søndag, januar 19, 2025
ForsideAnmeldelserTest: Cooler Master SK650 tastatur

Test: Cooler Master SK650 tastatur

Cooler Master er blandt de første til at implementere de nye flade Cherry MX mekaniske switche i deres gaming tastatur-serie, som vi i øvrigt kort annoncerede for nogle måneder siden. Nu er det endelig blevet tid til test af det nye Cooler Master SK650.

Hvad er der i æsken?

En hvid æske med en snert af lilla på toppen, som i øvrigt er Cooler Masters kendemærke, gemmer på et tastatur, USB-C kabel, værktøj til at fjerne keycaps med, stofspose til transport og en manual. Et relativt mangfoldigt indhold når man tager tastaturets eget simple design i betragtning, men det kommer vi nærmere ind på i næste afsnit.

Design

Cooler Master har med SK650 valgt at gå meget minimalistisk til værks når det kom til designet. Det er nemlig lavet således at man nærmest ingen kant har omkring tasterne og det virker til at man bare har tasterne foran sig når man kigger ned.

Samtidigt med at tasterne er ret flade så virker Cooler Master SK650 ret så lille i forhold til andre mekaniske tastaturer jeg har haft mulighed for at prøve kræfter med. Det er også en smule for tyndt føles det i hvert fald for det virker ikke til at være så robust som man forventer af et mekanisk tastatur med en switch til hver tast, der oftest er forstærket af en metalplade inde i selve konstruktionen. Om det er tilfældet med Cooler Master SK650 var jeg ikke i stand til at konstatere, men vægten på 629 er næsten halvdelen af andre mekaniske tastaturer i fuld størrelse og jeg tvivler på det kun er de flade nye switche fra Cherry der er årsag til vægttabet. Cooler Master SK650 bøjer nemlig også under en vridetest, hvilket givetvis skyldes det tynde design man har valgt for det.

Apropos nye switche, så er dét det første man vil ligge mærke til, hvis man går og sammenligner mekaniske switche inden man skal vælge sin favorit. Cooler Master SK650 er nemlig udstyret med de flade nye Cherry MX Low-profile Red af slagsen. Det betyder at de har en lineær vandring og uden hverken klik-lyd eller taktil feedback i tasterne. Disse nye switche har barberet 0,8 mm af både vandring og aktiveringspunkt, hvilket bringer disse to ned på henholdsvis 3,2mm total vandring og en aktivering på 1,2 mm. Det er så næsten halvdelen af aktiveringsvandringen som er barberet af og det kan mærkes.

De flade taster giver hele tastaturet et ret fladt look, men det man samtidigt har gjort fra Cooler Masters side er at man på undersiden har valgt ikke at implementere muligheden for at indstille tastaturet i højden ved at ændre på vinklen på den bagerste del af tastaturet. De små fødder som normalt kan foldes ud er simpelthen dømt unødvendige i dette tastatur og det synes jeg er ærgerligt, selvom jeg selv ikke har brugt en sådan vinklet indstilling i mange år efterhånden. Det får bare Cooler Master SK650 til at fremstå en smule mere skrabet end det reelt fortjener.

Til trods for simpliciteten og at Cooler Master SK650 ikke har nogle ekstra dedikerede taster, men medietaster og andre genveje gemmer sig bag FN-tasten, så virker det ret lækkert. Det er udført i aluminium og plastik og føles lækkert mellem hænderne, selvom det mangler en smule robusthed sammenlignet med en del andre mekaniske tastaturer som nævnt. Det som også bringer kvalitetsfornemmelsen op er RGB-lyset i tasterne som skinner fint igennem selvom tasterne nu er en del lavere så der kan trænge mindre lys igennem.

Cooler Master er et gaming brand og har været det gennem hele deres eksistens på efterhånden næsten tre årtier. De ved om nogen at mange gamere medbringer deres udstyr når de rejser over til venner for at spille eller deltager i LAN-events. Til dette formål har man med designet af Cooler Master SK650 tænkt to vigtige aspekter ind. USB-kablet som går ind i tastaturet er aftageligt og på den måde er der mindre sandsynlighed for at det vil knække under transport. Selv tænkte jeg der skal en del til førend dette skete, men til netop en LAN hjemme hos mig selv kom en af mine venner ud for netop det at hans tastatur gav op fordi han havde viklet kablet omkring tastaturet på vej herud. Det resulterede i en løs forbindelse og slå ud konstant så vi måtte låne ham et kontortastatur til resten af eventet. En anden detalje som følger med Cooler Master SK650 er den stofspose, som ikke ser ud af meget, men til gengæld kan tastaturet med dertilhørende kabel sagtens være i og på den måde sikrer man sit tastatur under transporten yderligere. Dertil kommer naturligvis det slanke design som prikken over i’et når det kommer til mobilitet.

