Da HP introducerede Dragonfly serien første gang var det en af de letteste laptops til professionel brug på markedet. Vi er nu nået til den fjerde generation Dragonfly, som vi har fået lov at lege med og komme med vores vurdering på.
Hvad er der i æsken?
Værende en PC til det professionelle marked til trods for at navngivningen nu er gået bort fra “Elite”, så kommer Dragonfly G4 i en kasse, der ikke helt afslører at der er et ret så lækkert designet produkt at finde indeni. Udover laptoppen får du kun strømforsyningen i øvrigt, så heller ikke øvrigt indhold er der kælet for.
Design
Det er dog selve designet af enheden, som HP har kælet for endnu en gang og leverer os så en Dragonfly G4 på under et kilo (i udgangspunktet) samt en højde på blot 1,64 cm.
Vi vejede dog laptoppen til at være 1105 gram, hvilket nok skyldes at vores model er med Core i7 processor, 32 GB RAM og 1 TB lager, hvilket alt sammen vejer i forhold til de mindste optioner man kan vælge for serien.
Det ændrer dog ikke ved at Dragonfly G4 selv med sine 1,1 kg er ret nem at have med rundt og så ser den super lækker ud i min optik med sine afrundede kanter. Jeg er fan og synes den såkaldte Slate Blue farve virkelig vokser på en. Out of the box var jeg ikke synderligt imponeret, men den relativt neutrale farve gør at man ikke bliver træt af den i længden.
Trods sit tynde design så har laptoppen fået plads til de fleste porte man måtte få brug for. Der er ikke en RJ45-port, men med den type af mobil laptop Dragonfly G4 er så burde den også oftest blive brugt med WiFi. Der er til gengæld både USB-C, HDMI og USB-A i fuld størrelse. Med USB-A porten skal man dog lige vippe porten åben, men synes det spiller ganske fint.
Mens de fleste elementer på laptoppen er kompakte og gjort så små som mulige, så gælder dette hverken tastatur eller touchpad. Tastaturet er normalt i størrelsen, men man har altså ikke de numeriske taster, hvilket også ville være unfair at forvente i en laptop med 13,5″.
Touchpadden har jeg på fornemmelsen fylder halvdelen af computeren i bredden, men under min lange test af computeren var der på intet tidspunkt at denne opfangede mine hænder som fingre så jeg kom til at klikke forkert. Det var jeg også lidt imponeret af for det er ofte noget man støder på når man arbejder på Windows laptops. Fedt at se HP har fået styr på denne del.
Med et tyndt design og en lav vægt, så kan man godt komme til at frygte at computeren har lidt på robustheden. Jeg kan også få Dragonfly G4 til at flekse en smule mere end min MacBook Pro 14, men til gengæld har Dragonfly G4 undergået og bestået 19 såkaldte MIL-STD tests. Det vil sige at computeren trods sin mobilitet er bygget til at være udholdende i forskellige miljøer og forventes at kunne klare en tur i regnvejret, sandet på stranden og sågar en drop-test. Jeg testede ikke dette selv, men det er ret vildt at en laptop med denne kompakthed altså burde kunne holde til en del.
Skærmen, der i øvrigt har en relativt tynd ramme i siderne og lidt tykkere i bund og top, kan vippes 180 grader og altså ligges fladt på bordet. Jeg kan ikke se, hvor det skulle blive nødvendigt, men så kan man da lade den stå fladt foran computerskærmen og bruge tastaturet fra laptoppen uden at skulle forbinde noget eksternt.
I toppen af skærmen har du en semi-fysisk privacy shutter. Årsagen til at jeg siger semi-fysisk er at den aktiveres via tastaturet, men det er altså en fysisk blokering, der kommer op foran kameraet når du aktiverer det. Det kan også høres, hvis du er i et stille lokale eller ligger øret op til kameraet.
Funktionalitet
Når du booter HP Dragonfly G4 op så er HP logoet associeret med et Wolf Security logo også. Det er for at indikere at maskinen her har en del ekstra lag sikkerhed i forhold til både andre laptops men også HPs egne “almindelige” laptops.
Det er blandt andet nogle af disse sikkerhedsfeatures, som bringer os prisniveauet op i forhold til nævnte almindelige computere, men til gengæld kan du blandt andet være sikker på at din computer sikrer at dens BIOS er intakt og ikke kompromitteret hver gang computeren starter op takket være HP Sure Start.
Skærm
Hvis du undrer dig over at HP Dragonfly G4 har en lidt “skæv” skærmstørrelse i sine 13,5″ så skyldes det at displayet er i 3:2 format. Det er noget mange PC-producenter er begyndt at implementere mere og mere og selv er jeg kæmpe tilhænger. Det gør at skærmen er højere i forhold til bredden sammenlignet med 16:9 skærme og eftersom vi scroller mere i højden giver dette perfekt mening. Det “gamle” format er arvet af at vi så film på vores skærme, hvilket vi naturligvis også fortsat kan, men det er for mig og mange andre ikke det primære en laptop bliver brugt til.
