fredag, december 27, 2024
ForsideAnmeldelserTest: AKKO 9009 5087B Plus mekanisk tastatur

Test: AKKO 9009 5087B Plus mekanisk tastatur

Ud af de mange forskellige tastaturer Akko har at byde på, så har de udstyret os med deres 5087B Plus, som vi har haft fornøjelsen af at teste her på sitet og bringe dig vores vurdering.

Hvad er der i æsken?

Vores testeksemplar af Akko 5087B Plus blev leveret med et hav af udstyr i æsken. Der var naturligvis keyboardet, ekstra sæt keycaps i forskellige farver, keycap puller, key switch puller, USB-C kabel og USB-dongle. Dertil er der også en manual og alt sammen i en simpel, men lækker æske.

Design

Det skal med det samme siges at Akko nærmest specialiserer sig i at tilbyde forskellige farvekombinationer og keycaps så der burde være noget til enhver smag, så selvom du ser på vores udgave og tænker den er lidt for retro, så findes det samme tastatur og pakke i forskellige afskygninger.

Selv er jeg dog ret vild med designet af lige netop denne 9009 udgave, som hele vejen igennem minder mest af alt om de gamle IBM eller commodore tastaturer i sin nærmest nikotin-affarvede hvide og grålige taster. Dertil får du grønne og blegrøde taster, så du kan kombinere dem til noget, du bedst kan lide.

At skifte keycaps på Akko 5087B Plus er ret nemt. Tasterne er en anelse for tæt på hinanden til at du kan trække dem af med fingrene, som det måske er tilfældet med nogle andre tastaturer, men derfor får du også leveret en såkaldt puller så du kan trække dem af og hurtigt skifte til den farve du foretrækker.

Det som du med Akko 5087B Plus også kan er at skifte hele switchen. Tastaturets konstruktion er lavet således at du ved at fjerne keycaps får adgang til også at kunne tage switche af uden at skulle skille hele tastaturet af. Denne praksis har jeg ikke set gjort nemmere på nogle andre tastaturer og den gør det muligt for dig at teste forskellige switche ret hurtigt. Jeg er kæmpe fan af hvor nemt det er med Akko 5087B Plus.

Simpliciteten på det at tage switche af og skifte dem har ikke umiddelbart haft en indvirkning på tastaturets robusthed. Dette står klippefast på skrivebordet og det med en kampvægt på 1,05 kg i TKL. Der er altså tale om et relativt tungt tastatur, men det er mekaniske tastaturer nu en gang.

Akko 5087B Plus holder i øvrigt retro-stilen hele vejen. På nær teknologien, som er højmoderne, men den kommer vi ind på senere. Selve skriften på tasterne kaster mig også tilbage i nostalgien og det der er en fed detalje at bemærke her er at der er ingen indikatorer for genvejstaster. Dermed ikke sagt at der ikke er genveje gemt bag tasterne på tastaturet, men æstetikken har ikke lidt af denne årsag.

Det betyder dog desværre at du skal lære genvejene udenad eller holde manualens udskrift ved hånden når du vil vide, hvad de forskellige taster gør når du holder FN-tasten nede til aktivering. Det er naturligvis en smule irriterende og kræver træning, men personligt synes jeg det er den helt rigtige beslutning fra Akkos side og prioritere designet og lade tastaturet se så “rent” ud som det gør.

Der er i næsten intet som afslører at Akko 5087B Plus er et højmoderne tastatur i virkeligheden mens tastaturet er slukket. Det er først når du tænder for dets RGB-lys at det afslører sig selv. RGB-lyset er dog ret afdæmpet i vores 9009 udgave og det kommer kun sådan rigtig til udtryk når det er rigtig mørkt. Derudover er der dog Akko logoet, som er at finde på tastaturets højre hjørne, men ellers kunne det med lyset slukket sikkert få nogen til at tro det er old gammelt. Og jeg elsker det.

På undersiden er det dog en smule mere afslørende fordi man her kan se at der er en knap til at gøre det til enten Mac/Windows eller USB, hvis man vil anvende tastaturet i kablet tilstand. Foruden dette så er tastaturet udstyret med fire kablede forbindelser. Den ene af disse værende med den medfølgende (lilla) USB-modtager og så er der mulighed for at forbinde op til tre Blutooth enheder. Jeg vover pelsen og påstår du kan forbinde alle dine enheder med dette ene tastatur.