Funktionalitet

Cooler Master er glade for at give dig som spiller mulighed for at skræddersy din spilleoplevelse. De har sågar et slogan for det udstyr, der kan lade dig gøre det og det hedder “make it yours”. Med Cooler Master SK650 kan du gøre dette selv uden at installere software. Den medfølgende manual fortæller dig i detaljer, hvilke forskellige funktioner man kan pille ved gennem tasterne alene.

Det er faktisk stort set alle funktioner, som er tilgængelige gennem den tast som har et Cooler Master logos omrids tegnet på. Det kan dog være en smule trægt med fx indspilning af makroer når man ikke bruger noget software til at gøre det med direkte gennem Windows. Desuden er der i manualen angivet noget foreground and background lyseffekt og som bruger kan man fristes til at tro at det er sådan at RGB-lyset i Cooler Master SK650 er to-tonet, men det er ikke tilfældet. De to effekttyper er nemlig kun tilgængelige i de lyseffekter, hvor man har to lag såsom stjernehimlen og lignende. Både dette og hvordan man indspiller makroer er noget jeg fandt ud af ved at søge på hhv. reddit og YouTube for manualen er ikke så udførlig og detaljeret.

Software

Foretrækker man derimod at bruge en applikation til denne type af indstilling, så er dette også muligt. Denne mangfoldighed er noget som Cooler Master gør meget i og lader dig indstille dit tastatur både direkte fra enheden selv eller gennem deres app. Kvaliteten af deres app sammenlignet med så mange andre derude kan så diskuteres, men noget som den har er simplicitet. Den er meget nem at gå til og tweake og lege i. Nogle af de andre vi ser har nemlig for mange undermenuer og funktioner som man kan blive lidt fortabt i. Jeg opdagede i øvrigt først efter at have installeret appen at Cooler Master SK650 har en RGB-ring omkring bunden som man også kan skifte farve på.

Cooler Master Portal applikationen er lidt i tråd med hvordan det var tidligere med gaming udstyr og når man havde mere af det. Det er nemlig en portal som navnet antyder og så installerer man separate moduler for de enheder man har. Det gør at man hurtigt kan slette det udstyr man ikke har længere eller ikke bruger, men det gør at det er en lidt mindre gnidningsfri oplevelse end, hvis det hele skulle være samlet under en og samme paraply.

I applikationen har man mulighed for at indstille belysning, makroer og tildeling af taster. Alle taster på Cooler Master SK650 kan tildeles de funktioner man måtte have. Man kan dermed have én knap til at udføre en tastekombination, såsom det at smide en liste af spells efter hinanden. Det kræver lidt træning med makroer og timing, men det er nogenlunde at gå til og man har meget store ikoner så det er nemt at følge med i.

Derudover har man fire slots af profiler man kan gemme på tastaturet og disse gemmes på tastaturet og disse gør sig gældende selvom man måtte slukke softwaren på computeren. Det betyder man kan have sit tastatur og indstillinger med sig rundt selvom man måtte spille på en kammerats computer. Hvis man skulle få brug for at resette indstillingerne til fabriksindstillingerne så kan man også gøre dette direkte på tastaturet uden at skulle starte applikationen op på computeren.

Tasterne

Helt personligt har jeg længe gået og glædet mig til at skulle prøve kræfter med de flade Cherry MX switche. Faktisk lige siden de annoncerede dem for mere end et år siden. Selvom Cherry MX Low profile RGB Red (langt navn?) er med samme udgangspunkt som de almindelige Cherry MX Red og har altså en lineær vandring uden nogen form for feedback. Det er dog ikke ensbetydende med at tasten bare er fladere og så er det dét. Det kræver en del tilvænning at gå til disse flade taster for de aktiveres ret hurtigt og vandrer meget lidt. Dertil skal det siges at de kræver den samme kraft for at blive aktiveret som de almindelige Cherry MX Red ved 45 cN.

