søndag, januar 19, 2025
ForsideAnmeldelserTest: Dell Latitude 7280

Test: Dell Latitude 7280

Mens bærbare generelt bevæger sig mod de uendeligt tynde og lette, så er der også nogle af os, som har brug for en både mobil, men samtidigt robust computer, der kan klare en hård dag på kontoret dag ud og dag ind. Sådan en løsning mener man at man har opnået med Dell Latitude 7280, som er en kvik lille sag med en skærm på blot 12,5″ og en kampvægt på bare 1,18 kg og den har vi sat os for at se nærmere på for at vurdere om den egner sig til den aktive kontorbruger eller corridor warrior, som nogen har navngivet dem der arbejder på kontor og løber fra møde til møde.

Hvad er der i æsken?

Da der er tale om en computer stilet mod erhvervsfolket, så er pakken til Dell Latitude 7280 en ganske diskret en af slagsen og af genbrugspap på ydresiden. Indmaden stråler heller ikke ligefrem, men det er heller ikke indpakningen, det skal handle om. Det er indholdet, som er interessant og består af en bærbar, en oplader og en manual. Ja, det er faktisk dét.

Specifikationer

  • Intel core i7-7600U CPU @ 2,8 GHz Turbo Boost op til 3,9 GHz
  • 8 GB DDR4 RAM
  • 12,5″ Full HD IPS display
  • Intel HD Graphics 620 integreret grafikkort
  • 256 GB SSD Micron 1100 SATA
  • Vægt: 1,18 (startvægt)
  • Dimensioner (B x D x H): 304,8 x 207,9 x 17,05 mm
  • Porte: Kombineret lydstik, Micro-SD, 2 x USB, 1 x USB-C, 1 x RJ-45, Kensington-lås, Strømstik, 1 x HDMI

//media.ereviews.dk/#!album-261

Design

Umiddelbart ligner en Dell Latitude 7280 en kedelig sort boks med sit monotone og dystre ydre. Der er heller ikke nogle designmæssige features, som gør at den skiller sig ud eller forsøger at fortælle en anden historie end det indtryk man nu engang får. Det er dog først når man begynder at komme tættere på og tager den mellem hænderne at man mærker lækkerheden i konstruktionen.

Der er nemlig tale om en ganske tynd, let og kvalitetsfuld bærbar i en kompakt størrelse, men uden at den føles skrøbelig af den grund. Tværtimod føles Dell Latitude 7280 ganske robust. Dette indtryk forstærkes når man begynder at vride med computeren og chassiet bare ikke giver efter. Den afgiver ingen opgivende eller knirkende lyde og den står bund solidt på et skrivebord. Selv når man trykker på selve tastaturet giver resten af chassiet ikke efter.

Dette er et vigtigt aspekt, idet maskinen er tiltænkt det professionelle marked, hvor det ikke er ualmindeligt at man tager computeren om skærmen og bærer den fra mødelokale til mødelokale. Desuden er kabinettet også gået igennem omfattende tests for at sikre at computeren overlever lang tids brug på et kontor, hvor man må forvente betydeligt mere slid end når man eksempelvis bruger sin PC hjemme i stuen eller lignende. Disse tests hedder MIL-STD 810G-tests og er baseret på militære standarder.

Dell Latitude 7280 er helt sort, hvorfor man umiddelbart ikke ligger mærke til skærmens ramme førend man tænder for selve computeren. Der er nemlig cirka en centimeters tyk kant rundt om hele skærmen, som altså ikke er det kønneste i verden. Årsagen er dog at finde i at tastaturet på denne 12,5″ ikke måtte blive meget mindre og det ville den alt andet lige være, hvis det var at man skulle gøre computeren mindre og tilpasse den skærmens størrelse.

