søndag, november 24, 2024
ForsideAnmeldelserLinksys E3200

Linksys E3200

I slutningen af august blev der lanceret en række nye produkter fra Linksys, som i dag er ejet af netværksgiganten Cisco, heribandt en helt række trådløse routere, fra E1200, til E1500, E2500 og op til E3200 som er topmodellen, og ligeledes den model vi skal kigge på.

Topmodellen Linksys E3200 benytter sig af Dual-Band teknologi, som i teorien skule give bedre rækkevidde og en mere stabil forbindelse, da der benyttes både 2,4Ghz og 5Ghz frekvensbånd, sidstnævnte er især smart hvis man bor er sted med meget “støj” på 2,4GHz båndet, hvilket kan være alt fra mikrobølgeovne til alarmsystemer. Derudover er Linksys E3200 naturligvis udstyret med Wireless-N teknologi, 4 gigabit ethernet porte, USB tilslutning og med Cisco Connect software.

Hvad er der i kassen?
Linksys E3200 leveres i en nydelig blå æske, og i denne finder man selve routeren, en strømforsyning, et netværkskabel, samt en CD med installationssoftware til både PC og Mac.

Design
Det virker måske lidt underligt at snakke om design på en router, men Linksys E3200 er en del af E-serien som faktisk har fået priserne for det flotte skandinaviske design.

Linksys E3200 er en del af en ny E-Serie der består af 4 modeller, alle i nogenlunde samme design. Designet er harmonisk og smart med en let buet top, og kun enkelte LED’s på fronten, som man i øvrigt kan slukke via administrationspanelet. Det blå “bånd” øverst med Cisco logoet er med til at tilføre lidt eksklusivitet, og på bagsiden er alle stikkene placeret, de 4 gigabit ethernet porte, en usb port og stik til strømforsyning. Der er faktisk også en on/off knap, til den sparsomme der vil slukke routeren helt.

En ting der undre mig, er dog at Linksys har valgt at placere stikkene i den ende som vil sidde op ad, hvis man montere Linksys E3200 på væggen, istedet for at sørge for at stikkene vendte nedaf, hvilket – i min verden – ville have givet bedre mening.

Designet er dog yderst nydeligt, og det begynder at ligne noget man ikke nødvendigvis behøver gemme væk på loftet, bag en reol eller lignende.

Installation
Med Cisco Connect skulle installationen gå som en leg, så det skulle da afprøves. Jeg tog min tidligere Linksys E3000 router fra, og koblede straks Linksys E3200 til – uden genstart af hverken NAS, Alarm og hvad der nu ellers er tilkoblet. Først forsøgte jeg med Cisco Connect softwaren på min Macbook, men OSX Lion er desværre ikke understøttet, så jeg måtte have fat i min Windows baserede PC i stedet. Det var et lille bump på vejen, men okay – der er altså stadig en del software der ikke er klar til OSX Lion, og det er nok mere Windows folket som Cisco / Linksys har været rettet mod.

Nå, i med en medfølgende CD-ROM og så guides man faktisk igennem hele processen, også det at tilslutte kabler, strømforsyning mv., men der havde jeg altså snydt lidt og gjort det på forhånd, så jeg ikke skulle ligge og kravle op og ned fra loftet hvor routeren er placeret. Det betyder også at selve installationen kan gennemføres trådløst, og uden problemer. Installationen er hurtigt overstået, og du har både mulighed for at opsætte kryptering, bestemme om der skal være et separat gæstenetværk og lignende undervejs. Når installationen er færdig får du adgang til selve CiscoConnect administrationen som bl.a. giver dig overblik over tilsluttede enheder, administrere det gæste netværk du kan oprette, oprette en “forældrespærring”, teste hastigheden på din internetforbindelse og tilpasse basale indstillinger. Er du til de avancerede indstillinger, port-forward ol., skal du logge på på routerens webbaserede administrationsdel.

 

Funktionalitet
Linksys E3200 er nok en af de nemmeste routere at sætte op, du skal ikke rigtig selv gøre andet end at starte softwaren, og vælge en adgangskode, så er du faktisk kørende – det er nemt, og ikke mindst hurtigt. Det er noget som alle og enhver vil kunne finde ud af.

Takket være Dual-Band teknologi er rækkevidden på Linksys E3200 rigtig god, i et normalt parcelhus, med routeren placeret på loftet, har jeg næsten fuld styrke på den trådløse del, uanset hvor i huset jeg befinder mig, og der er ingen udfald eller lag i forbindelsen – perfekt!

