mandag, december 23, 2024
ForsideAnmeldelserSkærmeTest: ASUS ROG PG258Q 240 Hz gaming monitor

Test: ASUS ROG PG258Q 240 Hz gaming monitor

Længe har der for pro gamere været får muligheder når det kommer til skærme med en hurtig opdateringshastighed. Faktisk er der siden 2009, hvor 120 Hz blev introduceret, ikke sket det vildt store og 144 Hz blev lidt efter standarden, som man har vænnet sig til på det seneste. Nu er der dog nyt under solen og AU Optronics har lavet et nyt panel med 240 Hz, som vi i denne omgang har fået lov at teste i form af ASUS ROG PG258Q. Modsat en tidligere test vi foretog med AOC AGON AG251Z, som er udstyret med AMD FreeSync, så har denne ASUS ROG PG258Q G-Sync og et væsentligt anderledes design naturligvis.

Hvad er der i æsken?

Vi roste AOC for den mængde af kabler denne indeholdte i sin boks, hvilket ikke helt gør sig gældende med ASUS ROG PG258Q selvom der dog er rigeligt så det får ASUS’en ikke hug for. Årsagen til det færre antal kabler er igen kompabiliteten med G-Sync som “tvinger” brugeren ud i brug af enten DisplayPort eller HDMI og derfor har skærmen her også færre tilslutningsmuligheder. Indholdet består af den 24,5″ store skærm, strømkabel, ekstern strømforsyning, DisplayPort-kabel, HDMI-kabel, USB 3.0 kabel, adskillige plastikringe hvoraf to er med ROG logo og resten er blanke, samt de obligatoriske support CD og manualer.

ASUS ROG PG258Q specifikationer:

  • 24,5″ Full HD display 1920 x 1080
  • Responstid: 1 ms
  • Kontrast: 1000:1
  • Lysstyrke: 400 cd/m2
  • Betragtningsvinkler: 170°/160°
  • Opdateringshastighed: 240 Hz
  • Input: 1 x DisplayPort 1.2, 1 x HDMI 1.4, 2 x USB 3.0 port
  • Særligt: NVIDIA G-Sync, NVIDIA-3D Vision
  • Vægt: 5,6 kg
  • Dimensioner: 56,4 x 50,4 x 25,4 cm

Design

Efter sammensætning af komponenterne ender ASUS ROG PG258Q med at stå på skrivebordet med sit mat sorte design krydret med bronzefarvede detaljer hist og her. Foden er nærmest en sammenpresset tripod med et løft i midten så der er temmelig meget luft under selve foden.

ASUS ROG PG258Q har en pæn tynd kant rundt om skærmen, som får den til at virke større end den i virkeligheden er. Kun langs den nederst del har man lidt ekstra tykkelse uden at det er mærkværdigt og her er der så blevet plads til et ASUS logo i midten samt DP og HDMI logoer i venstre side.

På bagsiden finder man et rødt ROG logo på selve foden og da denne er lavet således at skærmen kan dreje er der en bronzefarvet ring dér hvor fod og skærm mødes. Fræk lille detalje efter min mening, selvom bagsiden ikke ses så ofte, i hvert fald ikke i hjemmene.

Stander og fod

ASUS ROG PG258Q kan ligeledes løftes og vippes således at brugeren er i stand til at få indstillet skærmen så det passer ens ønske og behov helt perfekt. Det er en vigtig feature, som man ofte ser sparet væk i billige skærme. Selvom det kan være at man indstiller skærmen en enkelt gang i den tid man anvender den, så er det en mulighed man ellers ikke har og hvem siger at en eller andens fabriksindstilling lige nøjagtigt passer til den person man er.

Hvis ikke fodens indstillingsmuligheder er nok eller man bare af andre årsager ønske at hænge skærmen, så er ASUS ROG PG258Q også kompatibel med VESA 100, selvom det ikke skulle fremstå som værende tilfældet når man kigger på den runde holder bag på.

Selve standen som går op og holder fast i ASUS ROG PG258Q skærmen er ret robust og det betyder at skærmen er relativt nem at håndtere, indstille og justere. I bunden af foden har man også et hulrum, som har den smarte funktion at kablerne til skærmen kan føres samlet ud bag skærmen, således at de ikke er i vejen. Denne designmæssige feature er ikke ny for hverken ASUS eller andre producenter, men den er ret brugbar, for os med OCD og som gerne vil have et pænt skrivebord at se på.

