tirsdag, december 24, 2024
ForsideArtiklerEr vi klar til en hverdag med WiFi 6E netværk

Er vi klar til en hverdag med WiFi 6E netværk

Det er efterhånden meget få elektriske enheder i vores hjem, som ikke er forbundet til netværket på den ene eller anden måde. De mange enheder, uanset hvilken hastighed de måtte kræve, sætter pres på vores routere og den båndbredde de kan levere. Med WiFi 6E kan det være noget af denne trafik kan løsnes. Vi har været udstyret med et WiFi 6E system fra NETGEAR i et par uger og fortæller her om vores oplevelse af det nye bånd.

Det nye ved WiFi 6E er at det foruden at understøtte 2.4 GHz og 5 GHz båndene, som vi efterhånden kender temmelig godt, så åbner der sig også op for et nyt bånd i form af 6 GHz. Modsat det store hop, som vi oplevede fra de to førnævnte bånd, hvor hastigheden hoppede drastisk på bekostning af lidt rækkevidde, så er 6 GHz egentlig at sammenligne med 5 GHz på nær at det kører på forskellige frekvenser og dermed har sin egen ”motorvej” af data.

I efterhånden lang tid er de fleste moderne routere i dag i stand til at køre alle bånd over samme netværksnavn, så du som bruger ikke skal bekymre dig om at forbinde til det ene eller andet. Dette burde din router og dine enheder finde ud af sammen og allokere den bedste forbindelse på baggrund af enhedstype og brug. Med eksempelvis det NETGEAR Orbi 963 vi fik lov at lege med, så var det muligt at køre ét navn til alle bånd eller separere båndene mo man vil. Du kunne også lave et gæstenetværk og et IoT netværk til alle dine smarte enheder, som ikke kræver høj båndbredde, men blot en sikker dækning.

Det som man dog kan komme til at glemme er at WiFi signaler transmitterer data over bånd på tværs af hinanden. Det er derfor ikke kun muligt at adskille dit eget netværk fra naboens ved at kalde det noget andet for de “bølger” som data bliver overført via kan være de samme, hvis man bor tæt på mange andre husstande. Deres enheder kører så også potentielt på de samme bånd som dine enheder og så bliver der trængt om pladsen.

En god måde at forestille sig dette på er en motorvej, hvor din bil og dine enheder kører i samme spor, som dine naboers. Med det nye 6 GHz bånd så kan du få et helt nyt spor ved siden af de efterhånden overfyldte yderligere spor på 2.4 GHz og 5 GHz båndene og alt andet lige burde dette betyde at du får mere hastighed og færre udfald (kødannelse og hårde opbremsninger).

Dermed ikke sagt at 6 GHz motorvejen er helt fri, men eftersom der er tale om en relativt nyere teknologi, så er det først noget, som nu bliver populeret. Du kan derfor forvente en mere stabil forbindelse til dine enheder, hvilket også er hvad jeg har oplevet herhjemme. Jeg ved ikke om det skyldes Orbi 963 per se eller at jeg blot fik nyt netværk, men der var langt færre udfald end tidligere og så er hastigheden på min computer i kælderen næsten fordoblet fra det tidligere system til nu Orbi 963 med WiFi 6E USB adapter. Det er naturligvis relevant at også det tidligere system var et Mesh system, som havde noder de samme steder som Orbi 963. Hvorvidt selve overførselshastigheden blandt mine enheder blev hurtigere kan jeg have svært ved at vurdere dog, idet netværk består af flaskehalse og ikke mange af mine enheder i hjemmet er WiFi 6E kompatible.

Min egen erfaring var at jeg både fik en mindre latens og også hurtigere kunne overføre data til min QNAP NAS, som er forbundet til min router via kabel. Førhen var det sjældent jeg ville overføre noget trådløst til den og gjorde hellere det at jeg brugte min stationære computer, som var forbundet med kabel også. Med WiFi 6 GHz og den hastighed jeg oplevede, så var jeg ikke nær så bundet op af kabler.

Mens jeg legede med WiFi 6E via Netgear RBKE963, så var det også at der var launch på Diablo IV og jeg fik gæster på besøg med hver deres computer, således at vi var tre gaming computere forbundet til en af satellitterne. De to af maskinerne var forbundet via kabel mens den sidste computer anvendte Netgear WiFi 6E USB adapter. Ingen af os oplevede at spillet laggede eller at der var forsinkelser. Der var også en rigtig høj overførsel af spillet da det blev lanceret så det ikke tog lang tid at hente ned og være klar.

Det klart fedeste ved det hele, for mit vedkommende, var dog at jeg kunne nøjes med at have ét SSID og altså ét enkelt netværksnavn, selvom routeren så egentlig kørte med alle tre bånd. Herefter kunne router og satellitter selv finde ud af at lade mine netværksenheder forbinde korrekt, således at jeg på min Samsung Galaxy Z Flip 4 kunne se at den forbandt via WiFi 6 og mine ældre IoT enheder heller ingen problemer havde, selvom de kun understøtter 2.4 GHz båndet. Der var dermed kun ét navn og en kode at forholde sig til. Routeren kan du så lave om til at have et gæstenetværk om du vil og en masse andet, men det er ikke decideret nødvendigt.

Under min testperiode var jeg udstyret med en WiFi 6E adapter som nævnt for at kunne koble på det separate 6 GHz bånd på min computer. Jeg forestiller mig at når 6E bliver mere en standard, så kommer der naturligvis også en del mere trafik på, men uanset hvad så vil det ikke være båndet for alle enheder. Det vil være her man kobler de “vigtigste” enheder til og så vil de have den høje båndbredde med færre forstyrrelser end de efterhånden godt pakkede 2.4 GHz og 5 GHz.

For mig at se er WiFi 6E dermed ikke blot et hurtigere netværk for de kræsne, men en naturlig opgradering for os alle med tiden da flere og flere enheder forventeligt vil være koblet på vores hjemmenetværk. Alene herhjemme har vi mere end halvtreds enheder koblet på vores netværk, så at der er en “motorvej” til vores vigtigste enheder er slet ikke så skidt at være privilegeret med. WiFi 6E er helt sikkert kommet for at blive og så er det nok stedet til aflastning den næste stykke tid for der er umiddelbart masser af plads.

Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer