Vi har tidligere set på støvsugere fra kinesiske DreameTech, denne gang skal vi se på deres nye topmodel der kan støvsuge og vaske gulv helt automatisk.
Hvad er der i kassen?
I den ret store kasse finder vi følgende:
Den store docking station.
Sidebørsten, de to runde mopper, rengøringsmiddel og strømkabel.
Og så selvfølgelig selve L20 Ultra støvsugeren.
Design og funktionalitet
Dreame L20 Ultra er en fuldautomatisk rengøringsrobot. Den kan både støvsuge og vaske gulvene. Det er en opdateret version af L10s Ultra, og det er ikke kun små opdateringer man får med L20 Ultra. Den store docking station (der måler 61 cm x 43 cm x 47 cm) sørger for både at tømme robottens støvbeholder og for at rense mopperne før og under gulvvask samt opladning af robottens batteri, så lad os starte med se på docking stationen.
Øverst kan man åbne en låge der giver adgang til de to beholdere, en til rent vand og en hvor det beskidte vand ender.
Beholderne kan hver rumme 4,5 liter. Til sammenligning har L10s Ultra beholdere på kun 2 liter hver. Det er bestemt også vandbeholderne der gør at docking stationen har fået vokseværk.
Løfter man låget der sidder mellem de to beholdere, så kan man se rummet til beholderen med koncentreret rengøringsmiddel, der automatisk bliver tilsat vandet når det bliver pumpet ind i robotten.
Der er også opbevaringsplads til den medfølgende børste der bruges til at rense støvsugeren og docking stationen.
Længere nede på docken er der et sølvfarvet dæksel der gemmer på en støvsugerpose hvor støvet fra robotten ender når docken tømmer den efter endt rengøring.
Til venstre er der et lille rum hvor der ligger en ekstra pose. Dreame skriver at posen skal skiftes efter 75 dage, men det afhænger naturligvis af hvor ofte og hvor meget L20 Ultra støvsuger. Posen er på 3.2 liter hvor L10s Ultra har en pose på 3 liter.
Endeligt nederst i docking stationen er selve området hvor støvsugeren får fyldt vand på, vasket mopperne, tømt støvbeholderen og opladet batteriet.
De firkantede huller er til at tømme støvsugeren for støv og suge det op i posen. Mellem dem sidder to elektroder der oplader støvsugeren når den er parkeret i docken. Den runde sorte dyse i midten fylder støvsugeren med vand når den bliver sat til at vaske gulvet. Endelig i bunden er der en bakke hvor mopperne bliver vasket inden robotten starter en gulvvask og derefter periodisk under rengøringen så man ikke vasker gulv med beskidte mopper. Det er i bunden af bakken at sand og det tungere skidt fra mopperne ender, så den skal man huske at rense ind i mellem. Og her på L20 Ultra kan hele bakken faktisk tages ud og vaskes under vandhanen.
På L10s Ultra var dette ikke en mulighed, så rengøring af docken er blevet lettere.
Nu skal vi se nærmere på selve L20 Ultra støvsugeren/gulvvaskeren.
Den har bibeholdt det runde design som langt de fleste robotstøvsugere har. Og som L10s Ultra har den en LIDAR på toppen. En LIDAR er en roterende usynlig laser der hele tiden måler afstanden til omgivelserne 360 grader rundt om robotten, og som er kernen i en rigtig god navigation.
Da LIDAR tårnet er det højeste punkt på støvsugeren, er det naturligvis monteret på en plade med en kontakt så støvsugeren kan reagere hvis den rammer møbler med tårnet under rengøringen.
En anden ting den har tilfælles med L10s Ultra er det smarte kamera i fronten der kan genkende forhindringer og lægge en strategi så L20 Ultra ikke får viklet sig ind i løse ledninger eller suget efterladte sokker ind i maskinen.
En forbedring er den kraftige lysdiode på hver side af kameraet, der fungerer som forlygter hvis der ikke er lys nok i rummet til at kameraet kan fungere. De slukker og tænder alt efter lyset i rummet, og gør at kameraet også virker hvis man vælger at rengøre gulvene om natten.
Fronten er en bumper der standser robotten hvis den skulle ramme noget, men det sker meget sjældent da der sidder flere sensorer på robotten der gør at den kan køre meget tæt på møbler og vægge, uden at ramme. Under min test var det uhyre sjældent at L10 Ultra ramte nogle møbler.
