Adam McKay har længe været synonym med nogle fantastiske komediefilm, hvor hans største trækplaster besotd i samarbejdet med den famøse Will Ferrell. Nu har han taget skridtet videre og forsøgt sig med en mere eller mindre seriøs film, The Big Short.
Filmen dykker ned i årene før den verdensomspændende finans- og boligkrise, hvor en række forskellige investorer, Wall Street-typer og ikke mindst excentriske personligheder finder løsningen på at tjene store summer inden krakket. Michael Burry (Christian Bale) har været den første på pletten og hans viden omkring den forestående krise smitter af på en gruppe andre forretningsfolk, som pludselig begynder at gå i mod bankerne og sikre sig sin pensionstilværelse på bekostning af den amerikanske befolkning.
Det første som springer i øjnene, er det ofte uforståelige handling. Wall Street-termerne bliver af og til forklaret, men ellers er man på herrens mark i forhold til tekniske beskrivelser og mærkværdige sammensætninger i den amerikanske finansverden. Det er lidt et koncentrationsproblem, hvor man i første omgang må føle sig nødsaget til at acceptere ting, man ikke forstår. Men hvis man væbner sig med tålmodighed og accepterer denne termbarriere, så er filmen i sig selv en sprængfarlig bombe af interessante tematikker og en utrolig, men sand historie.
Selve optageteknikken og måden, hvorpå filmen er bygget op visuelt set, er helt fantastisk. Kameravinklerne og klippeteknikkerne er helt fænomenale, og formår både at fortælle historien mellem linjerne, men leverer også den skarpe narrativitet, som driver filmen afsted i et benhårdt tempo. Stilen minder meget om Bennett Millers ’Moneyball’ og selve den visuelle del bliver i begge film en stærk stemningsskaber i symbiose med den hektiske handling.
Ud over den visuelle klippestil er skuespilensemblet det største trækplaster hele filmen i gennem. McKay har formået at samle et solidt cast af blandt andre Brad Pitt, Ryan Gosling, Steve Carrell og ikke mindst Christian Bale, som alle på hver deres unikke måde får filmen til at sprudle af energi. Bale stjæler størstedelen af rampelyset med sin meget socialt akavede karakter med glasøje, mens Gosling og Carrell går på klingen af hinanden i duellen om den største douchebag. Deres charme og indlevelse i rollen gør den lettere besværlige fordøjelse af den indforståede forretningssnak til en bagatel.
Handlingsmæssigt kunne filmen måske godt have barberet et par minutter af den endelige film, da man til sidst stadigvæk er meget interesseret i at finde ud af, hvornår krisen indfinder sig, men selve udviklingen tager af og til lidt for mange til i spil til at man kan holde tungen lige i munden. Man kan dog tydeligt se, at McKay har taget sin komedieerfaring med i baggagen på denne film, og det er en af de ting, som gør The Big Short til en særlig størrelse. Man får følelsen af at se et stykke velkomponeret drama, men uden alt for meget selvhøjtideligt bullshit og overdrevne elementer. Her er der sat fokus på en ualmindelig situation i en almindelig verden, og den selvironiske og komiske tilgang til mange af elementerne giver et frisk pust til filmen.
Samlet set er The Big Short en underholdende film, der belyser et verdensomspændende problem fra en vinkel, som almindelige, ’dødelige’ mennesker normalt aldrig ville have adgang til. Den er fyldt med komik og dramatiske elementer, samt en fantastisk klipning, der gør selve filmens visuelle æstetik til en ren fornøjelse. Filmen har nogle lidt hårde kameler at sluge for seeren i forhold til den manglende forståelse, men det stærke og velspillende ensemble råder bod på sagerne.
Pris og tilgængelighed
Release: 02-06-16 på Blu-ray.
Se aktuel pris hos PriceRunner