onsdag, januar 22, 2025
ForsideAnmeldelserComputerTest: HP EliteBook 1040 G3 bærbar computer

Test: HP EliteBook 1040 G3 bærbar computer

Hewlett Packard har opdateret deres lineup af bærbare computere til at være bestykket med den nye Kabylake serie af processorer fra Intel, navnlig Intel Core 7th gen. Vi har fået lov at lege med HP EliteBook 1040 G3 i den forbindelse, som er en bærbar computer til den professionelle bruger. Der er tale om HPs premium produkt i dette segment og derfor er forventningerne også høje til både ydelse og design.

Hvad er der i æsken?

Som enhver anden PC til det professionelle marked er fokus ikke så meget på en lækker indpakning og det kan man hellere ikke sige er tilfældet her, hvor der er tale om genbrugspap og indholdet består af blot maskine, papirer og strømforsyning. Den medfølgende strømforsyning er i øvrigt på 65 Watt.

Specifikationer

  • Intel Core i5-6300U med 2 kernar á 2,4 GHz og TurboBoost på 3 GHz
  • 8 GB RAM DDR4
  • 14″ QHD touch display med 2560×1440 opløsning
  • Intel HD Graphics
  • 180 GB SSD Intel SSDSCKGF180A4H
  • Vægt: 1,54 kg (touch model – ellers 1,43)
  • Dimensioner: 33,7 x 23,45 x 1,65 cm (touch model – ellers 1,58 i højden)
  • Porte: Side-dock forbindelse, HDMI 1.4, USB x 2, USB-C x 1, Audio-kombostik, Smart-card reader, Kensigton-lås

//media.ereviews.dk/#!album-262

Design

HPs professionelle serie af bærbare computere skiller sig en smule fra sine nærmeste konkurrenter ved at være i et aluminiumskabinet fremfor de klassiske sorte, som man eksempelvis kender fra ikoniske IBM og deres Thinkpads, som nu lever videre i Lenovos sortiment. Hvorvidt det er blevet argumenteret eller ej er jeg egentlig ikke vidende om, men jeg tager det alligevel op, idet jeg på ingen måde synes at HP med EliteBook 1040 G3 har lånt af MacBooks design til trods for at de begge er sølvfarvede med sorte tastaturer. HP EliteBook 1040 G3 er på en eller anden måde sin egen. Det er et ret elegant og simpelt design, som hverken stråler af for meget eller for lidt bling. Personligt synes jeg det er et friskt pust på et kontormiljø med dominant sorte maskiner og det er bestemt ikke en skidt ting.

Rammen omkring skærmen på HP EliteBook 1040 G3 er sort og selve overfladen er blank, som måske i professionelle sammenhænge ikke er så hensigtsmæssigt, især ikke, hvis man ønsker at arbejde i det frie, for den blanke skærm tiltrækker desværre en del genskær. Denne er ikke så evident indendørs, om end lidt loftlys godt kan være irriterende til tider. Værre bliver det dog uden tvivl i det uden døre og på en solrig dag er det værst.

HP EliteBook 1040 G3 er fint kompakt når man tager dens bestykning i betragtning og med 1,65 cm i højden er den nem at have med rundt. Låget kan åbnes med én hånd uden at computeren løftes af skrivebordet og det synes jeg er en ret lækker detalje, som jeg altid har elsket ved bærbare computere. Det øger mobiliteten en smule yderligere, idet man kan bruge den anden hånd til andre ting når man er i gang med at sætte sig til rette. Låget på skærmen kan dog kun åbne op lidt under 160 grader, men jeg har engang hørt nogen fra HP påstå skærmen sagtens kan tåle at blive flippet hele vejen rundt, men at den blot springer tilbage igen. En fin detalje, hvis man skulle tabe sin computer på gulvet at den så ikke knækker på midten af det.

De fleste af portene er placeret i højre side af kabinettet og ingen peger bagud. Til venstre finder man låsen til Kensigton, en enkelt USB 3.0 med ladefunktion, audio-kombostikket til headsets samt smart-card readeren. I højre side er der indgang til strøm og lige ved siden af denne er indgangen til HPs mekaniske sidedock. Dernæst kommer HDMI porten, som fra G2 versionen af denne bærbar har erstattet DisplayPorten. Herefter har man endnu en USB port med ladefunktion og en USB-C ved siden af den. USB-C porten er med USB og ikke Thunderbolt, som man ellers kunne håbe.

Bunden på HP EliteBook 1040 G3 er ligeledes med aluminiumsoverflade, så det lækre design bibeholdes hele vejen. Der er dog ingen forbindelser her, men der er to huller, som holder computeren fast til side-docken og ellers er der huller til udluftning, som skal sørge for at maskinen holder sig kølig.

