Det er nu efterhånden længe kendt at man kan forlænge sin internetforbindelse via 220v-nettet i hjemmet med adaptere såsom TP-Link WPA4220KIT, men netop denne enhed skiller sig ud fra mængden ved at lade dig udvide det trådløse netværk efter samme facon. Lad os se nærmere på om dette fungerer og hvor godt.
Hvad er der i kassen?
I selve pakken finder man to enheder til at forlænge netværket med, dertilhørende netværkskabler til hver enhed og en manual samt CD.
Se vores unboxing af TP-Link TL-WPA4220KIT nedenfor.
[youtube id=”oXdet21HCGk” width=”600″ height=”350″]
Design og funktionalitet
TP-Link WPA4220KIT består af to enheder, hvor den ene forbindes ved udgangspunktet, altså routeren, og den anden forbindes til destinationsstedet. Den eneste forudsætning er at det er på samme strømnetværk i hjemmet. Kittet her består tydeligvis af to forskellige produktserier, idet deres design ikke er ens. Baseenheden, som man forbinder direkte til routeren, er en mindre enhed i hvidt design med grålige toner og en ethernet-port. Denne ethernet-port forbinder man til netværksudgangen på sin router og sætter baseenheden i et strømstik i væggen. Det anbefales af producenten at TP-Link WPA4220KIT sættes i strømstik direkte i væggen og ikke via en forlængerledning, men vi oplevede under vores test ikke forringelse af datahastighed ved at bruge det ene frem for det andet. Det må derfor afhænge af kvaliteten af hjemmets strømnetværk eller antal forbundne enheder. I destinationsrummet isætter man udvidelsesenheden af TP-Link WPA4220KIT og i løbet af ganske kort tid opstår der forbindelse mellem de to enheder og man er klar til at gå på nettet. Udvidelsesenheden er en smule mere aflang end baseenheden og har to ethernet-porte til tilslutning. Dette er en smart feature, da man derved eliminere behovet for en switch i det andet rum. For at gøre hele setuppet endnu mere praktisk er udvidelsesenheden ligeledes udstyret med en WiFi-extender mulighed. Hvis ens router har en WPS-knap er det såre simpelt at sætte denne op med TP-Link WPA4220KIT, men ellers er udvidelsesenheden udstyret med sin egen netværks-ID og adgangskode, som man kan læse fra bunden af den. Dette gør det muligt at skabe en trådløs netværksforbindelse i et rum eller areal, hvor ens router normalt ikke kan give et godt signal. Dette kan eksempelvis være, hvis man har et kontor på første sal og routeren skal stå et sted i kælderen. Naturligvis et ekstremt eksempel, men overdrivelse fremmer forståelse. Skulle enhederne mod forventning ikke snakke sammen, så er begge enheder i dette TP-Link WPA4220KIT udstyret med en reset- og pair-knap, som kan sætte dem tilbage til fabriksindstillinger og så kan man parre dem så længe de er forbundet til samme strømnetværk.
Designet på begge enheder er (heldigvis) meget diskrete og falder fint igennem synsfeltet på væggen. Udvidelsesenheden er naturligvis en smule større da den har flere funktioner, hvilket derfor er at forvente, men de er ikke for store. Man ser ofte at denne type produkt er klodset og blot praktisk, men man glemmer at det moderne hjem nærmest kræver at alt i huset til en hvis grad også er pænt at kigge på, selvom man måske ikke skulle komme til at kigge på det dagligt. Den blanke mælkehvide overflade er indbydende og falder i med omgivelserne.
De strømstik man vælger at benytte bliver okkuperet, idet TP-Link WPA4220KIT enhederne ikke er udstyret med strømstik i toppen, som vi ellers har set det med andre lignende produkter. Det betyder at et hjem med begrænsede strømstik de forskellige steder mister et strømstik, hvis man altså skal følge producentens anbefalinger og ikke bruge forlængerledninger. Dette råd har undertegnede valgt ikke at følge og indtil videre uden konsekvens.
Den praktiske funktionalitet af TP-Link WPA4220KIT skulle vise sin styrke efter vi havde sat sættet op. Opsætningen var ligeså simpel som det stod beskrevet i brugermanualen. Man sætter enhederne op og selve udvidelsesenheden valgte vi at sætte op i stuen, hvor routeren også befinder sig for nemmere at klone WiFi-indstillingerne og herefter blev den taget ud og sat i et andet rum. Indstillingerne var gemte og den trådløse forbindelse blev udvidet i den anden side af lejligheden. Det samme gjorde sig naturligvis også gældende for LAN-forbindelsen og vi havde to udgange vi kunne tilslutte vores enheder til et sted, hvor vi ellers skulle bore gennem vægge og paneler for at kunne trække et netværkskabel til.
Det var desværre ikke muligt at mærke en decideret hastighedsforøgelse på det trådløse netværk med mere end nogle få procent på de gennemsnitlige hastighedstests fordi lejligheden på 82 kvadratmeter er begrænset i størrelse og den nuværende router klarer opgaven med at dække denne temmelig godt. Vi mærkede dog at signalet fik sig en ekstra bar eller to på vores testende enheder. Vi kunne dog med TP-Link WPA4220KIT teste den trådede forbindelse i det nye rum med lukkede døre og denne var betydeligt stærkere og hurtigere end den tidligere trådløse forbindelse vi brugte i rummet både hvad angik internethastighed, men i den grad også overførselshastighed når man skulle overføre filer fra en LAN-forbundet enhed til en anden LAN-enhed sammenlignet med hvis en af enhederne skulle være på WiFi.
Konklusion
Der kan være forskellige måder at bruge TP-Link WPA4220KIT på. Eksempelvis kan man udvide sit trådløse netværk og gøre det tilgængeligt i fjerne rum i huset, hvor dækningen normalt ikke er så god. Man kan også blot få LAN-forbindelse uden at være nødsaget til at bore huller til kabler. Vær dog opmærksom på at ydelsen af TP-Link WPA4220KIT afhænger af strømledninger og netværk, der eksisterer i dit hjem. Simpliciteten og effektiviteten er det som gør TP-Link WPA4220KIT yderst anbefalelsesværdigt og det får tommelfingeren opad fra vores side.
[checklist]
- Nem opstilling
- God ydelse
- WiFi udvidelse
- Slip for at bore huller
[/checklist]
[badlist]
- Ingen gennemgangs-strømstik
- De 2 enheder er i forskelligt design
[/badlist]
Pris og tilgængelighed
Set til 542,-
Find forhandler og den bedste pris på TP-Link TL-WPA4220KIT
[…] Netgear AC750 WiFi, TP-link RE450 og TP-link TL-WPA4220KIT. Av andre danske kilder kan vi nevne eReviews.dk og Geekleak.dk som har testet henholdsvis TP-link TL-WPA4220KIT og Linksys […]
[…] AC750 WiFi, TP-link RE450 og TP-link TL-WPA4220KIT. Af andre danske kilder kan blandt andet nævnes eReviews.dk og Geekleak.dk der har testet henholdsvis TP-link TL-WPA4220KIT og Linksys […]
[…] AC750 WiFi, TP-Link RE450 och TP-Link TL-WPA4220KIT. Utav övriga danska källor kan det nämnas eReviews.dk och Geekleak.dk, som har testat TP-Link TL-WPA4220KIT respektive Linksys […]