Vi skal her se nærmere på PLA plastik filament fra EUMakers.com. PLA filament bliver brugt til at printe med i 3D printere. Vi skal se nærmere på 4 farver i deres store sortiment.
Efter vi lavede vores test af Dremel 3D40 Idea Builder 3D printeren, har vi fået forespørgsler på om man nu også kun kan bruge Dremels PLA plastik filament i printeren. Det satte jeg mig for at undersøge og kontaktede EUMakers.com som sendte mig 4 ruller af deres PLA til min test. Her er det vigtigt at understrege at Dremels garanti på printeren bortfalder hvis man bruger andet filament end Dremels eget, så alt brug af filament fra andre producenter er helt på eget ansvar!
Hvad er der i kassen?
Hver rulle filament er pakket i en solid brun papkasse.
I kassen finder vi en rulle med 1 kg PLA filament, solidt vakuumpakket.
Udover rullen finder vi også en holder så man nemt kan føde filamentet ind i sin printer.
Foruden rulle og holder, er der også brugsvejledning til hvordan man kan genbruge selve spolen til f.eks. en knage eller andet når den først er brugt op. Der medfølger endda et par skruer til knage-projektet.
Design og funktionalitet
Selve rullen og holderen er lavet i plastik, og holderen har dobbeltklæbende taper under benene så den kan stå helt fast på bordet. Jeg havde dog ingen problemer med at den ikke stod fast under min test, men efterhånden som man får brugt filamentet og rullen bliver lettere, så kan det være en god idé at tape den fast på bordet.
Dremel 3D40 har en indbygget filament holder til deres egne 0,5 kg ruller, og den passer ikke til EUMakers større ruller. Men løsningen er nem, man tager blot dækslet af filament rummet på 3D40 printeren, stiller EUMakers rullen ved siden af printeren, og føder filamentet ind i printeren. Det har ikke givet mig nogle problemer under min test.
Jeg modtog 4 ruller PLA filament, hver på 1 kg. Jeg vil her vise hvordan de ser ud i færdig printede modeller. Jeg vil starte med at sige at helt generelt så er kvaliteten bestemt på højde med de print jeg lavede med Dremels filament. Den eneste indstilling jeg gjorde på printeren var at indstille temperaturen til 210 grader, hvor jeg har printet med 220 grader med Dremels filament. Jeg benyttede Dremels Printstudio under testen. Jeg har printet en standard 6 cm lang 3DBenchy båd med 0,2 mm lagtykkelse, og så har jeg printet en 12 cm høj ugle statue i 0,1 mm lagtykkelse med hvert filament. Begge modeller kan hentes på www.Thingiverse.com og de er ikke efterbehandlet på nogen måde.
Wisteria purple
Denne filament er fuldstændig ugennemsigtig og giver en overflade der skjuler de indre strukturer. Den fremhæver desværre også lagene i printene mere end de andre. Men nu er billederne også taget med mest lys fra oven, så lagene er ekstra tydelige, i virkeligheden er de hverken mere eller mindre tydelige end på print lavet med Dremel filament.
Petroleum Green
Dette filament er halv-gennemsigtigt, og derfor er de indre støttestrukturer i printet tydelige i det færdige print, det ses specielt som linjer i ryggen af uglen. Det skal man tage højde for, og vælge en model hvor det ikke er et problem. Overfladen på printet er dog lige så glat og fin som de andre typer filament.
Dark antique pink metallic
Denne rosa/pink filament er mere gennemsigtig end den grønne, og derfor er de indre strukturer endnu mere synlige, men som de andre print, er overfladen glimrende.
Cor-Ten
Den sidste filament jeg fik til test hedder Cor-Ten og det er en teknisk betegnelse for en type metal der hurtigt får et lag beskyttende rust på overfladen, så farven er henad rusten brun metallic og den har da også smule glimmer og metallic effekt. Den er mindre gennemsigtig end de to foregående, men man kan stadig skimte de indre strukturer i printet.
Konklusion
Under min test har Dremel 3D40 kørt omkring 60 timer med EUMakers filament uden nogle problemer, så det kan altså sagtens lade sig gøre at benytte andet filament end Dremels eget. Men husk dog stadig på at Dremels garanti bortfalder hvis man gør det. Er man villig til at tage chancen, så har man lige pludselig uanede farver og typer filament tilrådighed. EUMakers har f.eks. 90 farver i deres sortiment, mod Dremels 11. Dog vil jeg anbefale at man kun bruger standard PLA filament i Dremel 3D40, og ikke nogle af de mange typer med forskellige tilsætninger. Printer man f. eks. med selvlysende filament, så er det PLA med tilsat selvlysende krystaller, og disse krystaller slider utroligt meget på printerdysen der er lavet af messing. Det samme med tilsat kulfiber, metaller, træ og meget andet. Så holder man sig til standard PLA, så passer man bedst på Idea Builder printer.
Filamentet fra EUMakers har en høj kvalitet, og fungerede upåklageligt under min test, lagene hæftede fint sammen, og farverne var ensartede. Rulleholderen er praktisk og gør det nemt at bruge filamentet i mange typer 3D printere. Og når rullen er tom, kan den skilles ad og enten hænges på væggen som knage, eller indgå i en af de mange modeller man kan finde på EUMakers side, og selv printe ud. Det er dog også et filament i den høje ende af prisskalaen (hvis man ser bort fra Dremels eget filament)
Pris og tilgængelighed
En 1 kg rulle med standard 1.75 mm PLA filament koster ca 280 kroner på www.EUmakers.com, der sender fra Italien.