onsdag, januar 22, 2025
ForsideAnmeldelserTest: HP Omen 15 notebook

Test: HP Omen 15 notebook

Med udviklingen af mindre processorer, der ligeledes kræver mindre strøm, så er det blevet muligt at bygge tyndere og lettere bærbare computere. Såkaldte Ultrabooks indtog markedet for få år tilbage og er nu et ikke så voldtaget begreb mere. Dengang havde Ultrabooks nogle krav der skulle overholdes med hensyn til formfaktor, men den nævnte teknologiske udvikling har gjort at man har bevæget sig fra mobile og knap så kraftige maskiner dengang havde en formfaktor som nu matches af kraftværk som den HP Omen 15 vi har fået mulighed for at kigge nærmere på. Der er tale om en bærbar computer på cirka 2,2 kg, der trods dette gemmer på et GTX 960M grafikkort og en quad-core i7 processor. Altså en kompetent gamer, men om der bliver gået for meget på kompromis med ydelsen for at sikre den kompakte formfaktor må du læse med for at finde ud af.

Hvad er der i æsken?

Vores HP Omen 15 var venligst udlånt af HP og da vi ikke var den første i køen kan vi ikke sige noget om selve udpakningsoplevelsen, men indholdet er meget beskedent og består af selve HP Omen 15 bærbaren, strømforsyning og manual. Æsken er sort med røde detaljer hist og her.


img_3369

Specifikationer

  • 15,6″ Full HD IPS skærm
  • Intel Core i7-6700HQ 4 kernet processor
  • 8 GB DDR4 2133 MHz RAM
  • 1 TB HDD + 128 GB SSD hukommelse
  • NVIDIA GeForce GTX 960M grafikkort med 4 GB dedikeret GDDR5
  • Gigabit Ethernet og 802.11a/b/g/n WiFi
  • Bang & Olufsen stereo højtalere
  • Bagbelyst tastatur i fuld størrelse
  • 1 HDMI, 1 kombo lyd/mic, 1 x USB 2.0, 2 x USB 3.0, SD-kortlæser
  • Op til 11 timers batteritid
  • 2,2 kg
  • 38,2 x 25,3 x 2,45 cm udvendige mål

//media.ereviews.dk/#!album-217

Design

Før det røde tastatur på HP Omen lyser op vil man ikke nødvendigvis forbinde dens design med noget der hører til i gaming verdenen. På nær hvis man i frovejen kender OMEN logoet fra dets ydre cover, som altså har erstattet HP logoet i denne omgang. Det skyldes at HP Omen er en ret stilren laptop, som ganske vist er 2,45 cm høj, men hvis man tænker tilbage så er det ikke lang tid siden at almindelige bærbare computere var omtrent samme højde og vægt.

img_3368

På ydresidens cover og den del omkring tastaturet er der et vævet mønster på overfladen, men ellers er HP Omen ganske basal og med sit røde logo på ydresiden samt det sort-røde tastatur. Tastaturet kan lyse op, således at tasterne får en baggrundsbelysning og er nemmere at se i mørke. At denne baggrundsbelysning kun kan lyse op i en farve har jeg det ganske fint med, men der hvor jeg bliver en smule overrasket er ved at belysningen enten kan slukkes eller tændes og der er ikke nogen mulighed for justering af denne option. Det kan være lidt irriterende, hvis man er den type, som gerne vil have baggrundsbelysning, men ikke ønsker at denne skal være særlig kraftig.

Sammenklappet føles HP Omen som en ganske kompakt gaming laptop og fylder ikke det voldsomme, så den er relativt nem at have med i tasken og transportere rundt. På bagsiden finder man dens to hængsler, som er udført i en mørk chrome overflade og det ser rent faktisk ret cool ud.

img_3432

HP Omen har rundt omkring i siderne de mest gængse forbindelsesmuligheder, men jeg må sige at jeg blev en smule overrasket over at se at det på en gaming laptop i 2016 ikke udelukkende var USB 3.0, men at en USB 2.0 port havde sneget sig med ind. Ellers har man gamerens essentiellere porte i form af HDMI og Ethernet. Måske skulle man dog have fundet plads til en DisplayPort også når nu chassiet har plads til det og HP ellers i deres professionelle serie af laptops netop har denne tilslutning for de mange gamere, som hellere vil anvende denne.

