søndag, november 24, 2024
ForsideAnmeldelserTest: ASUS ROG Theta 7.1 headset

Test: ASUS ROG Theta 7.1 headset

ASUS synes ikke at gaming headsets skal være præget af “gaming” lyd, men derimod at kvalitetslyd også skal gøre sig gældende her og ganske rigtigt bruger mange gamere også deres headset på tværs af både musik, film og gaming. Med ASUS ROG Theta headsettet byder producenten på et headset til audiofiler med indbygget DAC forstærker og hele otte lyddrivere. Vi ser nærmere på et af de største headsets vi har haft til test.

Hvad er der i æsken?

Med Theta har man hos ASUS tænkt at folk, der køber sig sådan et sæt igen skal mærke suset ved at pakke noget sejt op. Derfor er indpakningen lidt anderledes og selve unboxing lidt spændende. Indholdet består af selve headset, aftagelig mikrofon, ekstra ørebøffer i stof, USB-C til USB-A kabel.

Design

Som jeg løftede sløret lidt for indledningsvist, så er ASUS ROG Theta 7.1 et kæmpe sæt hovedtelefoner. Det er heller ikke så underligt for i hver ørebøf er der fire separate lyddrivere i forskellig størrelse mellem 30 og 40 mm. Det er dermed nok det største sæt jeg har haft fornøjelsen af at have haft på hovedet. Det kan være det er overgået af Sennheiser HE 1, som jeg dog ikke har målene på og mindes kun vagt også var ret voldsomme i størrelsen.

Modsat Sennheisers HE 1, som i øvrigt er en helt anden liga, så skal ROG Theta ikke varme op før det er klar til brug. Headsettet her er derimod via USB forbindelse og du kan selv vælge om du vil benytte USB-C forbindelsen eller ej. Hvis du vil bruge ROG Theta på en mobiltelefon så er det naturligvis USB-C forbindelsen og udelukker altså brug med Apples iPhones. Husk dog at din telefon kan være med automatisk sluk af OTG Lager funktionen, som det er tilfældet på min OnePlus. Det betyder blot at du skal slå funktionen til hver gang du vil til at bruge ROG Theta med din telefon.

Designet af ROG Theta er ret cool og selvom ørebøfferne er voldsomt store, så er der kun én side, som de bliver holdt på plads fra og denne mekanisme er lavet således at de kan vippe temmelig meget, hvilket sørger for at de klamrer sig om hovedet på dig.

Selve ørebøfferne er i øvrigt udstyret med hul igennem toppen og bunden, så luft kan komme ud og det burde alt andet lige både betyde noget for komforten, men også den lydprofil, som man får ud af dette headset. Apropos komfortløsning så er hovedbøjlen udstyret med en pude, som er stofovertrukket og med rigelig polstring.

Selve ørebøfferne kan man selv vælge, hvorvidt man ønsker at de er med kunstlæder eller stof. Uanset om man vælger den ene eller anden løsning er den del som kommer i direkte berøring med din hud med stof. Jeg glæder mig allerede til at teste hvor behagelige disse hovedtelefoner er på hovedet selv inden jeg har fået dem på. Med 650 gram er der dog ikke tale om en letvægter, så det gør det lidt spændende alligevel.

ROG Theta oser af kvalitet og der er også brugt andet end plastik i konstruktionen. Selve hovedbøjlen er også af metal og med ROGs signatur-mønster på som en ekstra detalje også. Min vridetest gjorde egentlig ikke indtryk på dette headset umiddelbart for det afgav meget vage knirk og virkede ikke som om det skulle lige til at knække hellere.

Mikrofonen er placeret på den venstre ørebøf og er samtidigt aftagelig. Ved at man tager det af efterlades der et hul, men det gør den nemmere at have med rundt, hvis man da ellers ønsker at have et så stort headset på hovedet når man render ud og er “mobil”. Hullet er synligt når man kigger efter det, men er ikke vildt meget iøjefaldende i virkeligheden.