Selve skærmen i vores testudgave er en Full HD skærm med 1920×1080 opløsning. I denne størrelse på 13,5″ er FHD egentlig ganske fint, men i denne prisklasse havde jeg nok bare forventet et lidt mere premium panel. Både for så vidt angår opløsningen, men også i forhold til selve kvaliteten af billedet. Det er ikke fordi skærmen er decideret skidt for den står ret skarpt, men synes at farverne er en smule udvaskede. Det kan både skyldes Sure View Reflect skærmens begrænsning, men også at jeg til dagligt netop sidder med en MacBook og altså en af de flottere skærme på markedet.
I vores udgave af Dragonfly G4 er der også i skærmen en af de nævnte sikkerhedsfeatures i form af HP Sure View Reflect. Det er en skærmteknologi i HPs laptops der via tastaturet lader dig aktivere et digitalt privacy filter, som gør skærmen nærmest umulig at se på fra siden. Det vil sige at når du sidder ved siden af nogen og ikke ønsker at de kan se din skærm, så har du mulighed for at gøre dine data private. Dit eget billede lider dog også lidt når denne funktion er aktiveret, men det er til at leve med bestemt.
Lyd
Bang & Olufsen har længe været partner med HP når det kom til deres computere og det er også tilfældet med Dragonfly G4. Hvad det helt konkret betyder ved jeg dog ikke for modsat andre laptops fra HP jeg har testet, så har Dragonfly G4 ikke en Bang & Olufsen inspireret software, hvor jeg kan tweake lyden.
Af en laptop i denne størrelse at være, så har den dog fin lyd til husbehov. Du skal ikke forvente at blive blæst bagover eller holde fest, men til at høre musik mens man sidder og surfer er den ganske klar i lyden. Der mangler bund, men her er jeg ikke selv skuffet da forventningen heller ikke var der.
Tastatur og touchpad
På tastaturet finder du de fleste genveje. I stedet for at computeren har knapper hist og her, så har HP integreret både tænd/sluk knappen, genveje til styring af musik og sågar fingeraftrykslæseren direkte i tastaturenheden. Det synes jeg er rart og du får et clean look på den bærbare. Jeg oplevede ikke at jeg trykkede forkert og hvor jeg ikke skulle, men selv da jeg prøvede at trykke på sluk-knappen så reagerer denne først når du har holdt den inde i et par sekunder.
Selve tastaturet i Dragonfly G4 er med en ret lille vandring, hvilket HP laptops er kendte for og så er deres vandring både fast og blød på samme tid synes jeg. Det er lidt svært at sætte ord på, men selve det at trykke på tasten føles på en måde blødt, men tasten vakler ikke i sin vandring mod bunden og føles derfor også fast på samme tid. Jeg kan godt lide at skrive på Dragonfly G4, selvom tastaturet er en smule kompakt til mine pølsefingre og især piltasterne er alt for kompakte. Alt i alt dog et ganske fint tastatur.
Touchpaddens størrelse gør at den er en fornøjelse at bruge. Den tager imod input fra flere fingre uden bøvl og jeg oplevede som nævnt ikke at touchpadden fangede mine fingre ved en fejl hellere. Alt i alt er jeg fint tilfreds og testede flere gange om touchpadden ville blive forvirret af brug med henholdsvis tre og op til fem fingre og umiddelbart virkede den præcist og responsivt.
Batteri
Den lille Dragonfly G4 gemmer på et 6-cellet 68 Wh batteri og dét er bare imponerende. Jeg kunne ikke få batteriet testet i en sitting, så mit estimat er ved almindeligt arbejde og surf at batteriet snildt holder over 15 timer.
Ydermere plejer jeg altid at slukke mine Windows computere når jeg ikke bruger dem fordi de så vågner op og har spist halvdelen af batteriet natten over. Med Dragonfly G4 endte jeg med ikke at slukke computeren i over en uge og åbnede den bare op når jeg ville bruge den. Der var enkelte sjatladninger, men generelt havde jeg den samme oplevelse som med min MacBook Pro og det var at opladeren kunne jeg sagtens være foruden og så nøjes med at lade op når jeg alligevel sad ved min USB-C skærm.
Konklusion
Hvis du leder efter en laptop, der er bygget til at holde og hvor du forventeligt sågar kan få reservedele til den i lang tid samtidigt med at du får et fantastisk stykke værktøj, der vejer lidt og yder mere end rigeligt, så er Dragonfly G4 en sand perle. Måske er jeg farvet af at jeg oplevede batteritiden var så god som den var, men jeg har sjældent siddet på en Windows maskine og følt at jeg kunne arbejde en hel dag uden at skue efter en stikkontakt samtidigt. Det er ikke en arbejdshest, men en lækker sag i både design og en let vægt uden at det er gået udover robustheden. Prisen er egentlig det eneste ankepunkt og kan man se ud over denne har man en ret fornuftig laptop foran sig. Man skal dog i forhold til pris have in mente at HP Dragonfly G4 er bygget til at kunne holde til mere end almindelige laptops, så den er ikke at sammenligne med de helt billige maskiner man ellers godt kan få.
Positivt
- Design
- Mobilitet
- Batteritid
- Robusthed og sikkerhed
Negativt
- Pris