søndag, november 24, 2024
ForsideAnmeldelserLydTest: Blue Raspberry mikrofon

Test: Blue Raspberry mikrofon

Hvis man lever af at optage lyd i form af enten podcasts eller interviews, så er der, for at sige det mildt, begrænsninger i den lydoptagelse man på normal vis kan få på sin smartphone eller andre mobile enheder for den sags skyld. Derfor har Blue Microphones nu skabt en mobil løsning fyldt med deres allerede gennemtestede teknologier i form af Blue Raspberry mikrofonen, som forbinder via USB eller Lightning til din mobile enhed. Men lad os se om den også efterlever forventningerne som navnet Blue Microphone i sig selv giver.

Hvad er der i æsken?

Som det har været tilfældet med Blue tidligere så er selve indpakningen i sig selv en lille gave fra producenten og når man begynder at pakke Blue Raspberry mikrofonen op er den det første der kommer frem, hvorefter man ligeså stille skal grave sig frem til resten af udstyret, som består af en bærepose i stof, USB-kabel, Lightning-kabel og en mikrofonstand-adapter.

Design

Blue Microphone formår at skabe nogle enheder, der blander moderne design med gammelt, men lader produktet fremstå ret retro i looket. Det synes jeg igen lykkes med Blue Raspberry, om end i mindre udstrækning end eksempelvis storebroren, Yeti.

Blue Raspberry er en kompakt mikrofon, som designmæssigt minder meget om en almindelig gammeldags mikrofon. Det skyldes de hullede riller i toppen og det røde kunstlæderbetræk på bunden af den. Den består hovedsageligt af plastik, men den grå plastik får den til at se ret så metallisk ud. På fronten finder man en LED-diode, der fortæller, hvorvidt mikrofonen optager eller er mutet ved enten at lyse grønt eller rødligt. Under denne LED finder man et Blue Microphone emblem sat på mikrofonen.

I siderne er der to skrueknapper til justering af volumen og gain. Gain bruges til at justere mikrofonens følsomhed og volumen justerer den lydstyrke man får på et par tilsluttede hovedtelefoner. Gain-knappen kan i øvrigt også trykkes ned, hvilket også er måden hvorpå man skifter mute fra og til.

Hovedtelefonerne sluttes til på bagsiden i den ene af de to porte man finder her. Den anden værende micro-USB porten til at drive mikrofonen og forbinde den til ens computer eller iOS enhed. Hvis man vil have talk-back funktionen med skal man dog huske at bruge en kompatibel app, såsom GarageBand fra Apple selv.

Blue Raspberry er nemlig kompatibel med både PC, Mac via almindelig USB-A og så er der det medfølgende Lightning-stik, som gør den kompatibel med din iPhone eller iPad på farten.

Foden til Blue Raspberry er skruet fast til bunden af den og kan skrues af, hvis man i stedet vil montere mikrofonstandadapteren via den samme skruemekanisme. Denne fod er af metal og er fleksibel i en sådan forstand at den kan flippes hele vejen rundt og sættes omkring mikrofonen for at det hele samlet fylder mindre og er nemmere at transportere.

Transporten er yderligere gjort nemmere ved at man får en lille stofspose med sin Blue Raspberry, hvor den og kablerne nemt kan være i. Modsat de poser man får til Blue hovedtelefoner, så er der ingen pladsmangel og det er nem at håndtere.

Funktionalitet

Målgruppen for Blue Raspberry er dem der skal optage noget i ordentlig kvalitet når de er på farten. Dermed ikke nødvendigvis sagt at de skal optage i toget på vej til deres destination, men måske ønsker de blot nogle autentiske optagelser fra diverse presse-events og lignende de er til. Mange gange skal man editere denne lyd gevaldigt før den kan komme live, men med Blue Raspberry skulle dette måske ikke være nødvendigt.

Man er i stand til at sætte et sæt hovedtelefoner til i siden og høre sin indspilning mens man laver den og inden det hele går for sig for alvor kan man justere mikrofonens gain til at passe til miljøet og situationen.

