lørdag, januar 18, 2025
ForsideAnmeldelserTest: Creative Sound Blaster G8

Test: Creative Sound Blaster G8

Hvad skal man kalde det nye eksterne lydkort fra Creative, som kan forbinde til rigtig mange enheder på forskellige måder samtidigt? Sound Blaster G8 er landet hos os og byder på forbindelse gennem to USB-enheder, optisk og HDMI. Vi ser nærmere på om Creative har ramt plet eller ved siden af.

Hvad er der i æsken?

Selvom enhederne i æsken er pakket i genbrugspap, så ligger de nydeligt anlagt inde i æsken, så det hele ikke føles billigt. Indholdet består af selve DAC, to USB-C kabler og så et stykke papir, som er brugsforvirringen på adskillige sprog.

Design

Creative Sound Blaster G8 består af et stykke hardware, som du får til at stå på dit skrivebord eller hvor du nu tænker det giver mest mening. Den består af adskillige materialer. Eller rettere så tror jeg udvendigt at det hele er plastik på nær gummifødderne, men de har forskellige overflader, så det ligner at det er forskellige materialer.

Du har den grå ydre kant, som minder lidt om titanium og så har du den sorte overflade på toppen, som Sound Blaster G8s tre trykknapper også deler. Slutteligt har du to rulleknapper, som er af forskellig størrelse og placeret semi-forskudt fra hinanden.

Jeg frygtede ærligt at Creative havde lavet en fejl for de to rulleknapper, som jeg tænker man kommer til at anvende mest, har de valgt skal være med en blank overflade og dermed være en ægte fedtfingermagnet. Det viser sig slet ikke at være tilfældet og det var meget sjældent nødvendigt at skulle tørre dem fri for fingeraftryk.

På bunden har du gummifødder, som sørger for at enheden ikke flytter sig så nemt på skrivebordet. De to aflange fødder virker efter hensigten og holder enheden på plads. Det er en lille men vigtig detalje efter min mening for ting du kommer i berøring med og som gamer ønsker står det samme sted hver gang i stedet for at man skal lede efter dem.

På fronten har du to indgange til henholdsvis mikrofon og hovedtelefoner og ved siden af disse har du et indikatorlys, som oplyser dig, hvis du afspiller Dolby kompatibelt lyd gennem Sound Blaster G8.

Mens front og top på Sound Blaster G8 virkelig ser lækkert og raffineret ud med få detaljer, så er bagsiden der hvor dette indtryk forsvinder helt. Bagsiden af Sound Blaster G8 er nemlig spækket med tilslutningsmuligheder bestående af 2 x USB-C, 1 x line-out, 1 x line-in, 1 x optisk in, 1 x optisk out, 1 x HDMI og dertil har du så også to skydeknapper at lege med.

Trods de mange tilslutninger og knapper, så synes jeg faktisk rigtig meget om at Creative har formået at gøre Sound Blaster G8 utrolig kompakt. Den fylder lidt mere end en BlasterX G6 og væsentligt mindre end en Blaster X4 fra samme producent, hvis man vil have et sammenligningsgrundlag.

Udover dette så er Sound Blaster G8 vinklet en smule da den har en indbygget “fod” på bagsiden, som gør at den er kileformet og helt generelt synes jeg rigtig godt om designet. Det virker gennemtænkt og kompaktheden gør at den ikke fylder voldsomt på skrivebordet.

Funktionalitet

Temmelig mange af de funktioner, som Sound Blaster G8 har at byde på, virker sådan set blot ved at du slutter lydkortet til. Hvad enten du slutter til en konsol, PC eller anden lydenhed, så kan du slå mange af dens funktioner fra og til.

Det er også muligt at aktivere “Direct”, som betyder at al processering af lyden bliver slukket og du får den rå lydkilde, som den var tiltænkt af dem, der har produceret lyden. Hvor ren denne lyd er har jeg svært ved at sætte ord på, men du kan i denne tilstand ikke slå Scout Mode, SBX og des lignende til.

Hvis du derimod har mod på at lege med indstillingerne, som gøres tilgængelige med Sound Blaster G8, så anbefales det at du installerer appen til din computer. Der er rygter om at der også kommer mobile apps, men dem har jeg ikke testet i denne omgang.

Selve Creative appen kender jeg godt. Den lider stadig under det samme, som den nærmest altid har gjort og det er manglende stabilitet. Da jeg slutter Sound Blaster G8 til første gang så bliver jeg eksempelvis ikke mødt med andet end en lydmixer. Dernæst opdaterer jeg firmwaren og først efter adskillige genstart så får jeg pludselig de mange muligheder frem, som du kan se af nedenstående screenshot.

Uanset om du har mod på det eller ej egentlig, så får du den største værdi af Sound Blaster G8 med softwaren installeret. Denne åbner nemlig op for de funktioner, der gør at lydkortet her er så fedt. Jeg fandt ud af at det var en af mine andre applikationer, der resulterede i udfordringen med Creatives app, men jeg lader beskrivelsen stå, idet det ikke ændrer ved min oplevelse med appen.

Lydmæssigt er Sound Blaster G8 helt fantastisk. I hvert fald til prisen har jeg svært ved at pege på noget, der kan hamle op med de mange features og samtidigt levere den lydkvalitet som den gør. Vi er dér, hvor jeg overvejer at gå tilbage til et kablet headset for at game med det i stedet for det trådløse setup jeg har i dag.

Denne DAC er udstyret med en egen udviklet XAMP forstærker, som driver monsteret, der i øvrigt kan drive høretelefoner fra 1-600 ohm. Op til 32-bit/384 kHz giver noget for pengene og måske vil dine øre ikke takke dig om nogle år fordi du måske får dem voldtaget med høj kvalitetslyd, men de vil her og nu nyde hvert sekund.

Jeg vil ikke gennemgå de mange funktioner i detalje da det afhænger af folks opsætning og præfererede måde at game på, men for at nævne et eksempel, så er Scout Mode en opsætning, hvor Creative har været inde og tweake lydprofilen til at fokusere på specifikke tonetyper, så du nemmere kan høre skud og fodspor når du gamer FPS. Jeg kunne klart høre en forskel og selvom det betød at resten af spillet lød “forkert” så tror jeg de fleste der spiller konkurrencespil vil sætte mere pris på at høre en fjende komme end en eller anden specialeffekt lyder “rigtig”.

Jeg havde ikke nogen ekstern mikrofon at teste med kortet, men den mulighed har du altså også. Du kan forbinde via line- eller jack-stik og enten dermed styre lydniveau gennem Sound Blaster G8 eller anden kilde. Du kan mixe lyden i appen så det spiller helt som du har lyst. Perfekt til dem der streamer og har forskellige kilder til forskellige formål.

Konklusion

Der er mange ting, der er godt ved Creative Sound Blaster G8. Det ene værende dens lydkvalitet og de mange lydindstillingsmuligheder, som sætter dig i kontrol for, hvad du får ud af det. Dernæst er det dens evne til at forbinde til stort set alle dine lydplatorme og det uanset om du kun gamer eller om du også konsumerer lyd på anden vis så at sige. Jeg kunne godt tænke mig at Creative fik nogen til at lave deres app mere stabil, men jeg har også samtidigt lyst til at de ikke fjerner fokus fra det de beviseligt gør så godt – nemlig lyd. Lydmæssigt er Sound Blaster G8 bare et godt produkt – punktum.

Pris og tilgængelighed

Set til 149 EUR på Creatives egen hjemmeside.

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Hvad skal man kalde det nye eksterne lydkort fra Creative, som kan forbinde til rigtig mange enheder på forskellige måder samtidigt? Sound Blaster G8 er landet hos os og byder på forbindelse gennem to USB-enheder, optisk og HDMI. Vi ser nærmere på om Creative...Test: Creative Sound Blaster G8