onsdag, januar 22, 2025
ForsideAnmeldelserTest: Cooler Master Masterkeys Pro S gaming tastatur

Test: Cooler Master Masterkeys Pro S gaming tastatur

Fra at producere PC komponenter man lidt sjældnere rørte ved er Cooler Master så småt i gang med at skabe sig et navn i en bred vifte af gaming produkter, hvor man i den grad kommer i berøring med dem. Senest er de kommet på markedet med deres Cooler Master Masterkeys Pro S, som er et mekanisk tastatur med sin egen CPU indbygget for tilsikret ydelse og med et klassisk TKL design. Det er et kompakt tastatur, men med masser af features, som vi skal kigge nærmere på i denne test.

Hvad er der i æsken?

Af et kompakt tastatur at være så er æsken til Masterkeys Pro S ikke så let, men det skyldes jo at der er tale om et mekanisk tastatur, hvor hver tast har sin egen mekanisme. Derfor er kampvægten på tastaturet også knap et kilo.

Med i æsken udover selve tastaturet naturligvis finder man også et USB-kabel, en manual og en “keypuller”. Sidstnævnte bruges til nemmere at fjerne de mekaniske taster, hvis man skulle have lyst til at skifte disse ud med nogle andre.

Design

Man kan ikke kalde Cooler Master Masterkeys Pro S’ design for særligt sofistikeret, men dette er på en god måde. Der er nemlig tale om et ganske clean look hele vejen. Det eneste, hvis man da skulle finde nålen i høstakken, er at Windows-logoet er erstattet med Cooler Masters logo på windows-tasterne. Foruden denne detalje ville man mistænke Masterkeys Pro S for at være et ganske almindeligt tastatur.

Dét er naturligvis, hvis man også ser bort fra at den mangler en numpad, men heller ikke det er så ualmindeligt efterhånden. TKL (Ten Key Less) designs er begyndt at vinde indtog blandt unge gamere, idet deres hverdag (eller i hvert fald weekend) oftere munder ud i at de skal rundt i landets haller og mødes med andre ligesindede for at spille lidt med og mod hinanden. Til dette formål er TKL-designet ideelt, idet det både er nemmere at transportere, men ligeledes fylder det mindre på skrivebordet, hvilket i forvejen kan være en udfordring når man i en hal bliver sat til at spille ved siden af hundredevis af andre unge. Målene på Masterkeys Pro S er på 35,9 x 13,8 x 3,7 cm så det fylder ikke besynderligt på skrivebordet.

Også til dette formål er det således at kablet til Masterkeys Pro S er aftageligt. Dette sikrer nemmere og mere sikker transport for et kabel kan nemt knække, hvis det bliver lagt ned i tasken og bøjet ofte. Man har valgt at anvende et micro-USB stik på tastaturet, hvilket jeg ikke er helt så forstående overfor med det mindset at dette skal være robust og sikkert, for micro-USB er den mindste almindelige USB-tilslutning. Jeg frygter bare at det er noget, der modsat resten af tastaturet, nemt kan ryge sig en tur. Den smarte lille detalje er at den drejer mod venstre og føler tastaturets ramme således at man kan få tastaturet kabel væk fra musens (forudsat man er højrehåndet).

Overfladen på Masterkeys Pro S er sort og af plastik, men man mærker med det samme at plastikken ikke er hvad der holder dette tastatur sammen. Normalt lavede jeg mine vridetests med headsets kun simpelthen for at teste, hvor robuste man kunne forvente disse var, men det er jeg også begyndt at gøre med tastaturer. I hvert fald for de tastaturer, der er bygget til gamere eller på anden vis professionelle brugere. Vridetesten består Masterkeys Pro S til UG og det hverken afgiver knirkende lyde eller giver sig i konstruktionen. Man kan altså med sikkerhed sige at der er tale om et robust tastatur, der nok skal overleve en del timers gaming. Dette skyldes tildels at tastaturdelen er monteret på en metalplade, hvilket også forklarer den høje kampvægt på 960 gram.

Masterkeys Pro S er udstyret med mekaniske Cherry MX switches. Vores udgave havde de brune af slagsen og det betyder en god tyngde, taktil feedback, men uden clicky. Tasterne står en smule kompakt, men de har til gengæld en fin størrelse, så man ikke føler at tastaturet er for lille til at skrive på. Man har ikke nogle dedikerede medie- eller genvejs-taster, men der gemmes en del bag FN-tasten, så man kan styre sin musik, indstillinger og belysning.

Belysningen i Masterkeys Pro S er en klar hvid farve og man kan vælge intensiteten af lyset, men man kan ikke vælge en anden farve. Den hvide farve skinner rigtig fint igennem på de sorte taster og for at forstærke denne effekt har man en hvid plade under selve tasterne.

Funktionalitet

Med sine mekaniske Cherry MX Brown switche og kompakte design skal Cooler Master Masterkeys Pro S lidt mere end blot se godt ud. Der er tale om et gaming tastatur i et kompakt design, hvilket vi har konstateret, men hvordan lever det så op til de forventninger disse features bringer med sig.

Tasterne

Tasterne i Masterkeys Pro S er som nævnt med en ganske fin størrelse, om end de står en smule kompakt. Jeg føler dog sagtens at jeg kan arbejde ganske effektivt på dem dét til trods. Effektiviteten daler en smule ved kontorarbejde, idet man savner en numpad og jeg har da også fanget mig selv i at lede efter den et par gange.