Tastaturet i HP EliteBook 1040 G3 er chiclet design og tasterne er sorte. Det virker som en fin kombination når skærmens ramme ligeledes er sort. Over tastaturet finder man en lang bjælke (så at sige) med huller og det er herunder man finder det B&O lydsystem som sørger for lyden i denne bærbare. Til venstre for denne har man tænd/sluk knappen mens man på den anden side har to knapper til at toggle mellem WiFi og Lyd. Personligt synes jeg rigtig godt om disse to genveje, om end jeg godt kunne tænke mig at kunne justere og selv vælge hvad de gjorde.

Funktionalitet

Vi bevæger os nu fra det flotte ydre til det mere håndgribelige for at se om HP EliteBook 1040 G3 kan leve op til den høje standard den lidt selv har sat med det flotte design. Dermed ikke sagt at alt flot hardware nødvendigvis er godt ydende, men man vil vel sjældent lave noget flot, som koster en del at producere og så ikke lade teknikken følge med. Vi ser nærmere på den daglige anvendelse og livet med en HP EliteBook 1040 G3, men vi presser den også lidt i diverse tests for at se, hvad den kan forventes at kunne yde i brug.

En vigtig del af en moderne professionel bærbar computer i dag er sikkerhed. Hertil har HP EliteBook 1040 G3 et par ting indbygget, som kan hjælpe til at den data man har på sin computer også forbliver ens egen og samtidigt at man ikke skulle blive udsat for andre former for hacking. Rent fysisk er vores egen udgave af HP EliteBook 1040 G3 udstyret med en fingeraftrykslæser, som er placeret under tastaturet i højre side. Denne fungerer ved at man swiper sin finger henover, som man måske kender det. Derudover er det muligt som tilkøb at erhverve sig en skærm, der har et indbygget privacy-filter kaldet HP SureView, som man aktiverer via tastaturet og herefter kan uvedkommende, der sidder ved siden af én i flyet eller andre steder ikke se, hvad der foregår på ens skærm. Jeg har ikke mulighed for at tale ud fra den enkelte model som vi har fået til låns, men jeg har haft mulighed for at tjekke dette ved en anden lejlighed af HP og det virker faktisk ganske imponerende, idet skærmen stort set er upåvirket når man ikke har filteret aktiveret og det er nærmest umuligt at se, hvad der foregår på skærmen når man sidder ved siden af brugeren.

 

Derudover har man i HP EliteBook 1040 G3 også nogle softwarebaserede løsninger, som sikre adgang til ens PC og det er blandt andet HP SureStart, som aktivt tjekker om ens BIOS også er den senest gemte på en separat chip på computeren. Dette sørger for at hackere, som er dygtige nok til at pille ved ens BIOS ikke kommer ind på ens PC, da systemet selv overskriver med den oprindelige BIOS-opsætning og maskinen starter upåvirket.

Skærm

Vi nævnte i afsnittet om design at skærmen på HP EliteBook 1040 G3 er med en blank overflade, hvilket faktisk er en smule atypisk for bærbare computere, som er lavet til det professionelle marked, men ikke desto mindre er det altså her tilfældet. Det bevirker at maskinen er lidt mere lækker at se på og det bidrager til det overordnede design positivt. Det som redder denne computer fra at være en ren katastrofe at bruge i det udendørs er faktisk dens høje lysstyrke. Denne gør det faktisk muligt at se nogenlunde selv i sollys, men som så mange andre skærme så er direkte sollys et no-go.

Skærmen i vores testeksemplar er i øvrigt med Touch og det betyder også at skærmen er med en QHD opløsning for man kan nemlig i denne model ikke få en mindre opløsning, hvis man vælger touch på displayet. Skærmen står ganske klart og er med et IPS panel, som også gør at farverne er flotte og føles ikke udvaskede, som de ellers ville gøre i et TN-panel.

Jeg synes i øvrigt at touch i en bærbar for bare få år tilbage var noget som jeg aldrig havde forestillet mig jeg ville komme til at benytte. Faktisk blev jeg temmelig rasende inden i når nogen kom forbi min PC og begyndte at røre ved min skærm en rum tid før touch var et fænomen overhovedet. Med Windows 10 og egentlig allerede med Windows 8 er det dog blevet en forlængelse og som et reelt arbejdsredskab man sagtens kan anvende. Når man sidder på den bærbare og arbejder uden mus så er touch egenskaben ganske velkommen i kraft af at det bliver en del nemmere at scrolle og navigere rundt på sin computer.