Optagelserne i Blue Raspberry er til sammenligning med Yeti en smule metallisk eller syntetisk, hvis altså man skulle synes der her er tale om en fair sammenligning, men for en mikrofon på farten er jeg faktisk ret så imponeret. Det kræver ganske vist at man kommer temmelig tæt på Blue Raspberry for at få den bedste lydkvalitet ud af den og imødekomme at den opfanger alt for meget støj omkring dig.

Langt bedre end gennemsnitsmikrofonen og med mulighed for at indspille på lidt længere afstand end fx den indbyggede mikrofon, hvis man da ellers har roen til det for ellers opfanger Blue Raspberry for meget støj som nævnt. Ellers kan man skrue gain helt ned og måske have held med at indspille noget mens man er på farten, uden at lytteren behøver blive generet af den omkringliggende støj man eventuelt kunne være udsat for.

Designet på Blue Raspberry er ret lækkert, efter min mening, trods plastikken, og de to knapper til henholdsvis lydniveau og gain er tilpas store til at de er nemme at håndtere, men man skal vide hvad man drejer på, da det ikke er indikeret på den.

Ganske vist er Blue Raspberry en relativt kompakt mikrofon sammenlignet med hvad der ellers findes derude, men det man normalt bruger som en mobil løsning fylder generelt en del mindre. Det skyldes tildels at der indeni Blue Raspberry er lidt mere tech at finde end i en standard lille mikrofon, såsom en Internal Acccoustic Diffuser (IAD), som er inspireret af det man finder i optagelsesstudier og koncerthaller. Ved at diffuse lyden fokuserer IAD teknologien på din stemme og instrument ved at dæmpe lyden af rummet du befinder dig i. Det kan i den grad mærkes når man optager med Blue Raspberry kontra den indbyggede mikrofon på din mobil eller bærbar. Dette burde ikke komme som en overraskelse, men lyden er helt igennem fantastisk. Sammenlignet med Yeti eksempelvis så er lyden dog en smule mere metallaisk og “kunstig”, hvis man skulle synes det er en fair sammenligning, men for en mikrofon på farten er det da imponerende man kan justere gain på mikrofonen og tilmed høre sin egen stemme imens man optager.

Konklusion

Det kan godt være at Blue Raspberry er temmelig kompakt af en “studio class” mikrofon at være, men den leverer faktisk en langt bedre lyd end jeg personligt havde forventet. Ikke fordi mine forventninger var sat lavt for jeg har haft en fin erfaring fra producentens andre produkter, men grundet størrelsen troede jeg der ville være tale om en mere hul oplevelse. Det viste sig ikke at være tilfældet og Blue Raspberry leverer faktisk en ganske glimrende optagelse. Hvis man tror den er i stand til at eliminere støjen fra på samme vis som en Yeti eksempelvis, så tager man fejl, men hvis man optager eller interviewer i et aflukket rum vil man blive overrasket over dens klare lyd.
Blue Raspberry har et diskret og stilrent design, der trods “moderniseringen” har et retro look, hvilket et eller andet sted Blue Microphone kompagniet udemærker sig på i min optik.
Summen af det hele er i virkeligheden at Blue Raspberry udemærker sig ved at optage i ordentlig kvalitet samtidigt med at man kan høre sin egen optagelse igennem jack-stikket og tilmed justere gain/følsomhed i nuet. Det hele kommer med en temmelig høj pris af en mobil mikrofon at være, men man får muligvis sparet tid og ressourcer på efterfølgende redigering, så det er måske ikke så tosset alligevel.

[checklist]

  • God lyd
  • Lightning-kabel og iOS understøttelse
  • Design

[/checklist]
[badlist]

  • Omkringliggende støj
  • Prisen

[/badlist]

Pris og tilgængelighed

Set til 1.450,-

Se aktuel pris hos PriceRunner

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Hvis man lever af at optage lyd i form af enten podcasts eller interviews, så er der, for at sige det mildt, begrænsninger i den lydoptagelse man på normal vis kan få på sin smartphone eller andre mobile enheder for den sags skyld. Derfor...Test: Blue Raspberry mikrofon