Vi skal her se på hvad der i skrivende stund er kinesiske DreameTechs, topmodel af robotstøvsuger, Dreame X40 Ultra, med et par helt nye funktioner.
Hvad er der i kassen?
I den ret velvoksne kasse finder vi selve Dreame X40 Ultra støvsugeren, en docking station og tilbehør.
Tilbehøret der ligger i kassen er de to roterende mopper, en ekstra støvsugerpose, gulvrengøringsmiddel og en børste til at rense støvsuger og docken med.
Design og funktionalitet
Dreame X40 Ultra er en alt-i-en gulvrengøringsrobot. Den kan støvsuge og vaske gulv, og docken tømmer den for støv, og sørger for at vaske mopperne i varmt vand, og efterfølgende tørre dem med varm luft!
Den har et design der ligger tæt på Dreame L20 Ultra som vi har testet tidligere.
Den har adskillige sensorer i fronten, bl.a. et kamera som via AI kan identificere og undgå forhindringer, som f.eks. ledninger og sokker der kan ligge på gulvet. Den har indbygget lys, så kameraet er også funktionelt når det er mørkt. På toppen sidder et LIDAR tårn som er hjertet i navigationssystemet, og som kontinuerligt måler afstande til vægge og møbler omkring støvsugeren, og dermed opbygger et detaljeret kort. Dreame X40 Ultra måler ca 10 cm i højden, inkl LIDAR. Vender man Dreame X40 Ultra om, så kan man se de to roterende mopper, hvor den ene kan svinge ud så den kan vaske helt tæt til væggen.
I midten kan man se den roterende gummibørste der er med at løsne krummerne fra underlaget så de kan blive suget op, med en imponerende sugestyrke på helt op til 12000 PA. Noget af det kraftigste på en robotstøvsuger pt.
Sidebørsten er med at til flytte snavs hen til hovedbørsten og sugeåbningen. Som noget nyt kan sidebørsten svinge ud og så den kan feje helt ind i hjørnerne. Det kan ses på denne korte video:
Ligeledes kan man se hvordan den ene moppe svinger ud, så Dreame X40 Ultra kan vaske helt ud til kanten af gulvet.
Ser vi nærmere på selve docken/opladeren så er det tydeligt at den fylder ganske meget, den måler da også hele 60 cm i højden.
Hvis vi starter fra toppen, så indeholder den to vandbeholdere. En til rent vand der kan indeholde 4,5 liter, en til det beskidte vand der kan indeholde 4 liter.
De er nemme at løfte op og fylde/tømme efter behov. Går vi lidt længere ned i docken, så finder vi et rum der gemmer på en støvsugerpose, og en beholder til rengøringsmiddel.
Posen er hvor skidtet fra støvsugeren ender efter automatisk tømning. En process der laver lidt støj, men dog hørbart mindre end Dreame L20 Ultra.
Beholderen til rengøringsmiddel kan nemt tages ud og fyldes med rengøringsmiddel beregnet til robotstøvsugere. Man skal altså ikke komme sin favorit gulvsæbe i beholderen, så er jeg sikker at på det kommer til at skumme over. Det medfølgende rengøringsmiddel er naturligvis oplagt at bruge her.
Det er værd at bemærke at rengøringsmidlet kun bliver brugt når X40 vasker sine mopper i docken, det bliver ikke pumpet med ind i støvsugerens vandtank.
Nederst i docken er hvor selve støvsugeren “parkerer”, bliver opladet, får tømt støvbeholder, får renset mopper og fyldt vand på. Derfor er der også et væld at tilkoblinger bagerst.
Nederst sidder en udtagelig ramme, der både er med til at rense mopperne for snavs når de bliver vasket, men roterer også og skraber evt tungere snavs, fint sand og andet, hen til afløbet nederst i docken, hvor det beskidte vand bliver suget op og afleveret i beholderen til snavset vand. Den kan tages op og renses når den er blevet for beskidt. Specielt området med de fine huller bliver snavset over tid, da det beskytter rør og pumper i docken mod hår og andet der ellers kan blokere.
Man styrer Dreame X40 Ultra med Dreamehome app’en på telefonen. Efter jeg fik koblet X40 Ultra på mit wifi, var den første opgave at opbygge et kort over etagen. Noget der for mig tog ganske få minutter. Herefter kan man opdele i rum, lave virtuelle vægge, og no-go zoner og så er man klar til første rengøring.