Tastatur

HP har (heldigvis) ikke gjort nogen ændringer i forhold til tastaturet på denne opdatering af HP EliteBook 1040 G3. Der er stadig tale om et chiclet design med en relativ høj vandring. Den “høje” vandring er en god ting, især hvis man sammenligner med HPs egen Spectre Pro 13 eller sågar også de nye MacBook Pro. Vandringen i HP EliteBook 840 G4 er nemlig ikke for stor og man har en behagelig skriveoplevelse på computeren. Hvis man skal drage nogen sammenligninger med de oplagte konkurrenter på det professionelle marked, Lenovo og Dell, så er Lenovos mekaniske taster langt mere rigide og Dells en smule mere bløde i vandringen. Selve skriveprocessen er dog behagelig og for så vidt stille. Tastaturer er som så meget andet en smagssag så længe de er udført ordentligt og jeg synes bestemt tastaturet i HP EliteBook 1040 G3 er præcist og konsistent på alle taster. Piltasterne til op og ned er dog lavet i stort set samme størrelse som en enkelt tast og det er jeg ikke den store fan af, men det er småting. Jeg kan dog godt lide at man i højre side af tastaturet har fundet plads til nogle gængse genveje, såsom home, end, pageup tasterne osv. Det gør det lidt nemmere at være mobil trods alt.

Touchpad

Touchpadden på HP EliteBook 1040 G3 er en stor plade og uden dedikerede taster, hvilket man ellers ofte ser i professionelle sammenhænge, men idet der her er tale om et produkt, hvor design er mindst ligeså vigtigt, så bryder HPs touchpad med taster lidt med den filosofi, da de er mere praktiske end kønne. Selv pointsticken er fraværende i denne model, og selvom den bliver brugt mere og mere sjældent, så er der nogle brugere, som vil bruge den. Selve overfladen er en rimelig størrelse og føles ganske behagelig under fingerspidserne. Det er også på denne plade at man i den ene side har NFC modtageren, således at man nemt og hurtigt kan parre kompatible enheder med computeren.

Den glatte overflade er rar at bruge og touchpadden er også nogenlunde præcis, men præcisionen daler en smule ved præcisionsbevægelser, altså hvor man skal lave de mindre bevægelser. Alt i alt dog en tilfredsstillende performance og understøttelse af multi-touch, som man i øvrigt også kan indstille efter ønske og behov.

Det er i øvrigt muligt at slukke for touchpadden helt på HP EliteBook 1040 G3 ved at dobbeltklikke i øverste højre hjørne af pladen. Herefter aktiveres et lille orange LED-lys og så kan man gøre nok så meget på det uden det har nogen effekt. Det er meget rart, hvis man vil undgå at aktivere musen uden at skulle slå funktionen fra i softwaren. Den sidstnævnte problematik med at aktivere touchpad ved en fejl er dog desværre en udfordring som man også døjer med her, hvor jeg fanger mig selv i at skrive en tekst og lige pludselig aktiverer min markør et helt andet sted fordi jeg er kommet til at røre touchpadden med min hånd. Som nævnt en feature man kan deaktivere i softwaren, men det betyder så at jeg skal klikke på bunden af touchpadden i stedet for bare at tappe.

Forbindelser

Når man tager HP EliteBook 1040 G3s størrelse og design i betragtning vil jeg kalde maskinen for værende veludstyret. Jeg savner blot en kortlæser til indlæsning af billeder og des lignende, men alt i alt kan man ikke brokke sig. Især ikke når der er variation i portene således at man har både USB-A (traditionel USB-port som vi kender den) og den nye USB-C. Personligt synes jeg dog det er en smule skuffende at USB-C porten blot er en USB-port og hverken har Thunderbolt eller strømunderstøttelse. Det vil sige at maskinen kan altså ikke lade op via denne port og det er ærgerligt, idet HP har vist at de i denne generation har andre maskiner, som understøtter funktionaliteten.

Ydelse

Den ultimative test er vel egentlig også, hvordan HP EliteBook 1040 G3 opfører sig når man skal arbejde på den for det er her man skiller det ydre fra det indre. Naturligvis er det vigtigt at man har en funktionel maskine med gode egenskaber, hvor et godt tastatur er mindst ligeså vigtigt som så meget andet. Her kigger vi dog nærmere på ydelsen ved anvendelse og presser computeren ud i nogle benchmarks, som kan fortælle os den teoretiske kraft sammenlignet med andre maskiner på markedet.

  • PCMark 8 (Home conventional): 2.154
  • 3DMark (Timespy): 334
  • PassMark: 2480,5
  • USB hastighed (SanDisk Ultra Fit): Læse: 132 MBs / Skrive: 64,6 MBs

Ovenstående tal viser ikke noget prangende eller overvældende skuffende resultat. Der er trods alt tale om en ganske standard konfiguration med Core i5 og 8 GB RAM. I dagligdagen betyder dette dog ganske fin ydelse til de fleste af dagens opgaver, men man skal altså ikke forvente at udføre større videoprojekter med denne maskine. Heldigvis er det heller ikke dens primære målgruppe.

