mandag, november 4, 2024
ForsideAnmeldelserTest: HP Omen X 35 gaming monitor med G-Sync

Test: HP Omen X 35 gaming monitor med G-Sync

HP er som en af verdens største PC producenter gået ind i markedet for gaming med alvor via deres Omen serie. Fra blot at ombrande SteelSeries’ mus og tastaturer så er de begyndt at udvikle og producere deres egne produkter. Nogle af disse har vi også testet tidligere her på sitet, men nu er turen kommet til en gaming monitor med ret imponerende specifikationer i form af deres Omen X 35 gaming monitor med 3440×1440 opløsning, et VA-panel, 100 Hz og G-Sync i et panel på 35″. Ret imponerende stats efter min mening og det vil nok få de fleste gamere til at savle bare lidt. Om HP Omen X 35 lever op til enhver gamers krav og behov vil vi nærmere ind på i denne test, da vi har fået skærmen udlånt af producenten.

Hvad er der i æsken?

Hvis man ejer en bil med bare et relativt mindre bagagerum, så er sandsynligheden for at denne skærm skal transporteres på bagsædet eller bæres hjem relativt stor. Kassen er utroligt stor og det skyldes til dels den store skærm, men også at skærmen er buet, hvilket bevirker at indpakningen skal tilpasses dette også. Indholdet består af selve skærmen, som i forvejen er monteret på sin fod og strømforsyning (ekstern ja), samt HDMI og DisplayPort kabler i rød og foruden dette er der kun noget manual og garantibestemmelser der medfølger.

Specifikationer

  • Skærmstørrelse 35″ (88,9 cm)
  • Format 21:9
  • Panel AMVA+ med LED-bagbelysning
  • Opdateringshastighed 4 ms
  • Lysstyrke 300 cd/m2
  • Kontrastforhold 2500:1 statisk
  • Videoinputs 1 HDMI 1.4, 1 DisplayPort 1.2
  • Opløsning WQHD 3440×1440
  • Opdateringshastighed 100 Hz med G-Sync
  • USB hub med 3 x 3.0 downstream + 1 hovedtelefonstik
  • Strømforbrug 75 Watt
  • Mål 83,3 x 32,9 x 41,2 cm (med fod)
  • Vægt 12,04 kg (med fod)
  • Farve lakridssort

Design

Det første man lægger mærke til ved HP Omen X 35 er at den ikke har et flashy og iøjefaldende design, hvilket ellers er kendetegnene ved de fleste gaming monitorer. Det lettere abstrakte design er også noget som resten af Omens serie besidder, men man har valgt at holde HP Omen X 35 sobert så at sige. Der er tale om et helt clean sort look uden andet end et rødt logo bag på skærmen.

Bagsiden er i øvrigt det eneste sted man ser lidt designmæssige detaljer, der minder om gaming og afspejler Omens serie i det hele taget, idet mønsteret på bagcoveret ikke er fladt, men har derimod en overflade bestående af små trekanter. De små trekanter ser man også i andre high-end produkter fra HP, såsom på bunden af deres Zbook Studio G4. Don’t fix what ain’t broken I guess.

En smule flashy kunne HP Omen X 35 dog ikke undlade med at være alligevel. Et er at de medfølgende kabler til tilslutning af PC er røde foruden kablet til strømforsyningen, og noget andet er at man har et lys i bunden af panelet, der lyser skrivebordet op og i henhold til HP modvirker lyset fra skærmen for at give en mere behagelig oplevelse.

De røde kabler er som nævnt ret fede, men det piller lid ved æstetikken af skærmen, der ellers er ganske ren i designet og kunne agere som en kontorskærm i dække når man ikke gamer. Strømforsyningen er i øvrigt ekstern om man vil det eller ej. Jeg er ikke den store fan af løsningen, men kan forstå at designet af selve produktet ville være anderledes, hvis denne skulle bygges ind, hvilket nok ville være ærgerligt, idet HP Omen X 35 er ret lækker at se på og det gælder fra alle sider.

Der er ingen tvivl om at HP Omen X 35 med sine 35″ fylder en del på skrivebordet. Især fordi der er tale om et Widescreen format i forholdet 21:9, som gør at skærmen ganske enkelt kræver plads. Man har dog formået at gøre foden til en bette skygge af skærmen med et mål på 83cm i bredden, som gør at skærmen ikke fylder på selve skrivebordsarealet og man kan placere ting under skærmen eller på den flade og derfor efter min mening praktiske fod. Foden har på bagsiden yderligere tre funktioner foruden at skulle holde skærmen på plads.

Man er i stand til at hæve og sænke skærmen samt tippe den frem og tilbage, således at man kan finde den optimale position og placering på skrivebordet i henhold til ens egen højde og brug. Dernæst er der i foden på bagsiden indbygget en lille kabelholder, som hjælper med at holde skrivebordet rent og ryddet. På toppen af foden har man så gjort plads til at man kan placere sit headset bag skærmen når dette ikke er i brug.