Man kunne fristes til umiddelbart at tænke at kvag der er tale om et gaming headset og i denne størrelse, så var der også blevet plads til en hel masse knapper, men ASUS har rent faktisk valgt at være beskedne på dette punkt og inkluderer blot to knapper på den venstre ørebøf under mikrofonen. Den ene knap styrer “styrken” på hovedtelefonerne og gør at de enten kan bruges på PC eller mobil. I mobil tilstand virker de dog med PC, men ikke omvendt, da telefonerne ikke har strøm nok til at drive dem. Den anden knap er til at justere lydniveau med og mute mikrofonen. Det er ikke en rulleknap, men den er nem at betjene.

Jeg har set adskillige hovedtelefoner med udskiftelige ørepuder, men jeg synes at ASUS har formået at lave et design, hvor de trods størrelsen er nemme at “betjene” og tage af og på. Det er forventeligt ikke en feature man forventes at gøre jævnligt, men ikke desto mindre, så er det vigtigt at øvelsen er nem. Jeg kunne eksempelvis godt finde på at have én opsætning hjemme og en anden ude eller henholdsvis sommer og vinter.

Funktionalitet

ASUS ROG Theta fås i to udgaver og vores 7.1 er den med de mange lyddrivere, men sættet fås også med såkaldte Electret drivere, som vi af gode grunde ikke kan komme nærmere ind på. Bag de otte lyddrivere i vores testeksemplar gemmer der sig en Hi-fi ESS 9601 Quad AMP forstærker samt en egen-udviklet DAC, som alligevel skal sørge for en fantastisk lydoplevelse. Det lader vi dog naturligvis ikke gå utestet hen, hvorfor vi dykker ned i de enkelte funktionelle sider af dette monster af et headset i de næste par afsnit.

Software

Hvis du vil justere indstillingerne på ROG Theta 7.1, så skal du installere ROG Armoury. Selvom ROG Theta virker med MacOS, så er denne specielle software kun kompatibel med Windows. Det skal man måske ikke kun være ked af for den har det med at give en irriterende prompt, hver gang man starter Windows op og den kommer ikke kun én gang, men to.

ROG Armoury byder virkelig på mange indstillinger for lyden og man kan tweake den i meget små detaljer, hvis man ønsker at gøre lyden noget mere personlig.

Til trods for at der er 8 højtalere kaldes det for virtuel surround i softwaren, men ROG Theta tilbyder blandt noget af det bedste surround i gaming headset jeg har haft fornøjelsen at lege med. Selvom det efterhånden er ret lang tid siden, så var det eneste headset, som efterlod en endnu bedre surround fornemmelse ASUS’ egen ROG Strix, der ligeledes havde flere højtalerdrivere per ørebøf. Denne kan du læse vores test af her.

Surround på headsets er en meget individuel oplevelse, for højtalerne er lavet og vinklet på en bestemt måde og vores ører er sjovt nok af forskellig form og størrelse, så uanset hvordan vil der altid være en forskellig oplevelse. Jeg forsøgte ellers gennem ASUS ROG Armoury softwaren at tilpasse surround effekten, hvilket hjalp, men jeg mindes stadig at Strix gjorde mig bedre i stand til præcist at vurdere, hvor fjenderne i CS:GO befandt sig. Det fede er dog helt klart at du kan tilpasse surround effekten på ROG Theta.

Du kan også tilpasse andre indstillinger, så lydprofilen passer mere til din stil og ønske. Nogle indstillinger er mere tydelige, såsom Bass boost, og andre mere moderate såsom mikrofonens klarhed. Ved at aktivere Bass Boost til det højeste vibrerer headsettet nærmest på hovedet når der sker store eksplosioner i fx Modern Warfare.

Mikrofon

ROG Theta 7.1 har en meget fin mikrofon, som kan bøjes til en vis grad og i hvert fald nok til at man kan indstille den så den passer til, hvor du ønsker den i forhold til munden. Mute-knappen på selve headsettet er osgå nem at identificere og også at ramme, så man hurtigt kan snakke med en sidekammerat, uden at involvere alle sine kammerater i krig med i samtalen.

Selve mikrofonen er overraskende god og screener ganske fornuftigt lyd væk, som ikke behøver at komme med i multiplayer-kommunikationen, såsom støjen fra mit mekaniske tastatur og konen, som ser fjernsyn i rummet ved siden af. Det er alt sammen lyde, som mange af de andre headsets jeg har testet ellers fint opfanger, selvom man ikke vil det.

