Hvis du troede at lydkort var passé så bør du genoverveje, for de lever i bedste velgående og det er Creative AE-7 et bevis på med masser af features, som skal løfte din lydoplevelse op på helt nye højder. Med indbygget DAC, forstærker og ekstern fjernbetjening er der masser på featurelisten, men lad os også se på om det leverer.
Hvad er der i æsken?
Indholdet af æsken til Creative AE-7 er egentlig allerede nævnt i indledningen, idet den brede æske rent faktisk kun indeholder selve lydkortet, fjernbetjening og papirværket. Der er ikke så mange detaljer på æsken andet end en afbildning af produktet og så på siden har vi en oversigt over forbindelser og funktioner.
Design
Hvad angår design, så består Creative AE-7 af to dele, hvorfor vi bryder designsnakken op i to af den årsag. Først og fremmest er der selve PCIe lydkortet, som monteres i et ledigt slot på din computer. Med AE-7 er Creative gået væk fra RGB lys, som i øvrigt også krævede ekstra strøm og designet er blevet simpelt og moderat i forhold til det tidligere testede AE-5. For det mere stilrene look er der her klart tale om en opgradering. Der er blot et hvidt lys henover teksten og det er rigeligt og fint.
Lydkortet virker ret robust bygget og selve portene er guldbelagt og virker ligeledes ret godt bygget. Det ser man ved at de alle virker ens og tætte samt uden at de rykker sig når man sætter kabler i. Overfladen på kortet er metal og med en gunmetal farve på toppen, hvor bunden jo så er lidt mere kedelig.
Kvalitetsfornemmelsen fortsætter på selve fjernbetjeningen, som ligeledes er ret godt bygget. Der er dog en væsentlig forskel på de to dele og det er at fjernbetjeningen mere eller mindre kun er af plastik. Den er ret voldsom i størrelsen når man tænker på at den kun har fire forbindelser og så et kabel, der stikker ud af bagsiden. De fire porte er til dit headset med mikrofon og du vælger så selv om du anvender 3.5 mm eller 6.3 mm forbindelsen.
Det nævnte kabel i fjernbetjeningen er en smule kort, hvis man har sin stationære langt væk fra hvor man ønsker at anvende den. Jeg selv har et hæve sænke bord eksempelvis og det får ikke lov at blive hævet. Selv når det står sænket kan kablet knap nok nå hen, hvor jeg ønsker at den er tæt på min hånd. På toppen af fjernbetjeningen har man også en indbygget mikrofon.
På toppen af fjernbetjeningen har man en stor drejeknap til justering af volumen. Takket være størrelsen på fjernbetjeningen og undersiden, som er belagt med gummi, så rykker denne sig ikke ud af stedet nærmest efter man har placeret den. Dét synes jeg er en rar detalje. Der er en lille rød prik på toppen af drejeknappen, men i mørke er den stort set umulig at se og det havde været rart at den var en mere synlig farve, såsom en hvid i kontrast til den pianosorte plastikoverflade.
Funktionalitet
Ønsker du at få det meste ud af Creative AE-7 så skal den efter min mening kunne indstilles og det gør du ved at installere dens software, som nu er anderledes end for AE-5 uden at jeg ved om AE-5 også ville virke med Sound Blaster Command, som programmet hedder.
Selve Blaster Command er bedre hvad angår brugervenlighed end BlasterX pendanten og så er det også en smule mere stabilt at bruge. Dog er det en smule mere besværligt at skifte og vælge mellem profiler, som nu er listet i en vandret måde med store ikoner.
De fleste funktioner er ret nemme at finde ud af og gør dig i stand til at skræddersy lyden mere eller mindre som det passer dig. Det betyder dog også at du kan lave uhensigtsmæssigheder, hvortil der heldigvis er en knap til at indstille standardværdierne.
Hvis jeg må nævne en feature mere, som jeg savner i Creative AE-7, så er det at fjernbetjeningen ikke har en knap til at skifte til den såkaldte Scout Mode. For dem som ikke kender featuren er Scout Mode Creatives tilpassede lyd, hvor det ikke lyder helt rigtigt skulle man bruge det til musik, men i skydespil betyder det at man nemmere hører fodspor og andre nøglelyde når man spiller. Man kan dog lave en genvej på tastaturet som slår funktionen til og fra, men uden at man på nogen måde kan se at funktionen er slået til eller fra skal man lytte sig til det.