Eftersom rigtig mange paneler til computerskærme er udviklet af et fåtal faktiske producenter, så er det efter min mening disse små detaljer, der gør en forskel og skiller gode skærme fra dårlige. Det er bekvemmeligheden og den dagligdag man får med dem. Naturligvis har det valgte panel også en betydning og de funktioner man får med, såsom G-Sync, FreeSync osv., men for de fleste er det også uhyre vigtigt at produktet er praktisk i anvendelse og det er altså sådanne små detaljer, såsom en headsetholder, der hjælper i en travl gamers hverdag.

På bagsiden af HP Omen X 35 finder man den eneste større skuffelse for mit eget vedkommende vedrørende denne skærm og skærme af denne type. Det er nemlig her man finder dens tilslutninger, som består af sølle to digitale videoporte i form af DisplayPort og HDMI. Dem som kun har deres ene gaming PC at forbinde vil ikke dele min frustration, men i mit eget tilfælde har jeg både en PC, arbejds-PC og to konsoller jeg godt kunne tænke mig sluttet til den for ligesom at have en hub jeg kan ty til når jeg vil spille eller arbejde.

HP Omen X 35 er en buet skærm med 1800R curvature, hvilket er en populær feature efter hånden, især for gamere, idet den buede skærm gør at man kan leve sig mere ind i selve spillet. At skærmen buer har lille betydning for hvor meget den fylder på skrivebordet for HP Omen X 35 er en stor skærm uanset hvordan man vender og drejer det. HP har ellers forsøgt at gøre skærmen så “lille” så mulig med et minimalistisk design og en rigtig flot og tynd ramme rundt om selve panelet.

Knapperne til styring af On Screen Display (OSD) menuen på HP Omen X 35 er at finde i højre side af skærmen og står som en række af X knapper, som man ikke kan se funktionen af med mindre man kigger fra siden. Dette ville være fysisk umuligt at placere indikatorer på rammen eftersom denne er så tynd som den er. Det gør dog desværre at indstilling af HP Omen X 35 er en smule omstændigt og forhåbentlig noget man ikke kommer til at rode med ofte når først man har fundet den rigtige indstilling til ens behov.

Funktionalitet

Vi bevæger os nu fra det æstetiske videre til hvordan HP Omen X 35 ter sig i en hverdag med strøm til også. Som det fremgik af ovenstående så er jeg ikke blot en gamer når det kommer til mit kontor herhjemme og der arbejdes mindst ligeså meget som der spilles, hvorfor jeg også vil komme ind på dette aspekt for de interesserede.

Billedekvalitet

Der er efterhånden en del faktorer man skal holde øje med når man vælger sin nye skærm. De fleste af os kender til fordele og ulemper ved TN og IPS paneler, men der eksisterer også en tredje option, som hedder MVA (Multidomain Vertical Alignment) og den generelle opfattelse i markedet er at denne befinder sig i et segment mellem de to førnævnte teknologier. I starten var MVA paneler en smule skarpere end TN, men led under de samme udfordringer med betragtningsvinkler. Denne teknologi er blevet videreudviklet og kaldes nu AMVA (Advanced MVA), hvilket er det man finder i HP Omen X 35 skærmen.

For dem der ikke interesserer sig så meget for betegnelser, teknologier og diskussioner om det ene eller det andet skulle være bedre, så er det således at billedkvaliteten i HP Omen X 35 er ganske flot at beskue. Det har langt pænere farver og mindre udvasket billede end det TN panel jeg havde i min ASUS PB277Q, men jeg kunne også se at den sammenlignet med den Dell IPS-skærm jeg har på arbejde lakker en smule bagud, hvad angår farvepræcision. Lysstyrken er ganske fin og både kontraster og sorte farver kommer fint til udtryk. Desværre synes jeg at HP Omen X 35 lider lidt under ringe betragtningsvinkler og så er der white bleed omkring bunden af skærmen især ved helt mørke scener og billeder.

Hvis man har mod på at lege med OSD-menuen så er det også muligt at indstille HP Omen X 35 så det står endnu skarpere end det gør ab fabrik. Jeg synes at farveindstillingerne fra fabrikken er både for lyse og kolde i forhold til at give en naturlig fornemmelse, men når man har rodet lidt med indstillingerne kan man få HP Omen X 35 til at stå ganske klart.

Gaming

Flotte farver er naturligvis vigtige, men for gameren er disse mindre vigtige end den hastighed som panelet kan følge med i når man spiller. HP Omen X 35 har i denne forbindelse tre feats som er vigtige at bemærke værende (1) G-Sync, (2) opdateringshastighed på 4 ms og (3) Frekvens på op til 100 Hz.