Lydkvalitet

Lydmæssigt er der virkelig ikke meget at komme efter på ROG Theta 7.1. Det skulle da kun lige være at jeg havde forventet de kunne spille højere. Dermed ikke sagt at de for mit vedkommende ikke kunne spille højt nok, for det kunne de bestemt og jeg skruede nok alligevel maksimalt halvvejs af hvad der var muligt, men jeg ved også bare at jeg har været udfordret af andre, som kan lide det er endnu højere. Med den vægt og størrelse forventer man bare noget mere volumen i lyden og årsagen til at det ikke kommer kan nok godt skyldes at lyden jo er fordelt på “små” drivere i stedet for én stor (selvom de nu er af rimelig størrelse hver især).

Når det kommer til balance så er du som bruger temmelig meget selv herre over, hvad du ønsker at høre, for du har gennem softwaren en fin equalizer og tilpasning af surround effekt. Ved musik anbefaler jeg at surround bliver slået helt fra for at man får den rigtige lyd og den rigtige lyd dét får man. Man kunne sagtens med ROG Theta 7.1 snyde mig i en blindtest til ikke at ville gætte på at der er tale om et gaming headset. De spiller rigtig godt og lyden har en fin klarhed, balance og tonerne er godt separeret.

Surround effekten er temmelig god, som jeg nævnte tidligere, om end ikke den bedste jeg har haft fornøjelsen af, men ikke desto mindre, så var det muligt for mig at præcisere, hvor fjenden var og også bruge det til min fordel, især i skydespil, men også i bilspil, hvor man også bruger lyden meget til at orientere sig med.

Komfort og brug

Som allerede nævnt er det muligvis nødvendigt at slå OTG Lager funktionen til på din android telefon for at du kan anvende ASUS Theta med din telefon, så selvom du sætter headsettet i “mobile” mode så kræver den fortsat strøm fra telefonen for at blive drevet.

Ser man isoleret på størrelsen af ASUS Theta 7.1 kunne man godt frygte at de ville være for voldsomme at have på hovedet. Man bliver en smule mere tryg når man ser hvor store og fyldige ørepuderne er og under brug gør de faktisk deres job ganske glimrende. Trods vægten på langt over et halvt kilo, så er ASUS ROG Theta 7.1 meget behagelige at have på hovedet.

Mine egne ører er især glade for at der er mulighed for at sætte ørepuderne af stof på for uanset, hvordan jeg vender og drejer det, så er læder og kunstlæder for lukket til mig og mine ører sveder gevaldigt. Med ROG Theta 7.1 er der fin luft inde i selve puderne, hvilket til dels også er den store størrelse. I nedenstående billede ses også hvor dybe puderne rent faktisk er.

Konklusion

ASUS ROG Theta 7.1 er et af de absolut største headsets vi har haft til test her på siden. Til trods for at ROG serien er bygget til gamere, så har man med dette headset lagt vægt på at lyden er rigtig ved hjælp af en indbygget forstærker og DAC. Det kan i den grad mærkes for ROG Theta 7.1 leverer en fantastisk lydoplevelse på både musik og spilsiden. Det kræver lidt indstilling og tilvænning, men man har som bruger rig mulighed for at have ét headset til det hele. Dog vil jeg sige at til trods for at det kan sluttes til en mobiltelefon, så er størrelsen ikke egnet til at man har dem med på farten, men det må folk nu selv vurdere i virkeligheden. Man får i hvert fald et voldsomt fedt headset, som dog trækkes lidt ned af en ikke så perfekt software, som kræver lidt tålmodighed at lege med.

Positivt

  • God lyd
  • Komfortabel
  • Cool design
  • God mikrofon
  • Surround bedre end gennemsnittet

Negativt

  • Voldsomt store
  • Software tung at arbejde med
  • Pris

Pris og tilgængelighed

Vejledende udsalgspris 2.099,-

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Test: DJI Neo drone

Test: Logitech Ergo M575S

Test: Logitech MX Ergo S

Reklame

Seneste kommentarer

ASUS synes ikke at gaming headsets skal være præget af "gaming" lyd, men derimod at kvalitetslyd også skal gøre sig gældende her og ganske rigtigt bruger mange gamere også deres headset på tværs af både musik, film og gaming. Med ASUS ROG Theta headsettet...Test: ASUS ROG Theta 7.1 headset