I denne omgang ser vi nærmere på en teknologi kaldet DLSS, som skal gøre det muligt at få en mere flydende spiloplevelse ud af mindre kraftige computere selv i moderne og krævende spil. Vi har fået en MSI Stealth 16 A1VGG at teste på og du kan her se vores oplevelser.
Hvad er DLSS
Nu er AI (Kunstig Intelligens) temmelig meget oppe i tiden, så det er også nærliggende at vi skal tale om DLSS netop nu. Teknologien er nemlig NVIDIAs bud på, hvordan man kan anvende AI til effektivt at opskalere en lavere opløsning op imod din skærms native opløsning.
DLSS står for Deep Learning Super Sampling og er en teknologi, der i bund og grund på baggrund af en masse data gætter sig frem til, hvordan skærmbilledet skal se ud i en højere opløsning end den du har sat den til.
Den bør dog være temmelig god til at gætte, da formålet er at du skal opleve du har et flot og detaljeret billede foran dig ved samtidigt at opnå den højeste framerate mulig med din hardware.
Specifikationerne på vores testsetup
I vores test af denne teknologi er vi derfor blevet udstyret med en MSI Stealth 16 A1VGG, som byder på Intel Core Ultra 9 185H processor, NVIDIA RTX 4070 8GB GPU, 2x16GB DDR5 RAM og en 2 TB NVMe disk til at gemme dine spil og applikationer på.
Der blev testet med adskillige kompatible spil. Det kræver nemlig at spillet understøtter DLSS, hvilket dog er tilfældet i ret mange titler efterhånden. Et af de testede spil er Black Myth: Wukong, som for tiden er et af de mest krævende spil for så vidt angår grafik og ydelse. For dem der har spillet det ved også hvorfor. Der sker simpelthen så mange ting på skærmen og i et grafisk tungt spil, så sætter det hardwaren på prøve.
Ydelse og indstillinger
Den hardware foroven resulterede så i et for mig at se acceptabelt niveau for så vidt angår ydelse.
MSI Stealth 16 A1VGG laptoppen var ikke kraftig nok til at køre Wukong med højeste opløsning nativt og faktisk heller ikke med DLSS tændt, hvis ikke jeg legede bare en smule med indstillingerne også.
Slutresultatet var dog at jeg fik en spilbar udgave af spillet, der også så ret flot ud. Dét uden at grafikkortet var på overarbejde i henhold til HWiNFO.
MSI Stealth 16 A1VGG valgte i øvrigt også at larme mindre med DLSS og nedsat ydelse end hvis jeg forsøgte at køre spillet nativt med høj opløsning og indstillede detaljegraden til at være høj. Med DLSS var jeg i stand til at tweake indstillingerne til at spillet stadig så flot ud, men hvor den var en “falsk” positiv, idet der rent faktisk var tale om en opskaleret version.
Jeg kunne med den indmad, der er i MSI Stealth 16 A1VGG få presset FPS op så jeg kunne udnytte dens 120 Hz monitor lidt bedre. For mig er en flydende spilleoplevelse vigtigere end selve grafikken. Jeg kommer trods alt fra en tid, hvor vi var nogle af os, der spillede Quakze 3 Arena med modificerede og neon-grønne modeller for nemmere at kunne se, idet dét var vigtigere for winnet end at det hele havde så mange detaljer som muligt.
Konklusion
Hvis ikke man har en computer, der i udgangspunkt er kraftig nok til at køre de store titler med den højeste detaljegrad på grafikken, så kan der med NVIDIA og DLSS være hjælp at hente. Jeg formåede i hvert fald med MSI Stealth 16 A1VGG at opnå et ret fint resultat. Når man tænker på at dit grafikkort kører en lavere opløsning og opskalerer billedet, så er jeg positivt overrasket over det jeg har fået af FPS og et billede der ser ret flot ud. Jeg frygtede både screen tearing og “forkerte” billeder da jeg første gang blev opmærksom på DLSS og nu hvor jeg for alvor har leget med det et par gange og i dybden med MSI Stealth 16 A1VGG så er det en ret lovende teknologi, der for så vidt jeg kan se ikke koster voldsomt på det grafiske, men giver klart bedre framerate.