Tastaturet på HP Omen er i fuld størrelse, hvilket betyder at man har de numeriske taster i siden og det kan være meget rart, hvis man er vant til at indtaste en masse tal i løbet af dagen. Der er dog også to uhensigtsmæssigheder med netop tastaturet, som i øvrigt er tiltænkt gameren. Det første er relativt normalt på laptops og det er piltasterne, som simpelthen er for små. I bilspil, hvor disse nogle gange anvendes, hvis ikke man har en controller, så er piltasterne op og ned i mindre end halv størrelse, da man har fundet plads til to af disse, hvor der normalt er én tast. Dernæst har man gjort enter-knappen til en flad knap og uden ekstra højde, hvilket resulterede i at jeg fangede mig selv i at taste forkert ret så ofte når jeg skule skifte sætning.

img_3529

Derudover har HP valgt at FN-tasterne er konstant aktive, således at man skal holde FN-tasten nede for at trykke på F1-F12 og det er endnu en feature jeg personligt ikke er så glad for. Jeg vil i det mindste gerne have muligheden for at vælge. Om der er en løsning via softwaren var jeg ikke i stand til nemt at finde frem til, men det bør også være mere lige til. Det er brand ærgerligt at mine kritikpunkter ligger på tastaturet, for tasterne er rent faktisk ganske glimrende at skrive og spille på når det kommer til stykket. Der kunne nogle af konkurrenterne godt lære noget. Tasterne har en fin vandring, der hverken er for blød eller for hård.

Den anden input-enhed på HP Omen er dens touchpad, som er af rimelig størrelse og består af én plade, hvor musetasterne er bygget ind. Den er nem betjenelig og reagerer fint på det man beder den om. Det kan være et stort frustrationsobjekt i bærbare computere, hvis touchpadden ikke fungerer som man ønsker det, så selvom gameren nok i de fleste tilfælde kommer til at bruge en fysisk mus er det meget rart at denne del også spiller i de andre tilfælde.

Lydsystemet i HP Omen er udviklet i samarbejde med Bang & Olufsen og over tastaturet finder man de selvsamme riller som lyden kommer ud af, som man finder i andre nyere HP laptops. Måske skulle man have tænkt sig til en anden løsning i gaming serien af produkter, men jeg kan heller ikke tillade mig helt at bashe det når jeg rent faktisk synes det ser flot ud.

img_3367

Funktionalitet

Der hvor HP Omens skæbne afgøres er efter min mening i dens tilsyneladende eget habitat. Altså, hvor god er den når man benytter den til det den er tiltænkt – gaming. Her er der naturligvis adskillige parametre man skal kigge på, men man skal altid huske at indstille sine forventninger til produktets mulige kunnen og naturligvis det prisskilt, som er associeret med det. På skrivende stund kan man erhverve sig HP Omen til under 8K og vurderingen af nedenstående, samt den endelige dom og konklusion, er naturligvis med dette for øje. Det ville kort sagt være urealistisk at forvente 150 fps i et krævende spil som GTA V eller Battlefield 4 med de højeste grafiske indstillinger aktiveret.

img_3434

Derimod er forventningen til HP Omen at den på relativt høje indstillinger skal levere en flydende oplevelse og den skal i det hele taget bare spille. Der, hvor den eksempelvis ikke spiller er de FN-taster som ikke kan inverteres nemt og intuitivt, selvom det måske er netop det man ønsker sig. Ser man bort fra det er forneden min vurdering i de forskellige segmenter jeg følte var vigtige at have med.

Skærm

HP Omen fås i forskellige modeller og man kan sågar få den med 4K skærm, men vores var blot bestykket med en Full HD opløsning, hvilket i virkeligheden er nok for de fleste behov i en 15,6″. Min forventning til IPS panelet var indledningsvist ikke så høje, da jeg tidligere har set IPS paneler i entry level gaming laptops skuffe. Det ville ikke helt være fair at sige billedet på HP Omens skærm er skidt, selvom det kunne have lidt flere livlige farver, men overordnet set er den faktisk ganske fin. Fra siderne er betragtningsvinklerne også gode nok til at man kan sidde flere omkring computeren og følge med, men det bliver en lille smule værre når man kigger oppe eller nede fra. Til trods for at skærmen i HP Omen er bagbelyst LED, så er der en del enten ghosting eller Backlight Bleeding, som viser sig ved at der er lyse pletter på skærmen når denne ellers bør vise et helt sort billede. Lidt ærgerligt og bør ikke være så tydeligt som det er på HP Omen i denne prisklasse.