Faktisk er tastaturet en passende størrelse til trods for at der er nogle steder, hvor man naturligvis har været nødt til at gøre tasterne en smule smallere end ved et tastatur i fuld størrelse. Apropos størrelse, så er det ikke fordi man ellers er gået på kompromis med funktioner på Dell Latitude 7280 trods størrelsen på blot 12,5″. Der er nemlig i siderne blevet plads til både fuld størrelse USB og den nye USB-C. USB-C porten giver sågar mulighed for opladning af enheden, om end det ikke er den oplader, som følger med enheden i pakken. Derudover er der som nævnt ovenfor slot til microSD, SIM-kort, HDMI og et kombistik til audio. Dertil er der også et slot til SmartCard readere, som igen er noget for det professionelle marked.

Modsat sin forgænger er Dell Latitude 7280 nu uden mulighed for bund-docking, hvilket den skarpe læser nok har bemærket også indikeres ved navngivning på produktet, idet dette de sidste mange år for Dells professionelle bærbare har været indikeret ved navnet. For eksempel hedder forgængeren E7270 og E’et står for den E-dock, som Dell har anvendt i næsten et årti. Derimod satser Dell fremover på USB-C som en docking mulighed og det er altså det man har tilgængeligt med denne bærbare.

Funktionalitet

Design er en vigtig parameter i dag, også når vi snakker om professionelle produkter som Dell Latitude 7280, hvor man dog må forvente at det er funktionaliteten, som er mere i fokus. Det er nu også denne del vi ska kigge nærmere på og vi bryder det ned i element for element for at komme hele vejen omkring en dagligdag med denne maskine.

Skærm

Hvorvidt en 12,5″ stor skærm er noget for én kan være svært at vurdere objektivt, idet vi alle har forskellige behov for vores computere og de programmer vi anvender mobilt på den. Jeg har det nemlig sådan at jeg på farten ikke nødvendigvis arbejder på samme måde, som jeg gør det mens jeg sidder på kontoret og er koblet til den store skærm. Personligt synes jeg dog at 12,5″ er en smule i underkanten, men fik egentlig vænnet mig til den mens jeg var i gang med at teste denne bærbare.

Bygget til det professionelle marked betyder at man ikke behøver sælge på et flashy design og derfor er overfladen på skærmen her også mat. Det giver nemlig den fordel at der ikke ligeså nemt opstår genskær på skærmen mens man arbejder og det betyder også at det er nemmere at arbejde udenfor på en lys dag end med et glossy display.

Takket være en fin lysstyrke er det rent faktisk også muligt at arbejde med Dell Latitude 7280 i det fri. Dermed ikke sagt at man kan se alt tydeligt i direkte solskin, men det er bestemt muligt at sætte sig på en bænk udenfor og få noget fra hånden uden at man hele tiden skal skue og vende sig.

Farvegengivelsen i IPS-displayet på Dell Latitude 7280 er hverken prangende eller direkte skuffende. Det er lidt udvaskede farver, men det er ikke en bærbar til professionelle grafikere og så er det et eller andet sted acceptabelt nok.

Tastatur

Selvom tastaturet er en mekanisk og funktionel del af en bærbar computer, så er det ligesom designet en smagssag i sidste ende. Naturligvis kan det forekomme at man støder på decideret elendige tastaturer, som ingen kan lide, men det er bestemt ikke tilfældet her. Der er tale om et tastatur med en blød og præcis vandring. Jeg foretrækker personligt en mere stiv vandring, men vigtigere er præcisionen dog og så føles alle taster lige på Dell Latitude 7280. Den kompakte størrelse føles ikke som nogen hæmning og de rette taster har den rette størrelse så at sige, således at Dell Latitude 7280 er behagelig at arbejde på.

Touchpad

Selve størrelsen på touchpaden i Dell Latitude 7280 er ganske passende og tilmed har man to fysiske knapper i bunden, hvilket jeg ved nogen ville sætte pris på. Dog er der ikke nogen funktionstast til at slå touchpaden til og fra med og det er lidt irriterende, for touchpadden er nemlig overfølsom for berøring, hvilket bevirker at når man sidder og skriver så kommer man nogle gange til at trykke ned og dermed flytte musemarkøren ved en fejl.

Selvom det er ganske almindeligt i denne størrelse, så er der altså ikke nogen trackpoint option på Dell Latitude 7280. Trackpoints er ellers almindelige i professionelle maskiner, mens det for længst er forsvundet fra almindelige forbruger-laptops for mange år siden.

