Tablets markedet i verden har stagneret en smule i forhold til den vækst de oplevede for blot nogle år tilbage og det skyldes nok to faktorer. Den ene værende at de sjældent gik i stykker, så udskiftningsraten er relativt lille. I vort lille hjem har vi en tablet, som kører på sit femte år nu og spiller stadig som den skal. Den anden faktor er at folk nok har erfaret at tablets i sig selv har lidt begrænsninger i forhold til at man kan arbejde effektivt med dem. Det er så her Acer Switch Alpha 12 kommer ind i billedet og migrere de to verdener værende en 2-in-1 device. En kategori gjort populær især af Microsoft selv med deres Surface, men her har vi altså Acers bud og som vi har fået lov at kigge nærmere på.
Hvad er der i æsken?
Æsken til Acer Switch Alpha 12 trækkes ud i siden og er lavet af genbrugspapir. Det kan være at det ikke giver den mest luksuriøse indpakning eller en lækker udpakningsoplevelse, men det er måske mindst ligeså vigtigt, hvis ikke vigtigere at miljøet bliver bevaret.
I selve æsken er der det beskedne indhold bestående af Acer Switch Alpha 12 tabletten, strømadapter, tastaturet og manual.
Specifikationer
- 12″ QHD 2160 x 1440 touch skærm IPS-bagbelyst
- 2,3 GHz Intel Core i5-6200U Dual-Core processor
- 8 GB LPDDR3 RAM
- 256 GB SSD
- MicroSD kortlæser
- 1 x USB-C 3.1, 1 x USB-A 3.0,
- 1,3 kg uden tastatur
Design
Acer Switch Alpha 12 har en lad os kalde det interessant sammensætning. På selve tabletdelen føles den som værende ganske kvalitetsfuld og med metal på bagsiden. Standen, som man hiver ud for at få tabletten til at kunne hvile på bordet eller benene, er ligeledes af stabil kvalitet. Den nævnte stand er dog en smule svær at hive ud og giver mere modstand end jeg ville foretrække. Dog betyder det dog også at den forbliver i den position man stiller den så det har både sine fordele og ulemper.
På selve standen har man også gummilister, som gør Acer Switch Alpha 12 forbliver på plads og glider ikke så nemt ned. Derudover kan standen flippes et godt stykke ned, så man har en mere ergonomisk måde at bruge den på, især hvis man skulle bruge en pen til at tage noter. En sådan pen medfølger ikke i øvrigt, hvilket muligvis er for at holde prisen på et lavere niveau og desuden er en pen ikke for alle brugere. At kickstanden på Acer Switch Alpha 12 kan flippes så langt ned giver faktisk også en fordel når man sidder overfor nogen i eksempelvis et møde, så bliver der mindre skærm mellem en selv og den anden person.
Kvalitetsindtrykket daler dog en smule når man får tastaturet at mærke efter min mening. Det føles ikke nær så solidt som resten af enheden og selvom jeg kan forstå tankegangen bag igen må være forbundet med den endelige pris man kan ramme, så er det også ærgerligt at tastaturet trækker indtrykket ned. Man har ganske vidst et tastatur i fuld størrelse foran sig, selvom nogle taster er mere kompakte end man er vant til. Det er naturligvis uden numeriske taster og enkelte funktioner gemmer sig bag FN-tasten, men ellers savner man bestemt ikke noget. Det er tastevandringen, som er det, der skuffer mig en smule og den føles ikke ensartet alle tasterne igennem.
Samlet set synes jeg at kvalitetsindtrykket er ganske positivt, men det er altså selve tabletenheden, der trækker dette op. De to enheder kan altså splittes ad, hvilket er hele meningen med et 2-in-1 device som Acer Switch Alpha 12 og det foregår ved at der er magneter der holder tastaturet fast til tabletten og der er små connectorer til at sørge for at input fra tastatur og touchpad bliver registreret i enheden.
Touchpadden på Acer Switch Alpha 12 er som resten af tastaturenheden ikke det der brillerer. Størrelsen kan man ikke gøre så meget ved på denne størrelse af enheder, men de er set en smule større og bedre.
Overfladen på tastaturet er rug og modvirker en smule fedtfingre, så det holder sig pænt længere tid. I siden har man også udstyret det med en holder til pen, hvilket jeg synes er en smule forkert når denne ikke medfølger. Så skulle det være et tilkøb i sig selv, da det ellers hænger og dingler for dem af os, der ikke agter at erhverve en pen til brug med tabletten.
Acer Switch Alpha 12 har to kameraer og de er placeret således at det ene peger mod brugeren til konferencekald og det andet er på bagsiden, så man kan tage billeder med sin tablet om man vil. Det kan naturligvis give god mening, hvis man arbejder med noget på sin tablet og skal dokumentere via billeder så er det trods alt nemmere at kunne tage dem direkte på tabletten. Acer Switch Alpha 12s kameraer er henholdsvis 5 megapixel bag og 2 megapixel i fronten, hvilket er ganske basic.
I venstre side af tabletenheden finder man fire knapper til henholdsvis at tænde tabletten, skrue op og ned for volumen samt en Widnows tast. Disse er fint integreret i selve Acer Switch Alpha 12 enheden så det ser pænt og rent ud. På den modsatte side finder man tilslutningerne i form af et kombineret audio-stik, USB-A 3.0 stik, USB-C 3.1 stik og et strømstik. Hvorfor man ikke vælger at lade opladningen foregå via USB-C stikket er mig en gåde. Den bedste løsning havde måske været at have endnu et USB-C stik, som man så kunne lade igennem, men det ville jo så alt andet lige også betyde at prisen ville blive dét højere. Selve strømadapteren er også en smule større end jeg ville have forventet det, men den er dog lige til at have i tasken da den er længere end bredere.