Husk at du selv kan vælge om du vil bruge de profiler som er bygget ind i softwaren eller også bare slå det hele fra. Der er også en funktion ved navn “direct” som slår alt fra og leverer lyden ufiltreret
Indmad
Før vi bevæger os ned i selve lyden og hvordan denne udspiller sig er det værd at nævne i lidt flere detaljer, hvad Creative AE-7 faktisk består af.
Foruden de nævnte kvalitetsfulde komponenter der er synlige, så er AE-7 spækket med teknik. Dens ESS SABRE 9018 DAC sørger for en dynamisk rækkevide på 127 dB. Derudover er der en forstærker til hovedtelefoner, der kan drive dem fra 1 ohm op til studio-hovedtelefoner op til 600 ohm.
Derudover understøtter Creative AE-7 både DTS Connect, Dolby Digital Live og Sound Blaster Surround Virtualization, hvilket gør at du kan få både virtuel og ægte surround skulle du tilslutte eksempelvis surround-højtalere til portene bag.
Lydkvalitet
At Creative AE-7 kan drive de fleste hovedtelefoner er nok rigtigt, men den virker bedst fra 16 ohm og op. Alle de hovedtelefoner jeg har ligger i de to første faser af indstillinger og jeg havde altså ikke et 600 ohm sæt at teste med eller noget lavere end de angivne 16 ohm. I de tre hovedtelefoner jeg testede gennem AE-7; Sennheiser GSP 500, Master Dynamic MH40 og Creative Aurvana SE, så var der på intet tidspunkt, hvor jeg mærkede støj på linien.
Lyden gennem Creative AE-7 er hvad man gør den til. Afhængigt af hvad man sætter op af indstillinger vil man dog opleve en varm og meget detaljeret lyd, som kommer klart og tydeligt igennem uden støj. Jeg endte med kun at teste AE-7 med hovedtelefoner da jeg ikke har et sæt højtalere til at teste det med. Jeg kan ikke sige at lydkvaliteten overrasker mig for forventningerne var også sat højt, men kan dermed sige at forventningerne var indfriet. Creative AE-7 spiller fantastisk og det kan spille ret så højt. Fjernbetjeningen gør det nemt at indstille lyden lige ved hånden, men det er ikke fordi man kan så meget andet med den.
Både hvad angår musik og gaming/underholdning udemærker AE-7 sig gennem sine indstillingsmuligheder og heldigvis er softwaren nu lidt nemmere at lege med end tidligere udgaver fra producenten, så man kan tilpasse lyden så det passer til spillet, musikken eller hvad man ellers har lyst til.
Som nævnt er der en indbygget mikrofon på den medfølgende fjernbetjening, hvilket er fint i og for sig, men man kunne også være den foruden for at være ærlig for den er ikke meget værd. I hvert fald i mit tilfælde var der ingen støjreduktion og det gjorde at mit mekaniske tastatur sagtens kunne høres – hele tiden.
Konklusion
Når man har et indbygget lydkort i stort set alle bundkort nu til dags, så kan det være svært at retfærdiggøre den høje pris, som Creative AE-7 bærer med sig, men det korte svar er at har du pengene og har du dine ører kært, så er dette lydkort alle pengene værd og langt bedre end nogle af de lydkort du finder indbygget i bundkortene. Man skal virkelig ville have den fantastiske lyd for at lave denne investering, men til gengæld får man fuld kontrol over sin lyd med smart software, surround i nærmest enhver form og så krystalklar lyd, men det er ikke det værd, hvis du kun vil have lyden med for du betaler også en del for dette kort, som er optimeret til gamere med de mange profiler og indstillingsmuligheder møntet på dette segment.
Positivt
- Lydkvalitet
- Design
- Softwaren
- Fjernbetjening
Negativt
- Mikrofonen på fjernbetjening overflødig
- Pris
Pris og tilgængelighed
Set til 1.790,-
- Køb Creative AE-7