Efter en lang periode med de populære MasterKeys tastaturer bringer Cooler Master os nu en ny serie af mekaniske tastaturer, der har et nyt design, nye mekaniske switche og generelt er et friskt pust i forhold til tidligere produkter i kategorien fra denne producent. Cooler Master CK550 er endt på vores test-bench og er med sit metalliske design, Gateron switche og RGB-belysning med nok features at tage af.
Hvad er der i æsken?
Keeping it simple må være mottoet for Cooler Master i denne omgang for indholdet i den sorte æske er intet andet end tastaturet og en manual. Æsken er hovedsageligt sort, som nævnt, men den har Cooler Masters velkendte lilla farve og tekster omkring produktet.
Design
Cooler Master CK550 er konstrueret i en blanding af aluminium og plastik. På vægten er den med sine 850 gram en letvægter i virkeligheden for mekaniske tastaturer vejer ofte omkring et kilo når de er i fuld størrelse, som det er tilfældet her. Den lave vægt kan godt mærkes ved sammenligning med fx Logitech G513, som vejer mere end hundrede gram mere. Cooler Mater CK550 formår trods den lave vægt at stå stabilt på skrivebordet, men det mere interessante er at den trods plastikken rent faktisk føles ganske robust.
Robustheden i Cooler Master CK550 skyldes den aluminiumstop og indre metal. Den er simpelthen ikke til at vride og bøje mellem hænderne og det betyder at både tastatur og taster står klippefast på skrivebordet når man skriver eller spiller. En ikke så uvæsentlig feature.
Toppen på Cooler Master CK550 er som nævnt af aluminium i børstet design og det giver faktisk tastaturet et ganske pænt look. Den metalliske plade går ud over rammen på tastaturet og det ligner at den går i et med skrivebordet grundet det buede design. En lille, men alligevel ret lækker detalje.
Cooler Master CK550 er med RGB-belysning i tasterne og også her kommer den metalliske overflade til sin ret. Lyset fra tasterne skaber nemlig et ganske kraftigt genskær på metallet og det får hvert lys til at virke kraftigere. Det er ikke irriterende for øjnene, men kan altså give en ret lækker RGB-effekt.
Tasterne er en nyhed i sig selv i denne omgang. Umiddelbart ligner de sig selv fra andre Cooler Master tastaturer og buer en smule så fingrene bedre kan tage fat. Det er dog under dem at nyheden er i form af Gateron switche. Cooler Master har længe kørt med Cherry MX switche, men prøver altså nu kræfter med et andet brand, som måske ikke er kendt for alle. Det er min første gang jeg støder på denne switch og glædet mig egentlig til at prøve kræfter med det. Analysen kommer dog i et afsnit længere nede.
Cooler Master benytter sig af svævende taster designet i Cooler Master CK550. Det betyder at tasterne ikke er bygget ind i tastaturet, men virker som om de befinder sig over rammen og det er en ret fed effekt, hvilket også forstærker den nævnte RGB-belysningseffekt.
Helt overordnet synes jeg at den børstede aluminium og formen af denne gør underværker for designet af Cooler Master CK550. Det er et tastatur, der fremstår ganske clean og sofistikeret på samme tid. Det vil pynte ethvert skrivebord efter min mening og det holder også nemmere støv og fedtfingre væk end plastik ville gøre det.
Formen på Cooler Master CK550 er sådan lidt kileformet så den er tynd i fronten og bliver højere bag til. Der er bare dét ved fronten at denne ikke er særlig smal og det bevirker at Cooler Master CK550 er en smule høj. Den er 4,1 cm på sit højeste og det kan godt mærkes. Jeg ville i hvert fald ikke anbefale man spiller eller skriver med fødderne slået op, hvilket vil hæve tastaturet og dens vinkel yderligere. Problemet med det høje design er sådan set at Cooler Master CK550 ikke er bestykket med en håndledsstøtte, hvilket ellers ville hjælpe til at fjerne presset fra håndleddet.
Funktionalitet
Når man er kommet omkring et tastaturs design i form af udseende, form og inkluderede features, så er der efter min mening ikke meget andet at kigge på end, hvordan det givne tastatur ter sig i dagligdagen. Det gælder her om opsætning og oplevelse ved brug, hvorfor jeg går lidt i dybden med softwaren, tilpasning gennem tastaturet og selve tasterne i brug.
Software
For at kunne indstille taster og lys gennem Windows skal man først installere én software og derefter et modul til ens tastatur og øvrige Cooler Master produkter man måtte have, der understøtter softwaren. Det virker lidt ufærdigt og upoleret på denne måde, men faktisk giver det dig mulighed for at vælge, hvilke moduler du ønsker installeret i stedet for at alt skal være tilgængeligt, selvom du måske ikke er interesseret i det.