Oversiden er dækket af en plade man let kan tage af, og så har man adgang til støvbeholderen med filter.
Støvbeholderen er kun på 0,3 liter, men det er ikke noget problem i hverdagen, da den bliver tømt automatisk når støvsugeren er parkeret i docking stationen. Filteret kan skylles under vandhanen når det bliver for fyldt med fint støv.
Der sidder også tre knapper på selve støvsugeren, en til at starte en spot rengøring efter man har båret maskinen hen til en område med snavs, en til at starte en standard rengøring (eller tænd/sluk af maskinen ved et langt tryk), og endelig en der sender maskinen retur til docken.
På undersiden ser vi de to roterende mopper, hovedbørsten med gummilameller, og sidebørsten der fører støvet hen til hovedbørsten.
De to mopper sidder fast med magneter og er nemme at tage af. Grunden til at de sidder med magneter er at støvsugeren faktisk selv kan efterlade dem i docken hvis der kun skal støvsuges. Så er der jo ingen grund til at tage mopperne med rundt. Og når den så skal vaske gulv, så kan den selv sætte dem på igen. Det er en virkelig smart feature. Tager man mopperne af, kan man se at den ene kan køres ud til siden.
Det betyder at den kan vaske gulv helt ud til væggen, noget L20S Ultra ikke kunne. På den korte video kan man se at den ene moppe er kørt ud og kommer helt hen til kanten af gulvet.
De roterende mopper er effektive til at vaske gulvet, og man får en fornemmelse af nyvaskede gulve hver gang L20 Ultra har været i gang. Men har man genstridige pletter så tager maskinen dem ikke rigtigt, her må man selv i gang med klud eller moppe.
Gummilamellerne er gode til at løsne støv fra tæpper uden at blive viklet ind i løse hår, og da L20 Ultra kan måle om den er på tæpper eller hårdt gulv, så kan den skrue kraftigt op for sugestyrken på tæpper og støvsuge dem ret effektivt. L20 Ultra har en sugestyrke på hele 7000 Pa, som er virkelig kraftigt for en robotstøvsuger. Til sammenligning har L10s Ultra en sugestyrke på 5300 Pa.
Har man ikke brug for alle 7000 Pa kan man vælge en lavere sugestyrke, som giver et lavere støjniveau. Det skal dog nævnes at L20 Ultra selvfølgelig støjer under brug, specielt hvis man bruger den kraftigste indstilling, her ville det være svært f.eks. at følge med i TV hvis den kørte i stuen i mens. På de lavere indstillinger falder støjen dog ret markant. Men lydløs det er den ikke. Og specielt når den bliver tømt i docking stationen, så støjer docken som en standard støvsuger som det kan høres i denne video.
Den kan køre over dørtrin op til 2 cm, omend det kan tage et par forsøg at komme over. På et enkelt glat dørtrin har jeg dog sat skridsikker tape på. Den have lidt problemer med komme over specielt under gulvvask. Med en lille stribe skridsikker tape forsvandt det problem helt. Den har en højde på 10,4 cm inkl LIDAR tårnet. Der er ca 14 cm under min sofa, og her kørte den ind og gjorde rent under sofaen.
Jeg har testet Dreame L20 Ultra både på glatte gulve, og på kort gulvtæppe. Her spredte jeg en del havregryn og kokos ud, og satte L20 Ultra til at lave en spot-rengøring.
Her på det glatte gulv kan man se at sidebørste flytter nogle af krummerne hen hvor der er allerede er støvsuget, men den får suget omkring 98% op i første forsøg.
Jeg gjorde det samme på et kort gulvtæppe, og her blev krummerne ikke flyttet for meget rundt, så her var der kun ganske få krummer tilbage efter en enkelt spot-rengøring.
Man styrer Dreame L20 Ultra fra DreameHome app’en. Den er efterhånden ret så fyldt med indstillinger og informationer at det kan blive lidt overvældende. Og min første opstart gik heller ikke smertefrit. L20 Ultra understøtter kun 2,4 GHz Wifi, og jeg har (som langt de fleste) et samlet dual-band Wifi der kører på både 5 GHz og 2,4 GHz båndet. Og det skabte problemer tror jeg.
Jeg forsøgte flere gange at nulstille L20 Ultra og starte forfra, men det endte hver gang med denne skærm.
