onsdag, januar 22, 2025
ForsideAnmeldelser3D-PrinterTest: Dremel Digilab 3D45 3D-printer

Test: Dremel Digilab 3D45 3D-printer

Vi skal her se nærmere på Dremels nyeste og mest avancerede 3D-printer, 3D45.

Hvad er der i kassen?

I kassen finder vi selve Dremel 3D45 printeren, en stor brugsvejledning, forskellige værktøjer og kabler, to limstifter (mere om dem senere) og to ruller Dremel filament (som er den plastik man printer med) og en USB-stick.

Udvalgte specifikationer

GENERAL INFORMATION
Weight: 19.4 kg
Dimensions: 51.5 x 40.6 x 39.4 cm

BUILDING
Printing Technology: Fused Deposition Modeling
Extruder: Single extruder
Maximum Build Volume: 25.5 x 15.5 x 17.0 cm
Z-Layer Resolution: 50-200 microns
Filament Diameter: 1.75mm
Nozzle Diameter: 0.4mm
Internal Storage: 8GB
Operating Interface: 4.5” full colour IPS touch screen
Build Platform Leveling: Semi-automated Leveling

TEMPERATURE
Extruder: Max. 280°C
Build Platform: Max. 100°C

SOFTWARE
Compatibility: Dremel DigiLab 3D Slicer, 3D.Printer OS, Simplify3D
File Types: STL, OBJ

Design og funktionalitet

Dremel 3D45 beholder den samme form om vi så på den tidligere model, 3D40, som vi har anmeldt her. Farverne har dog fået en tiltrængt opgradering til grå og sorte nuancer. Vi har stadig de to store, gennemsigtige låger i fronten og toppen.

På forsiden finder vi en touchskærm der bliver brugt til al betjening af printeren. Til højre for den, et USB stik til en memorystick som kan bruges til at overføre 3D modellerne til printeren.

På højre side sidder tænd/sluk kontakten. Endnu et USB stik, som kan bruges til at koble Dremel 3D45 direkte til en computer. Og sidst sidder der et ethernetstik så man kan koble Dremel 3D45 på kablet netværk. Der er dog også indbygget Wifi i Dremel 3D45 så det er ikke nødvendigt med kablet netværk i langt de fleste installationer.

På venstre side sidder et rundt dæksel der låses op ved at dreje det.

Det er her man installerer rullen med plastiktråd (kaldet filament) og føder det ind i printeren. Åbningen og centerpinden passer til Dremels eget filament, bruger man andre mærker skal man selv finde på en løsning. Mere om dette senere.

På bagsiden sidder udblæsningen fra den ventilator der trækker luft igennem printkammeret, og filtrer det inden det sendes ud. På bagsiden sidder også strømstikket. Her kan man se ventilatoren og kulfilteret inden i printeren.

Hvis man har læst andre anmeldelser af 3D-printere her på sitet, så har man en grundlæggende viden om hvordan sådan en maskine virker. Man kan f.eks. kigge på anmeldelserne af Dremel 3D40, og Felix 3.1 Dual

Da 3D45 er udviklet på 3D40, så lad os lige gå igennem nogle af opgraderingerne. Den største opgradering er varme i byggeplatformen. Hvor 3D40 ikke havde opvarmet byggeplatform, så kan 3D45 varmes helt op til 100 grader. Det har stor betydning for hvilke plasttyper man kan printe med. 3D40 understøttede da også kun den almindelig PLA plasttype, hvor 3D45 understøtter PLA, PETG, Nylon og ABS. Selve printhovedet (Extruder) på 3D45 kan også komme på en temperatur på 280 grader, mod 230 grader for 3D40. 3D45 er altså en noget mere alsidig maskine. Til sidst så vil jeg nævne at der sidder et kamera i 3D45, så man kan holde øje med sit print via en browser.

Selve printplatformen er lavet af glas som kan lede varmen, og som giver en glat underside på ens print.

Jeg har taget et billede af byggepladen med et varmefølsomt kamera, og her kan vi se at varmen ikke er jævnt fordelt, på trods af at printeren meldte at den var klar til print. Så min anbefaling er at lade den varme op nogle minutter ekstra så varmen fordeler sig bedre over glaspladen.

