Vi skal i denne omgang se nærmere på Cooler Masters opdatering i ML240L serien, som vi også tidligere har set på. I denne omgang er det V2 af deres RGB serie med opdateret pumpe og nye blæsere. Vi ser på om det kan tåle vores nye Zen3 processor og opsætning.
Hvad er der i æsken?
Æsken til Cooler Master ML240L V2 RGB er ikke helt lille. Det skyldes både at der er tale om et AiO system og altså at alle komponenter er sat sammen fra fabrikken, men også at der er skruer og montering til temmelig mange sockets, så du er godt dækket. De to blæsere på 120 mm hver er også separat pakket ned i æsken sammen med en lille kort manual til hvordan du sætter tingene sammen afhængigt af dit bundkort.
Specifikationer
Understøttede CPU Sockets: ILGA2066, LGA2011-v3, LGA2011, LGA1200, LGA1151, LGA1150, LGA1155, LGA1156, AM4, AM3+, AM3, AM2+, AM2, FM2+, FM2, FM1
Radiator materiale: Aluminium
Radiator dimensioner: 277 x 119,6 x 27,2 mm
Fane dimensioner: 120 x 120 x 25 mm
Fane hastighed: 650 ~ 1800 RPM
Fan airflow: 62 CFM (Max)
Fan støj: 6-27 dBA
Fan MTTF (levetid): 160.000 timer
Pumpe dimensioner: 79,9 x 76 x 47,1 mm
Pumpe støj: 15 dBA (max)
Pumpe MTTF: 70.000 timer
Garanti: 2 år
Design
Sættet ligner egentlig meget godt sig selv når man får det ud af den store æske. Der er stadig tale om et temmelig mørkt sæt til man får sat strøm til det og det er kun tekst og blæserne som afviger fra det sorte design. Man har fra Cooler Masters side bibeholdt den metalliske omslutning omkring rørerne fra pumpe op til radiatoren og det er jeg generelt fan af.
Der er kabler fra både pumpe og blæsere så disse kan forbindes til henholdsvis strøm og så naturligvis en RGB controller. Har man ikke et bundkort, som understtøtter RGB, så er det muligt at tilslutte sættet til den medfølgende lille fjernbetjening fra Cooler Master, som dog ikke giver dig den fulde oplevelse da din coomputer så ikke kan tale til systemet og styre det fra eksempelvis en app inde i Windows. Hvis du derimod sætter ML240L V2 RGB til et RGB slot i dit bundkort, så understøtter sættet både ASUS, Gigabyte, MSI oog ASRock til at du kan installere deres applikationer og styre belysningen og effekterne med.
Hvad angår RGB effekter, så er det som om Cooler Mater har tonet denne del ned for på selve pumpens top er der kun Cooler Master logoet, der lyser op. Blæserne er til gengæld med mulighed for fede RGB effekter og lys. Lyset er efter min vurdering ret godt og det lyser i hvert fald mit full size tower kabinet fint op fra toppen og ned. Helt overordnet set er Cooler Master ML240L V2 RGB ikke et sæt, som oser af premium. Der er en del plastik-følelse over det, men det er ikke et kritikpunkt for prisen er sådan set også derefter.
På undersiden af blæserne er der gummi, således at når disse fastmonteres på radiatoren, så er der et blødt materiale, som hviler på radiatorens metal og dermed undgår man støj derfra om ikke andre steder. Generelt føles det hele ret godt udført, om end plastikken kan føles en anelse billig, men den giver sig ikke og det løfter kvalitetsfornemmelsen en anelse.
Pumpens underside er af kobber, som stikker lidt ud fra det sorte design, men det er til gengæld ikke noget man skal se på, idet denne del er den som kommer i kontakt med processoren og altså gemt væk. Ud af æsken er denne underside dækket af et beskyttende klistermærke, som man i øvrigt skal huske at tage af inden man smider den på sin processor.
Designet af Cooler Master ML240L V2 RGB gør det ret nemt at sætte op. Der medfølger også kølepasta så du behøver ikke andet end det som er i æsken. Manualen kan være lidt svær at forstå, hvis man er ny til at lege med selvbyg og lignende, men ellers er den fint sigende så længe man kender sin socket.
Funktionalitet
Vores testudstyr består af et ASUS X570-PLUS bundkort, en AMD Ryzen 5 5600X CPU og et Cooler Master MasterCase Pro 6 kabinet. Dertil sætter vi så ML240L V2 RGB ind således at pumpen pumper vand op mod radiatoren i toppen.