På undersiden har du også tastaturets USB-C port, som er en smule smal og der er lavet indhak, så det medfølgende lidt specielle kabel sidder rigtig godt fast, men jeg har også lykkes med at indsætte andre USB-C kabler uden problemer.

På undersiden finder du også fødderne, som du kan vippe i to forskellge højder, hvis du gerne vil have lidt hældning på tastaturet, såfremt du foretrækker dét. I sig selv fylder Akko 5087B Plus ikke voldsomt og er på “blot” 38 cm i bredden med sit 80% TKL design. Det betyder du skal kunne undvære de numeriske taster i højre side. Selv kan jeg godt lide den ekstra plads på skrivebordet, så det er et fint kompromis at lave.

Hvis jeg skulle sige noget der går mig lidt på designmæssigt, så er det at tastaturet er udstyret med Windows logo på tasterne. Det i sig selv er ikke noget nyt eller kritisabelt. Jeg er dog Mac bruger og så kiggede jeg efter nogle keycaps iblandt de mange ekstra man fik leveret med og ingen af dem var sobre nok til at de kunne erstatte Windows tasterne uden at skrige for meget opmærksomhed.

Funktionalitet

Appen Akko Cloud kan du installere til både din PC og Mac, hvis du vil lege med lidt mere detaljerede indstillinger på tastaturet. Du kan også optage makroer, hvor du indspiller tastekombinationer, som tastaturet så skal udføre når du trykker en bestemt tast eller kombination.

Appen i sig selv er i user interface ganske simpelt bygget op, så den del er fint på plads. Desværre er den dog en del tung at danse med. Alle små ændringer og indstillinger kræver adskillige sekunder at få trumfet igennem. Du kan i øvrigt “kun” indstille tastaturet, hvis det er forbundet via USB-kabel eller USB-donglen.

Jeg synes det er fint at have mulighed for at indstille eksempelvis makroer og sætte RGB-lys til eksempelvis bare én farve, men softwaren skal bruge lidt mere kærlighed før den kan anbefales.

Nu vi nævner USB-forbindelse i ovenstående i øvrigt, så oplevede jeg med Akko 9009 5087B Plus noget lidt specielt. Tastaturet leveres med et lækkert USB-kabel, som i øvrigt også er lidt den der vaniljefarvede hvide. I tastaturet er der en USB-C port og med et af mine andre USB-C kabler virker porten helt fint og man skal blot huske at trykke FN+U for at forbinde via USB, men med det medfølgende USB-C kabel er det altså ikke ligegyldigt om det vender den ene eller anden vej. Jeg må indrømme at det er første gang jeg har oplevet at et USB-C kabel kunne vende forkert.

Vores testeksemplar af Akko 5087B Plus er udstyret med Akkos egne switche CS Wine Red, som er en lineær switch, der ikke afgiver lyd eller taktil feedback når man skriver på dem. Tastaturet er dog ikke helt lydløst hellere, da det trods er med en samlet vandring på hele 4 mm, så er det altså nogle switche med guf i. Under fingerspidserne føles Akkos switche ret ensartede, præcise og faste på samme tid som de er “bløde” af mangel på bedre udtryk.

Tværs over boardet føles tasterne ret godt balanceret og ens og er mega behagelige at skrive på. Når man trækker keycaps af føler man også at der er en tilpas mængde modstand, som også gør at tasterne ikke føles vaklende eller rystende i deres vandring. Til denne pris er jeg temmelig tilfreds og positivt overrasket.

De nærmest lyserøde switche er nogle af dem jeg har haft den største fornøjelse at skrive på, selvom de er langt lettere at trykke på end jeg normalt foretrækker, da de har en aktiveringskraft på blot 43 gf ± 5 gf. Til spil manglede jeg den vægt og modstand jeg foretrækker, men til denne anmeldelse og en masse andre mails, så var Akko 5087B Plus overraskende vanedannende at skrive på. Det fede er jo så at hvis jeg med tiden ændrer mine præferencer, så kan jeg ændre switchene på dette tastatur så let som ingenting. Det er en lidt kostelig affære, men at man har muligheden for at opgradere, ændre og tilpasse sit tastatur er noget, som mange tastatur-entusiaster sættter pris på. Jeg har også hørt om folk, der sågar har forskellige switche på forskellige taster, hvilket er noget jeg ikke tror på at jeg selv kommer til, men det er jo netop den slags detalje og tilpasningsgrad man nemt kan opnå med et tastatur som dette.

