onsdag, januar 22, 2025
ForsideAnmeldelserTest: ASUS ROG Falchion gaming tastatur

Test: ASUS ROG Falchion gaming tastatur

Hvis ikke du har så meget plads på skrivebordet til gaming tastaturet, så bør du måske kigge med her, når vi går i dybden med ROG Falchion tastaturet, som byder på et 65% layout i en 60% størrelse og forbinder trådløst til din computer.

Hvad er der i æsken?

ROG Falchion er et lille tastatur og dermed kommer dette i en lille indpakning ligeså og det er i vanlig ROG stil med røde kanter og ellers lidt chrome på produktnavnet samt en oversigt over tastaturets features. Indholdet er dog ikke så beskedent og består af tastatur, et slags cover og et USB-C kabel for ikke at nævne papirerne.

Design

For at ligge hårdt ud, så har reddot tildelt ROG Falchion designerprisen i 2021 i dens kategori, og det er nok også velfortjent uden at jeg har set alle konkurrenterne i kategorien. Der er nemlig tale om et ret veludført og smukt lille tastatur når først man får det op af æsken. Det er egentlig de små detaljer, der gør at ROG Falchion føles så designmæssigt vellykket, såsom de små lysindikatorer og de mange genveje gemt bag FN-tasterne sammen med det flotte RGB-lys i selve tasterne naturligvis.

Det der mentes med at ROG Falchion er et 65% tastatur i en frame, som ellers svarer til 60% er at ROG Falchion er mere kompakt end et gennemsnitligt 65% selvom det altså har sine piltaster intakte. Det sjove er dog at ROG Falchion slet ikke føles presset i størrelsen. Ja, man savner en del taster, som enten slet ikke er at finde, såsom de numeriske taster eller blot gemmer sig bag en FN-genvej, såsom Home, End osv.

Selvom det ikke har noget med selve kompaktheden at gøre, så synes jeg personligt at det er lettere irriterende at man i designet har valgt at placere Insert knappen over Delete i højre side. For mig er det enten backspace eller delete som skal være øverst til højre, men der er ASUS åbenbart af en anden holdning. Det resulterede i hvert fald at jeg trykkede forkert et par gange.

Med piltasterne og de fleste taster til stede, så har man med ROG Falchion et kompakt design uden at man mangler noget til de fleste opgaver. For tiden sidder jeg oftest og skriver en hel del, hvor tallene ikke bliver brugt og her er ROG Falchion ikke kommet i unåde. Når jeg enkelte gange skulle indtaste noget i lommeregneren eller Excel, så må jeg erkende at jeg har savnet de numeriske taster, men har man ikke dette behov, så får man altså med dette kompakte design på blot 30,5 cm rigeligt af det man skal bruge.

Trods kompaktheden vejer ROG Falchion dog over et halvt kilo med sine 520 gram og det kan godt mærkes. Det gør dog at tastaturet står fast på skrivebordet, hvilket også skyldes gummifødderne på undersiden. Samme gummifødder har man ikke på det cover man kan bruge til at transportere tastaturet i, hvilket jeg synes er en forseelse fra producentens side for det betyder at jeg så skal opbevare dette cover et andet sted når jeg ikke bruger det. Når jeg ligger tastaturet i coveret og på skrivebordet så sejler det nemlig og står slet ikke fast på skrivebordet. Da kunne det være smart med gummi på denne også.

Coveret er nemlig lavet således at der er udskæringer til både kabel og til at man fortsat kan anvende touch-knapperne i venstre side af tastaturet. Så tanken om at man skal kunne anvende tastaturet mens det er i cover er altså tænkt ind i planerne, men man har så bare lige glemt at gøre coveret mere skridsikkert.

Touch-knapperne jeg nævnte i ovenstående befinder sig til venstre og er i udgangspunkt sat til at justere volumen med. Du kan også lade det lyse med batteristatus, så du ved, hvornår du skal lade tastaturet op. Til at starte med blev jeg irriteret over at der var disse touch-knapper i siden fordi jeg blev ved med at aktivere lyden på min computer, selvom jeg havde klikket mute. Jeg har nemlig en tendens til at lade mine fingre hvile på ydersiden af tastaturet mens jeg eksempelvis tænker eller flytter på tastaturet. Så fandt jeg ud af at der er en FN-genvej til at deaktivere touch på samme vis som man fx kan aktivere CAPS Lock eller deaktivere Windows tasten. Modsat CAPS-lock, som har en lille LED-lampe der lyser op når det er aktiveret, så har man ikke samme indikator for hvornår Touch er aktivt eller ej. Der må man prøve sig frem.

ROG Falchion tasterne er med Cherry MX switche, hvilket er noget mange efterhånden kender, eftersom det var disse switche, der gjorde mekaniske tastaturer så populære for ikke så mange år tilbage. I dag har mange producenter udviklet deres egne switche, men her har ASUS altså valgt at ligge Cherry MX Red i vores ROG Falchion. Det betyder eksempelvis at det er nemmere at finde caps og skifte disse ud til noget man måske er mere fan af.

Alle taster i ROG Falchion er i øvrigt med RGB-belysning og det er både gennem tasten og den gennemsigtige base at der kommer lys igennem, så ROG Falchion er faktisk fint i stand til at lave et solidt lysshow om man vil og er til den slags.

Trods kompaktheden så har ROG Falchion i bunden altså inkluderet nogle fødder, som man kan bruge til at ændre vinklingen på tastaturet, så det måske i højere grad passer til ens skrivestil. Bagtil har man “kun” en USB-C port og en tænd og sluk knap, som altså tænder og slukker for den trådløse forbindelse. USB-donglen kan man transportere inde i tastaturet, da der også er plads til denne ved siden af nævnte USB-C port.

