lørdag, november 16, 2024
ForsideAnmeldelserTest: EPOS GSX 1000 2nd edition lydkort

Test: EPOS GSX 1000 2nd edition lydkort

EPOS har valgt at opgradere deres GSX 1000 til en ny udgave, som blandt andet inkluderer USB-C forbindelse og et nyt design. Lad os se nærmere på dette eksterne lydkort.

Hvad er der i æsken?

Det er ikke her i indpakningen at den store forskel er sket og EPOS GSX 1000 2nd er en diskret (læs sort) æske med et ikke så iøjefaldnede design, hvor fokus er på stil og simplicitet. Indholdet består af selve lydkortet, et USB-C kabel og nogle papirer. Meget simpelt og dog alligevel pænt pakket ind.

Design

Sidst jeg anmeldte GSX 1000 der var der tale om et væsentligt anderledes designet produkt, selvom princippet og det overordnede design er det samme. Der er tale om et væsentligt anderledes design alligevel, fordi EPOS GSX 1000 2nd er med et all-black design og uden den sølvfarvede ring omkring volumenknappen.

GSX 1000 2nd har EPOS givet et designmæssigt nøk. Den minder i form utroligt meget om sig selv fra dengang det hed Sennheiser, men dette nye og nærmest helt sorte design synes jeg personligt endnu mere om.

EPOS har valgt at bibeholde de røde og hvide lys, som gemmer på knapperne og det kan man bestemt ikke bebrejde dem for det ser ret flot ud. Detaljegraden er nemlig høj, så det føles ikke hverken billigt eller plastret til. Kablet til din computer har de dog også gjort sort.

Foruden den store drejeknap på toppen, som bruges til at styre lydniveau, så er der kun drejeknappen i siden til chat/kommunikation. De øvrige funktioner på GSX 1000 2nd styres via touch på og omkring drejeknappen. Det er disse, der lyser op i rødt og hvidt og lyset tænder i øvrigt så snart du fører din hånd hen til lydkortet – ret blæret feature.

Det jeg designmæssigt mangler på GSX 1000 2nd er “hastighed”. Den er dejligt stor og nem at have med at gøre, selvom der er tale om touch knapper. Touch knapperne er responsive, så det er ikke som sådan touch-funktionaliteten, jeg anfægter, men eksempelvis når jeg gerne vil mute, så har jeg ikke nogen knap til formålet. Dét til trods for at det var nævnt som et kritikpunkt ved den første udgave.

Bagtil har EPOS GSX 1000 2nd sine porte og giver dig mulighed for at forbinde dine hovedtelefoner, mikrofon, højtalere og så er den sidste port USB-C porten til forbindelse med computeren. USB-C porten er netop også ny i forhold til sidst, hvilket sammen med den sorte farve er en af de få designmæssige forandringer, som der er i denne nye udgave. EPOS nævner også at drejeknappen til lyd er ny, men jeg kan ikke huske, hvordan den var dengang. Fra mit synspunkt kunne den godt stikke en smule mere ud så jeg med fingeren havde nemmere ved at “fange” den, men den har en pæn mængde modstand og drejer ensartet og flydende.

Foden kan vippes op så du kan stille EPOS GSX 1000 med vinkel

På undersiden er EPOS GSX 1000 2nd udstyret med en lille fod, som du kan bruge til at vinkle lydkortet en smule opad, hvis du foretrækker dét eller gerne vil at ikonerne er nemmere at se. Det er ikke fordi jeg tænker der er det store ergonomiske at vinde i at vinkle enheden opad for det er trods alt ikke lydkortet man fifler med mest mens man spiller.

Det jeg designmæssigt ekstra godt kan lide ved GSX 1000 2nd er at den med sit sorte ydre og især når det er slukket netop ikke skriger gaming eller på anden vis er iøjefaldende.

Funktionalitet

Jeg kiggede i historikken og konstaterede at der er gået mere end seks år siden jeg testede den første udgave af GSX 1000, så hvor meget jeg kan huske om dens evner er nok begrænset. Jeg husker dog så meget at lyden var en af de stærke sider, så det har jeg mine forventninger til her også.

At slutte GSX 1000 2nd til er nok det nemmeste. Det er også ligeså nemt bare at gå i gang ved at slutte sine høretelefoner til via 3.5 mm jackstikket på bagsiden. Det vil sige at du ikke kan bruge 1/4″ eller andet uden adapter. De fleste af os vil nok tænke at det er ligegyldigt, men er man ude og spendere penge på et eksternt lydkort, så er sandsynligheden for at man har et sæt hovedtelefoner udover det sædvanlige også større.

Herefter har man lidt af en opgave foran sig, for der er fire profiler at gemme på GSX 1000 2nd. Disse aktiveres via de fire rektangulære touch knapper i kanten af produktet. Ved at ændre indstillingerne på en profil kan du også gemme disse ved at holde knappen inde i tre sekunder. Dette er ret smart da du på den måde kan have forskellige indstillinger afhængigt af hvad du laver og lynhurtigt kan skifte til højtalere eller surround når du vil.

