tirsdag, november 5, 2024
ForsideAnmeldelser3D-PrinterTest: 3D-Printer filament fra add:north

Test: 3D-Printer filament fra add:north

Vi har tidligere set på plastiktråd (filament) til 3D-printere, og her skal vi se nærmere på spændende filament fra svenske add:north

Hvad er der i kassen

Rullerne med filament bliver leveret i en kraftig papkasse, og inden i den er rullen vacuumpakket i en genbrugelig lynlåspose.

Rullerne er selvfølgelig også pakket med en lille pakke fugtabsorberende middel. Det er vigtigt for printresultatet at filamentet ikke optager for meget fugt fra luften. Derfor er det også rart at man kan genbruge posen til opbevaring når filamentet ikke er i brug. Selve rullen er gennemsigtig så det er nemt at få overblik over hvor meget tråd der er tilbage. Rullerne er spolet op med 750 gram filament.

På rullen sidder også en label med navnet på filamentet, og de anbefalede printerindstillinger.

Fremgangsmåde

En 3D-printer fungerer ved at den smelter tråden fra rullen, og lægger den ud i et tyndt lag via en opvarmet dyse i printeren, direkte på en opvarmet byggeplade. Rullerne i denne test er fra det svenske firma add:north der specialiserer sig i specielle plastiktyper og tilbehør til 3D-print. Alle 5 ruller er baseret på PLA som er en meget udbredt plastiktype til 3D-printere, og er baseret på plantemateriale med forskellige tilsætninger. De første 3 ruller med E-PLA (som blot står for Easy-PLA) er blevet testet på en Dremel 3D45 med en 0,4 mm dyse. De to sidste ruller med Textura plast er tilsat en biofiber for et give en mat overflade, og for en sikkerheds skyld anbefaler add:north at man bruger en 0,5 mm dyse for at undgå tilstopninger i dysen. Så de to ruller blev testet på en Felix Tec 4 med en 0,5 mm dyse. Alle figurerne er printet med en lagtykkelse på 0.15 mm. Jeg har printet en klassisk test figur af en fiskebåd med alle 5 plastiktyper, det er en figur der er meget brugt til at teste 3D-print fordi den indeholder mange svære elementer. Derefter printede jeg en kube der er god til at teste om plastikken er god til at printe i fri luft (uden understøtning) og endelig har jeg fundet en figur til hver rulle for at vise hvad der er muligt. Alle modellerne er fundet på www.Thingiverse.com.

E-PLA Aurora Green

Aurora Green er sjov farve, den er blå/grøn, men afhænging af hvordan lyset falder på den, skifter den mellem blå og grøn. Det er en effekt jeg opdagede var svær at fange på fotos.

Båden blev printet fint, der var igen fejl at se.

Kuben afslørede heller ingen problemer med at printe uden understøtning.

Til sidst fandt jeg en model af en blæksprutte med bevægelige arme, printet i et stykke. Det gik også fint, og her kan man også fornemme lidt af farvespillet.

E-PLA Marble

Marble er en cremefarvet plastik med små sorte prikker der forsøger at imitere marmor. Og det gør den faktisk ret godt.

Både blev også printet fint uden de store fejl, dog er der nogle linjer i styrehuset hvor det ser ud som om dysen har været en smule blokeret, men det har ikke haft nogen betydning for styrken i printet, og er mere tydelige på fotos end på færdige model.

Kuben har ikke de samme linjer, og her kan også se at trådene der er printet uden understøtning i det store hele er helt lige og stramme.

Til sidst fandt jeg en meget detaljeret model af en marmorsøjle. Her kan vi se at nogle af detaljerne lider lidt af tynde linjer ligesom vi så på båden, men det kan dog være printerindstillingerne der ikke var helt i skabet. Det er som sagt en meget detaljeret model der er svær at printe perfekt.

Men resultatet er nu meget tilfredstillende, og jeg var selv imponeret over detaljegraden og hvor meget det faktisk ligner marmor.

E-PLA Glitz Grey

Glitz Grey er en mørkegrå plast der er tilsat en smule glitter.