Forbindelser

Der er som nævnt ikke sparet på forbindelserne på Dell Latitude 7280 og det er altså en lille maskine, men den er udstyret med både de velkendte USB-A porte og en ny USB-C port. Den nye USB-C port lader maskinen oplade via dette stik også, samtidigt med at den tillader en høj nok båndbredde til at man kan anvende den til docking af ekstern skærm, tastatur, mus og hvad man ellers kunne finde på. Thunderbolt på denne port er også en mulighed, men det er noget, som koster ekstra skulle man have behov for det.

MicroSD slottet er en fin detalje efter min mening, for mens andre fjerner indgang til hukommelseskort helt, så gør man her blot det at man ændrer til en anden formfaktor og ja ganske vist er det de færreste digitalkameraer, som bruger microSD, men det gør så meget andet til gengæld.

Ydelse

For det meste er ydelsen på en PC afhængig af den indmad, som denne er bestykket med, det er klart. Dog er det ikke ensbetydende med at to forskellige computere med den samme mængde RAM, processor og harddisk kan yde det samme, idet der også er andre faktorer, som spiller ind i denne ligning.

Det har nemlig også en betydning, hvilken afkølingsevne maskinen har, for at eksempelvis processoren kan yde på et højt niveau længere tid ad gangen. Til denne test anvendte jeg Furmarks CPU burner og stresstestede Dell Latitude 7280 for at finde ud af om den kunne holde til en konstant workload. Det er naturligvis en kunstig test, men den indikerer alligevel meget godt, hvordan maskinen agerer under pres og Dell Latitude 7280 med Core i7 processoren formår at holde en CPU clock frekvens på 3,16 GHz per kerne ganske stabilt. Det er ganske acceptabelt når man tager i betragtning at standard-frekvensen er på 2,8 GHz.

Jeg synes det i den grad kan mærkes i dagligdagen at jeg trods maskinens størrelse ikke mangler nogen ydelse til at arbejde effektivt med adskillige åbne programmer samtidigt. Alt med måde naturligvis, men jeg var også i stand til at få en samlet score på 2569 på PassMark score testen og det er ganske fint til dagligdagen.

Man skal naturligvis ikke forvente de store gaming egenskaber med denne maskine, da det heller ikke er hvad den er blevet bygget til. Nedenfor findes indstillingerne i to gængse spil, som jeg trak igennem Dell Latitude 7280. CSGO var jeg i stnd til at opnå en FPS på 15 med, mens Dota2 var lidt mere medgørlig med et gennemsnit på 45 FPS. Dette resultat overraskede mig en smule, idet CSGO er et mere CPU-tungt spil end grafisk, men jeg var ikke i stand til at identificere årsagen til den lave FPS, selvom jeg “legede” lidt med indstillingerne. Uanset hvad er der ikke tale om en gaming maskine.

Batteritid

Et af de vigtigste aspekter af en bærbars ydelse er også dens evne til at holde på strømmen, idet der ellers ikke er meget bærbart over den. Jeg satte mig derfor for at teste Dell Latitude 7280 med forskellige brugsscenarier og hvilken batteritid den ville kunne opnå.

Under en stor mængde kørende programmer med processoren kørende konstant var jeg i stand til at dræne Dell Latitude 7280 batteriet på blot 2t43m, hvilket ikke er så skidt faktisk. Dog er det ikke scenariet for de fleste af os og jeg satte derfor maskinen til også at køre med nogle færre åbne programmer og almindelig dagligdags pres, hvor den formåede at holde til 10t22m og det må siges at være ganske tilfredsstillende, da det betyder man reelt kan arbejde en hel dag uden at skulle lade op. Med mindre man naturligvis hele tiden smider tunge opgaver efter maskinen.

Det 60 Wt store indbyggede batteri er en anelse større end de fleste bærbare computere i denne størrelsesorden, hvorfor resultaterne ikke kommer som den store overraskelse, men alligevel er det ganske imponerende.