At begynde at lave diverse tests på mulig hastighed, med og uden kabel mener jeg ikke er relevant, det interessante er hvordan man oplever Linksys E3200 i daglig brug, for det er jo sådan de fleste vil bruge den.

Det vigtigste ved en trådløs router er vel en stabil og høj hastighed, og her levere Linksys E3200 varen. Derudover er der mulighed for at tilslutte en USB stick eller ekstern harddisk via USB porte, og på den måde omdanne Linksys E3200 til en NAS server. Det bliver ikke verdens mest avancerede NAS server, men igen – de fleste bruger en NAS til at gemme og dele filer, og lige nøjagtig det er Linksys E3200 god til… Da Linksys E3200 er UPnP kompatibel, vil den tilsluttede harddisk også kunne ses af alle andre UPnP enheder på netværket, en PS3 eller lignende.

Dual-Band teknologien gør Linksys E3200 velegnet til det moderne hjem, for der stilles efterhånden store krav til båndbredden da meget udstyr bruger den trådløse forbindelse, tænk bare på hvor mange bærbare pc’er, internetradioer, smartphones, spillekonsoller, printere og medieafspillere du har stående derhjemme – mange af dem er på “online” mere eller mindre hele tiden, og det sætter helt andre krav end dengang hvor man måske havde 1 computer på det trådløse netværk, og 1-2 stykker på det kablede netværk. I dag bruges det kablede netværk nok primært til NAS løsninger, og måske også TV / Video som kræver en solid båndbredde.

Jeg har testet Linksys E3200 sammen med en Boxee Box på Wireless-N netværk og Full HD materiale streames uden problemer trådløst, men det gjorde det altså også på den “gamle” Linksys E3000, skal det retfærdigvis siges.

Sikkerhedsmæssigt er Linksys E3200 også godt med, med bl.a. WPA2 og indbygget firewall, det bør række til den private bruger. Som tidligere nævnt, så er der på Linksys E3200 også mulighed for at oprette et gæstenetværk. I praksis betyder det at der vil være 2 SSID’er tilgængelige, dit “normale” netværk, og et gæste-netværk som alle kan koble op til. Kobler man op til gæste netværket, åbnes din browser og du skal nu indtaste det password som er valgt, indtastes dette korrekt, har du adgang til internettet, men ikke andet end det – dvs. dit interne netværk er “uberørt” og der er ikke adgang til din NAS og hvad du ellers måtte have tilsluttet. Det er en rigtig smart feature, og sikre dine data endnu bedre, ikke bare mod uønskede personer, men også mod virus og andet som nemt kan komme når “gud og hver mand” kobler på dit netværk.

Det virker måske lidt besværligt, men det kræver intet særligt at sætte det op, og så kan man tlbyde sine besøgende en trådløs forbindelse, uden at man giver adgang til ens private netværk.

Konklusion
Linksys E3200 kan vist bedst betegnes som en high-end router, og den indeholder vel nærmest alt hvad der kan proppes i en router idag, dvs. Dual-Band teknologi, Wireless-N, USB for ekstern harddisk eller lignende og noget der ligner verdens nemmeste opsætning med Cisco Connect.

Linksys E3200 er nok ikke for Hr og Fru Danmark, dertil er prisen simpelthen for høj, men for alle os nørder der har behov for en klippestabil trådløs forbindelse med høj hastighed, er Linksys E3200 bestemt ikke overkill. Til streaming af HD materiale og tung datatrafik generelt er Linksys E3200 perfekt, og du har rig mulighed for selv at pille ved indstillingerne, hvis du skulle have brug for, og lyst til dette.

Med Linksys E3200 får du høj hastighed, stabil trådløs forbindelse, mulighed for 4 kablede enheder på gigabit ethernet, mulighed for deling af USB harddisk og et ret lækkert design.

+
Design
Masser af features
Hastighed/Rækkevidde


Prisen

Karakter

80 %

Pris og tilgængelighed
Vejledende pris: ?
Set til 907,-

Find den bedste pris på Linksys E3200

Anmeldt af
Noel Christensen

Udlånt af
Linksys

Noel Christensen
Noel Christensenhttp://www.eReviews.dk
Noel Christensen - Redaktør på eReviews.dk.
Annonce

3 KOMMENTARER

  1. Routeren er svært at anbringe, hvis man ikke vil have den stående fladt. Jeg har forægæves søgt info om, hvorvidt man kan hænge den på en væg for at spare plads f.eks. De manglende huller til ophæng, kunne måske være et tegn på, at det ikke er nogen god ide?
    I denne artikel nævnes en passant noget med at hænge den på hovedet, uden at man rigtigt får at vide hvordan, den kan placeres rent fysisk.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer