Robotstøvsugerne har for alvor taget danskerne med storm og man finder efterhånden robotstøvsugere i mange danske hjem. Der er flere årsager til dette, men større udbredelse, mere intelligente løsninger og lavere priser er nok nogle af de vigtigste årsager hertil.
Det kan dog være lidt en jungle at finde rundt i modeller og funktioner, for hvad skal man kigge efter når man skal anskaffe sig en robotstøvsuger og hvad stilles der af krav til hjem og indret for at få det maksimale ud af den? Vi vil i denne guide forsøge at guide Jer igennem junglen, så i køber den rigtige model for Jer, første gang!
Er hjemmet klar til en robotstøvsuger?
Én af de første ting man bør overveje inden man investerer i en robotstøvsuger, og én af de ting der bør afspejle ens valg af model, er hvorvidt ens hjem er “klar” til en robotstøvsuger.
En robotstøvsuger har en række begrænsninger og hvis man vil lade den klare arbejde uden manuel indblanding, så kræver det at man indretter hjemmet herefter så der er mindst mulige forhindringer. De fleste foretrækker at robotstøvsugeren kan kører i dagstimerne, mens man er væk på arbejde, så derfor er det vigtigt at den kan komme til overalt – så man ikke kommer hjem og opdager den er stoppet 10 meter efter start fordi den sidder fast i en ledning eller lign.
De fleste robotstøvsugere kan godt “kravle” over forhindringer på 1-2 cm., eksempelvis lave dørtrin, men har man meget høje dørtrin vil man med stor sandsynlighed opleve at robotstøvsugeren “hænger” fast på disse og således manuelt skal flyttes fra rum. Det er også vigtigt at gulvet er rimelig ryddeligt og der ikke ligger for mange ledninger som robotstøvsugeren kan hænge fast i, samtidig er det en klar fordel hvis der ikke er alt for mange møbler med tværgående ben ved gulvet som robotstøvsugeren ligeledes kan hænge fast på.
Det optimale scenarie er et hjem uden dørtrin og hvor der ikke står alt for meget direkte på gulvet, så robotstøvsugeren nemt kan komme til alle gulvfladerne, men det er ikke et krav – der findes heldigvis mange løsninger herpå, som vi kommer nærmere ind på.
Husk følgende:
- Ryd op inden støvsugning, så man undgår robotten “spiser” noget den ikke skulle spise.
- Ryd fladerne som du ønsker støvsuget, robotten kan kun støvsuge der hvor den kan komme ind.
- Sørg for der er mindst mulige forhindringer
3 typer af robotstøvsugere
Groft sagt, så kan man opdele robotstøvsugerne på markedet idag i 3 hovedkategorier som beskrives nedenfor.
Traditionel robotstøvsuger: Dette er den billigste type og denne type vil støvsuge alt det den kan komme til, og slutte samme sted som den startede. Hvis den undervejs løber tør for strøm, vil de fleste modeller stoppe og kræve at man henter den og bringer den til ladestationen. Den “ved” ikke hvor den har været, og vil derfor ikke kunne fortsætte på intelligent vis.
Denne type er god til dig der har et mindre og overskueligt hjem, eller dig som alligvel grundet hjemmets indretning manuelt skal flytte den fra rum til rum. Det er også en billig måde at “teste” en robotstøvsuger af.
Smart robotstøvsuger: De fleste robotstøvsugere i mellemklassen i dag er faktisk ret intelligente, i praksis betyder det bl.a. at mange af dem har indbygget kortfunktion. Med kortfunktion så den ved hvor den har været og hvad den mangler at støvsuge (Forudsat den gemmer kortet) derudover vil de ofte kunne vende tilbage til laderen for at lade op, hvorefter støvsugningen fortsætter. Ofte er det også muligt at lave “no-go” zoner hvor den ikke skal støvsuge, eksempelvis hvis man har møbler som den sidder fast i, eller langhårede tæpper som den også potentielt kan hænge fast i.
De fleste kan idag styres via en app, og de aller-smarteste understøtter også rum-indeling så kan man sende robotstøvsugerne ud for at støvsuge specifikke rum – denne funktion er svær at undvære, hvis man først har prøvet den. Man slipper nemlig for at lukke dørene til de rum der ikke skal støvsuges, da den kun støvsuger de rum man angiver.
Robotstøvsuger med automatisk tømning: Der findes kun få af denne type på markedet, men vil man gerne slippe helt for at tænke på støvsugning, så er en robotstøvsuger med tømmestation helt oplagt. Når støvsugningen er færdig, eller den bare kører til ladestationen, vil støvbeholderen automatisk blive tømt – man slipper således for at tømme dene med jævne mellemrum. Hvor ofte den skal tømmes i en traditionel robotstøvsuger afhænger af om man har dyr, for så skal den tømmes ret ofte (Dagligt) ellers kan man måske nøjes med et par gange om ugen alt efter hvor ofte den kører.
