Hvis du har været på udkig efter en ny netværksbaseret enhed, såsom mobiltelefon, computer, TV eller hvad som helst andet, så er du sikkert blevet mødt med betegnelser som 802.11xx og måske har du også tænkt “hvadfornoget”? Det skal være slut fremover for Wi-Fi alliancen, som står bag navngivning af netværksstandarder, har besluttet at indekserer generationen af netværk i tal i stedet for det man nærmest kan kalde koder, som det har været tilfældet tidligere.
Mange af os kender til 802.11 og har fulgt udviklingen, hvorfor du måske også ved, hvad det står for og hvilke hastigheder de forskellige teknologier kan bære, samt hvilken betydning det har for dækningens rækkevidde når man sammenligner de forskellige teknologier med hinanden. Det er dog for de flestes vedkommende bare vollapyk og man ønsker altså hos Wi-Fi Alliancen at gøre det nemmere at danne sig et overblik.
Fremover vil det være nummerering til at differentiere de forskellige standarder fra hinanden. Det vil altså nu være efter nedenstående princip at man kan identificere sine netværksenheder:
• Wi-Fi 6 vil blive brugt til at identificere understøttelse af 802.11ax teknologien
• Wi-Fi 5 vil blive brugt til at identificere understøttelse af 802.11ac teknologien
• Wi-Fi 4 vil blive brugt til at identificere understøttelse af 802.11n teknologien
Min personlige holdning er at det er rart med en mere sigende og nemmere navngivning, der er til at forstå uden at man skal dechifrere det skrevne. Der er dog også potentiale for at mange slutbrugere tager det for givet at et højere tal simpelthen bare er bedre og så bliver det en ny standard. Realiteten er bare, som foroven beskrevet, at de forskellige teknologier har hver deres fordele og ulemper. I hvert fald for nuværende, hvor n-netværk har en større rækkevidde, mens ac-netværk har den større båndbredde til gode. Det kan godt være at hastighed er vigtigst for de fleste af os, men i nogle tilfælde er det vigtigere at nogle enheder skal kunne nå routeren fremfor at have en høj hastighed. Dette risikerer man at glemme når man laver en indeksering med tal på denne måde.
Hvornår vi skal begynde at vænne os til den nye navngivning er der ikke spået om endnu, men det bliver forventeligt meget snart, eftersom de store producenter i markedet, såsom Qualcomm, Intel, Broadcom, Aruba, Marvell og Netgear har budt nyheden velkommen.