fredag, november 15, 2024
ForsideAnmeldelserTest: ASUS ROG Strix Flare mechanical gaming keyboard

Test: ASUS ROG Strix Flare mechanical gaming keyboard

ASUS ROG teamet er klar med endnu et gaming tastatur og i denne omgang virker det som om man har konsolideret erfaring fra de tidligere år for at levere et fuldendt tastatur med alle de populære features samlet i ét. Der er tale om et RGB-belyst tastatur med mekaniske switche og dedikerede medietaster samt en aftagelig håndledsstøtte. Dette burde i sig selv være rigeligt, men man får også smidt en USB-passthrough med i det hele og vi har sat os for at teste det i noget så kedeligt som at game og skrive reviews.

Hvad er der i æsken?

Den dystre æske til ASUS ROG Strix Flare gemmer på selve tastaturet, en håndledsstøtte, to plastik skilte (et med ROG logo og et blankt man selv kan designe), to klistermærker med ROG logo, en manual og så er der ikke rigtig mere at hente der.

Design

Efter jeg modtager ASUS ROG Strix Flare og får det pakket op går det op for mig, hvor langt ASUS egentlig er kommet med deres gaming produkter. Jeg mindes stadig det ASUS STRIX mekaniske keyboard jeg testede, som bestemt intet fejlede, men designet af ASUS ROG Strix Flare er bare løftet op på et helt andet niveau.

Der er kælet for detaljerne og det på en sober måde. Det vil sige at selvom, der er bling og farver, så er det stykket sammen på en sådan måde at det giver mening og detaljerne føles ikke overflødige eller unødige. Det skulle da lige være den lille gennemsigtige plade plastik i toppen af højre hjørne, som man kan skifte ud med sit eget design eller logo. Det er nok lidt mere blær end nødvendighed, men der er stadig en mening med det hele.

ASUS ROG Strix Flare er uden tvivl et stort tastatur, men heller ikke dét er uden grund. Der er nemlig i toppen gjort plads til medietaster og en volumenknap, som man skal dreje for at skrue lyden op og ned med. Det lidt atypiske ved ASUS ROG Strix Flare i forhold til mange andre tastaturer med disse taster indbygget er at man har placeret dem i venstre side og personligt synes jeg det er den helt rigtige beslutning. Jeg skal ikke fjerne min hånd fra musen for at justere lyden eller tage min venstre hånd hele vejen ind over tastaturet for at justere lyden. Sådanne små detaljer kan altså gøre en verdens til forskel.

Udstyret med en aftagelig håndledsstøtte, som der ikke er meget at berette om andet end at dens sorte farve er todelt med en skrå linie og denne samme linie fortsætter henover tastaturet for ligesom at vise tingene hører sammen. Håndledsstøtten på ASUS ROG Strix Flare hægtes fast med små skinner i bunden af tastaturet og kan nemt tages af, hvis ikke man skal bruge det. Det kræver dog også at man ikke rykker for meget på sit tastatur når man sidder ved bordet da håndledsstøtten ellers falder af nogenlunde nemt. Den er lavet af plastik, ligeså vel som resten af tastaturets overflade, men den er behagelig nok at have under håndleddene.

Trods overfladen i plastik føles ASUS ROG Strix Flare ret robust og den er nok indvendigt forstærket af nogle metalplader, som holder hele konstruktionen på plads. Ellers ville tastaturet nok ikke veje 1256 gram med kabel tænker jeg. Hvad vigtigere er så føles tastaturet robust og er næsten ikke til at bukke og vride i mellem hænderne. Næsten, for det bukker en smule i toppen, hvor konstruktionen virker mest tynd. Når jeg siger næsten, så er det fordi jeg også har set væsentligt mere robuste mekaniske tastaturer, men ASUS ROG Strix Flare skuffer bestemt ikke.

På undersiden af ASUS ROG Strix Flare sker der faktisk også ting og sager. Ikke noget, som ikke er set før, men der er gjort plads til at man kan føre kabler ind under tastaturet og ud til den side det giver mening for én. Fx hvis man har en mus, så kan man sørge for at kablerne bliver ført samme sted hen og på den måde minimere rod på skrivebordet. Man har også en USB-passthrough på bagsiden af ASUS ROG Strix Flare som man kan bruge til at forbinde den selvsamme mus til eller et headset om man vil.