Under selve foden kan der faktisk også ske ting og sager for gennem menuen, som vi kommer nærmere ind senere, kan man på ASUS ROG PG258Q aktivere et rødt lys til at blive projekteret i bunden. Dette forklarer, hvorfor der er så meget plads under foden og de mange plastikringe kommer til deres ret. Man er nemlig i stand til at montere disse ringe i bunden og så få et logo til at lyse op på skrivebordet. De blanke plastikringe kan man selv tegne på, hvis man er den kreative type, og på denne måde få sit eget logo eller holdets til at lyse op. Personligt synes jeg det bliver for meget bling, men til LAN kan det jo være en fed gimmick.

Forbindelser

Der hvor man på bagsiden finder forbindelserne til ASUS ROG PG258Q skærmen, som i øvrigt består af 1 x DisplayPort, 1 x HDMI, 2 x USB 3.0 og et headsetstik, der har man et cover som gør at man kan gemme kabler og forbindelser bag det. De fleste af os skal forbinde en skærm én gang til computeren og så er en sådan funktion meget velkommen, men panelet er ikke helt nemt at få af og på, hvis det er noget man påtænker at udføre ofte. Man kan naturligvis bare lade være med at sætte det på for at undgå besværet, men i så fald er skærmen bare ikke nær så pæn.

Styring

På bagsiden finder man også alle knapperne til styring af skærmen. Styringen består af fire store knapper og et joypad i toppen. Joypaddet spiller rigtig godt og er nemt at navigere rundt i OSD menuen med, men de resterne knapper skal man lære at kende placeringen på for ikke at blive ved med at trykke på den forkerte, som jeg selv blev ved med at gøre i et godt stykke tid.

Funktionalitet

Det som en skærm med 240 Hz muliggør er at ens FPS ikke går tabt, men det kræver altså også en del af ens udstyr at køre spil i 240 FPS, hvilket er nødvendigt for at det nærmest giver mening. Generelt set bliver ens hardware sat på prøve, men opnår man dette så er man også sikker på at ingen frames går tabt.

Om man så er i stand til at følge med det antal af billeder som ASUS ROG PG258Q er i stand til at fremvise er en helt anden sag. Det er nemlig meget få mennesker i verden der har evnen til at registrere så mange billeder i sekundet. Piloter er blevet testet til at kunne registrere over 200 billeder i sekundet. Man skal måske passe på med at ligestille piloter med gamere, men gamere har påvist at de har særlige kompetencer, som man får erhvervet sig gennem kontinuerlig gaming og så er det ikke utænkeligt at disse vil nyde rigtig godt af den høje opdateringsfrekvens.

NVIDIA G-Sync

Eftersom jeg med mit eget setup ikke var i stand til at teste den AOC AGON AG251Z, der ligeledes er udstyret med det samme 240 Hz panel fra AU Optronics, med AMD FreeSync, så er min umiddelbare sammenligning heller ikke helt fair, men jeg føler at ASUS ROG PG258Q med NVIDIA G-Sync har en mærkbar fordel med hensyn til et flydende billede ved den høje opdateringshastighed.

G-Sync er en teknologi, der gør at kompatible skærme og monitorer “snakker” sammen for at synkronisere ethvert billede, som sendes fra grafikkortet videre op til skærmen således at forholdet er 1:1 og dette medvirker at man har et mere flydende billede samt at screen tearing undgås ved hurtige bevægelser henover skærmen. En feature man hurtigt kan blive vant til når først man har fået prøvet den i hvert fald.

ASUS ROG PG258Q er ligeledes NVIDIA 3Dready for dem der ønsker at udnytte dette og give deres spil endnu mere, men der medfølger altså ikke et sæt briller, så det skal man have på plads først.

Den ultra høje opdateringshastighed

Med en opdateringshastighed af 240 Hz sørger skærmen for at billedet er flydende og især når man spiller har dette en stor betydning. Film og andet materiale bliver nemlig sjældent afspillet med disse høje hastigheder, da det ikke giver så meget mening, eftersom det alligevel er de færreste, som kan følge med og en filmoplevelse vil ikke af denne grund blive bedre. Der er ikke den selvsamme wauw effekt som når man hopper fra 60 Hz til 144 Hz, som der er nu ved 144 Hz til 240 Hz. Man skal også være i stand til at kunne se mere og det siges at jægerpiloter, som har blandt de bedste syn, slet ikke topper i 240 billeder i sekundet, så med 240 Hz har man nok ramt et menneskes toppunkt og elimineret endnu en flaskehals.

Den ultra lave motion blur (ULMB)

Når objekter bevæger sig hurtigt henover skærmen kan de skabe en sløret fornemmelse, hvilket kan virke distraherende og forstyrrende. Til at imødekomme denne problematik har man funktionen Ultra Low Motion Blur på ASUS ROG PG258Q, som dog ikke kan virke samtidigt med at G-Sync er aktiveret, så man står overfor at skulle vælge.