For at være sikker på første lag af printet sidder fast på pladen (og tildels også så det er muligt at få det fri igen) anbefaler Dremel at man kommer et tynd lag limstift på pladen. Der medfølger to limstifter, og selv om jeg har printet meget under min test, så har jeg ikke brugt så meget lim, de to stifter kommer til at holde længe. Det er heller ikke nødvendigt at fjerne den gamle lim og komme ny på til hvert print. Jeg har sagtens kunne printe 2-3 gange uden at komme ny lim på.

Når man starter et print er det meget vigtigt at printplatformen er fuldstændig i vatter, og har den rette afstand til printhovedet. Og som vi så det på 3D40, så er den process heldigvis ret simpel. Der kommer en målesonde ud af printhovedet der måler afstanden, og så justerer man platformen med to fingerskruer. På displayet får man besked på hvilken skrue man skal dreje på, i hvilken retning og hvor meget.

Dremel 3D45 er designet til at være brugervenlig, og sikker i brug. En af tingene der er medvirkende til det, er at Dremels filament har RFID kode som bliver læst af printeren, der så selv vælger de korrekte temperaturindstillinger.

Det betyder heldigvis ikke at man ikke kan bruge andre filamentmærker, her skal man bare selv indstille de rigtige temperaturer. Jeg har startet min test med at bruge Dremels eget filament, i et senere afsnit afprøver jeg andet filament.

Det første jeg prøvede var at printe en af de modeller der er indbygget i Dremel 3D45 med Dremel ECO-ABS (Der i øvrigt ikke er rigtig ABS, men en modificeret PLA plastik)

Resultatet er yderst vellykket. Den er printet med lagtykkelse på 0,2 mm, så lagene er tydelige i modellen, men der er ingen synlige fejl i printet. (Lagene er også blevet fremhævet ret meget af flashen på mit kamera) Og det er en af styrkerne ved Dremels 3D-printere, begynderen får en god oplevelse ganske kort tid efter printeren er pakket ud.
Jeg forsatte med de indbyggede modeller, den næste var en løvebuste i høj kvalitet.

Også her er resultatet fint og detaljeret. Dog opdagede jeg en fejl på bagsiden.

Her er den glatte bagside ikke printet så flot. Det er et typisk tegn på at plastikken ikke er blevet kølet hurtigt nok ned efter det er kommet ud af printhovedet. Det kan løses ved at printe med en lidt lavere temperatur, printe langsommere, eller øge kølingen. Det var mest udpræget på den ene side af modellen, så det tyder på at blæseren der køler printet ned godt kunne være kraftigere, og at den blæser mest på ene side af printhovedet. Da det var en indbygget model havde jeg ikke ændret på nogle indstillinger.

Den sidste indbyggede model jeg ville afprøve er en høj figur, med masser af detaljer og som ville presse printerens ydeevne.

Her var der, som forventet, nogle småfejl. F.eks. nogle knækkede tråde under hendes arm.

Det er dog en fejl der er nem fjerne med en bidetang eller skarp kniv. Detaljerne i modellen er dog flotte, selvom den er printet med 0,2 mm lag. Og igen, så forstærker belysningen på billederne lagene, så de er mere tydelige end når man står med figuren i hånden.

Man køber ikke en printer for at printe indbyggede figurer, så når man skal printe andet, så skal man bruge en Slicer. En Slicer er et program der omsætter en 3D figur til instruktioner som printeren forstår. Med 3D45 har man en del muligheder for at Slice sine modeller. Der medfølger en Dremel Digilab Slicer, som er baseret på den meget brugte Cura Slicer. Det betyder at der er meget hjælp at hente på internettet hvis man står med et problem. En anden mulighed er at bruge Dremel Print Cloud som er en webservice der kører i en browser. Her man kan uploade sin model, slice den, og sende den til sin printer. Og til sidst så er Dremel 3D45 også kompatibel med Simplify3D som er en populær slicer der dog ikke er gratis. Jeg har brugt Simplify3D i flere år, så den føler jeg mig hjemme i. Men jeg prøvede også et print med Dremels version af Cura. Printet blev dog ikke synderligt godt, men det er skyldes tildels at jeg nok ikke forstod alle de settings der er i Cura, og dels fordi at jeg senere opdagede at der desværre er nogle fejl i den aktuelle firmware til 3D45…
Jeg havde mere held med at bruge Dremels Print Cloud. Her har man ikke helt så mange indstillinger, men til forholdsvist simple print er det en fin løsning.