Overfladen på toppen af tasterne til Cooler Master SK650 er helt flade og der er dermed ikke den der konkave overflade som ens fingre kan hvile inden i. Det lyder underligt, men det er for mig først når jeg mangler noget at jeg kender vigtigheden af det. Det gør tastaturet en smule sværere at vænne sine fingre til fordi hele overfladen på tastaturet nærmest er flad. Det fede i denne sammenhæng er jo så at man kan skifte sine caps til nogle man måske er mere glad for, men lige nu er det bare ikke så nemt at finde nogle flade caps mens markedet for de mere høje og “normale” størrelser er ganske udbredt.

Til Cooler Master SK650 har Cooler Master i øvrigt udviklet en forbedret teknologi af anti-ghosting, som sikrer at N-key rollover virker i tandem med 6-key rollover. Den tekniske forklaring på dette er jeg ikke i stand til at give, men det betyder ganske “enkelt” at uanset hvor hurtigt man taster og button-masher så vil knapperne ikke låse eller aktivere en forkert tast på tastaturet. Det er nemlig noget som sagtens kan ske og hvis du sidder med et almindeligt kontortastatur i nærheden så kan du prøve at trykke 5 taster ned for at se om tasterne ikke begynder at låse og sågar aktivere en helt anden knap end den man trykker ned som den sidste. Dette undgår man altså med dette tastatur.

Komfort

Eftersom Cooler Master SK650 hverken har håndledsstøtte eller giver mulighed for højdejustering så afhænger ens komfort ved brug af dette tastatur meget af udgangspunktet. Enten vil man sagtens kunne arbejde med det eller også vil man simpelthen mangle vinklingen og et sted at stille sine hænder. Jeg følte ikke ubehag ved brug af Cooler Master SK650, men jeg følte at tasterne er en smule tungere end jeg havde regnet med et par flade taster som disse ville være. Aktiveringskraften er jo den samme på Cherry MX Low Profile Red som de er ved almindelige Cherry MX Red. Det betyder at de rent faktisk er blandt de letteste at trykke ned, men alligevel havde jeg en forestilling om at det ville være anderledes når nu de skulle trykkes mindre ned. For mit eget vedkommende er komforten på Cooler Master SK650 dermed ganske fin. Jeg klarer mig fint med det flade design og uden håndledsstøtte, men det skal man altså være opmærksom på. Man kan også gøre som jeg gjorde i sin tid da jeg brugte højdejustering og i et ragequit kom til at ødelægge dem, så var det bare om at finde noget relativt højt til at stille under tastaturets bagerste del og håbe på det ikke rykkede sig. I sin tid og de fattige studiedage var det en overstregningstuds som led under presset (anbefales ikke).

Konklusion

Det var måske at undervurdere i starten af afsnittet om design at sige at man gik minimalistisk til værks på designet. Den samme tilgang gør sig nemlig også gældende for den funktionelle del af Cooler Master SK650 eftersom der er tale om et tastatur med masser af funktionalitet, men det er gemt bag FN-taster og mulighed for indspilning af makroer og gemte profiler. At funktionerne er gemt bag genvejstaster og der ikke er dedikerede medietaster gør tingene en smule mere besværlige, men designet er til gengæld utrolig clean og flot samtidigt med at det fylder meget lidt på skrivebordet. Lavprofils switchene er noget man virkelig skal vænne sig til, men de vil uden tvivl behage mange med deres lave vandring og flotte look. Alt i alt er Cooler Master SK650 et rigtig godt tastatur, som egner sig både til gaming og alt muligt andet. Man vil måske savne vinkel-indstilling og håndledsstøtte, men noget man bestemt kan vænne sig til når man tager alle de positive aspekter i betragtning. Selvom tasterne er en smule unikke i forhold til så meget andet så kan jeg ikke se, hvad der bærer den høje pris desværre. Der er tale om et for simpelt design til at det bør koste så meget.

Positivt

  • Gode taster
  • Simpelt, flot og slankt design
  • Nem software
  • Aftageligt kabel godt for transport
  • Hukommelse til profiler

Negativt

  • Ingen højdejustering
  • Ingen dedikerede medietaster

Pris og tilgængelighed

Set til 1.499,-

Spar 25% med compumail rabatkode (Tidsbegrænset)

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Cooler Master er blandt de første til at implementere de nye flade Cherry MX mekaniske switche i deres gaming tastatur-serie, som vi i øvrigt kort annoncerede for nogle måneder siden. Nu er det endelig blevet tid til test af det nye Cooler Master SK650....Test: Cooler Master SK650 tastatur