Før i tiden var vandkøling nærmest kun for entusiaster fordi der var en del besvær med at få dem sat op og der var også en del skepsis omkring det farlige ved at blande væske med elektronik. Den tid har længe været slut og nogle af dem, der har givet os mulighed for simpel og tilgængelig vandkøling er Cooler Master, som i denne omgang har lånt os et MasterLiquid ML240R RGB sæt, som er et samlet sæt med RGB belysning.
Hvad er der i æsken?
På toppen af æsken til MasterLiquid ML240R RGB har man et farverigt billede, der viser den RGB-effekt man kan få ud af sættet. I selve æsken finder man en del ting, der skal til for at montere sættet i sin computer. Først og fremmest har man på toppen selve pumpen, der er fastmonteret til radiatoren. Derudover har man to blæsere á hver 120 mm, samt skruer til montering af disse på radiatoren eller kabinettet afhængigt af hvad man har plads til. Derudover er der adaptere til diverse CPU-sockets og noget kølepasta til CPU’en også.
Specifikationer
Understøttede CPU Sockets:
Intel® LGA 2066 / 2011-v3 / 2011 / 1366 / 1151 / 1150 / 1156 / 1155 / 775 socket
AMD® AM4 / AM3+ / AM3 / AM2+ / AM2 / FM2+ / FM2 / FM1 socket
Radiator materiale: Aluminium
Radiator dimensioner: 277 x 119,6 x 27 mm
Fane dimensioner: 120 x 120 x 25 mm
Fane hastighed: 650 ~ 2000 RPM
Fan airflow: 66.7 CFM (Max)
Fan støj: 6-30 dBA
Fan MTTF (levetid): 160.000 timer
Pumpe dimensioner: 85,6 x 70 x 49 mm
Pumpe støj: 15 dBA (max)
Pumpe MTTF: 70.000 timer
Garanti: 2 år
Design
Out of the box er MasterLiquid ML240R RGB “bare” et sort sæt med en sort pumpe, sort radiator og sorte faner. Rørene mellem pumpen og radiatoren er også sorte, men er overtrukket med et vævet metallisk materiale, der faktisk giver en ret fed effekt når det sådan står inde i kabinettet.
Det sorte bliver dog hurtigt brudt når man sætter strøm til MasterLiquid ML240R RGB for ab fabrik er enheden sat til at lave en regnbuefarvet bølgeeffekt både på pumpen og de to store faner. Lyset er ikke for voldsomt, men det er kraftigt nok til at lyse op i kabinettet. Personligt synes jeg eksempelvis at det ser langt flottere ud når der nu er en ring omkring pumpen, som også har en RGB-effekt, hvor forgængeren blot havde et lysende logo.
Hvis man kigger på specifikationerne for MasterLiquid ML240R RGB og sammenligner dem med den ML240L vi i forvejen havde testet ville man hurtigt kunne se at der er tale om to løsninger, der er meget lig hinanden. På papiret er det kun støjniveauet i denne nye MasterLiquid ML240R RGB som er en smule bedre og så den nævnte belysning.
Hvis man går meget op i at ens kabinet ser clean ud, så skal man være opmærksom på at der render en del kabler rundt fra MasterLiquid ML240R RGB sættet. Dels skal faner og pumpe have strøm og tilkobles en controller, der styrer deres hastighed, men derudover skal de også forbindes til den medfølgende RGB-controller, hvis man vil have lyseffekterne med. Det burde være muligt at gemme disse kabler væk nogenlunde også, men det adderer altså til kompleksiteten.
RGB-controlleren er i øvrigt med en magnetisk bagplade, således at man kan montere den fast til kabinettets ikke så synlige side eksempelvis. På mit eget kabinet er den højre sideplade lukket så mange af kablerne og denne controller kan eksempelvis gemmes lige dér, hvis man ønsker et rent look. Til controllern forbinder man små pins, som via forskellig udveksling af strømsignaler ved hvilke farver de skal udvise. Problemet her er at disse pins er lidt for tynde i forhold til hullerne på controlleren og derfor falder de nemt ud. Den samme problematik havde jeg ikke med andre lignende løsninger og det er ærgerligt at det skal være sådan for det betød for mig at jeg skulle bevæge controlleren meget lidt for at de blot faldt ud. Naturligvis skal controlleren ikke bevæges ofte. I hvert fald er det ikke tanken, men alligevel skal man jo kunne rykke lidt rundt i sit build i ny og næ.
MasterLiquid ML240R RGB er designet således at den kan monteres i både mindre og større kabinetter for fanerne kan blot vendes om fra at skubbe varm luft væk til at suge kold luft ind således at radiatoren, som køler væsken der cirkulærer mellem radiator og pumpe.
Selve pumpen i MasterLiquid ML240R RGB er med to kamre, som sørger for at varm væske bliver ledet væk og den kolde fra radiatoren hentes ned. På ydresiden af pumpen har man både et Cooler Master logo og en ring, der lyser i de valgte farver man sætter den til.
Selve RGB-controlleren er udstyret med flere tilslutninger end der er behov for til netop dette sæt, således kan man sætte flere understøttede faner til samme controller. Controlleren kan man også forbinde til bundkort der understøtter eksterne komponenter, så man kan styre dem fra softwaren direkte, såsom med ASUS AURA, Asrock Polychrome eller MSI Mystic Light. Både faner og pumpe har noget der hedder Adressable RGB og for ikke at komme ind på den tekniske forskel fra “almindelige” RGB lys, så er disse i stand til at lave langt mere komplekse effekter med lyset.