Der hvor HP EliteBook 1040 G3 skuffer mig en smule er faktisk at dens blæsere ofte kan være nærmest lydløse når man arbejder på maskinen og så gå helt i selvsing når maskinen “står stille”. Jeg har ikke helt kunne finde årsagen hertil og adskillige genstarts senere hjalp det lige lidt.

Der er naturligvis ikke tale om et gaming vidunder med HP EliteBook 1040 G3, som altså er bygget til noget helt andet og uden et dedikeret grafikkort. Vi har dog alligevel smidt nogle få spil efter den for at se, hvor slemt det egentlig står til. Nedenstående tal giver en fin indikation af hvad maskinen her kan præstere og man skal altså ikke forvente at et simpelt spil som CS:GO kan køres flydende på maskinen. Det samme gælder egentlig også Dota2, men det interessante er i virkeligheden at det interne grafikkort, Intel HD Graphics, fra sidste generation virkelig knokler i forhold til, hvad tilsvarende delte grafikkort kan præstere i dag. Kort sagt, nej, HP EliteBook 1040 G3 er ikke egnet til andet end casual gaming.

Batteritid

Man forventer en del af batteritiden af en PC i dag, men her performer HP EliteBook 1040 G3 hverken i henhold til forventning eller særlig godt sammenlignet med konkurrenterne i markedet. Man skal dog huske på at vores udgave af HP EliteBook 1040 G3 er med den “gamle” Skylake processor-serie fra Intel og denne er slet ikke optimal i forhold til Kabylake eller Kabylake R, som vi bevæger os henimod nu for tiden. Eksempelvis fik jeg følgende resultater ved test af batteritiden på HP EliteBook 1040 G3.

Læsetest i airplane mode: 10t12m
Almindelig test med surf: 5t23m

Lyd

Man forventer naturligvis en fantastisk lyd ud af en bærbar med Bang og Olufsen lyd, hvor HP EliteBook 1040 G3 heller ikke skuffer må man sige. Man skal have in mente at der er tale om en mobil løsning, hvorfor det store tjubang ikke kommer, men lyden er ganske fornuftig og både tale og musik fremtræder klart og tydeligt. Det vil sige man sagtens kan køre noget baggrundsmusik mens man arbejder eller også have et konferencekald med venner og kolleger.

Opgradering og vedligeholdelse

For at komme ind til indmaden på denne bærbare computer er det nødvendigt med en lille Torx T9 skruetrækker og så er der altså hele 11 skruer i bunden, som skal af inden man let og elegant kan fjerne bundpladen. Designvalget er dog således på denne maskine at RAM-klodsen er loddet fast til bundkortet, hvorfor man kun er i stand til at opgradere lagring, WWAN-modul, CMOS-batteriet og selve computerens batteri. Lagringsmodulet er øvrigt et M.2 flash modul

Konklusion

HP EliteBook 1040 G3 imponerer mig mest af alt med sit flotte og elegante design. Aluminiumsrammen føler ganske robust og som noget der vil kunne tåle en heftig arbejdsdag eller skoledag mange dage om året. Det betyder at man kan være tryg ved at det er en maskine, som forventeligt vil holde længe og med en standard garanti på 3 år er man jo ikke dårligt stillet hellere.

Da det er en professionel maskine, så er det ikke helt tilstrækkeligt at den har de flotte looks, men det er mindst ligeså vigtigt, hvis ikke mere, at ydelsen følger med. Her bliver jeg en smule splittet for ydelsen fejler skam intet på HP EliteBook 1040 G3, men jeg kan ikke undlade at inkorporere batteritiden i denne del af bedømmelsen og den trækker hele oplevelsen en smule ned sammenlagt, hvilket er ærgerligt i virkeligheden for har man sin PC til dock eller strøm eller hvis man skal bruge noget ekstra kraft i kort tid på batteri, så fejler ydelsen ikke noget.

Med et ganske fornuftigt tastatur og en touchpad, som både har ups and downs, så er HP EliteBook 1040 G3 en fornøjelse at arbejde på og selve størrelsen på maskinen er efter min mening spot on i balancegangen mellem mobilitet og anvendelse.

[checklist]

  • Design
  • Flot skærm
  • Touch
  • Solid ydelse

[/checklist]
[badlist]

  • Batteritid
  • Ingen opladning via USB-C

[/badlist]

Pris og tilgængelighed

Set til 9.999,-

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Hewlett Packard har opdateret deres lineup af bærbare computere til at være bestykket med den nye Kabylake serie af processorer fra Intel, navnlig Intel Core 7th gen. Vi har fået lov at lege med HP EliteBook 1040 G3 i den forbindelse, som er en...Test: HP EliteBook 1040 G3 bærbar computer