onsdag, januar 22, 2025
ForsideAnmeldelserTest: Dremel 3D40 Idea Builder 3D printer

Test: Dremel 3D40 Idea Builder 3D printer

I langt tid har 3D printere været både dyre og præget af gør-det-selv løsninger. Dremel (som vi nok mest kender for deres roterende el-værktøj med 100 anvendelsesmuligheder) har lavet en 3D printer hvor de har lagt stor vægt på brugervenligheden. Den hedder Dremel 3D40 Idea Builder, og den skal vi se nærmere på her.

Hvad er der i kassen?

I den store kasse finder vi selvfølgelig selve Dremel Idea Builder 3D40.

Der medfølger også USB kabel, værktøj til at løsne de printede objekter fra byggeplatformen, og en rulle hvid filament.

Og en brugervejledning, værktøj til at rense dysen, og en USB stick med Printstudio software

Byggeplatformen er pakket for sig selv, og der medfølger også tre ark tape til byggeplatformen. Byggeplatformen klikkes nemt fast i Dremel 3D40 Idea Builder, og kan tages ud igen når man skal fjerne sit print.

Og så selvfølgelig en strømledning.

Udvalgte specifikationer

  • Extruder: Single extrusion
  • Extruder temperature: Up to 230°C
  • Operating Interface: 3.5” full color IPS touch screen
  • Maximum Build Volume: 255 mm x 155 mm x 170 mm
  • Layer Thickness: 0.10 mm
  • USB Stick: Up to 64GB
  • Internal Storage: 4GB
  • Height: 514 mm
  • Width: 406 mm
  • Depth: 403 mm
  • Weight: 16 Kg

Design og funktionalitet

Lad mig først sige at dette er min første erfaring med en 3D printer, så jeg har lært meget om det undervejs i min test. Og lad os lige starte med det mest grundlæggende, nemlig hvad er Dremel 3D40 Idea Builder for en type 3D printer. Der findes adskillige typer på markedet, men Dremel 3D40 Idea Builder er af den mest udbredte type, der benytter en teknik der hedder Fused Filament Fabrication. Det betyder at den smelter plastik og lægger det ud i et tyndt og præcist lag på byggeplatformen. Når laget er færdigt og størknet, rykker platformen ganske lidt ned, og Dremel 3D40 Idea Builder lægger endnu et tyndt lag smeltet plastik oven på det foregående, og sådan bliver den ved og kan derved opbygge ganske komplicerede og detaljerede objekter. Den type plastik Dremel 3D40 Idea Builder benytter er af type PLA som er biologisk nedbrydelig og baseret på plantestivelse. Det er en termoplastik som bliver blød allerede ved ca 60 grader, så man kan altså ikke benytte PLA printede objekter steder hvor de vil blive for varme, så mister de formen. Men fordelen ved PLA er at det er en simplere process at 3D printe med det, i forhold til andre plastiktyper.

Dremel 3D40 Idea Builder er en lukket maskine, så de bevægelige og varme dele er beskyttet så pilfingre, børn eller husdyr ikke kommer galt afsted mens den printer. Toppen og fronten er domineret af to store, gennemsigtige låger.

I fronten sidder der en 3,5″ touchskærm der bruges til at betjene Dremel 3D40 Idea Builder med. Dremel 3D40 Idea Builder er nemlig ikke afhængig af en computer for at printe, den kan printe direkte fra den indbyggede hukommelse, eller fra en USB stik der kan sættes i USB porten i fronten.

På højre side finder vi tænd/sluk knappen, og en USB port der bruges til at sende et printjob direkte fra computeren til Dremel 3D40 Idea Builders indbyggede hukommelse. Ved siden af det finder vi et ethernetstik. Dremel 3D40 Idea Builder kan enten kobles til wifi eller til trådet netværk. Desværre så er det eneste man egentlig får ud af det, en mulighed for at opdatere firmware direkte fra nettet. Der findes en mobil app, men den er desværre ikke tilgængelig for danske kunder. Så der er ikke rigtigt nogen grund til at trække netværkskabel til Dremel 3D40 Idea Builder.

På bagsiden finder vi strømstik og to blæsere. Den ene køler strømforsyningen, mens den anden trækker luft igennem printeren når den arbejder, så der ikke bliver for varmt omkring det emne der bliver printet ud.

På venstre side bliver filamentet monteret i Dremel 3D40 Idea Builder. Filamentet er en plastiktråd med en diameter på 1,75 mm og bliver leveret på ruller med 500 gram på.