Funktionalitet
Vi bevæger os hermed mod den spændende del af sættet. Udseendet skal naturligvis være på plads for ellers vælger man nok ikke et vandkølingssystem med RGB-belysning, men vigtigst af alt, efter min mening, er nu stadig hvor god en ydelse man får ud af det. Det er denne del der sørger for at man kan få noget mere ud af sin maskine ved fx at overclocke den eller blot lade den være kølig og den vej igennem forlænge dens levetid.
Opsætning
Manualen til MasterLiquid ML240R RGB er ikke helt nem at tyde og man ender med at nærstuderende den et par gange inden man foretager de nødvendige skridt for at komme videre. Hvis man er lidt erfaren så kan man godt koble to og to sammen, men på producentens hjemmeside finder man nogle flere guides til opsætning og brug for det er især RGB-controlleren, der er lidt kryptisk at tyde.
Når det er sagt, så er det egentlig ganske lige til at montere MasterLiquid ML240R RGB for man skal ikke bekymre sig om væsken, der befinder sig indeni. Der er nemlig tale om et lukket system og enhver lækage ville man opdage med det samme. Når man tænder op for systemet den første gang eller efter længere tids stilstand så hører man væsken løbe, hvilket stabiliserer sig efter nogle minutter.
Fanerne sættes for optimal ydelse fast til radiatoren og her er der også en smart detalje. Fanerne er nemlig på ydresiden, hvor skruerne sættes fast, udstyret med fødder af gummi. Disse sørger for at fanerne ikke overfører nær så mange vibrationer videre til radiatoren og kabinettet, som både vil skabe mere støj, men også ryste kabinettet og hvis dette står på bordet så vil det jo skabe lidt vibration videre mod dig som gamer.
Hvis man har et bundkort, der understøtter RGB-lysene i dette sæt så kan man også sætte den op til at man igennem Windows kan styre lyset i MasterLiquid ML240R RGB, hvilket altså ikke er muligt ellers. Det betyder beklageligvist at man skal hen til controlleren og trykke på dens knapper for at skifte effekter i tilfælde af at ens bundkort ikke understøtter det.
Støj
Hvad angår støjniveau, så er det tydeligt at Cooler Master kender vigtigheden af dette aspekt, for MasterLiquid ML240R RGB fanerne og pumpen er utroligt svage under drift. Det er især under almindeligt kontorbrug at systemet stort set er lydløst, men selv under gaming, så er det meget lidt man hører til sættet. Jeg har ikke udstyr til at måle efter om støjniveauet er som angivet af producenten på max 30 dBA, men det vælger jeg at stole blindt på og jeg tvivler også at jeg har presset den derop i det hele taget.
Støj er en vigtig parameter da det egentlig er afgørende når man sidder og spiller at ens maskine er så stille som muligt for at man ikke skal blive generet af den. MasterLiquid ML240R RGB støjer en smule mindre end den ML240L vi har testet tidligere og det er er ellers en ganske stille løsning i sig selv også.
Temperatur og ydelse
Kan være grundet mængden af kølerpasta, men temperatur i idle er 1-2 grader højere end ved den tidligere testede enhed. Om det har noget at gøre med at man har nedsat støjniveauet og konsekvensen så er at den varmeafleder en kende dårligere har jeg svært ved at vurdere umiddelbart.
MasterLiquid ML240R RGB performer dog stadig langt bedre end ethvert luftkølet system jeg har haft mulighed for at lege med og giver langt bedre performance, især ved de højere temperaturer. Meget af den ydelse er naturligvis afhængig af hele ens opsætning og hvis kabinettet generelt ikke får nok luft, så vil man også opleve at ens CPU-køler stresser.
Generelt er jeg tilfreds med den ydelse MasterLiquid ML240R RGB præsterer og med den gode ydelse, som selv i spil holder min Ryzen 7 på under 60 grader betyder det at jeg kan overclocke den en smule og stadig have en sikker temperatur på processoren.
Konklusion
MasterLiquid ML240R RGB virker som en æstetisk videreudvikling af ML240L sættet og byder på langt flottere RGB-effekter i belysningen. Der er umiddelbart også tale om et mere stille vandkølingssæt og i forvejen var det ikke et issue i den anden test. MasterLiquid ML240R RGB kræver ikke ekstra features fra ens computer, men det bliver noget nemmere at styre lyset, hvis man har et supporteret bundkort.
Systemet er relativt støjsvagt og ydelsen er til trods for det ganske acceptabel. Det giver mulighed for lidt overclocking på ens CPU, hvilket ofte er hensigten med et vandkølesystem. Den initielle opsætning af MasterLiquid ML240R RGB kunne i hvert fald ikke være nemmere. Hvis man vil have RGB-effekterne til at følge trop er der lidt mere sved på panden. Alt i alt et rigtig godt AiO vandkølingssæt og prisen er også til at betale.
[checklist]
- God ydelse
- Flot RGB
- Støjsvag
- Nem opsætning (relativt)
[/checklist]
[badlist]
- Lidt løse forbindelser på pins
- Kræver bundkort-support for Windows indstilling
[/badlist]
Pris og tilgængelighed
Set til 1.028,-