Funktionalitet
Man kan have et nok så flot design, hvis ikke resten følger med når man skal have lavet noget. Det er naturligvis selvsagt for nogen, men ikke desto mindre har man set før at man sparer de forkerte steder, og så bliver et ellers flot produkt ikke nær så vellykket. Det er heldigvis ikke tilfældet med Acer Switch Alpha 12, men lad os gå lidt mere i dybden med de enkelte dele.
Som en 2-i-1 device
Den primære funktionalitet, der skiller Acer Switch Alpha 12 fra en almindelig bærbar computer eller en tablet for den sags skyld er at den med sit aftagelig tastatur og kickstand placerer sig i midten af de to kategorier. Deraf også navnet 2-i-1 device, så det kommer ikke som en overraskelse, men det er vigtigt at denne funktionalitet virker optimalt for at man kan sige man har erstattet to enheder.
Kickstanden i Acer Switch Alpha 12 er af metal og dette kan mærkes for den giver ikke efter og hele enheden føles robust og stabil. Dette bevirker at man på et skrivebord føler man sidder med en PC foran sig, hvor skærmen ikke vrikker. Den samme oplevelse får man ikke når man har enheden på skødet og det har for mig altid været udfordringen med netop denne type af devices. De er svære at placere ordentligt med mindre man har en bred flade bag dem, hvor standen kan hvile. Man vænner sig lidt til det men på benene føler man altid en smule ekstra ustabilitet, især sammenlignet med en laptop.
Acer Switch Alpha 12 er nem at forvandle fra den ene tilstand til den anden da tastaturet bare ryger af når man hiver lidt ekstra i det. Det er nok de mest mobile brugere der ønsker at have ét device til både deres tablet- og PC-behov, hvorfor netop denne nemme forvandling er vigtig. Tastaturet kan enten ligge fladt på bordet eller toppen kan hægtes fast til rammen så man får lidt vinkel på og det er også med denne vinkel jeg føler man får den bedste skriveoplevelse.
Skærmen
Den QHD opløste skærm i Acer Switch Alpha 12 med opløsningen 2160 x 1440 pixels er faktisk ret detaljeret. Det bør den også være med denne pixeltæthed på 216 PPI. Billeder og farver ser ganske glimrende ud og det samme gør sig gældende for betragtningsvinklerne. Alt i alt er det en ganske fin og god skærm, men hvis man skal pege på noget så er det at lysstyrken ikke er den højeste. Det giver udfordringer når man vil arbejde i det udendøre, hvis der er meget lys.
Tastatur og touchpad
Som nævnt er det her man har sparet lidt på Acer Switch Alpha 12 og det kan mærkes når man skal skrive meget eller sidde længe ved sin computer. Vandringen på tasterne bevirker at man nemmere bliver en smule træt i fingrene når man skriver på enheden, da man føler at man hamre af sted på det og efter noget tid bliver fingrene bare dét mere trætte end ved mange andre tastaturer jeg har skrevet på. Der er langt fra tale om det dårligste tastatur, men der er nok ligeså langt til det bedste.
Touchpadden på tastaturenheden er responsiv og også tilstrækkeligt præcis. Når man trykker på knappen i bunden så føler man at hele tastaturet giver en smule efter og det er netop det der henvises til i afsnittet om design af samme.
Ydelse
Man kan godt mærke at Acer Switch Alpha 12 er godt udstyret og ydelsen til daglig brug fejler bestemt ikke noget. Intel Core i5 processoren klarer fint strabadserne, men man skal ikke stresse denne maskine alt for meget. Det er en fin kontormaskine, der godt kan yde og programmerne starter hurtigt, men begynder man at smide for mange opgaver efter den så bliver det blæserløse design udfordret og ydelsen drosler.
Det blæserløse design er dog ganske fint til at holde Acer Switch Alpha 12 stille under brug og det er glædeligt at se, for det gør sig bestemt ikke gældende for alle kompakte computere nu om dage.
Konklusion
Sammenlagt har vi med et ganske solidt produkt at gøre når vi snakker om Acer Switch Alpha 12. Den har et robust design og en stabil kickstand, således at enheden i laptop-tilstand står solidt på bordet eller en anden overflade. Ligesom andre 2-i-1 devices, så er den lidt upraktisk at have på skødet, men her er det måske også tanken man skal anvende den som en tablet med mindre produktivitet til følge. Alt i alt dog en godt ydende enhed med en flot skærm, der dog lider lidt af ikke at være så lysstærk, men god og skarp ikke desto mindre. Jeg ville ønske et tastatur, der var en smule mere veludført og nemmere at arbejde med, men når alt kommer til alt så er Acer Switch Alpha 12 en solid løsning.
Negativt:
Tastatur
Lysstyrke på skærmen
[checklist]
- Tablets design
- Solid kickstand
- God ydeevne
- Støjer ikke
[/checklist]
[badlist]
- Tastaturet
- Lysstyrke på skærmen
[/badlist]
Pris og tilgængelighed
Set til 7.690,-
- Køb Acer Switch Alpha 12 hos wupti.com