lørdag, november 23, 2024
ForsideAnmeldelserTest: ASUS TUF Gaming AX6000 router

Test: ASUS TUF Gaming AX6000 router

Vi kigger i denne omgang på ASUS’ TUF Gaming AX6000 router med lidt mere under coveret end blot god WiFi dækning. Der er foruden (for gaming) det obligatoriske RGB også Link Aggregation og vi ser nærmere her i testen.

Hvad er der i æsken?

Vanlig TUF Gaming farver, så er æsken til AX6000 routeren i den gyldne sorte kombination med masser af illustration og tekst rundt omkring hele æsken. Mens æsken er farverig, så er selve indholdet en smule mere beskedent og består af selve router, ethernet-kabel og strømforsyning. Strømforsyningen er med adapter til både EU og UK stik og så er der også en kort manual til opsætning.

Design

Man fristes til at sige at TUF Gaming AX6000 minder om enhver anden bordmodel af en router med en flad base og et par antenner, der stikker op. Forskellen er så bare at TUF Gaming AX6000 mere ligner noget taget ud af en Sci-Fi film og så har den seks antenner, der stikker op.

Antennerne på TUF Gaming AX6000 kan du indstille relativt frit ved at vippe og dreje dem. Da det kan have en indflydelse på styrken af dit signal visse steder, så er det ikke helt uvæsentligt.

Det som dog overrasker mig i den forbindelse er at den ikke er udstyret med mulighed for vægmontering. Da antennerne kan vippes og designet i øvrigt er ret fladt, så er det næsten ærgerligt at man ikke har mulighed for at hænge TUF Gaming AX6000 på en væg, hvor den vil kunne fylde endnu mindre.

Hvis du dog hængte TUF Gaming AX6000 på væggen ville du ikke være i stand til at se dens LED-lys på fronten, som fortæller om status på forbindelsen. Dette lys fandt jeg i øvrigt ikke ud af at slukke via browseren, mens funktionen var fint tilgængelig via den mobile app.

TUF logoet på fronten af TUF Gaming AX6000 routeren kan skifte farve eller rettere du kan sætte den til at skifte farve og have forskellige effekter om du vil. Du kan give lyset forskellige effekter såsom at blinke, skifte farve selv, osv. Endnu en årsag til at det kunne være fedt at kunne hænge den på væggen i virkeligheden.

Bagtil er TUF Gaming AX6000 udstyret med fem LAN porte foruden den ene WAN port og dét er 25% mere end den gennemsnitlige router på markedet. Udover dét har du dog “kun” en USB 3.0 port og ikke meget andet at gøre godt med. På bagsiden finder du også knapperne til WPS, tænd/sluk, reset og så porten til strøm.

Undersiden af TUF Gaming AX6000 er så udstyret med fire relativt store gummifødder, som fint sørger for at routeren bliver på sin plads, selvom det egentlig, for mit vedkommende, sjældent er en enhed jeg rører ved.

Funktionalitet

Af en gaming router så havde jeg forventning om at opsætningen ville foregå langt hurtigere end det blev tilfældet med TUF Gaming AX6000, som jeg var næsten elleve minutter om at sætte op første gang. Jeg fejlede i øvrigt første gang og måtte genstarte processen.

Når det så er at man har sat TUF Gaming AX6000 op så er det muligt at “lege” med indstillinger via både en app på ens smartphone såvel som via browseren på computeren. Intet nyt der, men det er værd at bemærke at jeg synes ASUS’ app er ganske fin. Den er begrænset i forhold til web interface, men i mindre grad end andre løsninger som Netgera eksempelvis.

Når du så har ændringer, der skal træde i kraft, så er TUF Gaming AX6000 relativt hurtig til at implementere disse og genstarte, så det er trods alt et plus.

Med den (relativt) nye navngivning på WiFi, som nu blot har fået tal, så er det ikke fordi TUF Gaming AX6000 byder på den seneste teknologi, men den er dog WiFi 6 og kører altså med Dual band på 2.4 GHz og 5 GHz, hvilket giver ganske fin dækning i mine tests. Da vi nu er i et nyt hjem og med en anden opsætning, så har jeg ikke den lange liste af routere at sammenligne med, men af en enkelt router at være, så er jeg fint tilfreds med signalstyrken på TUF Gaming AX6000.

