onsdag, januar 22, 2025
ForsideAnmeldelserTest: BenQ ScreenBar skærmlampe

Test: BenQ ScreenBar skærmlampe

Mangler du også lys på dit skrivebord når du arbejder eller læser. BenQ, som mange af os kender for skærme og projektorer, har angiveligt løsningen i form af deres ScreenBar, som kort fortalt er en smart lampe du sætter på toppen af din PC skærm.

Hvad er der i æsken?

Eftersom BenQ ScreenBar lampen er i et stykke, så er æsken til den også bred. Der er dog i æsken ikke meget andet end selve lampen, en skærmholder og et USB-ladekabel. Der er naturligvis også den obligatoriske manual, men æsken føles ret stor i forhold til det man tager ud af den. Det får produktet til at fremstå ret flot ved udpakning, men jeg tænker man sagtens kunne have sparet en smule plads.

Design

Mest af alt ligner BenQ ScreenBar en tynd soundbar højtaler, men modsat hvor man oftest placerer højtalere, så skal denne ScreenBar monteres på toppen af skærmen. Først og fremmest skal man sammensætte ScreenBar’en med dens monteringsenhed, som er designet til at blive placeret på toppen af din monitor.

På bagsiden af monteringsenheden er der en stor rund modvægt, som samtidigt hviler på bagsiden af skærmen, mens den forreste del holder fast i toppen af skærmen. Derfor skal man helst ikke have en for tynd ramme på skærmens top, hvis ikke BenQ ScreenBar skal være i vejen på selve skærmbilledet, som det ellers var populært i en overgang for smartphones med nudge og som Apple stadig mener man skal besværes med.

Monteringsenheden på BenQ ScreenBar er ret tung grundet modvægten og den er lavet til monitorer på maksimalt tre centimeter. Min egen skærm, en Samsung 34″ curved, er udfordret fordi den buer udad jo længere man kommer ned. Jeg kunne med nød og næppe montere BenQ ScreenBar på, men der skulle ikke meget til førend den så faldt af igen. Denne lille udfordring kan jeg dog nok ikke helt tilskrive ScreenBaren alene, for min skærm har dette kurvede og buede design, som den altså ikke er optimeret til. De fleste andre skærme vil det nok virke til.

På toppen af BenQ ScreenBar finder du fire runde knapper, som reagerer på touch fra din finger. Jeg oplevede dog til tider at jeg skulle trykke lidt hårdere og en enkelt gang eller to resulterede det så i at hele lampen væltede ned fra skærmen grundet den tidligere nævnte udfordring med montering på en tyk og buet skærm.

De fire knapper er til at justere lysstyrke, lysets varme, automatisk lysstyrke og så slutteligt tænd/sluk. Knapperne er på fronten af enheden identificerbare med et hvidt logo, som burde være nemt at se. Du kan dog ikke se, hvornår du har skruet op maksimalt eller minimalt, men når du holder knappen inde så går den fra yderpunkt til yderpunkt.

Farvets varme kan også justeres og fra et blåligt skær til et mere varmt og orange lys, der er mere behageligt for øjnene, men også gør at du nemmere kan falde i søvn. Det blå og kolde lys kan du bruge til at give dig selv lidt kunstig energi, men i længden kan det være trættende oplevede jeg. Der er altså hverken indikatorer for lysstyrke eller varme. Det er noget du skal tage på Gefühl.

BenQ ScreenBar kræver en aktiv USB port med strøm for den er ikke udstyret med sin egen strømkilde. Det betyder at du enten skal tænde din PC for at bruge lampen eller have en USB-port med aktiv ladefunktion i. For mig gør det ikke noget da jeg satte ScreenBar i en konstant “On” port, men det skal man huske, hvis man blot ønsker at sidde ved skrivebordet og læse eller skrive uden nødvendigvis at ville tænde for computeren.

Funktionalitet

For at være ærlig så var jeg indledningsvist ret skeptisk, da BenQ tog fat i mig og ønskede at præsentere deres produkt for mig. Jeg tænkte hvad en lampe over skærmen skulle kunne gøre anderledes end den opsætning jeg er vant til på hjemmekontoret i dag. Det viser sig at svaret er lig med temmelig meget.

