søndag, december 22, 2024
ForsideAnmeldelserTest: EPOS GSX 300 USB lydkort

Test: EPOS GSX 300 USB lydkort

Hvis du vil oppe dit game, så er der bestemt ét sted mange glemmer at investere og det er selve lyden i spillet. Mange sætter deres lid til det indbyggede lydkort, som er at finde i stort set alle bundkort nu om dage, men ofte er der her fra producentens side også sparet en smule. En løsning kunne så være et eksternt lydkort, som det EPOS GSX 300 vi har fået lov at lege med i denne omgang.

Hvad er der i æsken?

EPOS GSX 300 kommer i en lækker lille kasse, som gemmer på selve lydkortet, et microUSB kabel og en manual. Mere er der sådan set ikke at finde og lad os endelig få tilslutningen ud af billedet med det samme. Nej, EPOS får ikke ros for ikke at lade det være en USB-C tilslutning her anno 2020.

Design

Hvis GSX navneangivelsen lyder bekendt, så er det fordi EPOS og Sennheiser tidligere har samarbejdet omkring gaming udstyr, men nu er EPOS blevet en selvstændig entitet, hvilket alt andet lige også bør betyde endnu bedre produkter for os som forbrugere. EPOS GSX 300 er dermed i selvsamme serie som det GSX 1000 vi har testet, men her har man altså med en mere spiselig pris at gøre.

EPOS GSX 300 er utrolig simpel i sit design og det gør at jeg endnu mere kan lide den. På fronten har man to knapper, hvor den ene trykkes på og den anden er til at skrue op og ned for lyden med. På bagsiden har man tilslutning til det nævnte microUSB kabel, som koble lydkortet til computeren og så er der to 3.5 mm jackstik til henholdsvis lyd og mikrofon.

Det simple design kommer dog en smule til kort, idet man eksempelvis ingen indikation har om hvilken profil man har aktiveret. Det kræver derimod man åbner for softwaren selvom der er en farvet ring, der lyser omkring den store af de to knapper. Farven skiftes afhængigt af hvilken profil man har aktiveret, men det er ikke helt så intuitivt som jeg kunne tænke mig det.

EPOS GSX 300 fylder meget lidt på skrivebordet og det til trods for at alt hardwaren er i den ene lille boks. Det vil sige både styringen, selve lydkortet og tilslutning er i én enhed, som så forbindes til din computer via USB. Trods sin kompakte størrelse, så er den ikke helt fjerlet og dét sammen med gummifødderne på undersiden gør at den også står nogenlunde fast på skrivebordet. Den er nem at flytte, men for det meste oplevede jeg at den ikke flyttede jeg uhensigtsmæssigt rundt når jeg brugte den.

Du har i øvrigt mulighed for at erhverve EPOS GSX 300 i to forskellige farver nemlig sort og hvid. Sidstnævnte kalder man dog Snow White edition, selvom det kun er farven der er til forskel.

Funktionalitet

Den fulde funktionalitet af EPOS GSX 300 får man ved at installere den software producenten har udviklet. På den måde kan man indstille forskellige lydprofiler så de passer til det brug man selv har. Det er eksempelvis ikke alle, som har lige stor forkærlighed for en dyb bass, men så er der også nogen som ikke kan få nok af den. Med indstillingsmulighederne har man som bruger mulighed for at tilpasse lyden så den passer til lige nøjagtig ens brug.

Med EPOS GSX 300 er det tanken at du skal forbedre din lydoplevelse, men også her er der naturligvis nogle forudsætninger. Hvis du kommer fra et lydkort indbygget i dit motherboard, så er der en klar forbedring, men hvis du i forvejen har et separat lydkort af en vis kvalitet i din computer, så er der meget lidt at hente, hvis overhovedet noget afhængigt af det lydkort du har i maskinen.

Til sammenligning legede jeg med et indbygget lydkort i mit ASUS X370-F bundkort og så et Creative AE-7 lydkort, hvilket må siges at være to ydrepunkter nærmest når det kommer til gaming lyd. EPOS GSX 300 placerer sig i midten af de to lydmæssigt. Til gengæld får man en nem installation uden at skulle åbne sin computer og sætte et kort i. Det er blot USB og vi er kørende.

Lyden er klart en forbedring, hvis du ellers er vant til et onboard kort på bundkortet, men det er ikke hele historien. GSX 300 giver dig også bedre mulighed for at indstille din lydoplevelse og samtidigt får du hurtig og nem adgang til hurtige tilpasninger. Midt i spillet skal du dog ud i Windows og tweake indtil du finder en indstilling der passer dig. Derefter er det blot at trykke på en knap på forsiden af EPOS GSX 300 og så skifte mellem de profiler du måtte have lavet og gemt. For eksempel kan du hurtigt skifte fra gaming til film eller musik.

Hvis der dog var noget, som jeg godt kunne tænke mig med GSX 300, så var det at det kunne spille en smule højere. Det spiller højt, men det spiller ikke væsentligt højere i forhold til det indbyggede lydkort på bundkortet. Det havde jeg nu ellers forventet med et eksternt kort til trods for at det er USB.

På EPOS GSX 300 kan du også lynhurtigt skifte mellem surround og stereo. Dels er dette smart fordi musik med surround lyder helt forkert, men det er også sådan at nogle spil simpelthen ikke egner sig til surround mens andre virker helt fint. Det afhænger både af spillet, men også af dig som bruger. Derfor er det netop rart at du med GSX 300 kan indstille til netop dit behov. Lydmæssigt spiller GSX 300 dog ganske fortrinligt og jeg nød at lege med dén og mine GSP 500 hovedtelefoner.

En funktion som man gennem EPOS Gaming Suite softwaren også har adgang til er justeringen af side-tone niveauet. Side-tone er den lyd man hører i høretelefonerne, som kommer gennem mikrofonen. Mange kan godt lide at de kan høre sig selv snakke for at de på den måde bedre kan styre, hvor højt de skal snakke for at deres medspillere kan høre dem tydeligt nok uden de nødvendigvis skal råbe. Jeg oplevede dog med EPOS GSX 300 og et par Sennheiser GSP 500 at uanset hvor meget jeg pillede ved niveauet så var det enten tændt eller slukket. Der var ellers stort set ikke nogen forskel.

EPOS Gaming Suite er en simpel applikation, men den giver dig mulighed for adskillige indstillinger. Jeg synes den er en tand for simpel og føles som om den ikke er helt færdigudviklet, men mit indtryk kan sagtens være farvet af at jeg har kendskab til andre programmer med langt dybere funktionalitetsgrad. Dog kunne eksempelvis Creative godt også lære lidt af EPOS på denne front, idet deres software ofte er tung at danse med.

Konklusion

EPOS GSX 300 har i samarbejde med Sennheiser lavet et rigtig fint produkt, som giver dig en nem lydindstilling og samtidigt vover jeg pelsen og påstår at det vil være en lydmæssig kvalitetsforbedring for 90%+ af dem der bruger indbyggede lydkort fra deres bundkort. GSX 300 er desuden nem at bruge om end jeg kunne tænke mig at side-tone indstillingen rent faktisk virkede efter hensigten. Alt i alt en fin addering til skrivebordet for dig, der ønsker at oppe dit game med bedre lyd og nem tilpasning.

Positivt

  • Design
  • Nem at bruge
  • Simpel software
  • Fantastisk lyd

Negativt

  • Side-tone indstilling virker halvt

Pris og tilgængelighed

Set til 649,-

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Hvis du vil oppe dit game, så er der bestemt ét sted mange glemmer at investere og det er selve lyden i spillet. Mange sætter deres lid til det indbyggede lydkort, som er at finde i stort set alle bundkort nu om dage, men...Test: EPOS GSX 300 USB lydkort