I skrivende stund kan man købe Dremel Filament i 11 forskellige farver, og jeg modtog 4 ekstra farver til min test. Der sidder en rund låge på siden af Dremel 3D40 Idea Builder, der kan drejes af.

Så føder man enden af filamentet ind i det hvide rør, og skubber det ind i maskinen, og fører det ind i selve printerhovedet og sætter rullen på pinden. Derefter sætter man lågen på igen, og så er man klar til at vælge “Filament” i den indbyggede menu for at få Dremel 3D40 Idea Builder til at varme op, og trække filamentet ind i printhovedet og gøre sig klar til print.

Dremel 3D40 Idea Builder understøtter kun Dremel PLA filament, hvis man benytter andre typer filament så bortfalder garantien. Mange andre typer filament bliver også leveret på 1 kg ruller der ikke passer ind i Dremel 3D40 Idea Builder. Så der er en begrænsning i filamenttyper man skal have med i sine overvejelser.

Dremel 3D40 Idea Builder printer på en byggeplatform med en glat overflade af hærdet glas. For at printene skal kunne sidde ordentligt fast, så skal man sætte byggetape på platformen. Her er der to typer med i pakken. To ark der minder om malertape, og et ark der er en mellemting mellem en plastikplade og et stykke sandpapir. Da byggetape er en sliddel, kan det selvfølgelig købes for sig selv. Begge typer virker fint, dog holder de blå tape-ark ikke helt så længe som det sorte plastikark. Og så skal man være omhyggelig når man sætter det på, så der ikke er nogle luftbobler under tapen.

Grunden til at man bruger tape på byggeplatformen er at det er utroligt vigtigt at det første lag af ens print sidder godt fast på platformen. Hvis det slipper platformen under udprintning, så er ens print ødelagt. Det er derfor også vigtigt at platformen er helt lige, og har den korrekte afstand til printerhovedet. Derfor skal man huske at indstille højden korrekt, måske ikke mellem hvert print, men i hvert fald efter hver gang man har haft byggeplatformen ude af printeren. Heldigvis er det nemt gjort ved at vælge “Level” fra den indbyggede menu. Så kører platformen op til printerhovedet, og ud af printerhovedet kommer der en målesonde der måler afstanden til platformen. Er den for høj eller for lav, så skriver Dremel 3D40 Idea Builder i displayet, hvilken af de to justeringsknapper der skal drejes på, og i hvilken retning. Efter man har drejet, tjekker den igen højden og så bliver det ved, indtil platformen er vandret og i korrekt højde. Meget brugervenligt, og nemt at gøre i det daglige.

Når man har fodret Dremel 3D40 Idea Builder med filament, og har indstillet byggepladen, så skal man jo lave sit første print. Og selv her er Dremel 3D40 Idea Builder utroligt brugervenlig, der er nemlig adskillige modeller i den indbyggede hukommelse som man kan vælge fra menuen og så trykke print. Efter jeg havde pakket Dremel 3D40 Idea Builder ud, tog det kun omkring 20 minutter inden det første print var i gang. Jeg valgte en figur af en frø. Undervejs i printet kan man se at den faktisk næsten er hul, kun med et bikubemønster der skal bruges til at bære den øverste del af figuren.

Mønsteret er nødvendigt fordi Dremel 3D40 Idea Builder bygger den op i vandrette lag, så hvis der ikke var noget i midten af frøen, ville de øverste lag ikke have noget at hænge fast i. Frøen tog 2 timer og 19 minutter at printe ud, og resultatet var ganske fint. Selvom den måler ca 7 cm x 9,5 cm x 4,5 cm, så vejer den kun omkring 26 gram da den jo næsten er hul. PLA bliver hårdt når det størkner, og figuren virker ret solid.

Men jeg vil selvfølgelige gerne have lidt mere styr over mine print, så jeg installerede Print Studio fra USB sticken. Det er en såkaldt “Slicer” der kan modtage 3D objektfiler og omdanne dem til printerinstruktioner. Det er også fra Print Studio at man kan indstille stort set alt omkring udprintningen. F.eks. kan man styre hvordan støttestrukturer bliver placeret. Støttestrukturer er dele der bliver printet ud for at understøtte dele af objektet der ikke har direkte forbindelse til byggeplatformen. De bliver lavet så de er lige til at knække af det færdige objekt. De kan ses under de vandrette ben på de flade mænd jeg har printet her.