Her kan jeg overhovedet ikke se nogle fejl på fiskebåden, det er en af de bedste udgaver af båden der er kommet ud af min printer! Glimmeret skjuler effektivt evt småfejl og camouflerer lagene ret godt.

Det samme gør sig gældende for kuben, det er et rigtigt godt print. For at presse filamentet lidt fandt jeg meget detaljeret model af en drage der også har nogle meget skrøbelige detaljer.

Alle detaljer står skarpt på modellen, dog kan man se en enkelt tynd linje på toppen af vingen, ellers så er det også et perfekt print!

Textura Matte White

Nu kommer vi til plasttyperne med fibre i, så vi har skiftet til en anden printer med en større dyse. Det betyder også at det er lidt sværer at lave helt perfekte print da en større dyse kan have tilbøjelighed til at “dryppe” lidt når printhovedet flytter sig, samt at nogle af de meget små detaljer i modellerne kan forsvinde, som det kan ses på de forreste ringe på fiskebåden.

Bortset fra at et par små detaljer blev lidt udviskede, så er det faktisk også et ret godt print. Og overfladen er helt fantastisk, den føles mat og blød på en eller anden måde. Meget unikt i forhold til de gænge plastiktyper.

På Kuben kan vi se at der er lidt dryp på steder der ikke skulle være plast. Det kan fjernes med et skarpt blad og måske forhindres med lidt flere eksperimenter med indstillingerne. Udover det så printede den fint, også de steder hvor der ikke var understøtning.

Jeg synes farven lignede ben, så som sidste model printede jeg et udskåret kranium.

Har er der også enkelt steder hvor der er dryppet plast fra dysen, men i store hele er det et rigtigt fint print, og overfladen er helt unik, mat og behagelig at røre ved.

Textura Flare Rockey Grey

Til sidst skal vi se på en Textura plastik der både indeholder fibre og glimmer for at give en helt mat og metal-agtig overflade.

Der er nogle ganske få småfejl (der kan rettes med kniv) i døråbningen og på røret bagerst, men resten af båden er helt fantastisk. Det er nærmest umuligt at se lagene i printet, og overfladen ligner faktisk metal når man se det i virkeligheden.

På Kuben kan vi se enkelte tråde der krummer en smule hvor der er printet uden understøtning, men det er ikke så galt endda, og kan sikkert forbedres ved at printe ved en lidt lavere temperatur hvor plastikken er lidt mindre flydende. Til sidst fandt jeg en flot skulptur af de kendte statuer fra Påskeøen. Modellen var perfekt til den flotte overflade Texture Flare giver.

Her er det praktisk talt umuligt at se de individuelle lag, med mindre man går meget tæt på (og kigger på den skrå overflade på toppen af hovedet) Det er et exceptionelt flot resultat, og noget det pæneste jeg har præsteret på min printer.

Konklusion

Jeg var meget imponeret af alle de 5 typer filament fra add:north, det er altid spændende at printe med noget andet end standard plastik. De to typer der imponerede mig mest var E-PLA Glitz Grey som gav et helt fantastisk resultat, og så Textura Flare Rockey Grey som evnede at få laglinjerne til visuelt at forsvinde og gav en overflade der mindede om mat metal. Der var ingen af de 5 ruller der gav nogle problemer under brug på trods af tilsat fiber og glitter. Det nærmeste jeg kunne komme et lille problem var de få tynde linjer jeg opdagede da jeg brugte E-PLA Marble. Om det var fordi dysen ikke var stor nok, eller om det havde andre årsager, kunne jeg ikke finde ud af. Men det er så absolut i småtingsafdelingen.

Pris og tilgængelighed

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Lars Lund Olsen
Lars Lund Olsen
Lars Lund Olsen - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Vi har tidligere set på plastiktråd (filament) til 3D-printere, og her skal vi se nærmere på spændende filament fra svenske add:north Hvad er der i kassen Rullerne med filament bliver leveret i en kraftig papkasse, og inden i den er rullen vacuumpakket i en genbrugelig lynlåspose. Rullerne...Test: 3D-Printer filament fra add:north