Indtil jeg prøvede at nulstille L20 Ultra endnu en gang, og starte forfra, og så lykkedes det endeligt at koble den på, og forbindelsen har været helt stabil lige siden, og nu har den været tændt i en måned under min test, og været aktivt i gang med rengøring samlet set i 9 timer.
Her kan man se en støvsugning af stuen. Den tager kanterne af rummet først, og så tager den lige baner frem og tilbage for dække hele gulvet. De blå markeringer alle de forhindringer som AI kameraet har opdaget, og som den derefter vælger en strategi for at undgå. Den kan måske være lidt for følsom og tage lidt store omveje for at undgå en forhindring. Man på den anden side, så har den endnu ikke spist en løs sok eller kørt fast i en ledning. Navigationen er effektiv, på intet tidspunkt har jeg skulle gribe ind, den finder altid en vej. Den finder endda vej rundt om alle spisebordsstolene og spisebordet som man kan se i midten, i højre side af kortet.
Det er i Dreamhome app’en man indstiller hvad den skal gøre når den opdager tæpper. Under støvsugning har jeg sat til den at sætte sugestyrken op til maksimum. Under støvsugning/gulvvask har jeg sat den til at løfte de våde mopper. De kan løftes 10,5 mm (3,5 mm mere end L10s Ultra). Har man tykkere tæpper kan man også indstille den til at den skal køre tilbage til docken og efterlade mopperne der inden den støvsuger tæpperne så tæpperne ikke bliver våde.
Efter endt gulvvask bliver mopperne vasket i docken, og efterfølgende tørret med varm luft så de ikke ender med at lugte surt.
Som sagt er DreameHome efterhånden blevet ret omfattende, og enkelte gange måtte jeg ty til Google for at finde den indstilling jeg søgte. Men efter noget tid så blev jeg fortrolig med de mest brugte indstillinger.
Konklusion
L20 Ultra er en virkelig smart alt-i-en rengøringsmaskine. Der kan fyldes vand på til mange gange gulvvask, og den automatiske tømning af støvbeholderen gør at man blot kan sætte den til at køre regelmæssigt og ikke skænke den en tanke i mange dage, men blot nyde at gulvet er rent. Under min test har den gjort rent i samlet set 9 timer. Der var dog enkelte dårlige oplevelser undervejs, først gav det problemer at få den på mit dual-band wifi fordi den kun understøtter den ældre 2,4 GHz standard. Problemet forsvandt dog igen af sig selv og efterfølgende var wifi forbindelsen stabil. Et par gange under min test stødte jeg på problemer med at maskinen ikke var tilgængelig i app’en, og stod som offline indtil jeg manuelt genstartede den. Det var typisk efter jeg havde redigeret i kortet og det skulle gemmes, så jeg gætter på at der er nogle småfejl i firmwaren som jeg håber bliver håndteret i en senere opdatering. Den havde også lidt svært ved dørtrin. Den kunne fint nok komme over dem, men den insisterede på at køre langs midten af trinnet som en del af rengøringen, lige meget hvilket at de to rum man havde valgt skulle rengøres, hvilket betød at den kom til at vippe frem og tilbage og skulle kæmpe for at få hjulene ned på gulvet igen. Det er også et problem der kunne rettes i en nyere firmware. Men det skal dog siges at navigationen som helhed er virkelig god, på intet tidspunkt mistede den orienteringen, eller sad fast mellem møbler eller på dørtrin. Støvsugningen er meget effektiv, og gulvvasken klarede fint den lette hverdagsrengøring, også om natten da den selv har lys på. Det er genialt at den selv kan efterlade mopperne i docken hvis man kun vælger at støvsuge. Det er også rigtigt smart at højre moppe kan køre ud og vaske helt op langs panelerne. Det er en værdig opdatering af den allerede ret gode L10s Ultra, selvom docken er temmelig stor og kan være svær at få plads til.
Vores dreame L20 Ultra er stoppet med at tilføje vand når den er igang med gulvvask. Har kontaktet dreame og forsøgt diverse tips. Vi returnerer efter kun 2 måneder. Det er ikke så overbevisende. Vi var dog glade for robotten i de to måneder.
Hej Saqib.
Det lyder da ikke godt. Min test-sample har kørt uden problemer, og kører stadig fint med en ugentlig gulvvask. Jeg skal selvfølgelig nok opdatere her hvis der skulle opstå nogle problmer 🙂
Mvh
Lars Lund Olsen
http://www.eReviews.dk