Her ville benene ikke kunne blive printet uden støtte, for printeren kan jo ikke placere smeltet plastik i fri luft. Det er også fra Print Studio at man vælge printkvaliteten. Dremel 3D40 Idea Builder kan printe i lagtykkelser fra 0,3 mm til 0,1 mm. Jo tyndere lag, jo mere glat overflade får objektet, men jo længere tid tager det også at printe det.

Her ser vi nogle screendumps fra Print Studio, hvor vi ser støttestrukturer, indstillinger og preview af printet.

Man kan ikke designe sine ting i Print Studio, det er kun en slicer hvor man kan planlægge sine print og indstille hvordan printeren skal lave dem. Hvis man (som jeg) ikke har den store erfaring med at designe ting i 3D, så er der masser af steder hvor man gratis kan downloade alverdens objekter, som man så kan importere i Print Studio og printe selv. Der er selvfølgelig Dremels model univers på www.3dprinter.dremel.com/3d-printing-models. Jeg har dog også benyttet mig meget af f.eks. www.thingiverse.com og www.myminifactory.com.

Det er selvfølgelig også muligt at designe sine egne ting, og de fleste 3D design programmer kan eksportere til standard formatet STL, som Print Studio kan importere. Jeg har selv designet nogle simple ting i SketchUp som printede fint, og målfaste ud.

Kvaliteten af printet

Her skal man huske at et udprintet objekt aldrig vil få en ligeså fin og detaljeret overflade som et støbt objekt. Der vil altid være lidt riller i overfladen, og lidt efterarbejde når man printer objekter. Print studio har tre prædefinerede indstillinger til Dremel 3D40 Idea Builder, Draft, Standard og Fine. Der findes efterhånden en standard “torturtest” for 3D printere, og det er en lille 6 cm lang fiskebåd. Den indeholder en masse udfordringer for 3D printere, som flader der hælder få grader (som afslører lagenes trappetrin) og vinduesrammer der ender i kurver og som skal printes uden støttestrukturer. Den hedder 3DBenchy, og der findes en hel side omkring den på www.3dbenchy.com

Jeg har selvfølgelig printet 3DBenchy i Draft, Standard og Fine uden nogle støttestrukturer.

I Draft tog det omkring 45 minutter at printe den, hvor det i Fine tog 3 timer og 15 minutter. Her skal vi se på detaljerne i fronten af båden, hvor man tydeligt kan se forskellen i lagtykkelsen. Først i Draft:

Her ser vi både på taget og på den forreste kurve at der er ret mange takker. I Standard bliver det noget bedre:

Der er stadig takker, men de er mindre, og specielt den forreste kurve er ganske fin. I Fine bliver det faktisk et rigtigt godt resultat:

I Fine laver Dremel 3D40 Idea Builder faktisk et rigtigt imponerende print! Der er lidt løse tråde omkring toppen af døråbningen, men det er forventeligt når man printer uden støttestrukturer, og de vil være ret nemme at skære væk i efterbehandlingen.

Det er faktisk også muligt at pause en udprintning, skifte filament, og fortsætte hvor den slap. Det var jeg ret tvivlende over om det kunne give et fornuftigt resultat. Jeg valgte at printe en lille vase ud, pause og skifte til en anden farve filament og printe lidt videre og så skifte igen. Resultatet var ikke mindre end perfekt!

Hvis jeg ikke havde skiftet til en anden farve, var det nærmest umuligt at se hvor henne på vasen at printet var blevet pauset. Meget imponerende!

Hvis man skal printe objekter der har en lille flade mod byggepladen, så kan man vælge at printe med en “Raft”. En Raft er en udprintet plastikplade der sidder rigtigt godt fast på byggeplatformen, og så bliver det egentlige objekt printet oven på den. Efterfølgende kan “Raft’en” brækkes af det færdige print med fingrene. Har man også mange udhæng på printet så kan man selvfølgelig også lave støttestrukturer sammen med en Raft, som det ses på dette print:

Fejlede print

Nu var det ikke alle print der var lige gode. En enkelt gang havde jeg nok ikke fået indstillet højden på byggeplatformen helt korrekt, for 3DBenchy slap platformen og blev trukket med rundt af printerhovedet, der stadig printede smeltet plastik ud. Den kørte kun kort tid inden jeg fik stoppet printet.

