Vi bevæger os endnu en gang ind i kabinettet på vores computer og køler den med lidt væske i form af Cooler Master MasterLiquid 240 Atmos, som er det seneste fra den efterhånden kendte producent her på redaktionen.
Hvad er der i æsken?
Dette afsnit er normalt et jeg egentlig ikke beskæftiger mig voldsomt meget med. Især efter at unboxing videoer er holdt op med at være så populære og producenterne er begyndt at tænke mere på miljøet end en pæn indpakning.
Med MasterLiquid 240 Atmos er der dog god grund til at stoppe op og gøre et nummer ud af netop æsken. Egentlig, for at være ærlig, handler det ikke så meget om æsken, men måden tingene inde i denne er organiseret.
På hver æske er indholdet nøje beskrevet og hvad det bruges til. Således tager man ikke fejl når man ved hvilken CPU man har og det hele er nydeligt pakket ned i æsken samt adskilt. Derudover er der på hver indre æske printet instruktioner for dem, der ikke behøver de store detaljerede manualer. Dette gør det nemt for nye selvbyggere at komme i gang med MasterLiquid 240 Atmos.
Specifikationer
- Understøttede CPU sockets: LGA1700, LGA1200, LGA1151, LGA1150, LGA1155, LGA1156, AM5, AM4
- Radiator materiale: Aluminium
- Radiator dimensioner: 277 x 119.6 x 27.2 mm
- Blæser dimensioner: 120 x 120 x 25 mm x 2
- Fane hastighed: 690-2500 RPM ± 10%
- Fane airflow:70.7 CFM (Max)
- Fane støj:27.2 dBA (Max)
- Fan MTTF (levetid): > 160.000 timer
- Pumpe dimensioner: 84.9 x 81 x 53.15 mm
- Pumpe støj: 25 dBA (max
- Pumpe MTTF: > 210.000 timer
- Garanti: 5 år
Design
MasterLiquid 240 Atmos er ikke til dig, der har tænkt sig at lukke den inde i kabinettet af din computer uden et vindue til omverdenen. Den er designet således at både blæsere og pumpe kan skinne i alle regnbuens farver.
Derudover er toppen af pumpen gennemsigtig, hvilket giver en ret fed 3D effekt når der kommer gang i lysshowet, som du i øvrigt kan styre via RGB-pins på dit motherboard, hvis du foretrækker dét over den medfølgende RGB-controller.
Selve pumpen har i øvrigt et topstykke, som du kan tage af. Under dette er det så muligt at montere din egen figur, som du kan printe, hvis du skulle være i besiddelse af en 3D-printer. Hvis ikke du ejer en sådan, så er der rundt om i Danmark temmelig mange biblioteker, der stiller dem til rådighed mod en beskeden betaling for materialer hovedsageligt. På den måde kan du gøre MasterLiquid 240 Atmos køleren ret unik. Der er mange print at vælge mellem, hvis du følger dette link til printables.
Selve konstruktionen af MasterLiquid 240 Atmos føles ret robust og rørene er også ret faste, men du kan smide de medfølgende clips på, så de kommer tættere på hinanden. Det burde ikke påvirke varmefordelingen da rørerne virker tykke og er i øvrigt svøbt i noget mesh, hvis det skulle være en bekymring.
Hele konstruktionen er udover clips samlet ab fabrik, så du skal ikke selv skrue fanerne på eller egentlig gøre andet end at vælge den rette socket og montere i dit kabinet. Derudover skal du naturligvis være opmærksom på den optimale montering og retning af dit AIO, hvilket du kan se adskillige videoer om på YouTube, hvis du skulle være i tvivl. Rørerne på systemet kan dog sagtens dreje så du burde kunne passe dem ind i de fleste builds og skøre idéer du måtte have.