De brune Cherry MX switche er rigtig manges favoritter, idet de er ret velegnet til både gaming og til at skrive på. Det skyldes at denne switch sørger for at brugeren har en taktil feedback, således at man i fingerspidserne kan mærke, hvornår den enkelte tast er aktiveret. Samtidigt hermed skal man ikke bruge alt for meget kraft til at aktivere tasten, mens der er fin modstand så man dog ikke missclicker. Der er ikke en audio-feedback, altså den populære clicky lyd, men dette er en smagssag og personligt foretrækker jeg mere stille taster da jeg deler hjem med nogle der også skal sove mens jeg spiller engang imellem.

Masterkeys Pro S føles dermed rigtig gode til både at spille og skrive på. Ved gaming har man nogle hurtige og responsive taster, mens man ved skrivning har en behagelig og let tast, hvor fingrene ikke bliver trætte ved lange sessioner.

Indstillingsmuligheder

Der følger ikke nogen software med til Cooler Master Masterkeys Pro S, hvilket er lettere atypisk for denne produktkategori. Men mens de andre gaming brands slås om at levere den bedste software, så er der også nogle der foretrækker at deres computer ikke er fyldt med en masse software, der skal starte op samtidigt med Windows og sluge en masse ressourcer for at et tastatur eller mus skal virke, så har Cooler Master altså valgt en anden tilgang til tingene.

Dette betyder ikke at Masterkeys Pro S ikke har nogle indstillingsmuligheder, tværtimod, men disse er gemt tastaturets egne taster. Det har vi set eksempel på tidligere, hvor fx Xtrfy gjorde det samme, og det kræver en del tid, hvor man leger med de forskellige features, men herefter er man mødt med et hav af indstillinger man kan pille ved, såsom makroer og belysning.

Masterkeys Pro S er udstyret med fire profiler, som gemmer sig bag P1-P4 tasterne, som så gemmer sig bag FN-tasten, og det er ikke alverden, men sikkert nok for de fleste.

Belysningseffekterne har man en del forudindstillede slags af og det giver en ret fed effekt til trods for at man kun har den hvide farve at gøre godt med. Man kan selv styre effekterne og justere dem. Hvis man ikke er tilfreds med det man har fået lavet så kan man altid rulle tastaturet tilbage til dens oprindelige indstillinger ved at holde et par taster nede i nogle sekunder.

Mindst ligeså vigtigt for nogle er muligheden for at lave sine taster om til nogle makroer, hvor det gælder om at forvandle en enkelt tast til en serie af taster, der bliver trykket ned i en foruddefineret rækkefølge. Det vil eksempelvis sige at man kan aktivere en tastekombination bestående af Q+W+E ved blot at trykke på én tast. Denne programmering foregår også gennem tastaturets taster og kan være en træg proces at mestre, men det kræver blot en smule træning før man har styr på det. Der mangler dog en essentiel feature i denne henseende og det er at makrooptagelserne bliver indspillet med de delays man som bruger laver. Dette betyder at den tid man er om at taste kombinationen ind ved indspilning af makroen, denne tid vil også blive udtrykt når man aktiverer makrotasten og det synes jeg ikke er helt hensigtsmæssigt.

Kompaktheden og brugen

På et kontor eller skrivebordet derhjemme kan jeg godt savne de numeriske taster og generelt lidt mere størrelse, men skal man have Masterkeys Pro S med på tur til diverse LAN eller andre arrangementer, så er det rart at man kan transportere det nemmere. Derudover fylder det ikke nær så meget på de bord man bliver tildelt til disse events.

Kablet kan som nævnt tages ud og smides i tasken ved siden af tastaturet og det er en mindre, men ikke desto mindre vigtig detalje, som man i længden vil få glæde af ved at det ikke går i stykker efter blot nogle få gange man har været afsted på tur med sit tastatur.

Kablet er i øvrigt flettet, hvilket ligeledes forøger holdbarheden og sammen med det i forvejen robuste tastatur har man med et produkt at gøre, der med sikkerhed vil holde længe.

Før i tiden kunne man i øvrigt opleve at ens tastatur ikke var så hurtigt til at omstille fra en profil til en anden eller nogle andre ting der var forsinkelse på. Dette har Cooler Master imødekommet ved at udstyre Masterkeys Pro S med en 32-bit ARM Cortex processor og det kan godt mærkes at der er nogle hestekræfter under coveret for tingene går simpelthen stærkt når man piller ved indstillingerne og herefter gemmer disse.

Konklusion

For dem der er på udkig efter et kompakt tastatur til brug på LAN, events og turneringer så er Cooler Master Masterkeys Pro S bestemt et kig værd. Det er et tastatur, der ikke lover mere end det kan levere så at sige og dets TKL design fylder nærmest ingenting på skrivebordet, hvilket gør det ideelt til gameren på farten. Der er dog dermed sagt ikke gået på kompromis med resten af designet for det spiller bare. Masterkeys Pro S er således udstyret med nogle gode taster, Cherry MX switche og generelt et robust design man kan mistænke kunne holde til at blive kørt over af en kampvogn. Indstillinger foregår gennem tastaturet og uden noget software, men det er noget man vænner sig til og på sin vis også har glæde af. Masterkeys Pro S er et af de bedre tastaturer jeg har haft glæde af og det til trods for at den mangler en masse taster i højre side.

[checklist]

  • God kompakt løsning
  • Gode taster
  • Ingen software nødvendig
  • Robust design

[/checklist]
[badlist]

  • Micro-USB er ikke den optimale løsning
  • Delay på makrotaster

[/badlist]

Pris og tilgængelighed

Set til 725,-

  • Køb Cooler Master Masterkeys Pro S hos wupti.com

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Fra at producere PC komponenter man lidt sjældnere rørte ved er Cooler Master så småt i gang med at skabe sig et navn i en bred vifte af gaming produkter, hvor man i den grad kommer i berøring med dem. Senest er de kommet...Test: Cooler Master Masterkeys Pro S gaming tastatur