søndag, december 22, 2024
ForsideAnmeldelserTest: ASUS ROG STRIX XG27VQ gaming monitor

Test: ASUS ROG STRIX XG27VQ gaming monitor

Kurven til sejr er sloganet for ASUS’ nyeste gaming skærm, navnlig ASUS ROG STRIX XG27VQ, og phun er intentionel i denne, idet der er tale om en buet (curved) skærm til gameren og med alt der hører til. Med 27″ er den ganske standard i størrelsen og Full HD opløsningen er heller ikke noget, der lige frem får den til at skille sig ud fra mængden. Hvad er det så, der gør denne skærm lettere særlig når det kommer til dette marked? Det ser vi nærmere på i vores test af den her og bare rolig vi kalder den bare forkortet ASUS XG27VQ for fremtidig reference.

Hvad er der i æsken?

Det betyder temmelig meget for indpakningen at skærmen lige pludselig er buet for jeg har til dagligt en ASUS PB277Q stående og dennes æske fylder nok det halve i dybden. Dertil kommer det dog også at foden til og det overordnede design af ASUS XG27VQ er væsentligt anderledes. I æsken finder man skærmen med dertilhørende fod, strømkabel med strømforsyning, DisplayPort-kabel, HDMI-kabel, LED-covers og en masse papir.

Specifikationer:

  • Skærmstørrelse: 27″
  • Paneltype: VA
  • Opløsning: 1920×1080
  • Responstid: 4 ms
  • Opdateringsfrekvens (max): 144 Hz
  • Sync: FreeSync (AMDs grafikkort)
  • Tilslutninger: DisplayPort 1.2, HDMI 1.4, DVI-D
  • Vægt: 6,9 kg
  • Dimensioner (med stand): 619.64x(523.91~423.91)x268.62mm
  • Dimensioner (uden stand): 619.64×371.12x109mm

Design

Det første iøjefaldende designtræk man ligger mærke til på ASUS XG27VQ er dens ret tynde ramme omkring panelet. Denne tynde ramme går hele vejen rundt på nær bunden og det gør faktisk at skærmen fremstår som værende større end dens 27″. Det betyder også at det er nemmere at stille to eller flere skærme ved siden af hinanden uden at et delt skrivebord lider af samme grund. Den er ikke helt rammeløs, men bestemt en af de pænere skærme på dette punkt.

Selve panelet og skærmdelen har ellers ikke noget bemærkelsesværdigt på fronten og dette mener jeg på den gode måde for der er ingen forstyrrende eller unødige elementer at spotte. Der er et diskret ROG logo i midten af bund-rammen og mere er der faktisk ikke.

De lidt mere iøjefaldende elementer finder man først på bagsiden af ASUS XG27VQ eller på foden. For at blive på skærmdelen i første omgang koncentrerer vi os bagsiden. Her finder i nemlig en cirkel med lys, som er ASUS’ RGB bidrag til dette gaming produkt. Alt skal være med RGB belysning og på denne skærm er det så muligt at vise dem, der måtte kunne se skærmen fra bagsiden, at man har et RGB lys man kan indstille i forskellige farver og effekter. Lyset er ikke just kraftigt så selv hvis man har skærmen relativt tæt op ad væggen vil man ikke få glæde af den, som det eksempelvis er tilfældet med Philips Hue fjernsyn.

Lys er dog en genganger på dette produkt og også foden kan lyse op. Her er det muligt at lade et ROG logo eller eget designet logo skinne ned på bordpladen under skærmen. Der er dog ikke den samme mulighed for RGB og valg af forskellige farver eller effekter, hvilket ellers er den placering, hvor det havde givet mere mening. Dette designvalg, hvor ASUS har valgt at bagsiden af skærmen skal kunne lyse op i forskellige farver uden at give den samme mulighed til under skærmen er ikke helt gennemtænkt efter min mening. Desuden er RGB belysningen uden Sync, så man kan ikke eksempelvis indstille denne til at lyse i takt med resten af ens ROG gaming udstyr, hvilket ellers havde været blæret nok.

