onsdag, januar 22, 2025
ForsideAnmeldelserTest: ASUS RT-AX92U Mesh System

Test: ASUS RT-AX92U Mesh System

Mesh systemer er populære og hos ASUS tænker man, hvorfor ikke gøre dem klar til fremtiden med det samme og har dermed gjort RT-AX92U sættet WiFi 6 klar og sendt til os for at teste igennem. Vi giver vores vurdering her og du kan læse med.

Hvad er der i æsken?

ASUS RT-AX92U er nok den største æske til et sæt / system med to såkaldte satellitter jeg har været i besiddelse af. Udstyrslisten er ikke så lang at man tænker det giver mening på baggrund a dette, men derimod er de to satellitter netop større end hvad man måske er vant til. De har nemlig en del antenner hver især, men selve designet kommer vi nærmere ind på senere. Foruden de to finder man et ethernet-kabel, to strømforsyninger til de to satellitter og noget papirværk.

Design

De to satellitter i RT-AX92U sættet er identiske og man vælger selv, hvilken man vil bruge som router eller den man blot slutter til sin egen router. De fylder “lidt” mere end mange andre satellitter jeg har set i Mesh systemer og det at de er udstyret med fire antenner hver gør det ikke bedre. Højdemæssigt er de måske ikke så høje når antennerne er slået ned og de behøver faktisk ikke være slået op for at WiFi virker. Dog er det nok anbefalelsesværdigt for signalstyrken.

Har man ikke plads på gulvet, reolen eller andre steder, så er ASUS RT-AX92U også mulige at montere på væggen, men til dette formål følger der ikke skruer med til i pakken, hvorfor man må bruge sine egne.

Ofte ser man at Mesh satellitter har nogle få porte på sig at gøre godt med, men med ASUS RT-AX92U er hver satellit godt udstyret og besidder en USB 2.0, en USB 3.0, fire LAN porte og en WAN-port til selve netværksforbindelsen.

Selvom ASUS RT-AX92U har et relativt simpelt sort design med en snært af guld i kanten, så er mønsteret på toppen noget, der får sættet til at ligne noget fra producentens gaming-linie. Der er i hvert fald ikke tale om et så distræt design, som man ellers ser Mesh systemer have. Især når antennerne er slået op.

På fronten er satellitterne udstyret med LED-lys, der fortæller dig om status på forbindelsen og disse lys kan også slås fra så de ikke generer om natten eksempelvis.

Funktionalitet

Du har adskillige måder, hvorpå du kan sætte ASUS RT-AX92U op. Enten ved brug af en computer eller et smart device, hvor du via computeren logger ind på routeren via en browser eller ved at installere en app på din smartphone/tablet. Uanset hvad skal du forbinde de to enheder én ad gangen for at gøre den ene til master og anden til klient så at sige.

Min egen initiale opsætning fejlede fordi satellitterne skulle firmware-opdateres og dette skulle ske ved at tage en ad gangen gennem denne proces også. Du er dog som bruger temmelig meget guidet igennem processen, så det burde være muligt for enhver at komme i gang med.

Brugerflade og indstilling

Selve brugerfladen til opsætning og indstilling af ASUS RT-AX92U er ligetil, om end den måske er en lidt stor mundfuld for de uerfarne it-brugere. Selvsamme skal slet ikke aktivere de avancerede funktioner på ASUS RT-AX92U da man hurtigt kan blive tabt i “oversættelsen”. Apropos oversættelser så er Firewall direkte oversat til Brandmur, så jeg har lidt på fornemmelsen at oversætteren enten har lært dansk online eller bare ikke er it-minded selv.

Selve brugerfladen til opsætning og indstilling af ASUS RT-AX92U er ligetil, om end den måske er en lidt stor mundfuld for de uerfarne it-brugere. Selvsamme skal slet ikke aktivere de avancerede funktioner på ASUS RT-AX92U da man hurtigt kan blive tabt i “oversættelsen”. Apropos oversættelser så er Firewall direkte oversat til Brandmur, så jeg har lidt på fornemmelsen at oversætteren enten har lært dansk online eller bare ikke er it-minded selv.

Jeg vil vove og påstå at de fleste der erhverver et Mesh system vil være tilbøjelige til “bare” at sætte det op og så ellers lade det køre. Det kan man også med ASUS RT-AX92U, selvom der er lidt opsætningsudfordringer som nævnt, men i den prisklasse som ASUS RT-AX92U befinder sig i og den lange featureliste sættet besidder så ville det være lidt synd ikke at udnytte den til det yderste.