Surround indstillingerne kan du yderligere pille ved og tilpasse lyden generelt til det du foretrækker. Jeg endte med at have en profil til skydespil med vennerne og skydespil for mig selv. Med det mener jeg at når jeg spiller med andre og mod andre så vil jeg helst have en konkurrencemæssig fordel, mens når jeg spiller igennem en historie så vil jeg helst have at lyden er så indlevende som muligt og lyder “rigtigt”.

Lydkvaliteten i EPOS GSX 1000 2nd er uden tvivl dens trumfkort for det spiller rigtig godt. Jeg satte mine “musik” høretelefoner på og fik en ganske fed lydoplevelse. Når jeg skruede op på 33% med EPOS GSX 1000 2nd så var det mere end rigeligt og jeg kom aldrig over 50 egentlig. Der er altså rigeligt til at drive selv et par audiofile hovedtelefoner er jeg sikker på. Lyden er klar og tydelig og der er ingen støj på linjen at spore. Du kan gennem touch knapperne tilpasse nogle detaljer, men helt overordnet set er der tale om en tydelig, klar og detaljeret lyd.

Lyd er dog naturligvis kun så god som den laveste fællesnævner eller flaskehals, så det kræver naturligvis også et ordentligt headset for GSX 1000 2nd at drive. Jeg havde eksempelvis forskellige surround oplevelser især på forskellige headsets jeg satte til lydkortet. Dette er fordi en digital surround ganske enkelt vil være en individuel oplevelse såvel som at et headset påvirker outputtet og da du ikke kan fortælle GSX 1000 2nd, hvilket headset du har sat til, så vil den jo spytte det samme ud uanset.

De indstillinger du så piller ved og sætter op kan du sidenhen gemme. De fire lysende knapper i hjørnerne af GSX 1000 2nd er de fire profiler du kan gemme på enheden og det gør du ganske enkelt ved at trykke og holde knappen inde i tre sekunder når du er tilfreds med indstillingerne. Det er også muligt at låse enheden når du er til turnering, så du ikke ændrer i lydprofilen ved en fejl midt i en vigtig kamp. Der er tænkt gaming ind i produktet og det er fedt at se, selvom produktet ikke nødvendigvis skriger af det.

Enheden går i dvale og slukker lyset når den ikke er i brug. Lyset tænder ved at du fører hånden hen til og behøver ikke røre.

Det som dog undrer mig at EPOS ikke har valgt at adressere, selvom det også er nævnt i review af den foregående model, er at der ikke er nogen hurtig “mute” knap. Det er ganske enkelt ikke muligt at slukke for lyden hurtigt. Mikrofonsporet i denne nye udgave er også en af dens væsentligste forbedringer og understøtter nu 16bit 48kHz mod forgængerens 16kHz, hvilket ikke er noget jeg har kunne teste, men som dem, der går op i den lyd de selv producerer vil være glade for.

Til gengæld er EPOS GSX 1000 2nd udstyret med et chat-hjul, som virker sammen med apps som Discord, hvor du kan justere din mikrofonlyd og mute denne relativt hurtigt når du snakker med andre du spiller med online eksempelvis. Denne knap er i højre side af enheden og under brug fandt jeg ud af at den ikke var så heldigt placeret for mit vedkommende. Jeg havde nemlig lyst til at GSX 1000 2nd skulle stå på venstre side af mit skrivebord og så er en rulleknap i højre side ikke så praktisk når man ikke har den store fingerspitzgefühl i fingrene på venstre hånd. Mindre detalje må jeg dog erkende.

Konklusion

EPOS er gået med “don’t fix what ain’t broken” tilgangen med GSX 1000 2nd, som i de store og grove træk ikke er voldsomt anderledes end sin forgænger. Der er mere kvalitet på mikrofonen og et nyt og efter min mening pænere design. Foruden USB-C port integrationen, hvilket er den naturlige udvikling, så er der altså ikke meget nyt i denne refresh. Som nævnt i starten er der dog ikke grund til at fikse noget, som ikke er i stykker og du får stadig et brand godt lydkort til din computer uanset om du gamer eller blot ønsker bedre lyd end det indbyggede lydkort i computeren kan tilbyde dig.

Positivt

  • Lydkvalitet
  • Design
  • Simpelt

Negativt

  • Ingen mute knap

Pris og tilgængelighed

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

EPOS har valgt at opgradere deres GSX 1000 til en ny udgave, som blandt andet inkluderer USB-C forbindelse og et nyt design. Lad os se nærmere på dette eksterne lydkort. Hvad er der i æsken? Det er ikke her i indpakningen at den store forskel er...Test: EPOS GSX 1000 2nd edition lydkort