Fod og holder til ASUS XG27VQ er på den anden side godt designet, for skærmen er utrolig nem at indstille. Den er dog todelt og den nederste del skal påmonteres standeren så at sige, som så er monteret fast til skærmen. Denne er dog også mulig at fjerne helt, således at man ved hjælp af et VESA-beslag kan montere skærmen på væggen om man vil. Fodens nederste del fylder en del på skrivebordet, hvilket måske ikke vil falde i alles smag, men det gør at skærmen står solidt på skrivebordet og så kan man placere nogle ting under selve foden, forudsat man ikke vil benytte sig af muligheden for lys.

På bagsiden er ASUS XG27VQ udstyret med et cover, som gemmer dens porte væk fra offentlig skue. Det gemmer også fint kablerne væk efter min mening, men synes det er en smule svært at komme til når man skal have kabler ind og ud. Dette er i virkeligheden kun et irritationsmoment, hvis man ofte flytter skærmen eller skifter forbindelser, så problematikken er måske ikke reel for alle brugere. Dét som dog overrasker mig med hensyn til porte og forbindelser på ASUS XG27VQ, eller i virkeligheden mangel på samme, så er det at denne skærm trods sin pris og premium segment ikke har en USB-hub indbygget. Det synes jeg er lidt ærgerligt.

Hvis det ikke skulle fremstå klart af billederne, så er der rent faktisk tale om en buet skærm og med en curvature på 1800R. Det betyder at en cirkel vil have en radius på 1800 mm og det er faktisk en ret intens bue, som der er på denne skærm. Det ser ikke ud af meget i dens 27″, men det kan sagtens mærkes at man bliver tildels omslugt af skærmen når man sidder foran den og det er netop formålet. Vi kommer nærmere ind på dette i næste segment af anmeldelsen her. ‘

Funktionalitet

Hvordan folder ASUS XG27VQ sig så ud når den bliver sat til computeren er jo den anden del af hele produktet og det vi kommer nærmere ind på i det følgende bid for bid.

Farver og display

Denne skærms Full HD opløsning er ikke just imponerende og ved 27″ kan man godt tænke den ikke er detaljeret nok. Dog skal man tænke på at hvis man ønsker denne type af panel med 144Hz og FreeSync i en højere opløsning så stiger prisen også proportionelt og i forvejen snakker vi om en skærm til over 3 klik i skrivende stund.

Der er et VA-panel i ASUS XG27VQ skærmen så farverne står egentlig ganske fornuftigt på skærmen med en dybere sort end man ser det i et TN-panel, men ikke ligefrem perfekt hellere. Der er en del mere backlight bleeding på denne skærm end jeg umiddelbart ville have forventet i denne prisklasse og på dette niveau. Det er centreret omkring top og bund. For dem, der ikke er bekendte med bleeding, så er det den lys der slipper igennem i kanten af skærmen når denne er tændt, men helt sort. Det er ikke noget man ligger så meget mærke til under generel brug med mindre skærmen er meget dyster og især i kanterne.

Farvemæssigt er ASUS XG27VQ ikke den kønneste skærm jeg har haft til test eller mellem hænderne, men det er dermed ikke sagt man ikke sagtens kan leve med dens begrænsning. Farverne er nemlig ikke udvasket, som de godt kan være på helt billige paneler og til gaming er det for de fleste ikke den primære fokus. I hvert fald ikke, hvis det går ud over opdateringshastigheden og lignende.

Indstilling

Ud af boksen står ASUS XG27VQ ganske skarpt og flot, men vanen tro er der skruet en smule for højt op for både lys og kontrast. Heldigvis er der en masse indstillingsmuligheder at lege med, så man kan få den perfekte indstilling sat op. Eller i hvert fald så tæt på som man ønsker det.

Til indstilling bruger man de taster, der findes på bagsiden af skærmen, som består af fire taster og et lille joypad i toppen. De fire taster kan være lidt svære at finde i blinde for indikationen er ikke eksisterende. Man vænner sig dog til det og lærer at mestre funktionerne med tid ligesom med alt muligt andet.

ASUS XG27VQ har i OSD menuen på skærmen også foruddefinerede profiler til forskellige spiltyper og andet. Disse er meget smarte for man kan hurtigt indstille farvesammensætning, kontrast og lys i forhold til det man skal til at foretage sig på skærmen, men det betyder så også at man skal stole på de indstillinger som ASUS kommer med. Personligt foretrækker jeg én korrekt farveopsætning, som jo bør være den rigtige til alt det man foretager sig, men med et par tweaks kan man dog i skydespil sørge for at kontrasterne kommer mere til udtryk og på den måde kan man sikre sig at man måske ser fjenden før de ser en osv.