Softwaren til Cooler Master CK550 bad mig først og fremmest installere den seneste firmware på tastaturet og herefter bliver man mødt med en applikation med meget store illustrationer og tekster. Dette gør det nemt læseligt og nemt at gå til, men det er også en af de ting, som får det hele til at virke lidt mindre velpoleret end mange af konkurrenternes softwareløsninger. Jeg er sikker på at nogen vil kunne lide det mens andre ikke vil. Jeg hører til sidstnævnte, da jeg synes det er for forsimplet, men man kan ikke komme udenom at det man skal bruge er tilgængeligt. Man kan justere tasternes funktioner, tilegne tasterne indspillede makroer og naturligvis også styre RGB-belysningen.
Tilpasning gennem tastaturets taster
I den medfølgende lille manual til Cooler Master CK550 finder man instruktioner til at kunne gøre de selvsamme ting, som man kan i softwaren, direkte på tastaturet. Denne funktionalitet er ikke ny for Cooler Master tastaturer, men det er faktisk ret fedt at man kan tilpasse sit tastatur on-the-fly og uden at computeren behøver være indblandet. Dermed kan man også justere sit eget tastatur, hvis man midlertidigt skulle spille på en kammerats computer. Man kan gemme profiler på tastaturet og veksle mellem dem, igen uden brug af software om man vil.
Taster
Som allerede nævnt anvender Cooler Master CK550 nu Gateron switche, som minder meget om deres konkurrent, MX Cherry, der tidligere har været Cooler Masters svorne ven. I vandringen skal man være opmærksom på at Gateron føles en smule (læs meget lidt) mere glatte. Vores testeksemplar var med Gateron Red switche, som er en lineær switch, hvilket betyder at der ikke er nogen modstand i tasten.
Gateron switche er også med en højere aktivering end Cherry, hvis det skulle være noget man synes er vigtigt. Og hvis ikke så kan det være at det er noget man begynder at ligge mærke til, hvis man skifter til Gateron switchen i Cooler Master CK550. Det er nemlig sådan at grundet den lavere vægt i selve tasten og det at Gateron switche kræver mindre kraft at blive aktiveret resulterer i at de larmer uhyre meget når man rammer bunden af tasten. Denne høje og hule lyd var faktisk så mærkbar at dem jeg spiller med online med det samme kunne fortælle mig over headsettet at jeg havde skiftet tastatur for nu larmede jeg ganske meget gennem mikrofonen. Jeg anbefaler stærkt at man smider et par gummiringe, o-rings, under tasterne for det dæmper i hvert fald en del af larmen.
Foruden larmen er Gateron switchen egentlig ganske behagelig at taste på. Personligt må jeg dog nok erkende at jeg foretrækker lidt mere modstand i tasten, men der er smag så forskellig at jeg hverken kan sige øh eller bøh. Jeg kan forestille mig at nogle foretrækker den mere stive vandring i Gateron switchene end den mere bløde af slagsen i Cherry MX. Larmen er nok mindre til diskussion dog. Bemærk at man også kan få Cooler Master CK550 med henholdsvis brune og blå Gateron switche. De brune vil have en taktil feedback ved aktivering, men uden lyd og de blå vil have samme taktile feedback, men med en clicky lyd.
Konklusion
Et gaming tastatur er i dag mange ting. For nogle er det vigtigste nogle præcise taster, hvor andre sætter pris på holdbarhed, en tredje gruppe ønsker et flot design, en fjerde tilpasningsmuligheder og så videre. Der hvor det begynder at være svært er når den største gruppe nok vil have det hele på en gang. Det er her jeg synes at Cooler Master CK550 klarer sig ualmindeligt godt. Ser man bort fra at det er et meget larmende tastatur og at det højdemæssigt måske skulle være en tand lavere, så er der tale om et gaming tastatur med et lækkert design, masser af funktioner enten gennem tastaturet eller softwaren, god belysning og tilpasningsmulighed samt et robust og holdbart design. Man får i hvert fald meget for sine penge, hvis man kan leve med den høje bottom-out lyd.
[checklist]
- Flot og lækkert design med aluminium
- Tilpasning med og uden softwareinstallation
- Gode og præcise taster
- Kompakt trods det er fuld størrelse
[/checklist]
[badlist]
- Larmer
- Ret højt design
[/badlist]
Pris og tilgængelighed
Forventet udsalgspris er baseret på Cooler Masters pris i euro (90€), idet produktet i skrivende stund endnu ikke er landet på det danske marked; 799,-