Jeg har ikke nogen decideret lampe ved mit eget skrivebord, så sammenligningen til før og efter blev delvist foretaget ved mit eget bord, hvor jeg blot har en loftslampe som belysning og så vores andet skrivebord, hvor der er en lampe tilgængelig.

Oplevelsen med BenQ ScreenBar viste sig ret hurtigt at være begge løsninger langt overlegen og der måtte jeg bukke mig i virkeligheden for det havde jeg ikke forventet. Den positive oplevelse kommer ud af adskillige observationer.

For det første konstaterede jeg at den koncentrerede belysning direkte foran skærmen gjorde at jeg kunne se mine arbejdsredskaber bedre og det var uanset om det var selve tastaturet eller skriveredskaber når jeg havde papiret foran mig. Jeg læser til tider lange dokumenter i forbindelse med arbejdet og jeg følte langt om længe at jeg kunne udføre dette ligeså godt hjemme som på kontoret, hvor der var temmelig god loftsbelysning på mit skrivebord. Faktisk oplevede jeg at lyset fra BenQ ScreenBar havde den fordel at den var ensartet på hele skrivebordet foran min skærm og det kan man godt savne på kontoret, hvor der kommer lyskilder ind fra adskillige vinkler.

Den automatiske lysstyrke, som måler rummets lys og tilpasser BenQ ScreenBar derefter til at lyse med det som svarer til 500 lux i lysstyrke. Dette er fordi undersøgelser har vist at dette er den optimale lysstyrke for mindst belastning for dig, som sidder foran computeren. Jeg skal ikke selv gøre mig ekspert i belysning, men må derfor stole på disse undersøgelser, om end det ikke var altid jeg kunne mærke at BenQ ScreenBar gjorde noget nævneværdigt og ændrede belysningen selvom jeg legede med at tænde og slukke øvrig belysning i lokalet. Måske fordi jeg tilfældigvis ramte de samme magiske 500 Lux.

Modsat en skrivebordslampe så er ScreenBar fra BenQ en man monterer direkte på midten af skærmen og så får man god, klar og konsistent belysning foran sig. Det betyder også at man ikke får et genskær på skærmen eller en vinklet skygge fordi lampen kommer fra en bestemt side.

Jeg sidder med et Logitech Brio 4K webcam på min Samsung monitor generelt og her kom BenQ ScreenBar desværre lidt til kort. Selvom jeg har set at andre har haft held med at montere deres kamera på toppen af ScreenBar lampen, så var det ikke muligt for mig. Tingene faldt simpelthen ned, hvis jeg forsøgte og det skyldes nok at min skærm er lidt tykkere og derfor ikke giver nok støtte til den ekstra vægt. Det betød at jeg skulle flytte kameraet i en af siderne i stedet og det kunne jeg såmænd også godt leve med.

Konklusion

Hvis du sidder foran computeren og arbejder, så er jeg fristet til at påstå du ikke kan undvære et produkt a la BenQ ScreenBar, som simpelthen gør det at sidde foran computeren i flere timer dagligt langt mere behagelig og praktisk. Da den passer på de fleste monitorer kan jeg varmt anbefale den til alle, som sidder med kontorarbejde hjemme og i særdeleshed dem som ikke udelukkende sidder og arbejder på en PC, men også skal læse og skrive i hånden i ny og næ. BenQ ScreenBar er en af de produkter, som virker for simple til at gøre en forskel, men ender med at gøre en kæmpe forskel.

Positivt

  • Automatisk justering af lysstyrke
  • Godt og ensartet lys
  • Nem montering og simpelt produkt
  • Ingen genskær

Negativt

  • Pris
  • Webcam skal flyttes i siden i visse tilfælde

Pris og tilgængelighed

Set til 709,-

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Mangler du også lys på dit skrivebord når du arbejder eller læser. BenQ, som mange af os kender for skærme og projektorer, har angiveligt løsningen i form af deres ScreenBar, som kort fortalt er en smart lampe du sætter på toppen af din PC...Test: BenQ ScreenBar skærmlampe