søndag, december 22, 2024
ForsideAnmeldelserTest: Cooler Master Tempest GP27U 4K monitor

Test: Cooler Master Tempest GP27U 4K monitor

Det er tid til at opleve en dedikeret gaming monitor med mini LED fra Cooler Master i form af deres GP27U 4K monitor, som de har været så venlige at låne os her på redaktionen. Vi har leget, gamet og arbejdet og bringer nu vores vurdering i form af denne test.

Hvad er der i æsken?

Af en 27″ monitor at være, så er æsken til Cooler Master Tempest GP27U relativt stor. Indholdet er dog heller ikke helt beskedent, men det fede er dog at skærmen er splittet ad ved levering, således at du får lov at samle foden for dernæst at montere den på monitoren. Dette sparer plads under transport og også tid for dem, der ønsker at montere skærmen på væggen eller en anden fod med det samme. Udover skærm og fod, så finder du også USB-C kabel, USB-B/A kabel, HDMI kabel, DisplayPort kabel og så strømforsyningen også, som altså er ekstern.

  • Skærm: 27″ 4K 3840×2160 Quantum Dot mini-LED IPS
  • Opdateringshastighed: 160 Hz
  • Respons: 1 ms
  • Kontrast: 1.000:1
  • Lysstyrke: 600 cd/m2 / 1200 HDR peak cd/m2
  • Porte: 1 x DisplayPort 1.4, 2 x HDMI 2.1, 1 x USB-C (90 Watt PD), 1 x USB 3.2 Type-B, 2 x USB 3.2 Type-A, 1 x USB-C
  • Audio: 2 x 3 Watt højtalere + 1 x 3.5 mm audio ud
  • Andet: VESA 100, KVM Switch

Design

Hvis du har læst vores anmeldelse af GP27Q, så vil du hurtigt se at der er en kæmpe lighed mellem de to monitorer. Faktisk tror jeg Cooler Master har været så frække og bruge den samme fod til begge og at vi kun ser forskellen på selve monitoren og tilslutningsmulighederne.

Der er altså stadig med Tempest GP27U tale om en monitor med et ret stilrent design, hvor gaming-delen slet ikke kommer til udtryk. Selv Cooler Master logoet er holdt meget minimalt og ses kun, hvis man kigger ordentligt efter fordi den mørke lilla farve nærmest falder i med den mørke overflade som skærmen ellers er i.

På bagsiden er Tempest GP27U dog udstyret med RGB-lys, som du kan styre via skærmen selv, men ikke via en computer. For mig at se giver RGB i en skærm kun mening, hvis det kan integreres med spillene, således at skærmen lyser væggen bag sig op og skaber en atmosfære som udvider spillet, så at sige. Det er ikke helt det der sker med Tempest GP27U, så det er blot en gimmick.

Tempest GP27U er flot og det skyldes, for mig at se, to ting primært. Den ene værende at Cooler Master har valgt ikke at lade den skrige “gaming” således at foden er lavet praktisk og giver dig plads til at du kan have din telefon liggende i hullet på foden. Det vågne øje vil i øvrigt bemærke at selve foden er formet efter Cooler Masters sekskantede logo. Det andet er at skærmen er med en ret tynd ramme omkring selve panelet, hvilket får denne 27″ skærm til at fremstå ret meget større. Effekten bliver forstærket af at vi har med en 4K opløsning at gøre.

Det som dog trækker en anelse ned designmæssigt er at Cooler Master har anvendt en ret så billig løsning når det kommer til kabelskjuleren på foden. Denne er nemlig blot en plastikdut, der lader dig føre kablerne bag skærmen. Heldigvis ikke noget man behøver at kigge på, men kvaliteten af denne er bare ikke på niveau med resten af designet, som ellers føles ret lækkert udført til trods for at det for det meste er plastik. Foden indeholder metal og det kan godt mærkes for skærmen bliver det sted du sætter den, selvom du måtte rotere og vippe den.

For så vidt angår denne frie bevægelighed og indstilling, så kan Tempest GP27U indstilles i både højden og vippes. Der er en del modstand i skærmen når du vil hæve og sænke den, mens det at rotere den kan gøres med lillefingeren. Den høje modstand har dog den fordel at du ikke så nemt flytter skærmen ud af position, hvis du fx sætter kabler til og fra.
På bagsiden finder du med højre hånd et joystick, som bruges til at styre OSD menuen med. Den er placeret så den er til at nå, men den kunne også godt komme lidt tættere på kanten for at være endnu nemmere at nå hen til.

Med sine tre videoporte og sågar også USB-C, så er GP27U egentlig godt udstyret på den front. Det jeg dog til gengæd savner en smule er flere USB-porte. Der er reelt to og det gør at der er plads til et tastatur og en mus, som er genialt grundet den indbyggede KVM-switch, men jeg kunne sagtens have brugt to porte mere til fx headset og så have en ekstra port til diverse.

20230509 083158

Funktionalitet

Personligt var jeg skeptisk, da jeg første gang så at Cooler Master havde bevæget sig ind på markedet for udstyr som monitorer og andet end interne komponenter, som er dét jeg kendte Cooler Master for allerede fra barnsben af. I nedenstående kan du læse med på, hvorfor min skepsis var unødig og hvor godt Tempest GP27U egentlig klarer sig.

OSD menuen har et hav af muligheder for dig, der ønsker at skræddersy din oplevelse med Tempest GP27U. Det er muligt enten at vælge forudindstillede værdier i form af “profiler”, men du kan også tilpasse indstillingerne helt selv, så du tager kontrollen. Hvis du ved, hvad du laver, så kan du med Tempest GP27U få et temmelig godt resultat, der passer din måde at spille på eksempelvis.