Her kan man se at AI blev lidt forvirret omkring stoleben og bord og tog en sjov rute omkring dem, men i sidste ende fik den dækket alt det gulv der var tilgængeligt. De blå punkter på kortet er hvor den stødte på forhindringer og tog et billede (kan naturligvis slås fra i app’en) så man senere kan se dem og fortælle AI om det er noget den skal undgå i fremtiden.
Under hele min test, så kørte den aldrig over f.eks. en ledning, eller sugede en sok eller snørebånd op. Har man kæledyr kan man også aktivere en indstilling i app’en, så støvsugeren forsøger at genkende og undgå evt “uheld” ens dyr har haft på gulvet.
Der er et væld af indstillinger i app’en så jeg anbefaler at man prøver sig lidt frem indtil man er tryg ved dem, og finder en kombination der virker for ens hjem.
Jeg har naturligvis testet Dreame X40 Ultra på forskellige ting. Først en almindelig støvsugning af (ret meget) spildt rasp på et glat gulv. Når X40 Ultra bare skal støvsuge har man mulighed for at indstille den til at efterlade mopperne i docken, så de ikke bliver slæbt med rundt når de ikke skal bruges De bliver automatisk monteret igen når man starter en gulvvask.
Jeg satte den til at køre over området en enkelt gang, og her fjernede den nok 95% af spildet. Der mangler lidt i hjørnet og en smule hvor sidebørste skubber det hen hvor den allerede har støvsuget. Havde jeg spildt så meget, så havde jeg nok også sat til den til at dække området mindst to gange for at være sikker på at det hele var væk. Og det var præcis hvad jeg gjorde da jeg “spildte” en hel del havregryn på et gulvtæppe. Det er værd at bemærke at sidebørsten ikke kører, og bliver løftet op når X40 Ultra kører på tæpper, og jeg havde sat den til at skrue sugestyrken op til maksimum når den detekterede at den var på tæpper.
Efter to gange henover det store spild, var alt suget op.
Jeg har naturligvis også testet moppefunktionen. Det jeg brugte mest var at sætte den til at støvsuge og moppe mit gulv i samme arbejdsgang om morgenen efter jeg tog på arbejde, så jeg kunne komme hjem til rene gulve. Det er muligt at indstille hvor ofte X40 Ultra skal køre retur og vaske mopperne når den er sat til at vaske gulv. Jeg satte den til at rense mopperne efter hver 15 kvm den havde vasket, så jeg var sikker på at den ikke slæbte noget snavs med rundt i hele huset. Man kan indstille hvor våde mopperne skal være under vask, i hele 32 niveauer. Når den vender tilbage for at vaske mopperne kan man vælge at gøre det i varmt vand! Docken kan varme vandet op inden det bliver brugt på at vaske mopperne, for ekstra hygiejnisk gulvvask. Den kan varme det helt op til 70 grader, men selvom jeg indstillede app’en til at vaske med varmest mulige vand, så kunne jeg ikke måle en temperatur på over 40 grader. Det er noget langt fra 70 grader der rent faktisk vil dræbe bakterier på moppen.
Jeg testede også moppens evne til at holde fast på snavset ved at spilde noget sojasauce på mit glatte køkkengulv, og sætte den til at moppe grundigt. Det betyder at den mopper med 50% overlap, hvor standard indstillingen er uden overlap. Som man kan se på videoen bliver det suget op og holdt fast i moppen. Og jeg kan bekræfte at mopperne ikke lugtede af soja efter docken havde vasket dem. Det er også værd at bemærket at når X40 er sat til kun at moppe er både sidebørste og gummirullen løftet væk fra gulvet.
Konklusion
Dreame X40 er en fornuftig alt-i-en gulvrengøringsrobot. Man kan se at Dreames strategi er at introducere en enkelt stor feature pr model.. F.eks. introducerede man roterende mopper med Dreame L10S Ultra, og på L20 Ultra kunne den højre moppe svinge ud, og så her på X40 Ultra kan sidebørsten også svinge ud. Dreame X40 Ultra har kørt en del timer under min test, og den har ikke “faret vild” eller ikke kunne finde retur til docken efter endt rengøring. Både støvsugning og gulvvask har været effektiv. Dog skal man jo ind i mellem selv svinge håndstøvsugeren og gulvmoppen for at komme helt ind i hjørnerne. Men til almindelig “hverdagsrengøring” klarer X40 Ultra opgaven upåklageligt. Dog var jeg lidt skuffet over at jeg ikke kunne måle at mopperne blev vasket med 70 grader varmt vand under min test. Ellers har jeg meget lidt at udsætte på X40 Ultra, udover at prisen bestemt er i den høje ende.