USB-C porten er et velkomment syn og jeg synes ikke man bør acceptere nyere enheder lavet i 2021 og frem, hvis de ikke er med USB-C. Selv EU overvejer i skrivende stund at påføre et krav herom således at alle enheder benytter USB-C for at man kan hjælpe forbrugere og miljø. Det er dog denne USB-C forbindelse, der gør at ASUS mener ROG Falchion har en såkaldt “Dual-Mode” fordi den altså kan forbinde både med kabel og trådløst. Selv synes jeg dog at jeg savner Bluetooth forbindelsen for jeg kunne eksempelvis godt finde på at slæbe dette lille tastatur med mig på farten og så skrive ude i det fri eller på farten og café, hvor jeg kunne nøjes med at tage en tablet med fremfor at slæbe en PC af sted. Der har eksempelvis konkurrenten BlackWidow V3 Mini en fordel, da den forbinde både via 2.4 GHz, USB-kabel og Bluetooth.

Funktionalitet

ROG Falchion virker ude af boksen og kan anvendes uden at man installere nogen ekstra software dertil. Hvis man dog vover sig ud i at installere Armoury Crate for at kunne skræddersy tastaturet, så skal man være opmærksom på at det er en app, som er mere looks end funktion. Det er min egen holdning baseret på den erfaring jeg har haft med nu adskillige ASUS produkter i test. Man bliver (føles det som) konstant kastet rundt i forskellige opdateringer af den ene eller anden art og så skal man sågar installere et separat modul, hvis man vil skræddersy RGB-belysningen helt personligt. Der skal man installere Aura Creator for at komme i gang eksempelvis og allerede dér hopper kæden af for mig en lille smule.

Hvis man dog kan nøjes med de indbyggede lyseffekter, som der er en del af, så er det nemt at finde rundt i og sætte op. Det samme gælder individuel programmering af taster og styring af strøm så man kan vælge om man vil have fokus på ydelse eller længere batteritid.

Det er også gennem softwaren at man er i stand til at ændre touch-barens funktionalitet, så det ikke er volumen man indstiller ved at anvende denne.

Taster

ROG Falchion fås med fire forskellige Cherry switche, hvor vi er kommet i besiddelse af de lineære røde af dem. Disse lineære switche er med en aktivering ved 2 mm og 45 g, hvilket gør dem utroligt lette og behagelige at skrive på. Jeg foretrækker selv lidt mere tyngde, såsom de blå med 60 gram, men her skal man så leve med en klik-lyd ved aktivering. Der er dermed noget til enhver smag.

Uanset hvilke taster man dog vælger er der 100% anti-ghosting og N-Key rollover, hvilket vil sige at tastaturet hverken låser eller fejlklikker, hvis du klikker mange taster ned på samme tid.

Du kan også indspille makroer direkte ind via tastaturet uden brug af ovennævnte software til formålet ved at trykke den rette tastaturkombination ind og så er reset blot at holde FN-ESC nede i nogle sekunder.

Tasterne føles af en passende størrelse og afstand og det ville jeg ikke have troet jeg ville sige for jeg har relativt store hænder og tænkte umiddelbart at ROG Falchion virker meget lille. Sagen er dog den at ja tastaturet er kompakt, men det er fordi de taster man ikke bruger så ofte er blevet skåret væk og det uden at gå på kompromis med de taster, der så er blevet tilbage. Jeg følte virkelig at jeg havde mere plads på skrivebordet og min mus kom dermed også tættere på kroppen. Ydermere så kom mit tastatur ikke i vejen for musen når jeg spillede FPS og skulle dreje hurtigt.

ROG Falchion er altså med udskiftelige knapper eller keycaps som man kanlder dem. Det skulle da dog kun være fordi man vil have et andet design for de føles ret robuste og ikke umiddelbart som noget, der vil gå i stykker sådan lige foreløbig. ASUS praler også af at de er bygget med Doubleshot PBT med netop længere levetid for øje.

Batteritid

Eftersom producenten lover en batteritid på 450 timer ved en fuld opladning, så var jeg ikke den der skulle sætte denne del på prøve. Det er vel at mærke ved at RGB-lyset er slukket og jeg læste et andet sted at batteriet skulle holde lidt over 50 timer, hvis denne var tændt og det passer nok meget godt for jeg skulle udover en uges brug før batteriet var under halvdelen og det var med brug i forbindelse med både arbejde og spil.

Konklusion

Kort fortalt så er ASUS ROG Falchion i skrivende stund mit yndlingstastatur i den kompakte klasse. Det er svært at sætte ord på helt hvad der gør det, men måske det bare er skriveoplevelsen sammen med helhedsoplevelsen, hvor der er tænkt på små detaljer samtidigt med at man har holdt det simpelt. Softwaren sammen med at Delete knappen ikke er øverst til højre er det eneste, der trækker glæden ned for mit vedkommende, men alt i alt er der tale om et helt solidt tastatur, der er en fornøjelse at skrive på og så har man et lille cover til at have det med rundt i. Genialt.

Positivt

  • Flot design
  • Cherry MX tasterne kan bare noget
  • Touch der faktisk virker smart
  • Cover til transport

Negativt

  • Placering af Delete knap (personlig vurdering)
  • Ingen Bluetooth

Pris og tilgængelighed

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Hvis ikke du har så meget plads på skrivebordet til gaming tastaturet, så bør du måske kigge med her, når vi går i dybden med ROG Falchion tastaturet, som byder på et 65% layout i en 60% størrelse og forbinder trådløst til din computer. Hvad...Test: ASUS ROG Falchion gaming tastatur