnt har HP Spectre 13 et tastatur i fuld størrelse. Det jeg dog ikke havde forventet var at tastaturet ville føles som et også, men tasterne har altså en ganske fornuftig vandring. Set i forhold til computerens tynde design så har tasterne en høj vandring og er ret behagelige at skrive på. Den lille enter-tast skal man lige vænne sig til, men ellers er der tale om et rigelig fint tastatur. Dog reagerer tasterne ikke helt ensartet efter min mening og nogle taster føles mere faste end andre.

I vanlig chiclet-stil er der tale om et par stille taster, der ikke bør genere naboen i toget eller bussen, hvis man skulle finde på at skrive noget mens man er i trafikken. Man bliver i hvert fald ikke træt og til trods for touchpaddens bredde så har man plads til at hvile sine håndflader på selve computeren mens man arbejder.

Touchpad

Ved berøring føles touchpadden i HP Spectre 13 ganske behagelig og den understøtter også multi-finger funktionalitet, således at man kan anvende en finger til en opgave og flere fingre til nogle smarte genveje. Min oplevelse af touchpadden er at den er præcis under brug, men den er en del overfølsom og så kan markøren finde på at fortsætte med at bevæge sig selv efter man fjerner sin finger. Jeg var ikke i stand til at finde indstillingen, der kunne slå denne funktionalitet fra, men det var i hvert fald, for mit vedkommende, så irriterende at det var det første jeg havde lyst til.

Ydelse

Man forventer naturligvis ikke at HP Spectre 13 er en arbejdshest. Der er trods alt tale om en ret så slank maskine uden den allerbedste mulighed for køling. I hvert fald ikke sammenlignet med bærbare i et mere traditionelt design. Dog skal det siges at noget af det første jeg bed mærke i var at HP Spectre 13 nu var langt mere stille en sin forgænger og her tror jeg noget af årsagen må være forbedret køling. Der er naturligvis også tale om en nyere generation CPU, som ligeledes bidrager til dette.

Vi smed HP Spectre 13 igennem et par standard benchmarks for at se hvordan den performede og konstateringen er faktisk at den klarer sig overraskende godt til trods for at den er ret tynd og derfor ganske naturligt vil have sværere ved at skaffe sig af med varmen, som er en af hovedårsagerne til at en given PC ikke yder optimalt i forhold til andre med samme hardware-indmad.

PCMark 8 home conventional: 3200
PCMark 8 creative conventional: 3340
3DMark Time Spy: 384

Som det ses af ovenstående tal, så er der ikke tale om en arbejdsstation ligefrem, men når man tænker på at det er en Core i5-8250U processor med 8 GB RAM i et chassis på blot 1,1 cm så er det ganske glimrende. Grafisk er den trukket langt ned og man skal ikke forvente at kunne spille meget andet end spil som CS:GO, som ikke er grafikkorttunge.

Det er dog heller ikke tanken at HP Spectre 13 skal bruges til spil forestiller jeg mig. Den klarer sig nemlig temmelig fint til alle mulige andre opgaver, såsom at surfe på nettet, mens man arbejder med mails og andre Office programmer.

Batteritid

Når man arbejder så er batteritiden ligeledes vigtig, for ellers kan det være nok så ligegyldigt, hvor hurtigt man kan arbejde, hvis ikke man også kan få lidt gjort mens man er koblet væk fra strømmen. Der er blevet plads til et 43 Wh batteri i denne laptop og ved test af batteriet kom jeg frem til at den sagtens kunne holde strøm i lidt over ti timer, hvis ikke jeg var koblet på netværket, men så snart dette skete var batteritiden på omkring seks timer i stedet.

Det er ikke imponerende tal når man sammenligner dem med nudagens maskiner, men når man tænker på maskinens tynde design og størrelse, så vil jeg faktisk gerne kalde det fint tilfredsstillende.

Konklusion

En af de klart fedeste attributter ved HP Spectre 13 er dens smukke ydre, der simpelthen har en tiltrækningskraft. Denne form for tiltrækning kunne Windows maskiner tidligere nærmest ikke levere sammenlignet med MacBook, men det er en ny tid vi lever i. HP Spectre 13 kan efter min mening sagtens designmæssigt måle sig med alt muligt andet på markedet.

Samtidigt med at HP Spectre 13 har et rigtig flot design, som dog måske ikke vil falde i enhvers smag, så er der tale om en maskine, der også sagtens kan yde når det gælder. Den kraftige processor bliver ikke voldsomt begrænset af den tynde profil og batteritiden er også nogenlunde solid, så man kan arbejde mens man er på farten også.

Takket være et fint tastatur med gode taster så er HP Spectre 13 også en fornøjelse at arbejde på, om end jeg endnu en gang bliver nødt til at nævne touchpadden ikke faldt i så god jord.

Alt i alt er HP Spectre 13 en flot og funktionel bærbar, der viser hvor langt vi er kommet rent teknologisk og dét i mere end en forstand.

[checklist]

  • Flot design
  • Nogenlunde tastatur
  • Fin ydelse
  • Thunderbolt 3 porte

[/checklist]
[badlist]

  • Touchpad
  • Flekser og bøjer nemmere

[/badlist]

Pris og tilgængelighed

Set til 11.385,-

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

I denne omgang af test af laptop handler det først og fremmest om stil og udstråling, når vi kigger nærmere på HP Spectre 13, der med sit utroligt slanke og flotte design stadig vender hoveder når man kommer gående med den under armen. HP...Test: HP Spectre 13 bærbar PC