Jeg uploadede en model af 3 kranier (https://www.thingiverse.com/thing:3054970) og fik sat de basale indstillinger. Jeg valgte at bruge Dremels transparente PETG filament denne gang.

Så valgte jeg min printer, og sendte jobbet til den og efter kort tid startede printet.

Undervejs kan man holde øje med status på printet, og se et aktuelt billede fra det indbyggede kamera.

Når printet er færdigt, så får man en mail med status, samt en timelapse film af printet. Desværre er filmen ikke i særlig høj kvalitet, men det er da en meget sjov idé. Du kan se filmen her under.

Hvis man vil holde øje med sit print, så er det muligt at forbinde direkte til det indbyggede kamera hvis man finder IP adressen på printeren. Her har jeg brugt min telefon til at forbinde til kameraet, og har optaget en lille film så man kan se kvaliteten af det indbyggede kamera, og også få en idé om hvor hurtigt printeren bevæger sig. Det er værd at huske at 3D-print en langsom teknik. Et print kan tage alt fra nogle timer, til nogle dage.

Selve printet blev meget fint, men det transparente filament gør det svært at se detaljerne i printet på fotos.

Jeg skiftede derefter over til at bruge Simplify3D, og printede den klassiske benchmark båd, 3DBenchy, både i sort Dremel ECO-ABS, og klar PETG.

Begge print var rigtigt fine, jeg kunne ikke finde nogle større fejl på dem.

Blokeret printhoved!

Jeg oplevede et par gange under min lange test, at printeren “glemte” at varme printhovedet op inden den forsøgt at starte et print. Den kan naturligvis ikke printe når den ikke kan smelte plastik så det fejlede hurtigt. Det var min første indikation på at der måske var noget ustabilt i printerens styresystem. I printerens menu kan man lukke op for nogle avancerede indstillinger, så man blandt andet kan justere på temperatur- og hastighedsindstillinger mens printet er i gang.

Den mulighed benyttede jeg mig ofte af, hvis man kan se at printet måske godt kunne køre hurtigere, eller man kan se at temperaturen måske skal justeres lidt ned. Nogle få gange oplevede jeg at printeren stoppede op og holdt pause i nogle sekunder hvis jeg ændrede på indstillingerne, men den startede dog igen. En enkelt gang, så låste hele printeren under et print da jeg justerede på temperaturen. Det var uheldigvis på et tidspunkt der gjorde at filamentet satte sig fast i printhovedet. Jeg kunne ikke få det ud af dysen, eller trække det op af printhovedet. Det endte med at jeg faktisk måtte skille printhovedet ad for at få filamentet fri.

Det var heldigvis en forholdsvis simpel operation, men det betød at jeg holdt op med at bruge den avancerede menu på printeren. Og det er synd, for det giver god værdi at kunne finjustere på indstillingerne under et print. Den firmware version jeg har brug til min test kan ses herunder.

Jeg håber det er et problem der vil blive taget hånd om i en senere firmwareopdatering. Jeg har taget kontakt til Dremel for at spørge om deres planer for fremtidige firmwareopdateringer, men de har ikke vendt retur til mig endnu.

Ikke-Dremel filament?

Indtil nu har vi kun set print lavet med Dremels eget filament. Men Dremel 3D45 er ikke begrænset i den retning, man kan sagtens bruge andre mærker. Det eneste problem er at de fleste andre ruller ikke kan sidde i printeren, men så kan man heldigvis finde masser af rulleholdere på nettet, og printe en, og så føde filamentet ind i printeren gennem den åbne låge i siden. Jeg printede igen den klassisk båd, i en billig sølvfarvet PLA, med et flot resultat.