Som prikken over i’et er ASUS ROG Strix Flare naturligvis udstyret med baggrundsbelyste taster i alle regnbuens farver. Foruden lyset i tasterne så spredes det også til den førnævnte plastik i toppen, som standard er udstyret med ASUS ROG logoet. Baggrundslyset i tasterne er kraftigt og klart og meget modsat de første par RGB-tastaturer der kom på markedet, hvor man kun kunne se lyset i svagt oplyste rum nærmest. Man har gennem softwaren mulighed for at indstille forskellige effekter, hvilket vi kommer nærmere ind på lidt senere. Desuden er der på siden af ASUS ROG Strix Flare en stribe med RGB-belysning, som sørger for at lyseffekten kommer ud på skrivebordet i siden af tastaturet og det ser ret lækkert ud også.

Designmæssigt føles ASUS ROG Strix Flare ganske veludført og kvalitetsfuld. Der er kælet for detaljerne og selvom overfladen er plastik, så har man formået at lade det hele føles ret lækkert. Farverne bag tasterne bidrager til dette indtryk, hvis altså man lader dem lyse, for det er naturligvis muligt at slukke eller blot dæmpe belysningen om man vil.

Funktionalitet

I det følgende kigger vi lidt nærmere på, hvor godt ASUS ROG Strix Flare er i daglig brug og vigtigst af alt gaming naturligvis. Det er trods alt et gaming tastatur. Jeg kommer naturligvis også omkring andre elementer, idet jeg personligt arbejder mere end jeg spiller. Republic of Gamers er hvad ROG står for, hvorfor man med sin gode ret kan forvente sig en del af ASUS, når de bringer et sådant tastatur som ASUS ROG Strix Flare på markedet. Derudover er forventningerne høje, idet deres tidligere tastaturer bestemt også har været gode gaming kandidater, såsom Claymore og Strix Tactic.

Software

Det er ikke nødvendigt at installere noget software på sin computer for at ASUS ROG Strix Flare kan virke. Det er dog ikke muligt at justere alle tastaturets egenskaber uden at man installerer ROG ARMOUR II, som altså er ASUS’ app til styring af tastaturets indstillinger. Den samme software bruges også til andre understøttede gaming produkter fra producenten, såsom deres mus og headsets. Det vil sige at man kan have én applikation til alle komponenter.

Disse komponenter kan man i øvrigt sætte op således at deres RGB-belysning er i sync forudsat de understøtter featuren naturligvis. Det vil sige man kan have en farveeffekt, der gælder for både tastatur, mus og headset. Selve appen er temmelig nem at finde rundt i efter min mening. Jeg ville ønske den var en smule mere moderne i udseendet, men det er nok blot en smagsting. Desuden så er jeg ikke vild med den sorte og røde farvekombination, idet den til tider føles svær at tyde, men det er virkelig også at lede efter nålen i en høstak.

Man kan anvende softwaren til at justere lyseffekterne i ASUS ROG Strix Flare, men man kan også tildele knapperne selvindspillede makroer og lignende, således at man kan give sig selv en fordel over konkurrencen når man spiller. Det vil sige at en tastekombination, man måske skal trykke fire taster for at aktivere kan man lade ASUS ROG Strix Flare gøre ved blot at trykke på én dedikeret tast til netop denne kombo. Man er også i stand til at tildele forskellige profiler afhængigt af hvad man laver. Mange af effekterne på ASUS ROG Strix Flare kan man i øvrigt indstille via tastaturet selv og softwaren er optionel.

Taster

ASUS har igen valgt at holde sig til noget gennemtestet tysk hardware og benytter Cherry MX mekaniske switche i ASUS ROG Strix Flare tastaturet. Det var Cherry MX switchene man brugte i sin tid for cirka 10 år siden da man igen begyndte at gøre mekaniske tastaturer populære og især gamere har taget dem enormt meget til sig.

Vores testeksemplar var udstyret med Cherry MX Red switche, som er lette mekaniske taster, der har en linæer vandring. Det betyder at man hverken hører eller mærker, hvornår tasten bliver aktiveret, men det giver til gengæld en behagelig tasteoplevelse. Linæere switche er noget jeg er begyndt at favorisere på det seneste, hvor jeg før i tiden var mest vild med brune Cherry MX, som gav mig en taktil feedback når tasten blev aktiveret. ASUS ROG Strix Flare fås dog i både Red, Brown, Blue og Black afhængigt af om man vil have tungere, lettere eller sågar tactile og clicky taster. Der er i hvert fald noget for enhver smag.