Lyd

Der er som nævnt tale om en Bang & Olufsen audio-løsning i HP Omen bærbaren, ligesom det er tilfældet i andre premium produkter fra HP. Der er i HP Omen dermed to højtalere og egentlig bør det betyde at man skulle have mulighed for at få en god lydoplevelse. Man skal naturligvis stile sine forventninger efter den formfaktor man er i færd med at lytte til sin musik, film og spil fra, hvorfor man fra en bærbar som HP Omen skal have in mente at dens højtalere kun kan være af en hvis størrelse og afgive lyd efter dette. Alligevel kan jeg ikke undgå at blive en smule skuffet, for når det nu er udarbejdet i samarbejde med Bang & Olufsen, så havde jeg forventet at den kunne spille bare en smule (læs en del) højere.

img_3366

Performance

Her trodser HP Omen sit flotte look og overrasker positivt takket være en kraftig processor, solidt grafikkort og RAM, hvor det hele spiller godt sammen og leverer en god spilleoplevelse. Jeg stresstestede HP Omen med adskillige spil, såsom COD Ghosts, GTA V, CSGO og Project CARS. Man skal naturligvis ikke forvente at spille disse spil på alle højeste settings og så samtidigt også få en høj framerate, men jeg var faktisk overrasket over at jeg sagtens kunne holde GTA V på over 60 fps med en acceptabel grafisk indstilling. I mere intense skydespil, især hvis man spiller online og multiplayer foreslår jeg at man sætter de grafiske ekstra detaljer en smule ned for at sikre en mere flydende billedeopdatering. Alligevel synes jeg at HP Omen har en acceptabel ydelse, når man også tager dens formfaktor i betragtning, for den kan rent faktisk kaldes en bærbar og ikke en slæbbar, som man ellers ser monstre af computere af. Seneste eksempel herpå er en Acer gaming “laptop” på 21″ og en buet skærm. Under gaming kommer HP Omen også en del på overarbejde med sine blæsere og når CPU og GFX kommer i arbejde larmer HP Omen også en smule, men vigtigst af alt i denne sammenhæng vil jeg dog sige er det faktum at computeren ikke bliver for varm. Ganske vist bliver både underside og en smule af oversiden en smule varmere ved heftige spilsessioner, men når ikke over en uudholdelig tærskel.

img_3363

Batteritid

Før i tiden betød kraftige komponenter i bærbare computere også at batteritiden gik i den gale retning. Det har man dog ændret væsentligt ved med de seneste processorer, som kræver væsentligt mindre strøm og giver maskinerne flere strømstyringsmuligheder, således at et kraftværk som HP Omen positivt overrasker og med dagligdagsopgaver sagtens kan holde 7 timer på en opladning. HP lover egentlig at der vil være tale om langt mere end det, men i mit forbrug var det hvad det kunne blive til. Naturligvis afhænger dette af ydelsen og hvis man spiller nogle krævende spil skal man ikke forvente det helt store. Tværtimod topper den på halvanden time til to med et aktivt spil og hertil skal det siges at den heller ikke kan yde optimalt da grafikkort og processor kræver flere Watt end batteriet alene kan yde.

img_3364

Konklusion

HP Omen er en diskret gaming bærbar i den forstand at man er ikke i tvivl om at der er tale om en lidt kraftige laptop grundet den lidt tykkere profil og logoet, men designet holdes moderat nok til at man sagtens kan have den med sig i skole også. Apropos skolebrug så er batteritiden i hvert fald god nok til at man sagtens kan tage noter i skolen eller på gymnasien dagen lang og så i de fleste tilfælde vente med at lade den op når man kommer hjem. Dét til trods for at den sagtens kan præstere en høj framerate i krævende spil som GTA V og lignende. Tastaturet er et fint et af slagsen efter min mening og nemt at både skrive og spille på. Baggrundsbelysningen kunne jeg godt tænke mig var med lidt flere indstillinger så man kunne dæmpe det efter ønske, men alt i alt et fint tastatur. Selve skærmen er det eneste som ikke imponerer efter min mening, men hooker man den hjemme op til en ekstern monitor alligevel så er problematikken måske ikke så slem og man har et powerhouse af en mobil løsning med sig hele tiden.

[checklist]

  • Fedt og flot design
  • God ydelse
  • God batteritid
  • Godt tastatur

[/checklist][
badlist]

  • Backlight Bleeding på skærm
  • Enter-tasten er flad

[/badlist]

Pris og tilgængelighed

Set til 7.990,- DKK
Se aktuel pris hos PriceRunner

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Med udviklingen af mindre processorer, der ligeledes kræver mindre strøm, så er det blevet muligt at bygge tyndere og lettere bærbare computere. Såkaldte Ultrabooks indtog markedet for få år tilbage og er nu et ikke så voldtaget begreb mere. Dengang havde Ultrabooks nogle krav...Test: HP Omen 15 notebook