Gaming og kurver

Til dagligt sidder jeg med en buet skærm på kontoret og i starten var det noget man skulle vænne sig til. Nu ville det være noget jeg ville have meget svært ved at vænne mig af med. Man sidder simpelthen mere behageligt foran en buet computerskærm end en flad en af slagsen. I fjernsyn synes jeg personligt ikke det giver ligeså god mening, men det kan være det er mig som er gal på den.

Med ASUS XG27VQ kan man så opleve, hvordan det er at spille på og trods sine blot 27 tommer og dermed en begrænset overflade, så kan man godt mærke at skærmen på en eller anden måde indlemmer en mens man sidder foran den. Jeg var til at starte med skeptisk om jeg ville kunne opleve den store effekt når der var tale om en blot 27″ Full HD skærm, men det virker ganske fint. Den buede overflade betyder at tingene i ydresiderne af skærmen bliver bragt tættere på én og man får en lidt bedre indlevelse i sine spil eller film for den sags skyld.

Lige for tiden sidder jeg med et NVIDIA rig og leger med det, hvorfor jeg ikke havde mulighed for at teste ASUS XG27VQs FreeSync mulighed, men det til trods så understøtter den 144 Hz, hvor framsene bare ikke er synkroniseret. FreeSync er synkronisering af hvert enkelt billede der bliver sendt fra et AMD grafikkort op til skærmen, hvilket eliminerer slør, screen-tearing og missed frames. Det er klart en feature, der er værdifuld for gamere, så hvis man har mulighed og budget for dette og et AMD grafikkort, skal man efter min mening gå efter en skærm, der understøtter det (for NVIDIA kort skal man kigge efter G-Sync).

Trods den manglende FreeSync, så performede ASUS XG27VQ helt fantastisk i spil. Jeg blev nødt til at teste med nogle spil, hvor jeg godt kunne presse mit system op på 144 Hz for at teste dette og oplevelsen i forhold til min normale 75 Hz ASUS skærm er som at spille spillet med en booster aktiveret. Tingene bliver mere flydende og man får mere med. Jeg smed en masse tests efter ASUS XG27VQ, såsom UFO-testen og kunne ikke spotte ghosting eller tearing i mine egne tests, men hvis jeg brugte højhastighedskameraer eller andet hjælpeudstyr ved jeg ikke om jeg ville have samme resultat. I hvert fald var min oplevelse en del mere flydende end på en ikke-144Hz skærm.

Konklusion

Det er kombinationen af en hel masse fede features, der efter min mening får ASUS XG27VQ til at stå frem. Den er udstyret med et 144 Hz hurtigt panel, FreeSync, masser af indstillingsmuligheder og en solid fod som man ligeledes kan bruge til at justere skærmen så denne passer til det man bruger den til. Hvis man er til lys og RGB så er der naturligvis også dette plus, men det vil jeg lade være op til den enkelte at vurdere vigtigheden og brugbarheden af. Personligt kan jeg ikke se den store idé i at man kan projektere lys bagud på skærmen hvis ikke det har en effekt på væggen. Alt i alt er ASUS XG27VQ en flot skærm med gode farver, som kun lige bliver trukket en smule ned grundet backlight bleeding. ASUS XG27VQ er desuden ikke nogen billig skærm, men tager man dens mange funktioner i betragtning så er den egentlig ganske rimelig. Hvorfor man har valgt ikke at inkludere en USB-hub er mig dog en gåde.

[checklist]

  • Flot design
  • God og stabil fod
  • Masser af indstillingsmuligheder
  • 144 Hz og FreeSync

[/checklist]
[badlist]

  • Ingen USB-hub
  • Backlight bleeding

[/badlist]

Pris og tilgængelighed

Set til 3445,-

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Kurven til sejr er sloganet for ASUS' nyeste gaming skærm, navnlig ASUS ROG STRIX XG27VQ, og phun er intentionel i denne, idet der er tale om en buet (curved) skærm til gameren og med alt der hører til. Med 27" er den ganske standard...Test: ASUS ROG STRIX XG27VQ gaming monitor