Man skal ikke tro at ASUS ROG Strix Flare er helt så stille som ens almindelige kontortastatur er det, for det er stadig mekaniske taster med en mekanisme i hver tast, som altså udskiller en lyd når man anvender dem. Det er på en eller anden underlig måde også ret tilfredsstillende at skrive på et mekanisk tastatur kontra et membrant. Vandringen føles simpelthen præcis og ensartet uanset, hvilken tast man trykker på og det er også tilfældet med ASUS ROG Strix Flare.

ASUS ROG Strix Flare er desuden udstyret med både anti-ghosting og n-key rollover, hvilket betyder at uanset, hvor hurtig man er på tasterne, så vil man ikke opleve at tasterne låser sig fast eller at man aktiverer en forkert tast. Det er i sig selv en bedrift at få dette til at ske på et almindeligt tastatur, men det er muligt og derfor skal man som gamer bestemt ikke gå på kompromis. Ved at jeg lagde alle fingre på ASUS ROG Strix Flare tastaturet aktiverede den stadig den sidste tast jeg havde trykket ned, så mere end det kan man ikke forlange efter min mening.

Komfort

Håndledsstøtten kan man vælge at anvende eller lade vær. Det er i sidste ende en smagssag og dem der har vænnet sig til den synes det er mere behageligt med end uden og dem der foretrækker at spille uden en håndledsstøtte gør det jo fordi de synes det andet er mere komfortabelt. Personligt har jeg hørt til begge lejre. Før i tiden elskede jeg en god håndledsstøtte og foretrak både at spille og arbejde med en, men jeg har lidt vænnet af med dette på det seneste. Jeg er begyndt at synes at den står mere i vejen end den gør godt, men det kan også være det bare er mig, der er ved at blive gammel. Under alle omsændigheder så er det efter min mening en smagssag. Enten er man til det eller ej. At håndledsstøtten på ASUS ROG Strix Flare er aftagelig er den helt rigtige måde at tackle dette på for så lader man det være op til spillerene selv at vælge om de vil have den på eller ej.

Det som dog gør ASUS ROG Strix Flare til et behageligt tastatur i min optik er dens relativt slanke profil, som gør at man ikke skal løfte sine hænder meget op fra skrivebordet, hvis man vælger ikke at anvende støtten. Tasterne føles dejligt bløde, selvom det er plastik og så er de konkave i toppen så fingrene hviler ned på dem. En del af komforten stammer altså også af at medietasterne samt volumenknappen er placeret til venstre på tastaturet, så på den måde anstrenger man sig, efter min mening, mindre når man anvender tastaturet til disse funktioner. Ved siden af medietasterne er der også en dedikeret tast til gaming og RGB-lysets niveau. Game-tasten gør at Windows ikke kan aktiveres og det er efter min mening en essentiel feature på ethvert gaming tastatur.

Konklusion

ASUS ROG Strix Flare er et gaming tastatur, der har det hele og det er uden overdrivelse. Der er tale om et tastatur der ikke går på kompromis med funktion, design, lys eller tasteoplevelse. Man kunne måske ønske sig lidt mere robusthed i et gaming tastatur med mekaniske taster, men til skrivebordet derhjemme burde det være mere end rigeligt robust. Lyset i tasterne og i siden af tastaturet er rigtig flot og der er kælet for de designmæssige detaljer så ASUS ROG Strix Flare bestemt fremstår smukt. Medietasterne og volumenknappen er i venstre side, hvilket jeg synes er en fantastisk designmæssig beslutning også. Softwaren kan måske trænge til en lille opdatering rent visuelt, men det hele spiller og er nemt at gå til, så man skal også passe på med ikke at forsøge at fikse noget som ikke er i stykker. Helt overordnet set er tasterne både behagelige og præcise at taste på, så ASUS ROG Strix Flare er meget vel det tastatur man kan overveje til sin seneste opdatering. Det har i hvert fald en masse guf på sig og prisen er også spiselig.

[checklist]

  • Lækkert design
  • Gode taster
  • Medietaster i venstre side
  • Volumenknappen rulles
  • God belysning
  • Aftagelig håndledsstøtte

[/checklist]
[badlist]

  • Lidt plastik nogle steder
  • Software lille smule outdated

[/badlist]

Pris og tilgængelighed

Set til 1.199,-

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

ASUS ROG teamet er klar med endnu et gaming tastatur og i denne omgang virker det som om man har konsolideret erfaring fra de tidligere år for at levere et fuldendt tastatur med alle de populære features samlet i ét. Der er tale om...Test: ASUS ROG Strix Flare mechanical gaming keyboard