Designmæssigt synes jeg at MasterLiquid 240 Atmos ser rigtig flot ud. Det er ret fedt at toppen er gennemsigtig og yderligere kan modificeres, men det hjælper også at RGB-effekterne er så gennemskinnende, hvilket naturligvis er hjulpet på vej af det åbne system og de hvide faner på radiatoren. For nuværende har Cooler Master kun denne i sort, men jeg håber også de laver den i hvid da jeg kan forestille mig RGB-effekterne bliver endnu vildere.
Funktionalitet
For Cooler Master er AIO væskekølingssystemer ikke et ukendt farvand. De har lavet dette i lang tid og som deres navn antyder, så er køling dét de oprindeligt lagde ud med. Derfor er der også forventninger til at MasterLiquid 240 Atmos rent faktisk kan håndtere at køle vores AMD Ryzen 5 5600X ned.
Før vi kan komme så vidt dog så handler det om at sætte tingene op og ind i kabinettet. Hvis det ikke skulle være selvsigende, så er der relativt nemme instruktioner at forholde sig til jævnfør den tidligere nævnte smarte indpakningsmetode som Cooler Master har anvendt.
Jeg stødte dog selv på en lille udfordring – rettere sagt det troede jeg at jeg gjorde – idet bagpanelet bag motherboardet hang relativt løst og blafrede. Det var først ved at jeg monterede selve pumpen på CPU’en og begyndte at stramme om den at jeg fandt ud af denne ville sørge for at det hele blev strammet til.
Før jeg nåede så vidt dog så synes jeg at der er en lille lækker detalje jeg vil dele med jer og håber ikke at jeg dermed ødelægger jeres unboxing førstehåndsindtryk, men på selve pumpens underside er der monteret et klistermærke med hexagon-huller i. Disse huller er et udsnit af Cooler Master logoet, men det de har til formål er at guide dig i forhold til hvor meget kølepasta du skal applicere. Du tværer det simpelthen ud over og fjerner klistermærket for derefter at blive efterladt med den “perfekte” mængde kølepasta.
AIO systemet benytter et såkaldt dual-chamber design, som Cooler Master har patenteret, og som giver en forøget mængde vand ned mod processorens hotspot. Hele konstruktionen er et færdiglavet AIO, så du som bruger egentlig ikke har nogen anden rolle end at montere systemet korrekt og sørge for ordentlig airflow i dit kabinet. Derefter klarer MasterLiquid 240 Atmos selv resten.
Hvor godt den så klarer resten er det store spørgsmål vel i virkeligheden. Der er ikke noget ved et system, som er nemt at montere og ser mega flot ud, hvis din CPU lider under den. Jeg tester hovedsageligt med 21 grader i lokalet og computeren er en Full Tower med Ryzen 5 5600X. Jeg har fået nedenstående test med MasterLiquid 240 Atmos, som er ganske udemærkede værdier. De betyder i virkeligheden at min CPU aldrig er belastet eller for varm og under min test så kunne jeg altså ikke få hverken pumpe eller faner til at blæse for fuld smadder og larme. De var stille under drift, om end pumpen kunne høres når den kørte i gang efter en længere pause, men det var noget der varede ganske kort tid, så var den “klar” og stille igen og havde fået væsken i omløb.
Selvom det for de fleste af os ikke er nødvendigt, så virker det til at MasterLiquid sagtens vil kunne give min processor “luft” til at jeg kunne overclocke den og stadig køre indenfor rimelighedens grænser for så vidt angår temperaturer.
Konklusion
Hvis du leder efter en AIO væskekølet løsning til din CPU og samtidigt ønsker at kunne sætte dit eget præg på, så topper MasterLiquid 240 Atmos dette ved at være en løsning, der er simpel at sætte op, kører utroligt effektivt, er stille om det og så byder den på muligheden for at du kan montere dit eget 3D-printede design på pumpen på toppen af at den har RGB-effekter i alle regnbuens farver. Du får dermed en samlet pakke med det der skal bruges for at have et setup kørende køligt og hvor det samtidigt står ganske flot. Takket være nemme guides med indikationer på hver enkelt pakke i æsken, så er det også en nem måde at begive sig ud i vandkølede systemer, selv for nybegyndere for den kategori.