Menuen (eller appen skulle du vælge at installere den) er nemlig fyldt med smarte funktioner, som skal være med til at sikre dig det bedste og mest stabile netværk. Der er funktioner som QoS (Quality of Service), AiProtection, WiFi 6, der gør at ASUS RT-AX92U skiller sig ud både hvad angår hastighed, men også fremtidssikring. Du har kort sagt langt mere kontrol over din internetforbindelse og dét på en nogenlunde nem brugerflade. For gamere er det ekstra fedt at QoS kan sættes til at prioritere spil-pakker og du dermed oplever en lavere ping.

Dækning

Det som er vigtigt at bemærke ved et Mesh system skulle man ikke være bekendt hermed, så er der tale om en avanceret måde at udvide et WiFi netværk på. Årsagen til at der ikke bare er tale om en såkaldt range extender er at et Mesh har flere netværksbånd mellem hinanden og det betyder at ASUS RT-AX92U ikke bare opfanger ét signal som den skubber videre med fald i signalstyrke til følge. I realiteten betyder det at du får stort set den samme hastighed i det udvidede netværk, som fra den første satellit/router. Hvis du tilføjer flere satellitter og dermed udvider netværket yderligere kan du få afdækket et kæmpe stort område uden hastighedstab og et dårligere signal.

Vores rækkehus på tre etager er et godt sted at teste sådan noget som Mesh, fordi man hurtigt mister noget hastighed og signalstyrke når signalet skal på tværs af etager. Signal i et WiFi er nemlig mere eller mindre vandret groft sagt, men styrken falder i hvert fald når man bevæger sig op og ned.

Med ASUS RT-AX92U udvides signalet for hver satellit og signalet bør alt andet lige være lige stærkt ved udkanten af den anden satellit som den ville være hvis man blot havde én. Og det var også min oplevelse med ASUS RT-AX92U, hvor jeg placerede satellitten i stuen og routeren på første sal, så var signalet langt kraftigere ved min indgang end jeg oplever med min ellers kraftige router. Så alt i alt en god oplevelse med signalstyrken.

Hastighed

Hvad angår hastighed, så er denne endnu vigtigere end signalstyrken i virkeligheden, for hvis hastigheden ikke følger bare nogenlunde med, så vil jeg hellere at signalet forsvandt, så min telefon fx ikke troede at den havde forbindelse bare. Det sker nemlig på nuværende tidspunkt med routeren foran hoveddøren og så kommer internettet ingen vegne. Med ASUS RT-AX92U rækker netværket også lige udenfor hjemmet.

Mine hastighedsmålinger viste via ASUS RT-AX92U ikke en højere hastighed end min nuværende router når jeg stod der hvor routeren også står i vores stue på 1. sal. Derimod var det en hel anden historie når jeg lavede målinger på WiFi via min telefon i stueetagen. Her ville min nuværende router smide netværket ned med over 65% og med ASUS RT-AX92U mistede jeg knap nok 5% på min 100 Mbit forbindelse. Meget tilfredsstillende resultat, som du så også kan udvide yderligere. Takket være WiFi 6 kan du i teorien få en samlet båndbredde på 4804 Mbps med ASUS RT-AX92U.

Aggregate WAN med 2 x 1 Gbit, så du med dette er sikret en fantastisk høj hastighed, som jeg dog desværre ikke havde mulighed for at teste. Derudover havde jeg heller ikke mulighed for at teste WiFi 6 (802.11x) på ASUS RT-AX92U, da jeg i skrivende stund ikke besidder kompatible enheder.

Konklusion

Døjer man med dårlig netværksdækning enten fordi man har flere etager eller et stort hus, så er Mesh det nyeste indenfor trådløse netværk til at løse disse problemer. ASUS RT-AX92U er måske ikke den billigste løsning på markedet til formålet, men til gengæld får du et fremtidssikkert produkt, med kanon dækning og hastighed. Dertil er systemet udstyret med adskillige LAN-porte, om end det måske er årsagen til det lidt klodsede design med de store antenner. Opsætningen er relativt nem, men jeg vil mene at grundet pris og funktionalitet at ASUS RT-AX92U er til den avancerede bruger eller gamer, der bare skal have det yperste og så ikke behøver et diskret design i processen. Prisen er høj, men i og med at det er et Mesh med den nyeste teknologi er det også forventeligt.

Positivt

  • Hastighed
  • WiFi 6 og signalstyrke
  • Aggregeret 2 Gbit forbindelse
  • 4 LAN porte
  • Understøtter indstilling via app

Negativt

  • Design
  • Lettere kompliceret brugerflade på nettet

Pris og tilgængelighed

Set til 2.999,-

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Mesh systemer er populære og hos ASUS tænker man, hvorfor ikke gøre dem klar til fremtiden med det samme og har dermed gjort RT-AX92U sættet WiFi 6 klar og sendt til os for at teste igennem. Vi giver vores vurdering her og du kan...Test: ASUS RT-AX92U Mesh System