<a href=httpswwwthingiversecomthing763622 target= blank rel=noreferrer noopener aria label= åbner i en ny fane>httpswwwthingiversecomthing763622<a>

Derefter prøvede jeg et lidt mere avanceret print der krævede en del støttestrukturer. Støtterne var nemme at fjerne fra det færdige print, som også havde en fin kvalitet.

<a href=httpswwwthingiversecomthing431981 target= blank rel=noreferrer noopener aria label= åbner i en ny fane>httpswwwthingiversecomthing431981<a>

Jeg havde også en rulle PLA med indbyggede farveovergange, så efterhånden som printet blev lavet, så skiftede farven på rullen. Det blev til to meget fine print.

<a href=httpswwwthingiversecomthing3495390 target= blank rel=noreferrer noopener aria label= åbner i en ny fane>httpswwwthingiversecomthing3495390<a>
<a href=httpswwwthingiversecomthing2829553 target= blank rel=noreferrer noopener aria label= åbner i en ny fane>httpswwwthingiversecomthing2829553<a>

Til sidst så prøvede jeg med ABS som er kendt som værende svært at printe med. Men også her klarede 3D45 det fint. Og normalt når jeg printer med ABS i min åbne printer, så lugter det lidt, og der skal være god udluftning. Men med Dremel 3D45’s filter, og lukkede konstruktion, så kunne jeg ikke lugte noget. Og så har man også muligheden for at skrue en slange på printeren, og lede udsugningsluften ud af et vindue.

Konklusion

Lad mig slå fast med det samme, man kan få billigere printere der giver samme printkvalitet som Dremel 3D45. Det man betaler for er den samlede pakke. Der skal ikke justeres og samles en masse når man modtager den. Den er ret tæt på at være plug’n’play, noget som man ikke kan sige om ret mange andre printere på markedet. Og så er 3D45 UL certificeret, som er en amerikansk sikkerhedsgodkendelse der helt personligt giver mig lidt ro i maven f.eks. om natten eller når der ikke er nogen hjemme. Og så kommer den ikke mindst fra et stort og anerkendt firma så man har mulighed for support.

Helt generelt er printkvaliteten rigtig god, og det med alle de plasttyper jeg havde til rådighed under min test. Den har kørt omkring 300 timer, og lavet 80-90 print, og kun en gang stødte jeg på et problem der krævede værktøj for at løse, og som opstod på baggrund af en fejl i printerens firmware, så jeg krydser fingre for at det er løst i den næste opdatering der bliver sendt ud.

Dremel 3D45 er oplagt til skolebrug, eller et Maker space, da det er en lukket konstruktion hvor man ikke kan komme til skade på bevægelige eller varme dele. Og bruger man Dremel Filament så skal ikke engang skifte temperaturer selv, når man skifter plasttype. Den opvarmede, og aftagelige, byggeplatform gør det let at fjerne printene fra maskinen uden at det går udover maskinens justeringer. Bruger man ikke-Dremel filament så bliver man “straffet” med at skulle vente omkring 10 sekunder mens maskinen forsøger at læse RFID informationerne der ikke er der. Derefter kan man selv taste temperaturerne ind. En lille pris at betale for et åbent filament system fra en af de store fabrikanter. Desværre så skal man selv bygge en rulleholder da det er de færreste andre fabrikanter der laver ruller der passer ind i siden på 3D45.

Så en kort opsummering: Dremel 3D45 laver flotte print, er brugervenlig og sikker. Desværre er den aktuelle firmware lidt ustabil, og prisen på maskinen er ret høj.

Pris og tilgængelighed

Dremel 3D45 er set til ca 13.300 kr

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Lars Lund Olsen
Lars Lund Olsen
Lars Lund Olsen - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

2 KOMMENTARER

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Vi skal her se nærmere på Dremels nyeste og mest avancerede 3D-printer, 3D45. Hvad er der i kassen? I kassen finder vi selve Dremel 3D45 printeren, en stor brugsvejledning, forskellige værktøjer og kabler, to limstifter (mere om dem senere) og to ruller Dremel filament (som er...Test: Dremel Digilab 3D45 3D-printer