I tømmestationen findes så en pose eller beholder som indeholder mange “tømninger”, så kan bare skal udskifte eller tømme denne engang i mellem, typisk med måneders mellemrum.
Disse modeller er de absolut dyreste, men det er virkelig også nemt og bekvemt og man slipper næsten for at have fingrene i robotstøvsugeren, selvom man stadig skal rense børster og rullerne for hår.
Husdyr?
Har du husdyr og dermed mange dyrehår, så bør du absolut vælge én af de robotstøvsugere med “ruller/valser” under bunden i stedet for børster, for her sidder hårene næsten aldrig fast. Har den børster vil man opleve at skulle rense disse ret ofte, og i værste fald vil man opleve at støvsugningen går i stå pga. hår der stopper børsterne.
Smarte funktioner
Producenterne arbejder hele tiden på at gøre robotstøvsugerne endnu mere smarte og brugervenlige og derfor er der rig mulighed for at finde en model med smarte funktioner, såsom:
App: Mange robotstøvsugere kan idag styres via en app, fra helt basale funktioner såsom start/stop til kortlægning, planlægning af støvning og oprettelse af no-go zoner i de mere avancerede modeller. Vær opmærksom på om du kan betjene robotten udenfor hjemmet, eller kun så længe du er på samme netværk.
Automatisk genopladning: Desværre er det ikke alle robotstøvsugere der selv finder tilbage til ladestationen når det er tid til opladning, så vil man undgå at skulle finde og bringe robotstøvsugeren tilbage til ladestationen, så skal man vælge én af de modeller der selv finder tilbage til ladestationen og oplades. De helt smarte fortsætter automatisk rengøringen når de er opladt, mens andre skal sættes igang igen.
Planlægningsfunktion: Giver mulighed for at planlægge rengøring ned på dags og timeniveau, altså kan du eksempelvis sætte den til at støvsuge hver anden dag, kl. 12.00.
Kortfunktion: Med kortfunktion kan man se hvor robotstøvsugerne har været, og hvis den har mulighed for at gemme kortet så kan den også rengøre mere effektivt, da den ved hvor den skal kører. De mest avancerede modeller giver også mulighed for at inddele kortet i rum/zoner, ligesom der kan oprettes no-go zoner hvor den ikke kan eller må kører. Enkelte modeller kan endda også klare flere etager, så man kan flytte robotstøvsugeren fra etage til etage, uden at den “taber” kortet.
Tæppefunktion: Flere modeller har en “tæppefunktion” hvor sugestyrken øges når den kører over tæpper for at rengøre i bund – har man mange tæpper kan denne funktion være ret væsentlig, har man derimod kun enkelte tæpper er det måske ikke den vigtigste funktion.
Moppefunktion: Efterhånden findes der flere robotstøvsugere som også tilbyder moppefunktion, altså at den efter støvsugning kan tørre gulvet af. Man må naturligvis ikke forvente en gulvvask, men gulvet tørres over med en moppe som ofte svarer til en let fugtet klud. Denne løsning er rigtig god til dem med hårde gulve såsom klinker og trægulv og har man, som i mange nye huse, klinker i entré., bryggers og køkken/alrum, så er det nemt at holde snavset nede hvis gulvet lige bliver tørret let over, når der alligevel støvsuges.
5 gode robotstøvsugere
Severin RB 7025
Klassisk robotstøvsuger uden app eller andre fancy funktioner, til gengæld er den super billig og nem at betjene.
Roborock E4
Prisvenlig robotstøvsuger med både kort og moppefunktion, ret unikt til under 2000,-
Roborock S6 MaxV
Avanceret robotstøvsuger med kortfunktion, rum-deling, mulighed for oprettelse af no-go/no-mop-zoner, moppe samt dual kameraer for avanceret navigering.
- Læs vores test af Roborock S6 MaxV
iRobot Roomba i7
Robotstøvsuger i super høj kvalitet med app der er utrolig brugervenlig. Der er en god kortfunktion, mulighed for planlægning af rengøring og så har den både tæppefunktion samt gummi-valser der gør den velegnet til dem med husdyr, eller langhårede teenagere i huset.
Den er ikke stop-fyldt med avancerede features, men den støvsuger rigtig godt og er enormt brugervenlig!
iRobot Roomba S9558+
Top-modellen fra iRobot er med automatisk tømmestation, så du slipper helt for at bekymre dig om tømning af støvbeholder, det klarer den selv! Den kører naturligvis selv retur til opladning og fortsætter rengøring når den er klar igen, og du kan selv vælge hvilke rum der skal rengøres, via app’en på din smartphone.
Er denne model lige lidt for dyrt, så fås lillebroderen i7550 til knap 7000,-