Selvom Akko 5087B Plus ikke illustrer sine mange genveje, som jeg jo allerede har sagt er en designmæssig fordel, så er det lidt ærgerlig at jeg ikke kan låse FN-tasten på nogen måde. Det er nemlig sådan at jeg helst vil arbejde med mine F-taster som almindelige taster og så aktivere genvejene ved at holde FN-tasten nede. Denne mulighed har jeg så ikke med Akko 5087B Plus.

Idet keycapsene på Akko 5087B Plus er PBT-Doubleshot og hård plastik i en fast farve, så er der ikke meget lys som trænger igennem selve tasterne. Lyseffekterne kommer så udenom tasterne, hvilket gør at de er mere eller mindre usynlige i dagslys, men til gengæld har de en lækker afdæmpet effekt om aftenen. Personligt synes jeg dog at dette retro look, som netop denne 9009 model har, så er det synd at tænde for RGB-effekter. Så skal det da kun lige være et hvidt lys afdæmpet.

Designet gør dog at der ikke trænger lys op gennem bogstaverne på dine taster, så det er ikke fordi du kan se, hvilke taster du skal trykke på og jeg håber det er et bevidst valg Akko har lavet for jeg synes det får det til at virke langt bedre at teksten på tasterne er så tydelig og sort.

Akko 5087B Plus er udstyret med et batteri på 3.000 mAh, hvilket er næsten ligeså meget, som der er i min smartphone, så det er ikke helt lidt. Jeg har ikke fået nogen officielle indikationer af hvad batteritiden så kan være, mens en hjemmeside påstår vi får hhv. 240 og 400 timer afhængigt af forbindelse. Denne batteritid må være uden RGB-lyset tændt for jeg får cirka en uges brug når jeg aktiverer RGB-lyset i dette tastatur. Det er dog ikke helt skidt hellere kun at skulle lade op en enkelt gang om ugen kontra dagligt på smartphonen. For mit eget vedkommende ville perioden uden opladning dog være længere, da jeg helt sikkert ville bruge dette tastatur uden RGB-effekter. Det ser simpelthen for lækkert ud af sig selv til at jeg vil “ødelægge” det med lys.

Udover at Akko 5087B Plus ser flot ud og har nogle behagelige taster, så synes jeg også at højden og formen på det gør det til et behageligt tastatur at arbejde og også spille på. Hvis du vil spille på Akko 5087B Plus, så husk at USB og 2.4 GHz forbindelserne er med 1000 Mhz polling rate, mens Bluetooth er en ottendel af dette og anbefales derfor ikke til gaming.

Konklusion

Generelt er jeg en der elsker tastaturer og det betyder meget for mig at jeg har det rette udstyr på netop dette punkt. Små detaljer kan gøre en kæmpe forskel. Jeg ville ikke kalde mig en entusiast da jeg endnu ikke er kommet til det punkt, hvor jeg har behov for at bygge mit helt eget tastatur fra bunden, men Akko 9009 5087B Plus viser at det kan være nemt at opgradere og ændre et tastatur så jeg har fået en smule blod på tanden. Til gengæld er netop Akko 9009 5087B Plus med sit retro look, gode switche, flotte design og generelt bare fornøjelsen i at bruge det ikke givet mig noget, som jeg har lyst til at sætte fingeren på. Jeg ville ønske jeg kunne låse FN-tasten, men udover det så er der nærmest tale om et perfekt tastatur på mange punkter.

Positivt

  • Flot design
  • Veludført og robust
  • Gode taster
  • Nemt at skifte både keycaps og switche
  • Kan forbinde med op til 5 enheder på samme tid

Negativt

  • Software er lidt tung

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: 731,-

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Ud af de mange forskellige tastaturer Akko har at byde på, så har de udstyret os med deres 5087B Plus, som vi har haft fornøjelsen af at teste her på sitet og bringe dig vores vurdering. Hvad er der i æsken? Vores testeksemplar af Akko 5087B...Test: AKKO 9009 5087B Plus mekanisk tastatur