Signalstyrken er naturligvis én ting, mens det kan være noget helt andet når vi begynder at måle selve hastighederne, som en router præsterer. Vores fiberforbindelse i hjemmet er på 1000/1000 og denne klarede TUF Gaming AX6000 fint på niveau med hvad jeg kunne forvente at der kan trækkes gennem de kabler og afstande, som der er mellem fiberboks og opkobling. Resultatet er en internethastighed på henholdsvis 911 Mbps i Download og 899 Mbps i Upload.

Disse hastigheder faldt til cirka lidt under det halve når jeg bevægede mig til yderpunkterne af vores hjem på 140 kvadratmeter, hvilket heller ikke var helt skidt, idet ping nærmest ikke blev påvirket. Det var altså på denne måde muligt at game og streame samtidigt uden at opleve udfald på netværket i de mere end tre uger jeg havde TUF Gaming AX6000 til test i hjemmet.

Jeg havde ikke mulighed for at teste og udnytte TUF Gaming AX6000s fulde potentiale, idet routeren understøtter Link aggregation, som gør dig i stand til at udnytte to porte til én sammenkoblet forbindelse (fordobling af hastigheden), men jeg synes det er rigtig fedt at man har muligheden for at gøre dette. Det er en sjælden feature, som jeg håber vi kommer til at se mere til i high end routere, som disse.

En anden feature, som jeg umiddelbart kun kan finde frem til at ASUS understøtter, er at TUF Gaming AX6000 også understøtter deres AiMesh teknologi. Denne kan du i øvrigt læse mere om ved at følge dette link. I bund og grund går det ud på at forvandle routere til Mesh-noder, så du på samme netværk kan udvide dit netværks signal og hastighed, hvilket bestemt ikke er uvæsentligt i større hjem eller hjem med flere etager og tykke vægge.

For så vidt angår “gaming” delen af TUF Gaming AX6000, så er det ikke fordi den er uden funktionalitet, der gør den lidt ekstraordinær i forhold til en almindelig router, men det er ikke helt på niveau med andre gaming routere jeg har spillet på. Eksempelvis har Netgears Nighthawk serie en noget mere omfattende software, som sørger for at du som gamer bliver smidt på servere med mindre lag og god hastighed. Det er dog en parameter, som kan være meget svær at måle på.

TUF Gaming AX6000 tilbyder i stedet aktivering af gaming på dedikerede enheder og så er en af dens porte “gaming”, så du ved at du skal/bør slutte din gaming enhed til denne port for at få den prioriteret på netværket. Det er nemlig sådan at en gamers internet er noget mere følsomt end dem som streamer og surfer. Det er altså ikke så omfattende, men ligesom med Nighthawk (og egentlig en masse andre gaming produkter), så må du stole på at flaskehalsene er elimineret og du får en fordel over dine konkurrenter. Udstyret gør dig dog ikke til en bedre gamer.

Konklusion

TUF Gaming AX6000 er lidt en ulv i fåreklæder og før du tænker den var lidt søgt, så skyldes det at jeg egentlig ikke gjorde mig de store tanker om denne router. Den er lidt futuristisk designet og “kun” WiFi 6, men til gengæld er den ret hurtig til at opdatere ændringer i indstillingerne, hastighederne kan man ikke være utilfreds med og heller ikke signalstyrken. Derudover får du en router med Link aggregation og mulighed for AiMesh, så du har altså en router med en masse funktionalitet i én pakke. Jeg er lidt skuffet over at man ikke har medtaget vægmonteringsmulighed på den, men det er egentlig så også det eneste jeg kan sætte en finger på når man tænker på dens pris og øvrige funktioner i det hele taget.

Positivt

  • Godt signal
  • God hastighed
  • Nem at sætte op og justere
  • Link aggregation

Negativt

  • Kan ej vægmonteres
  • Fylder en del med sine seks antenner

Pris og tilgængelighed

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Tidligere artikel
Næste artikel
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Vi kigger i denne omgang på ASUS' TUF Gaming AX6000 router med lidt mere under coveret end blot god WiFi dækning. Der er foruden (for gaming) det obligatoriske RGB også Link Aggregation og vi ser nærmere her i testen. Hvad er der i æsken? Vanlig TUF...Test: ASUS TUF Gaming AX6000 router