Med ULMB aktiveret får man et mere flydende billede, men der er også en lille hage. Man kan med denne funktion aktiveret gennem OSD menuen justere dens intensitet og jo højere man vælger denne skal være des mindre lysstyrke får man gennem panelet. Det kan være en “billig” trade off, men det er vigtigt at have in mente.

Billedekvalitet

Af et TN panel at være synes jeg at ASUS ROG PG258Q har et ganske fint billede. Der er klart nogle farvemæssige udfordringer, som enhver grafisk designer eller anden lignende professionel bruger vil løbe skrigende bort over, men selv TN paneler er altså kommet relativt langt fra, hvor de har været. Dog ikke så langt at jeg vil anbefale dem til meget andet end gaming, hvor altså den høje opdateringshastighed er mulig. En udfordring som TN paneler dog endnu ikke er kommet udenom er deres betragtningsvinkler, som også på ASUS ROG PG258Q volder udfordringer. For gamere er dette måske det mindste problem, idet de sidder og spiller alene, men spiller man splitscreen med en kammerat, hvilket er højest usandsynligt med denne type af skærm, så kan man få lidt udfordringer, hvis man begynder at bevæge sig for meget til siderne.

OSD menu

Hvad enten man synes en let og overskuelig menu på en monitor er vigtig, så er den en essentiel del af det hele, da denne skal bruges til at indstille skærmen. Herefter kan det da sagtens være man ikke kommer ind i den igen, men til man får skærmen sat op til ens liking, så er det ret vigtigt at menupunkterne er nemme og overskuelige.

//media.ereviews.dk/#!album-240

På ASUS ROG PG258Q synes jeg man har gjort det smarte at lade brugeren se alle tre niveauer af indstillingerne, som man altså kan bevæge sig under for på den måde at vide, hvad man ellers har i den samme undermenu samtidigt med at man piller ved noget andet. Man får også hele tiden at vide, hvad ens nuværende input signal består af i toppen.


Ab fabrik var ASUS ROG PG258Q en smule for aggressivt sat op, hvorfor jeg hurtigt skruede ned for både lysstyrke og kontrast til noget, der passede bedre til mit eget miljø og det er jo netop dette man skal have in mente når man indstiller sin skærm. Det er ikke alle rum, der har den samme lysstyrke og forhold, hvorfor det er vigtigt at man indstiller skærmen til ens behov. Her kommer joypadden på bagsiden til sin ret, da den er nem at anvende og man vænner sig hurtigt til at bruge den til at guide rundt i menuen med.

Noget, som ganske vist ikke er en del af OSD menuen, men alligevel kommer op på skærmen, hvorfor jeg nævner det her, er ASUS ROG PG258Qs funktion, hvor man på skærmen kan aktivere forskellige funktioner, såsom FPS, timer og en selvvalgt crosshair. Hvis ens spil ikke skulle være udstyret med sådan en kan man jo sætte sin egen på for at vide, hvor centrum af skærmen befinder sig. Denne feature kalder ASUS for GamePlus og den er en lille addering til en ellers ganske fin gaming skærm.

Konklusion

Til high level gaming har man meget få valgmuligheder lige for tiden, hvis man ønsker at hoppe med på vognen for 240 Hz opdateringshastighed, men det forudsætter at man kan “nøjes” med 24,5″ og Full HD, hvilket er hvad ASUS ROG PG258Q er bestykket med. Til hardcore koncentreret gaming kan det godt argumenteres at dette er helt fint, men hvis man også arbejder på sin skærm så kan man hurtigt komme til at savne noget skrivebordsplads, hvis altså man er vant til noget mere. Når det så er sagt, så er ASUS ROG PG258Q en helt igennem fantastisk gaming skærm, der er nem at gå til, let at indstille og så er billedet bare lynhurtigt. Hvis man indstiller den korrekt, så er der nu ingen undskyldning for at der var noget man ikke så i sit game, for den kan vise flere billeder end de fleste øjne kan følge med på alligevel. Herre bevares at betragtningsvinklerne er lidt svage og farverne ikke er grafiker niveau, men til gaming har man altså meget lidt at klage over synes jeg.

 

[checklist]

  • 240 Hz og G-Sync spiller bare
  • Design er cool og med tynd ramme
  • Kabelskjuler x 2
  • Indstillingsmuligheder

[/checklist]
[badlist]

  • Betragtningsvinkler
  • Knapper bagpå (aldrig en fan)

[/badlist]

Pris og tilgængelighed

Set til 4899,-

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Længe har der for pro gamere været får muligheder når det kommer til skærme med en hurtig opdateringshastighed. Faktisk er der siden 2009, hvor 120 Hz blev introduceret, ikke sket det vildt store og 144 Hz blev lidt efter standarden, som man har vænnet...Test: ASUS ROG PG258Q 240 Hz gaming monitor