Lyd

Her er endnu et sted, hvor den lille størrelse af Dell Latitude 7280 overrasker positivt. Tager man højde for at der ikke er nogen dedikeret subwoofer og at vi snakker om en bærbar maskine på 12,5″ så er lyden faktisk ganske gennemtrængende. Dét sågar uden at lyden forvringes ved “høj” afspilning og jeg skriver “høj” for det er ganske enkelt højere end jeg havde forventet, men man skal naturligvis ikke forvente at bruge sin bærbare computer til at holde en fest med. Til lidt musik på kontoret og mens man arbejder eller blot er i Skype-opkald så er den mere end rigelig.

Opgradering

Til det segment, hvor Dell Latitude 7280 er tiltænkt, der er det mere vigtigt med opgradringsmulighed og service end det nødvendigvis er i en almindelig brugers pc. For at komme til indmaden på Dell Latitude 7280 skal man have fat i en ganske almindelig, om end lille, skruetrækker til at skrue de 8 skruer løst, der holder bunden på plads. Det smarte ved disse otte skruer er at de ikke falder ud or de er lavet således at når de er skruet løst så hænger de fortsat fast i pladen. På den måde behøver man ikke holde øje med dem mens man skiller sin pc ad og samler den igen. Trods de otte skruer, eller måske netop grundet disse, føles bunden ligeså robust som resten af chassiet. Tingene under coveret, som man har adgang til at opgradere er nemme at komme til og enhver proces burde dermed være temmelig problemfri uanset om man skifter RAM, lagringsenhed eller noget tredje.

Konklusion

Det kan godt være at Dell Latitude 7280 ikke skiller sig voldsomt meget ud fra mængden med sit helt sorte design, en relativt tyk ramme om skærmen, standard størrelse og jeg skal komme efter dig, men der er alligevel nogle væsentlige punkter, hvor den brillerer. Disse punkter er desuden nogle, som jeg vil mene er utroligt vigtige også, så i et produktivitetsøjemed er det måske sågar også vigtigere end et flot og lækkert design, selvom sidstnævnte nok hellere ikke havde gjort nogen skade.

Med Dell Latitude 7280 er der tale om en robust bærbar, som er bygget til at modstå dagligdagens strabadser, hvor den forventeligt vil blive taget op og ned af tasken adskillige gange dagligt, samtidigt med at man vil bevæge sig fra et sted til et andet med den under armen. Mobiliteten får man gennem den kompakte størrelse, men især også den exceptionelle batteritid, som den altså bidrager med. Det betyder at man kan arbejde eller være til undervisning dagen lang uden at bekymre sig om opladning så ofte.

Funktionelt lider Dell Latitude 7280 heller ikke af en kompakte størrelse. Skærmen skal man ganske vidst vænne sig til, hvis man ellers er vant til at arbejde på en større laptop, men tastaturet er bestemt anvendeligt og føles ikke trykket sammen på nogen måde. Tastaturet er derimod med kvalitetsfulde og præcise taster, hvilket gør det til en fornøjelse at skrive og arbejde på maskinen. Touchpaden er desværre ikke en jeg er ligeså vild med og den føles både mindre præcis og mere følsom end hvad godt er. Noget af dette kan afhjælpes gennem softwaren, men det er ikke helt nok.

I bund og grund dog en velydende maskine med gode attributer, der måske ikke tiltrækker med charme og de flotte looks, men efter min mening klart vil være i stand til at fortrylle og holde på brugeren med sine gode egenskaber og indre.

[checklist]

  • Kvalitetsfølelse
  • Tastatur
  • Batteritid
  • God ydelse

[/checklist]
[badlist]

  • Touchpad
  • Servicering er nem

[/badlist]

Pris og tilgængelighed

Priserne på Dell Latitude 7280 med Intel Core i5, 8 GB RAM og 256 GB SSD starter ved 7.415 kr. på Dells egen webshop på skrivende stund.

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Mens bærbare generelt bevæger sig mod de uendeligt tynde og lette, så er der også nogle af os, som har brug for en både mobil, men samtidigt robust computer, der kan klare en hård dag på kontoret dag ud og dag ind. Sådan en...Test: Dell Latitude 7280