Hvis ikke man skulle være bekendt med hvad G-Sync står for så er det en 1:1 synkronisering af de billeder grafikkortet spytter ud og de billeder skærmen fremviser. Det er en feature, som er eksklusiv til NVIDIA GeForce grafikkort (for AMD grafikkort skal man kigge efter FreeSync for samme funktionalitet). G-Sync har i HP Omen X 35 en range (rækkevidde) på 30-100 Hz, hvilket vil sige den er i stand til at synkronisere alt fra 30 til 100 FPS mens man spiller, så det vil sige at selvom ens grafikkort ikke kan følge med i 100 FPS i et givent spil, så skal man ikke frygte at få screen-tearing på skærmen, hvilket er netop hvad G-Sync teknologien eliminerer. Med G-Sync aktiveret på HP Omen X 35 oplevede jeg med det samme at der ikke opstod screen-tearing i spillene og det er en feature man hurtigt lærer at blive glad og afhængig af.

Opdateringshastigheden på 4 ms lyder af meget for dem der er vant til at gå efter 1 ms i TN paneler, men det er faktisk slet ikke så slemt, som man måske går og frygter. Med en opdateringsfrekvens på 100 Hz er der tale om en ret hurtig skærm og billedet på skærmen forbliver rigtig skarpt og meget lidt sløret ved hurtige bevægelser. Der var en smule ghosting at spotte ved meget hurtige bevægelser i den første model vi lånte af HP, som dog viste sig at være en pre-produktion model. Disse udfordringer forsvandt da vi fik en mere “moderne” model leveret sidenhen og derefter var det en sand fornøjelse at spille på. Der var ingen screentearing eller ghosting at spotte i udgangspunktet, om end jeg ikke har måleapparater til at spotte om det alligevel på et lille niveau skulle være tilfældet. Blot kan jeg konstatere at spilleoplevelsen var god i både hurtige spil og dem, hvor der var fokus på flotte farver og kontraster.

Kontorbrug

Den høje opløsning på HP Omen X 35 gør at man nemt kan anvende skærmen som erstatning for to andre mindre skærme og så har man den fordel at man ikke har skillelinien i midten hellere. Derudover så kan man ved hjælp af Windows 10 (hvis det er ens operativsystem i hvert fald) benytte adskillige genveje således at man kan styre vinduerne nemmere og have et kæmpe stort skrivebord foran sig.

HP Omen X 35 fylder en smule mindre end to gange 24″ men man føler at man får mere skrivebordsplads, idet opløsningen i højden er 1440 pixels kontra de traditionelle 1080. Det vil sige man kan se flere rækker i et excel-ark, mere tekst i Word og mere indhold på en hjemmeside.

For at fuldende kontoroplevelsen i hjemmet har man med HP Omen X 35 også en USB-hub bygget ind i bagsiden, som ganske vist kun består af tre porte, men foruden mus, tastatur og eventuelt noget lagring så er det ikke nødvendigvis at man skal bruge meget mere lige ved hånden.

HP Omen X 35 skærmen alene vejer næsten 10 kg og alligevel formår foden at holde den på plads og give mulighed for at man kan indstille den i både højden og vinkel, så uanset hvor høj man selv er eller hvordan man sidder bør man kunne indstille HP Omen X 35 så den passer til.

Konklusion

Bredde skærme trender for tiden og en af de mere komplette løsninger er HP kommet med gennem deres Omen X 35 efter min mening. Det skyldes at vi her har med en stilren skærm i 35″ at gøre og selvom designet er tonet en smule ned, så indeholder den bag kulissen alle de rigtige features for at man har med en ægte gaming skærm at gøre. En høj opløsning, hurtig respons og 100 Hz opdateringsfrekvens, hvilket alt sammen gør at spilleoplevelsen på den er helt fantastisk. HP Omen X 35 er tilmed højdejusterbar, har en kabelskjuler og headsetholder, så der er tænkt på alle detaljerne og det lakridssorte design gør at den bare er en ulv i fåreklæder og det vil glæde dem af os, om ønsker et ikke så iøjefaldende skrivebord, men ikke ønsker at gå ned på udstyr hellere. Prisen på HP Omen X 35 kan godt virke voldsom, men rent faktisk ligger den ganske fornuftigt i forhold til tilsvarende skærme med de samme funktioner.

[checklist]

  • Skarpt og flot billede
  • G-sync og 100 Hz
  • Lækkert og clean design
  • Headset-holder
  • Højdejusterbar

[/checklist]
[badlist]

  • Ekstern strømforsyning
  • Styring af OSD menu
  • For få tilslutningsmuligheder

[/badlist]

Pris og tilgængelighed

Set til 6.329,-

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

HP er som en af verdens største PC producenter gået ind i markedet for gaming med alvor via deres Omen serie. Fra blot at ombrande SteelSeries' mus og tastaturer så er de begyndt at udvikle og producere deres egne produkter. Nogle af disse har...Test: HP Omen X 35 gaming monitor med G-Sync