Lysstærk og utroligt flotte og livlige farver. Måske for livlige til min egen smag, men vænner man sig til det er det nærmest som at skifte grafikkort så stor forskellen bliver fra en “udvasket” VA-panels monitor. Tempest GP27U viser simpelthen et fantastisk flot billede, der virker naturligt og klart. Det virker også som om farverne er ensartet over hele displayet og så har du adgang til adskillige “professionelle” indstillinger til farvekorrekthed, hvis du fx arbejder med billeder og videoredigering til daglig udover at du gamer.

Med Tempest GP27U kiggede jeg også efter om betragtningsvinklerne havde indflydelse på skærmens evne til at vise flotte og klare farver og det synes jeg at dømme med det blotte øje at den også klarer ganske glimrende. Jeg kørte også en HDR-video med henblik på at teste såkaldt local dimming og også her klarede Tempest GP27U sig ganske fortrinligt. Der var en anelse “mørklægning” af de lyse objekter, men jeg kunne ikke spore såkaldt bleeding umiddelbart. Dette skyldes at Tempest GP27U er med 576 local dimming zoner og dermed også bør performe godt i en sådan test.

Tempest GP27U er en gaming monitor og hertil har den naturligvis også nogle trumfkort at spille med. Foruden at den har en opdateringsfrekvens på 160 Hz i den højeste indstilling, som i øvrigt kun er mulig via DisplayPort, så har den også 1 ms responstid, HDR, Adaptive Sync og understøtter både G-Sync og FreeSync. Det vil sige du er godt dækket ind og bør ikke opleve flænsede billeder under dine gaming sessioner. Uden Sync aktiveret så oplever man desværre screen tearing på skærmen, også ved høje FPS og Hz, så den er klart anbefalelsesværdig at få styr på.

Til stor glæde for konsol-gamere, så understøtter Tempest GP27U også Variable Refresh Rate på HDMI 2.1 porten, også kaldet VRR, som gør at selv de nye konsoller, såsom PS5 og Xbox Series X, kan opnå tilpassede billeder til skærmens opdateringshastighed (eller omvendt?). Hvis du i øvrigt ikke er glad for hastigheden på de indstillinger, som skærmen har, så er Tempest GP27U udstyret med overdrive i selvvalgte niveaur fra 0 til 100. Det gør at du kan finde den balance, som passer dig i forhold til, hvor meget du vil give afkald på i forhold til billedekvaliteten for at opnå mere hastighed. Det er ret fedt at kunne.

Trods de flotte farver og det lysstyrke display, der understøtter HDR, så performer Tempest GP27U også godt og er hurtig. Det betyder at spil bliver både flotte, men at du ikke går på kompromis med hastigheden. Det kræver dog at du indstiller skærmen korrekt og her er der mange faktorer at tage højde for. Nogle indstillinger er eksempelvis låste af hinanden og du skal prøve dig frem til du finder ud af, hvilke features ikke kan virke sammen. Jeg arbejder ikke selv professionelt med farver og photoshop, men det er fedt at Tempest GP27U understøtter Adobe RGB 99% og DCI-P3 98% for dem, der arbejder med dette. På den måde kan denne type bruger nemlig have én skærm til både hygge og arbejde.

Tempest GP27U er udstyret med en USB-C port og også en USB-B port til upstream, hvilket gør at du kan anvende den indbyggede KVM switch i skærmen til at forbinde til flere enheder på samme tid. Det betyder at du kan anvende ét tastatursæt med to enheder ved blot at skifte kilde på skærmen. Min MacBook var dog ikke glad for Tempest GP27U for hver gang jeg havde skiftet tilbage til USB-C porten fra at have brugt min Windows PC, så anmodede MacOS om at jeg skulle godkende det nye USB-udstyr, som nu var sluttet til. Denne del var lidt irriterende, men samtidigt var det fedt at have ét kabel ned til min laptop, som så fik både strøm, USB-data og billede over på Tempest GP27U.

Konklusion

Med mini LED, 160 Hz opdatering, 4K opløsning og fantastiske farver samt HDR, så er Tempest GP27U fra Cooler Master nærmest en fuldendt skærm til prisen. Det er stadig en skærm til mange penge, men du får til gengæld også en skærm propfyldt med teknologi, der skal løfte din gamingoplevelse til et ufatteligt højt niveau. Du vil opleve en skærm, der er hurtig uden at gå på kompromis med farver og detaljer. Plusset er så at skærmen er udstyret med USB-C med PowerDelivery og KVM switch, så du kan bruge én skærm til både work and pleasure. Jeg er i al fald solgt og ikke mange skærme slår den i prisklassen på farvenøjagtighed, local dimming og adaptiv sync, som dog kun følger trop op til 144 Hz, men i 4K opløsning bør det også være nok for de fleste.

Positivt

  • Flot design
  • Godt billede
  • Hurtig
  • God local dimming
  • God HDR

Negativt

  • Kabelskjuler er lidt billig
  • RGB-lys overflødig

Pris og tilgængelighed

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Det er tid til at opleve en dedikeret gaming monitor med mini LED fra Cooler Master i form af deres GP27U 4K monitor, som de har været så venlige at låne os her på redaktionen. Vi har leget, gamet og arbejdet og bringer nu...Test: Cooler Master Tempest GP27U 4K monitor