En anden gang fik filamentet viklet sig ind i sig selv på spolen, så Dremel 3D40 Idea Builder fik for lidt plastik til printhovedet. Det kan man se om nogle lag der ikke rigtig hænger sammen med resten af objektet. Jeg opdagede det, og fik annulleret printet.

En anden model havde svært ved at hæfte fast til byggeplatformen, så printerhovedet fik løftet den bløde plastik med op da den havde printet det. Det opdagede jeg tidligt og fik stoppet printet.

Her har jeg printet igen, dog med en “Raft” under hvert objekt for bedre vedhæftning på byggeplatformen. Raft’en kan man brække af med fingrene når printet er færdigt, og den efterlader stort set ingen spor på det færdige objekt.

 

Konklusion

Dremel 3D40 Idea Builder er en rigtig lækker plug’n’play 3D printer til begynderen. Der skal ikke samles noget, der skal bare sættes tape på byggeplatformen, indstilles højde og indføres filament så er man klar til print. Printkvaliteten er rigtig god, selv uden at bevæge sig ind i de avancerede indstillinger i Print Studio. De fejlede print viser dog at 3D print teknologien stadig har nogle udfordringer, men jeg må også understrege at jeg under min test har lært så meget at der efterhånden er langt mellem fejlede print. Det jeg kunne savne var muligheden for at bruge andet filament end PLA. Desværre så kræver en del andre plasttyper at der er varme i byggeplatformen for at kunne printe ordentligt, og det har Dremel 3D40 Idea Builder ikke. Og så er det en lidt kunstig begrænsning at man kun må bruge Dremel PLA i printeren, når der er så mange andre producenter af spændende PLA filament på markedet.

Med hensyn til Print Studio, så oplevede jeg at det ikke ville starte på min Windows 7 computer, men gerne på min Windows 10 laptop. Om det er en fejl i min Windows 7 computer, fandt jeg aldrig ud af, og nogle søgninger på nettet gav mig heller ikke indtrykket af at det skulle være et udbredt problem. Det er tilgengæld helt genialt at Dremel 3D40 Idea Builder kan printe uden computer, da et stort print i høj kvalitet kan tage rigtigt mange timer. Man laver blot sine indstillinger i Print Studio og sender printjobbet over til printerens hukommelse via USB kablet, eller som jeg gjorde oftest, gemmer det på en USB stick og sætter den til Dremel 3D40 Idea Builder og printer direkte derfra.

Et udprintet emne kan ikke sammenlignes med et støbt emne, men med lidt efterbehandling med en skarp kniv, lidt sandpapir og evt lidt maling så kommer man rigtigt tæt på!

Dremel 3D40 Idea Builder var en meget positiv oplevelse for en nybegynder som jeg selv, jeg har fået lavet rigtigt mange gode print på den. Den kan anbefales som en god start indenfor 3D print!

 

[checklist]

  • Brugervenligheden
  • Printkvaliteten

[/checklist]
[badlist]

  • Kun Dremel PLA Filament
  • Ingen app
  • Ikke opvarmet platform

[/badlist]

Pris og tilgængelighed

Set til  7.499,-

Se aktuel pris hos PriceRunner

 

 

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Lars Lund Olsen
Lars Lund Olsen
Lars Lund Olsen - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

3 KOMMENTARER

  1. hejsa.

    Hvor stor betydning har den opvarmede platform for printet? Overvejer lidt en Dremel nemlig, men ved ikke om man betaler for meget for navnet.

  2. Hej Jacob

    Når pladen ikke er opvarmet, så kan man komme ud for at printet løfter sig når det køler ned. Det er mest en risiko ved store print, jeg oplevede det et par gange, og så får man enten et skævt print, eller et print der bliver slået løs fra pladen af printhovedet. Men hvis man printer det som hedder en Raft først, og så printer selve modellen på den, så er problemet stærkt reduceret. Jeg kan kun anbefale printeren som en god begyndermaskine, og man kan efterhånden finde den til en fornuftig pris hvis man søger lidt.

    Med venlig hilsen
    Lars Lund Olsen

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

I langt tid har 3D printere været både dyre og præget af gør-det-selv løsninger. Dremel (som vi nok mest kender for deres roterende el-værktøj med 100 anvendelsesmuligheder) har lavet en 3D printer hvor de har lagt stor vægt på brugervenligheden. Den hedder Dremel 3D40...Test: Dremel 3D40 Idea Builder 3D printer