Inden vi begynder med test af systemet og hvordan ydelsen er så er det nævneværdigt at Cooler Master har lavet lidt opdateringer på ML240L V2 RGB, som ikke er visuelle, men er at finde “under hjelmen” så at sige. Helt under hjelmen er alle opdateringer dog ikke for tog man målebåndet frem ville man kunne måle sig frem til at radiatoren har højere riller og dermed en større overflade, hvilket resulterer i at væsken har længere tid til at køle af før den cirkulærer retur til pumpen, hvor denne så køler processoren ned.
Pumpen i AiO systemet her er af tredje generation og det indvendige kammer er lavet større, hvilket Cooler Master mener både har indflydelse på køling og støjniveau. Til formålet er Cooler Mater ML240L V2 RGB også udstyret med nye blæsere i form af producentens SickleFLow120 RGB Fan, som sikrer både ydelse og det visuelle, som vi gennemgik for oven i afsnittet om design. Generelt set er der et lidt mindre airflow i denne V2 end der var i den tidligere generation vi også testede, men det burde altså resultere i en mere stille drift.
Støjniveau
I den første udgave af ML240L var der tit og ofte lidt støj fra pumpen når man tændte for sit system efter længere tids dvale, men med tiden blev væsken sat i omløb og så hørte jeg ikke meget til det mere. Fanerne i det gamle system var jeg umiddelbart tilfreds med, men efter test af V2 er konklusionen altså at det også kan gøres bedre. I mellemtiden har jeg haft fornøjelsen af lidt flere builds og støjniveauet på begge Cooler Master sæt er generelt ganske acceptable. Det ville være løgn at sige jeg kan høre forskellen på de 3 dBa som producenten lover os, men eftersom støjniveauet i M240L V2 RGB er ganske acceptabelt vælger jeg at stole på de har forbedret akustikken. Jeg blev i hvert fald ikke generet af støj fra hverken pumpe eller blæsere i ML240L V2 RGB, men det er naturligvis nævneværdigt at jeg ikke har måleudstyr til at lave denne test på andet end min personlige oplevelse.
Køling og ydelse
For mit eget vedkommende kom jeg fra et tidligere build med en ML240L, men selvom kabinettet er det samme, så er der nu helt andre faktorer, som også spiller ind og det er at der i stedet for en Ryzen 7 1700X er en Ryzen 5 5600X i det nye bundkort. Jeg ved derfor at det ikke er helt fair at sammenligne de forskellige testresultater, men af hensyn til reference så fik jeg det sat ind i nedenstående alligevel.
Cooler | Cooler Master ML240L RGB | Cooler Master ML240L V2 RGB |
CPU | AMD Ryzen 7 1700X | AMD Ryzen 5 5600X |
Idle temperatur | 38-41 | 36-39 |
Stres temperatur | 54 | 59 |
Overclocked Stres temperatur | 69 | 63 |
Som det fremgår af ovenstående tabel, så er temperaturerne med Cooler Master ML240L V2 RGB ganske fornuftige og bevirker at min CPU ikke når alarmerende temperaturer. Det kan altså dermed sagt godt være den ikke ser ud af meget, men den køler ganske fornuftigt til prisen. Jeg ville i hvert fald føle mig tryg ved at overclocke min CPU og ikke sidde og have i bagtanken at den skulle være for varm. Idle temperaturen på min 5600X med ML240L V2 RGB er en anelse højere end ovennævnte når jeg først lige starter computeren op. Der går lige nogle minutter førend den når ned på den foroven indtastede temperatur, men det er fordi systemet lige skal i gang. Nedenfor ses i øvrigt den lille controller til RGB skulle man ikke have RGB pins i sit bundkort.
Konklusion
ML240L V2 RGB er designet med henblik på at give en god ydelse til dem der ønsker et væskekølingssystem i deres build uden at det skal koste alverden og dét er lige nøjagtigt, hvad dette system leverer. Som amerikanerne ville sige, så “punches above its weight” og, hvis man kan leve med at materialevalget og designet ikke oser af premium, så får man i Cooler Master ML240L V2 RGB et vandkølingssystem, som man trygt kan bruge til at overclocke med uden at støjniveauet stikker helt af. Det er et prisvenligt kølesystem for dem som ønsker at prøve sig med vandkøling
Positivt
- Flot design
- God ydelse
- Støjniveau er acceptabelt
- Nem montering på tværs af sockets
- Pris
Negativt
- Ikke premium feel
Pris og tilgængelighed
Set til 562,-